
پاسدار کیست؟
سپاه پاسداران پس از پيروزی انقلاب و براساس اهداف ضروری شکل گرفت. تمامی فعالیت های سپاه پاسداران محافظت از نظام سياسی در برابر تهديدات می باشد. آسمونی در این بخش به شما می گوید که پاسدار به چه کسی گفته می شود؟
پاسدار کیست؟
در ماده 34 اساسنامه سپاه، پاسدار این گونه تعریف شده است: «پاسدار به فردی اطلاق می شود که برای جهاد همه جانبه در راه خدا و نگهبانی از انقلاب اسلامی و دستاوردهای آن به عنوان وظیفه شرعی با داشتن شرایط زیر به عضویت سپاه پاسداران در آمده باشد.
- اعتقاد به مبانی اسلام، انقلاب اسلامی و نظام جمهوری اسلامی
- اعتقاد و التزام عملی به ولایت فقیه
- التزام عملی به احکام اسلام و قوانین جمهوری اسلامی و رعایت موازین اخلاق اسلامی
- عدم عضویت در احزاب و گروه ها و سازمان های سیاسی
- حسن شهرت و عدم سوء سابقه
از منظر قانون، پاسدار یک مجاهد فی سبیل الله است و این جهاد در راه خدا، نه به عنوان یک شغل، بلکه به عنوان یک وظیفه شرعی تلقی می شود. جایگاه جهاد و ارزش جهاد و دستاوردهای جهاد، بسیار والاتر و بالاتر از آن است که از آن به عنوان یک شغل نام برده شود.
حضرت علی (ع) در خصوص جهاد می فرمایند:
«ان الجهاد باب من ابواب الجنه فتحه الله لخاصه اولیائه؛ همانا جهاد، یکی از در های بهشت است که خداوند آن را برای اولیای خاص خود گشوده است.»
پیامبر اکرم (ص)، فرد و جامعه ای را که ترک جهاد نماید، ذلت پذیر توصیف کرده و می فرمایند: «فمن ترک الجهاد البسه الله ذلا فی نفسه؛ هر کس جهاد را ترک کند، خداوند جامه خواری بر جان او پوشاند.»
اگر ملت ایران امروز از عزت ملی و عزت نفس برخوردار است و توانسته طی 36 سال گذشته با ایستادگی در برابر نظام سلطه و زورگویی های آن، از هویت مستقل اسلامی و ایرانی خود دفاع کند، این مهم به برکت جهادی حاصل شده که پرچمداران آن، پاسداران انقلاب اسلامی هستند.
حضرت امام (ره) در توصیه ای به پاسداران می فرمایند: «از پاسداری خود پاسداری کنید». این مهم را رهبر فرزانه انقلاب اسلامی، این گونه مورد تأکید قرار می دهند که پاسداران باید روح و حقیقت پاسداری را مورد توجه قرار دهند و عنوان والای پاسداری را با خصوصیاتش در وجود و در دل و روح و ذهنشان حفظ کنند.
مفهوم پاسداری
پاسدار و پاسداری یک پیام است و ریشه در ارزشهای الهی دارد. صیانت از آن تا زمانی که دو جبهه ایمان و کفر در نبردند، بر دوش همه انسانهای مؤمن گذاشته شده است. هرکه در انجام دادن وظیفه و تعهّد خود نسبت به اسلام، پایدارتر باشد و با جدّیت بدان عمل نماید، بدون تردید پاسدار است؛ زیرا رسالت پاسداری فراتر و عمیقتر از اردوگاههای نظامی و مرزهای جغرافیایی است. پاسداری یعنی کارآیی، تعهّد، زهد، بینش اصولی و عمیق و در یک کلام درد کشیدن و فریاد برآوردن علیه تباهی و جور اربابان زور و فساد. این خصوصیات را هرکس که فقط به خدا توکّل کند و در همه مسئولیتها رضایت خداوند را در نظر داشته باشد و به سربلندی مسلمین و عزّت ایران اسلامی فکر کند، به خوبی دارا میباشد.
خصوصیات پاسدار از منظر امام
- توجه به خدا و با خدا بودن (خدا محوری)
- تبعیت از ولایت (ولایتمداری)
- انقلابی بودن
- مردمی بودن
- تقویت ایمان و بنیه معنوی
- رعایت تقوی
- آمر به معروف و ناهی از منکر بودن
- اخلاص
- راز و نیاز با خدا و شب زنده داری
- خودسازی و تهذیب نفس
- دارای بصیرت نافذ و قدرت دشمن شناسی
- معرفت دینی
- استقامت در راه خدا
- سخت کوشی و خستگی ناپذیری
- پرهیز از دنیا طلبی
- تلاش برای جلب رضایت الهی
- داشتن انضباط انقلابی
- رعایت حقوق مردم در همه شرایط
- داشتن روحیه جهادی و ایثار و شهادت طلبی
- رعایت حقوق خانواده و فرزندان.
روز پاسدار چه روزی است؟
امامخمینی در ۶ تیر ۱۳۵۸ و به مناسبت میلاد حضرت سیدالشهدا(ع) در پیامی به پاسداران انقلاب اسلامی، سوم شعبان، سالروز تولد امامحسین(ع) را روز پاسدار نامگذاری کرد و امامحسین(ع) را بزرگپاسدار قرآن کریم و اسلام عزیز شمرد و پاسداران را به پیروی از سیره ایشان فرا خواند. ایشان انتخاب این روز به نام روز پاسدار را بیانگر رسالت بزرگ پاسداران میدانست و معتقد بود همان گونه که امامحسین(ع) از انقلاب الهی پیامبر(ص) پاسداری کرد و اسلام را نجات داد، پاسداران نیز از انقلاب اسلامی، حراست و حمایت میکنند.
حضرت امام (ره) با توجه به حقیقت پاسداری و خصوصیات یک پاسدار واقعی فرمودند:
«ای کاش من هم یک پاسدار بودم.»
معنی کلمه پاسدار
پاسبان |
حارس |
قراول |
نگهبان |
حافظ |
کشیک |
مدافع |
محافظ |
مراقب |
مستحفظ |
انشاالله ما هم توفیقش رو داشته باشیم