زمان مطالعه: 9 دقیقه
فرزندان دکتر علی شریعتی

فرزندان دکتر علی شریعتی

علی شریعتی مَزینانی، مشهور به دکتر علی شریعتی (زادهٔ 2 آذر 1312 در روستای کاهک، سبزوار – درگذشتهٔ 29 خرداد 1356 در ساوت‌همپتون، انگلیس) نویسنده و جامعه‌شناس، پژوهشگر دینی اهل ایران، از مبارزان و فعالان مذهبی و سیاسی و از نظریه‌پردازان انقلاب اسلامی ایران بود.

دکتر علی شریعتی یکی از شخصیت های معروف تاریخ ایران است که جریان مرگ او بسیار خبرساز شد. برای کسب اطلاعات بیشتر و آشنایی با فرزندان دکتر علی شریعتی این بخش آسمونی را مطالعه نمایید چرا که اطلاعات مفیدی در همین مورد تهیه کرده ایم.

فرزندان دکتر علی شریعتی
فرزندان دکتر علی شریعتی

فرزندان دکتر علی شریعتی

فرزندان دکتر علی شریعتی

آسمونی : علی شریعتی مَزینانی، مشهور به دکتر علی شریعتی (زادهٔ 2 آذر 1312 در روستای کاهک، سبزوار – درگذشتهٔ 29 خرداد 1356 در ساوت‌همپتون، انگلیس) نویسنده و جامعه‌شناس، پژوهشگر دینی اهل ایران، از مبارزان و فعالان مذهبی و سیاسی و از نظریه‌پردازان انقلاب اسلامی ایران بود. شریعتی نگرشی نوین به تاریخ و جامعه‌شناسی اسلام عرضه کرد. او بازگشت به تشیع حقیقی و انقلابی را نیرویی برای تحقق عدالت اجتماعی قلمداد می‌کرد. شریعتی، علاوه بر شهرت زیادش برای سهم داشتن در انقلاب ایران، به‌دلیل کارنامهٔ فعالیت‌هایش برای احیای مذهب و سنت در جامعه و بیدارگری دربارهٔ سلطنت وقت نیز شهرت داشته‌است. از زمان انقلاب تاکنون یادبودهای زیادی به یاد او برگزار و اجرا کرده‌اند؛ و از آن زمان نقدها و تجلیل‌های زیادی پیرامون آثار، آراء و تأثیراتی که او بر چند دههٔ معاصر ایران گذاشته وجود دارد.

او در 44سالگی در انگلستان درگذشت و هم‌اکنون پیکر وی در مکانی نزدیک مقبرهٔ زینب کبری در دمشق سوریه به امانت سپرده شده‌است.

فرزندان دکتر علی شریعتی
فرزندان دکتر علی شریعتی

فرزندان دکتر علی شریعتی

احسان شریعتی

احسان شریعتی (متولد 12 شهریور 1338 در مشهد)، فیلسوف معاصر ایرانی‌ و اولین فرزند دکتر علی شریعتی است. احسان شریعتی فارغ‌التحصیل رشتهٔ فلسفه از دانشگاه سوربن فرانسه است و سابقه تدریس در کلاس‌های آزاد مؤسسه پرسش را دارد. او مدتی به عنوان استاد مدعو در گروه فلسفه دانشگاه تهران و دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران تدریس می‌کرد.

احسان شریعتی در 12 شهریور 1338 در مشهد متولد شد. تحصیلات اولیه را تا پنجم دبیرستان در ایران گذراند. او سپس از ایران خارج شد و سال آخر دبیرستان را در آمریکا (سیاتل، واشینگتن) گذراند. در سال 1356 دیپلم فلسفه را در آمریکا گرفت. در همان سال پدرش درگذشت. او پس از مرگ پدر دیگر به آمریکا بازنگشت و به فرانسه رفت. در سال 1357، دیپلم دوم‌اش را در رشته ادبیات و علوم انسانی گرایش فلسفه دریافت کرد و در نهایت وارد دانشگاهی در شهر اکس ان پروانس در جنوب فرانسه شد و رشته فلسفه را انتخاب کرد. او در سال 1358 که مشغول به تحصیل سال اول رشته فلسفه در دانشگاه بود، به ایران بازگشت، واحدهایی را معادل‌سازی کرد و در دانشگاه ملی (شهیدبهشتی) پذیرفته شد و به مدت یک سال، رشته فلسفه را در این دانشگاه ادامه داد که مسئله انقلاب فرهنگی پیش آمد. او در سال 1360 به پاریس برگشت و یک سال پایانی مقطع کارشناسی فلسفه را در اکس ان پروانس ادامه داد و موفق به اخذ این مدرک در 1981 میلادی شد. احسان شریعتی چند سال بعد در مقطع کارشناسی ارشد فلسفه دانشگاه سوربن ثبت نام کرد.

او در سال 1368 ازدواج کرد و در سال 1994 میلادی (1373 شمسی) دوره کارشناسی ارشد فلسفه (گرایش فلسفه قرون وسطی و فلسفه اسلامی) را با ارائه رساله خود با موضوع "فلسفه سیاسی فارابی"، که ترجمه و شرح سیاست المدنیه فارابی از عربی قرن دهم به فرانسه بود، در سوربن پاریس به پایان برد. وی با ارائه رساله‌ای دیگر در سال 1995 میلادی (1374 شمسی) دوره یکساله‌ پیش‌دکترا را پشت سر گذاشت.

احسان شریعتی در سال 1997 میلادی (1376 شمسی) در رشته فلسفه دانشگاه سوربن پاریس ثبت نام کرد و شروع به گذراندن واحدهای گرایش جدید خود (فلسفه اگزیستانس و فنومنولوژی) کرد. چند سال بین پیش‌دکترا و دفاع از رساله دکترا فاصله افتاد، چون موضوع رساله دکترا از فلسفه قرون وسطی به فلسفه معاصر تغییر کرده‌بود. سرانجام او رساله خود را با موضوع تبعات اندیشه وجودی مارتین هایدگر (بویژه در دو بعد دینی و سیاسی) و دریافت آن در ایران (نقد قرائت احمد فردید) تکمیل کرد (این رساله هم‌اکنون در حال ترجمه به فارسی است) و موفق به اخذ مدرک دکترای خود از دانشگاه سوربن پاریس در سال 2007 میلادی (1386 شمسی) شد.

شریعتی در سال 1386 و به مناسبت سی‌امین سالگرد درگذشت مرحوم دکتر علی شریعتی به ایران برگشت و در نیمسال اول تحصیلی سال 88_1387 به تدریس در دانشگاه تهران مشغول شد. در ترم اول تدریس او در دانشگاه تهران، درس فلسفه‌های اگزیستانس (درس 2 واحدی مقطع کارشناسی ارشد) به او واگذار شد و در نیمسال دوم تحصیلی 88_1387 به تدریس فلسفه‌های جدید و معاصر (درس 2 واحدی مقطع کارشناسی) در دانشگاه تهران پرداخت. او گاهی به عنوان استاد داور پایان‌نامه‌ها در دانشگاه تهران حضور می‌یابد.

آثار احسان شریعتی

  • "فلسفه هایدگر و قرائت ایرانی آن"، احسان شریعتی، ترجمه امیر رضایی، تهران: انتشارات گام نو، 1390
  • "دین و دولت" (پیرامون مناسبات دین و ایدئولوژی با دمکراسی و لائیسیته)، پاریس: انتشارات ارشاد، 1361
  • "فلسفه خودی در اندیشه اقبال لاهوری" پاریس، انتشارات ارشاد، اسفند 1362
  • "نظریه نفس" ابن سینا، سمینار بین‌المللی فلسفه در سده‌های میانه، دانشگاه پاریس، 1364
  • "فلسفه سیاسی فارابی"، شرح رساله "سیاسة المدنیه" و ترجمه آن به فرانسه (رساله زیر نظر ژانین کی- یه متخصص فلسفه قرون وسطای مسیحی، مؤلف کتاب "کلیدهای قدرت" در سده‌های میانه و مترجم و شارح کتاب "مدافع صلح" اثر مارسیل پادوا متفکر "طریقتِ مدرن" و "جامعه مدنی"، پاریس، 1370
  • "مبانی مردمسالاری در فلسفه سیاسی اسلام"، پاریس، گاهنامه "پژوهش"، 1375
  • "در پی حریفی درست پیمان" ( ملاحظاتی پیرامون جزوه "مارکسیسم اسلامی و اسلام مارکسیستی" نوشته بیژن جزنی)، پاریس، انتشارات خاوران، بهار 1378، ص 385 ـ 365
  • "نیندیشیده‌مانده‌های فلسفی اندیشه معلم شریعتی"، دفترهای بنیاد، دفتر اول : در حاشیهٔ متن، به کوشش بنیاد فرهنگی دکتر شریعتی، تهران، 1379
  • "درباره رویکرد و رویارویی فلسفی"، سخنرانی در "انجمن ایرانی فلسفه آورد" (آگون)، پاریس، 1379
  • "فانون ایرانی : قرائتِ شریعتی" (اندیشیدن به ضد اندیشه : خشونت)، سخنرانی در سمینار بین‌المللی "فانونِ ناشناخته"، پروژه یونسکو بنام "راه بردگان"، پاریس، 12 آذر 1380، 3 دسامبر 2001، مجموعه سخنرانی‌های این سمینار به زبان فرانسه در دست انتشار توسط "حلقه فانون".
  • "توابع سیاسی فلسفه‌ی هستی هایدگر و سنجش قرائت ایرانی آن نزد احمد فردید" (رساله‌ی دوره‌ی دکترا)
  • "در هویت ملی"، خودکاوی ملی در عصر جهانی شدن، دفترهای بنیاد، دفتر دوم، تهران، قصیده‌سرا، 1381
  • "پیش درآمدی بر فلسفه دین هگل" + "در موازنه‌ی منفی و مثبتِ دین و ایدئولوژی"، تهران، دفترهای بنیاد شریعتی 3، در دست انتشار
  • اعترافات آگوستین قدیس، آگوستین قدیس، افسانه نجاتی (مترجم)، احسان شریعتی (مقدمه)، تهران: پیام امروز، 1385
فرزندان دکتر علی شریعتی
فرزندان دکتر علی شریعتی

فرزندان دکتر علی شریعتی

سارا شریعتی

سارا شریعتی (متولد 24 بهمن 1342 در پاریس) جامعه‌شناس ایرانی و استادیار گروه جامعه‌شناسی دانشکدهٔ علوم اجتماعی دانشگاه تهران است. او دورهٔ دکتری جامعه‌شناسی را در مدرسهٔ عالی مطالعات علوم اجتماعی‌ گذرانده‌است. سارا که فرزند سوم علی شریعتی است، برخلاف پدرش بیشتر به امور آکادمیک می‌پردازد. پژوهش‌های او عمدتاً در حوزه جامعه‌شناسی دین و جامعه‌شناسی هنر است.

سارا شریعتی در سال 1342 در پاریس به دنیا آمد. تحصیلات ابتدایی را در تهران گذراند و در سال 1354 وارد دبیرستان خوارزمی تهران شد. در 28 خرداد 1356 همراه با خواهرش، سوسن شریعتی به لندن نزد پدرش رفت. پس از انقلاب، در شهریورماه 1358 به ایران بازگشت. در بهار 1361، همراه با خواهرش به پاریس رفت. سارا شریعتی مدرک کارشناسی را در رشته انسان‌شناسی تاریخی (1369)، کارشناسی ارشد را در رشته جامعه‌شناسی امور دینی (1373) و دکتری را در رشته جامعه‌شناسی امور دینی (1380) اخذ نموده است. عنوان رساله وی در دوره دکتری «شرایط امکان مدرنیته دینی، الگوی پروتستان و اصلاح مذهبی در اسلام: وامگیری، خویشاوندی، فراروی» بود. از آن زمان تا کنون، استادیار گروه جامعه‌شناسی دانشگاه تهران است.

آثار سارا شریعتی

  • هانری دروش: جامعه‌شناسی در مواجهه با دین، سارا شریعتی، تهران: انتشارات کوچک، 1386.
  • خودکاوی ملی در عصر جهانی شدن، گروه مؤلفان، تهران: انتشارات قصیده‌سرا و بنیاد فرهنگی شریعتی، 1381
  • Les mondes chiites et l'Iran, Sabrina Mervin, Hommes et Sociétés, Karthala, 2007
فرزندان دکتر علی شریعتی
فرزندان دکتر علی شریعتی

فرزندان دکتر علی شریعتی

مونا شریعتی

مونا شریعتی دخترش که در زمان وداع با پدر 6ساله بود میگوید:

« بابا علی بابای خانه نبود در چشم کوچک من معمایی بود غریبه ای بود که گاه حضور پیدا می کرد و حضورش هیاهو بر پا می کرد و این حضور چنان کم بود که از مادرم می پرسیدم (این آقا کیه؟!) بابا علی بابایی بود که گاه می آمد و تمامی عشق ناداده اش را در لحظه ای جمع میکرد و همچو طوفانی بر سر خانه می ریخت!و من نمی فهمیدم که چرا مرا آنچنان بغل می کند و بی رحمانه می بوسد تا صدای گریه ام بلند شود! چرا که در ذهن کودکانه ام نمی دانست برای چنین مردی حتی شنیدن گریه فرزند خود یک حادثه بود! حادثه ای که به قول خودش ممکن بود اتفاق نیفتد! بر شانه هایش سوار می شدم و او را میزدم و از او می پرسیدم (چرا مادرم را تنها می گذاری؟!)و او که نمی دانست به کودک چهار ساله اش چه بگوید ستاره ها را نشانم می داد و در ذهنم بذر خیال می پاشیدو سؤال. سؤالی که می بایست سالها بعد، بدون او به آن پاسخ می دادم.بابا علی خنده های بزرگ و قوی بود که سؤال های عجیب و غریب می کرد و در آن روز های معدود حضورش ، از صبح در اتاق عجیب و پر کتابش زندانیم می کرد و برایم قصه می گفت. قصه هایش چنان هیجان انگیز بود که در ذهنم به شکنجه ای عزیز می مانست! در قصه هایش از سفر و خطر و حادثه میگفت!…و می گفت «قصه ای که در آن حادثه و خطری نبا شد قصه نیست ،خبر است» آن روزها نمی دانستم که قصه ای که خبر نیست زندگی است!زندگی که در ان گردنه های بسیار است.

این بابای پر توقع شوخ، آرام آرام ذهن مرا با سوال کردن و فکر کردن آشنا می کرد و مفاهیم ساده زندگی از قبیل درس،دانشمند،خوبی،بدی را با مثال های ساده و شوخیهای زیرکانه اش زیر سؤال می برد،بدون هیچ جوابی! و مرا با سؤال ها و جواب های خودم تنها می گذاشت! چون میدانست بعد از این باید به این سؤال ها به تنهایی پاسخ گویم.

برای من آمیزه ای از عشق، مهربانی،اعجاب و امنیت بود یک دوست بود نه چیز دیگر!

هنگامی که در سال 56 پس از شهادتش به سوریه رفتیم، در آن ازدهام عجیب ایرانی و عرب و مبارزین فلسطینی با آن چپیه های مرموز دریافتم که اتفاقی افتاده است . احساس کردم که دیگر پدر مسافرت نیست، بیمارستان نیست، زندان نیست و احتما لآدیگر نخواهد آمد.

از مادرم که آن روزها یک قهرمان دردمند بود، پرسیدم «بابا کجاست؟مسافرت است؟»گفت: آره گفتم بیمارستان است ؟ گفت : آره! با ذهن کودکانه ام حقیقت درد ناک پشت این دروغ را در یافتم. کاغذی ساختم با مدادی که یکی از دوستان به من داد. بابا علی را کشیدم، کله اش را با چند عدد مو بر آن و دهان و چشمان همیشه خندانش را.

مردم گریستند، فهمیدم چه شده. دیگر از کسی نپرسیدمو تا سالها نخواستم بپرسم. فقط یک بار خواهرم سارا گفته بود: بعضی ها همیشه هستند هر چند که با ما نباشند… این کافی بود، چون بابا علی همیشه بود

فرزندان دکتر علی شریعتی
فرزندان دکتر علی شریعتی

فرزندان دکتر علی شریعتی

سوسن شریعتی

سوسن شریعتی (زادهٔ 1341، پاریس) روزنامه‌نگار و پژوهشگر ایرانی است. او دومین فرزند علی شریعتی است. وی فارغ‌التحصیل رشتهٔ تاریخ از انستیتوی عالی مطالعات اجتماعی پاریس است. رساله دکترای او درباره نقش انتظار در تاریخ معاصر ایران است.

سوسن شریعتی در سال 1341 در پاریس به دنیا آمد. تحصیلات ابتدایی را در مشهد گذراند و در سال 1355 وارد دبیرستان خوارزمی تهران شد. در 28 خرداد 1356 همراه با خواهرش، سارا شریعتی به لندن نزد پدرش رفت. فردای همان روز، پدرش درگذشت. پس از انقلاب، در خردادماه 1358 به ایران بازگشت. در سال 1359 از مدرسه خوارزمی دیپلم گرفت. در همان سال، در آموزش و پرورش استخدام شد و مدت کوتاهی را به معلمی گذراند. در بهار 1361، همراه با خواهرش به پاریس رفت. او در سال 1379 از انستیتوی عالی مطالعات اجتماعی پاریس در رشته تاریخ فارغ‌التحصیل شد و در سال 1380 به ایران بازگشت.

کتاب‌شناسی سوسن شریعتی

  • «آیا باید از اتوپیا اعاده حیثیت کرد؟»، کریستیان گودن، سوسن شریعتی (مترجم)، تهران: انتشارات قصیده‌سرا، 1383
  • «ققنوس عصیان» (تألیف گروهی با آثاری از سوسن شریعتی، علی رهنما، یرواند آبراهامیان و...)، تهران: انتشارات قصیده‌سرا، 1381
  • «شریعتی از نگاه سه نسل: گفتگو با محمدتقی شریعتی، سیدغلامرضا سعیدی، سوسن شریعتی و...»، میثم محمدی، تهران: انتشارات قلم نو، 1385
  • «دن کیشوت در شهر: مجموعه مقالات»، سوسن شریعتی، تهران: انتشارات رسش، 1388
  • «آخرین تصویر: آلبوم عکس‌های علی شریعتی»، سوسن شریعتی و مونا شریعتی (مقدمه)، تهران: موسسه بنیاد فرهنگی دکتر علی شریعتی، 1385
ارزیابی مهاجرت
نظر خود را درباره «فرزندان دکتر علی شریعتی» در کادر زیر بنویسید :
لطفا شرایط و ضوابط استفاده از سایت آسمونی را مطالعه نمایید
: برای دریافت مشاوره درباره فرزندان دکتر علی شریعتی فرم زیر را تکمیل کنید

هزینه مشاوره ۳۰ هزار تومان می باشد

پاسخ مشاوره شما ظرف 1 روز کاری در پنل شما درج می شود و پیامک دریافت می کنید


دسته بندی های وب سایت آسمونی

آسمونی شامل بخش های متنوعی است که هر کدام از آنها شامل دنیایی از مقالات و اطلاعات کاربردی می باشند، شما با ورود به هر کدام از دسته بندی های مجله اینترنتی آسمونی می توانید به زیردسته های موجود در آن دسترسی پیدا کنید، برای مثال در دسته فیلم و سینما؛ گزینه هایی مثل نقد فیلم، معرفی فیلم ایرانی، فیلم بین الملل، انیمیشن و کارتون و چندین بخش دیگر قرار دارد، یا بخش سلامت وب سایت شامل بخش هایی همچون روانشناسی، طب سنتی، نکات تغذیه و تناسب اندام می باشد.