- آسمونی
- مجله اینترنتی
- کار و برند
- برند و سازمان
- نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی

نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
نیروی قدس یا سپاه قدس نیروی ویژه و زیرشاخهای از نیروهای پنجگانه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در ایران است که مسئولیت فعالیتهای نظامی برونمرزی را دارد. این نیرو در جریان جنگ ایران و عراق تأسیس شد و هدف آن عملیات در خاک عراق بود. برخی منابع نفرات این نیرو را 20٬000 تن تخمین زدهاند. فرمانده سپاه قدس، قاسم سلیمانی بود.
تاریخچه نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
نیروهای قدس در جنگ ایران و عراق بهعنوان نیروی مرزی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تشکیل شد و فعالیتش را با حمایت از کردها برای مقابله با صدام حسین در زمان جنگ ادامه داد. همچنین با حمایت از احمدشاه مسعود در جنگ شوروی در افغانستان و بعدها در مقابله با طالبان دامنه فعالیتش را گسترش داد. همچنین گزارشهایی از نیروهای قدس مبنی بر حمایت از مبارزان مسلمان بوسنیایی در جنگ یوگسلاوی در دست است.
همچنین این نیرو در پوشش فعالیتهای فرهنگی و هنری در خارج از ایران فعالیتهای ایذایی و اطلاعاتی دارد و به ساخت فیلمهای مستند ضد غربی در خارج از ایران میپردازد.
فرمانده سپاه قدس، سرتیپ پاسدار اسماعیل قاآنی میباشد. این سپاه نقش مهمی در جنگ 8 ساله با رژیم بعث عراق داشت.
مأموریت نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
مأموریت اصلی نیروی قدس، سازماندهی، پروراندن، تجهیزکردن و سرمایهگذاری بر جنبشهای انقلابی اسلامی است. در ضمن نیروی قدس مسئولیت راهبرد سیاستهای خارجی نظام را بر عهده دارد.
به گفته فریبرز صارمی، استاد دانشگاه و پژوهشگر روابط بینالملل مقیم آلمان، سپاه قدس نفوذ بسیار زیادی در عراق، لبنان، سوریه و خاورمیانه دارد. قاسم سلیمانی فرمانده سابق آن، در صدد مبارزه با عربستان و ترکیه، و جلوگیری از کاهش قدرت شیعه در عراق بود.
رایت روبین فرمانده نیروهای آمریکایی منطقه فعالیت این نیروها را به هشت دسته تقسیم میکند
- کشورهای غربی
- عراق
- افغانستان، پاکستان، و هند
- اسرائیل، لبنان، و اردن
- ترکیه
- آفریقای شمالی
- شبه جزیره عربستان
- جمهوریهای شوروی سابق
تعداد نفرات نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
تعداد نفرات این نیرو مشخص نیست ولی تعدادی بر پایه حدس تعداد آنها را 2000 نفر با 800 هسته مرکزی گزارش دادهاند و تعدادی آنها را 3000 تا 50٬000 نفر گزارش دادند.
توانایی نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
محمد عابدین مسئول مرکز مطالعات لندن، اعضای این گروه را افرادی باهوش و ماهر دانسته و همچنین آنها را خودمختار معرفی میکند که خودشان تصمیم گیرنده برای فعالیتهای برون مرزی هستند.
اقدامات نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
انفجار مقر تفنگداران آمریکایی و فرانسوی در بیروت (لبنان) در 21 اکتبر 1983 به سپاه قدس نسبت داده میشود. در این عملیات دو نفر از اعضای حزبالله لبنان دو کامیون با بار مواد منفجرهای در حدود 5400 کیلوگرم تیانتی را به بلوکهای ساختمان کوبیدند و انفجار بزرگی به وجود آوردند که در اثر آن بیش از 286 نفر از نیروهای آمریکایی و فرانسوی کشته شدند. پس از این حوادث نیروهای آمریکا و فرانسه لبنان را ترک کردند و سربازان اسرائیلی نیز تا ماه ژوئن 1985، از بخش عمده خاک لبنان خارج شدند.
لوئیس فری، رئیس سابق افبیآی که برای بررسی ترور 25 ژوئن 1996 به عربستان سعودی اعزام شده بود، سپاه پاسداران و نیروی قدس را در این عملیات تروریستی دارای نقش دانستهاست. در آن عملیات، انفجاری در برجهای خوبر و در پایگاه نیروهای آمریکایی در شهر دهران عربستان رخ داد. مواد منفجره از لبنان با کامیونی از نوع تانکر انتقال گاز قاچاق شده بود و حاوی دههزار کیلوگرم TNT بود و 19 سرباز آمریکایی کشته شده و حدود 400نفر مجروح شدند. به گفته لوئیس فری، در سال 1997 ولیعهد وقت عربستان، امیر عبدالله، در حاشیه اجلاس سران کشورهای اسلامی دراسلامآباد، خطاب به هاشمی رفسنجانی گفته بود: «ما میدانیم شما عملیات خوبر را انجام دادید.» رفسنجانی در پاسخ اصرار داشته که خودش شخصاً درگیر این کار نبوده و با اشاره به آیت الله خامنهای گفتهاست: «او این کار را کردهاست.»
به گفته فریبرز صارمی، استاد دانشگاه و پژوهشگر روابط بینالملل مقیم آلمان، «در سالهای گذشته هزاران نفر از واحد قدس و سپاه پاسداران در عراق فعال بودند، بهویژه از شیعههای عراق حمایت کردند. در سال 2008 موقعی که مبارزه آمریکا با مقتدی صدر خیلی بالا گرفت، قاسم سلیمانی این تنش را تاحدی کاهش داد.»
به گزارش روزنامه الشرق الاوسط به نقل از یک مقام ارشد امنیتی عراقی، سپاه قدس مسئول جنایت النخیب که 30 عراقی زایر که از سوریه بازمیگشتند کسته شدند، بودهاست. نیروهای امنیتی عراقی هدف این ترور را ایجاد تفرقه و فتنه طایفهای در عراق ارزیابی کردهاند. این مقام امنیتی عراقی معتقد بود «نیروی قدس به شدت بهدنبال کنترل جاده بین عراق و سوریه است و مسئولیت این نیرو گماردن نیروهای نظامی و امنیتی در حد فاصل این جاده است تا بر تمامی مناطق سنینشین خصوصاً در فرمانداری الانبار تسلط کامل داشته باشد؛ و نیروی قدس بهدنبال ایجاد جای پایی در بین مرز عراق و عربستان سعودی هستند و چندینبار تلاشهایی برای کنترل آن انجام دادهاند.»
در هنگام خیزش مردم کشورهای عربی، این نیرو به حمایت از گروههای شیعه و دخالت در امور داخلی برخی کشورها متهم شد.
روزنامه الشرق الاوسط به نقل از یک مقام ارشد امنیتی عراقی مینویسد سپاه قدس در تمامی زمینههای سیاسی، اقتصادی و امنیتی و بهویژه در منطقه حفاظت شده سبز بغداد (که سفارتخانههای غربی و عربی و ادارات و خانههای مقامات دولتی و اعضای پارلمان عراق در آن قرار دارد) نفوذ دارد. به گفته او «اعضای سپاه پاسداران به درون منطقه سبز با پوشش محافظ فیزیکی مقامات دولتی و سیاستمداران عراقی که اکثراً از طرفداران احزاب شیعه عراقی هستند، نفوذ کردهاند.» او معتقد است عراقیهای شیعه در سپاه قدس استخدام شده و آموزش دیدهاند. سپاه قدس در تمامی بخشهای عراق پراکنده هستند و نفوذ دارند، و حتی به مناطق کردنشین با تأسیس شرکتهای تجاری نفوذ کردهاند.
تحریم نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
اتحادیه اروپا روز چهارشنبه اوت 2011–2 شهریور 1390 سپاه قدس، واحد برون مرزی سپاه پاسداران ایران را به اتهام ارائه کمک و پشتیبانی به حکومت بشار اسد برای سرکوب معترضان سوری مورد تحریم قرار داد. . و نام قاسم سلیمانی و حسن چیذری در فهرست تحریم قرار گرفت.
تحریم دو عضو نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
وزارت خزانهداری آمریکا روز سهشنبه اول آبان 1397 (23 اکتبر 2018) دو عضو نیروی قدس امارات متحده عربی این تحریمها را علیه 6 چهره کلیدی طالبان و دو نفر نیروی قدس وضع کردهاست.