
با ناحیه گرینلند چقدر آشنایی دارید؟ گرینلند یکی از بخش های کشور دانمارک است. اگر می خواهید با گرینلند بیشتر آشنا شوید و می خواهید بدانید گرینلند کجاست این بخش آسمونی را تا پایان مطالعه نمایید چرا که به معرفی گرینلند می پردازیم.
گرینلند کجاست؟
گروئنلند یا گرینلند (به زبان گرینلندی: کالالیت نونات؛ به زبان دانمارکی: گرونلند Grønland [ˈgʀœnlanʔ) نام ناحیه خودگردانی از دانمارک است. این سرزمین که در آبهای اقیانوس منجمد شمالی واقع شده محل سکونت حدود 56 هزار نفر است. جمعیت آن از سکنهٔ بومی (از تبار اسکیموها) و مهاجران دانمارکی تشکیل شدهاست. پایتخت آن به زبان کالاآلیت، نووک و به زبان دانمارکی، گودتهاب نام دارد. نام گروئنلند به معنی «سرزمین سبز» یا «سبزستان» است. گرینلند در ایران گروئنلند هم نامیده میشود که از تلفط آن به زبان دانمارکی گرفته شدهاست.
بهجز چند نقطه محدود که محل سکونت اهالی گروئنلند است سایر مناطق این جزیره یخزده و بطور کلی خالی از سکنه است. این سرزمین از نظر جغرافیایی در محیط قاره آمریکای شمالی واقع شدهاست اما از نظر سیاسی و فرهنگی با اروپا بویژه کشورهای نروژ و دانمارک مراوده بیشتری دارد.

ریشه نام گرینلند
نام گرونلند ریشه در زبانهای اسکاندیناوی دارد. حماسههای ایسلندی گزارش میدهند که شخصی نروژیتبار به نام اریک سرخ به خاطر جنایت و از خاک ایسلند تبعید شد. او به همراه خانواده و بردگانش با قایق خاک ایسلند را ترک نمود و به جزیرهای دورتر در شمال غرب رسید؛ و آنجا را گرونلند به معنی سرزمین سبز نامید به این امید که این نام فریبندگی خاصی برای مهاجران تازه داشته و جمعیت بیشتری را برای مهاجرت به آن نقطه اغوا نماید.

تاریخ گرینلند
مردم اسکیمو که نیاکانشان از کانادا آمدهبودند دستکم طی 4500 سال گذشته به طور متناوب در بخشهایی از گرینلند نشیمن میگزیدند. گرینلند با وجود اینکه از اواسط هزاره سوم پیش از میلاد سابقه سکونت (البته نه به طور مداوم) داشته تا سده دهم میلادی برای اروپائیان
ناشناخته مانده بود تا اینکه گروهی وایکینگ نروژی که در راه ایسلند بودند راه خود را گم کرده و به کرانههای غیر مسکونی گرینلند رسیدند. نورسها (وایکینگهای نروژی) در سده دهم در مناطق غیرمسکونی جنوب گرینلند سکونت یافتند و پس از آن، در قرن سیزدهم اینوئیتها و در قرن پانزدهم سایر بومیان در این جزیره به طور دائمی مستقر شدند. سکونتگاههای نورسها اما رفتهرفته برچیده شد تا اینکه در اواخر سده پانزدهم دیگر از روستاهای نورس اثری در گرینلند باقی نماند.

کمی پس از ترک گرینلند از سوی نورسها، پرتغالیها در سال 1499 به اکتشاف بخشهای کوچکی از گرینلند روی آوردند و مدعی مالکیت کل جزیره گرینلند شدند. پرتغالیها برای گرینلند نام «تِرا دو لاورادور» را استفاده میکردند. در اوایل سده هیجدهم مردم اسکاندیناوی و گرینلند بار دیگر تماس پیدا کردند و دانمارک در سده هیجدهم میلادی پس از اختلافات با نروژ گرینلند را مستعمره خود ساخت.
جغرافیای گرینلند
گرینلند با پهناوری 2٬166٬086 کیلومتر مربع، کمابیش هماندازه عربستان سعودی است و بزرگترین جزیرهٔ غیر قارهای جهان است که در شمال اقیانوس اطلس جای دارد و دریای گرینلند از مهمترین دریاهای آن است. بلندترین نقطه آن کوه گونبیورن است. بیش تر مساحت گرینلند در بالای مدار شمالگان قرار دارد، به همین دلیل در بخش شمالی جزیره، 5 ماه از سال خورشید پیوسته و بدون غروب در آسمان میتابد. در بخش میانی گرینلند نیز، از پایان ماه مه تا پایان ماه ژوئیه، پدیده غروب خورشید روی نمیدهد.
پدیده شفق قطبی (نور شمالگان) در گرینلند.
گرینلند، سرزمینی سرد و خشک و دارای آبوهوای قطبی است. 81٪ رویه آن پوشیده از یخچالهای طبیعی است. این یخچالها، یخسار بزرگی را میسازند که پهناوری آن، در حدود 8/1 میلیون کیلومتر مربع است. در آبهای پیرامون گرینلند، یخکوههای بسیاری روی آب شناورند. در درون جزیره، دمای هوا در گرمترین ماههای سال (ژوئن، ژوئیه و اوت)، به 10 درجه سلسیوس میرسد، حال آنکه در کرانههای جنوبی گاه از 20 درجه سلسیوس افزایش مییابد، که دلیل آن، کمتر بودن عرض جغرافیایی و جریانهای آب گرم اقیانوس اطلس شمالی است.

گرینلند سرزمینی کمباران است، اما میزان بارندگی در جنوب گرینلند از شمال آن بیشتر است. بارش رگبار بهندرت رخ میدهد. میزان بارش برف نیز در بخشهای مختلف، متفاوت است. در کرانهها (که بیشتر شهرهای گرینلند در آن سامان ساخته شدهاند)، بارش عمده برف از ماه دسامبر آغاز شده و تا ماه مارس ادامه مییابد.
در پی گرمشدن زمین در میان سالهای 2000 تا 2008، در حدود 1500 میلیارد تن از تاقچههای یخی گرینلند از میان رفته که این برابر افزایش میانگین سالانه 0٫46 میلیمتر به ارتفاع آب دریاهاست. تاقچههای یخی، لایههای افقی بزرگی از یخند که از یک سو با یخچالهای روی خشکی پیوند داشته و از سویی دیگر به دریا راه دارند.
پوشش گیاهی گرینلند، شامل گیاهان، گلها، خزهها و درختچههای بید است که در تابستانهای کوتاه این سرزمین میرویند. خرسهای قطبی، گوزنهای شمالی و نهنگها، مهمترین جانوران اقلیم قطبی گرینلند هستند.
سیاست گرینلند
با این که گرینلند هنوز بخشی از پادشاهی دانمارک به شمار میآید اما از سال 1979 به خودگردانی رسیدهاست.
مردم گرینلند
جمعیت گرینلند 56٬309 نفر (برآورد سال 2000) است که 87 درصد آن بومی (اسکیموهای اینویت) و 13 درصد بقیه بیشتر دانمارکی اند.
بیشینه مردم گرینلند شهرنشین هستند. کمتر از 20٪ در روستاها و اردوگاهها میزیَند. گرینلند تنها 18 شهر و 60 روستا و اردوگاه دارد. زبان گرینلند دانمارکی و گرینلندی است و دین مردم آن مسیحیت و جانباوری (اسکیموها) است.

فرهنگ گرینلند
آبدره فرانز یوسف در گرینلند، که شماری یخکوه نیز در آن دیده میشود.
واژه «اِکومیتسولیورنِک» در زبان گرینلندی، «آفریدن چیزهای شگفتانگیز» معنی میدهد و میتوان آن را همارز واژه پارسی هنر دانست. هنر مردم بومی گرینلند، ملهم از حیات وحش و طبیعت سخت و منجمد این سرزمین است و به باورهای سنتی مردم بستگی دارد.
صنایع دستی گرینلند، بیشتر شامل توپیلاکها هستند. هر توپیلاک (به معنی «روح نیاکان»)، پیکره کوچک و کندهکاری شدهای از استخوانهای جانوران است که به رغم سادگی، بازتابی است از عناصر طبیعی، تاریخ و اسطورههای این سرزمین. بومیان بر این باور بودهاند که هر توپیلاک، تقدیس کننده ارواح نیاکان و طلسمی است که به شکست دشمن میانجامد.
امروزه در بیشتر شهرهای گرینلند، موزههایی ساخته شدهاند که در آنها، آثار هنری تاریخی و معاصر، به صورت دایم یا موقت به نمایش درمیآیند. خانه فرهنگ گرینلند در نووک، یکی از مهمترین این موزههاست.
اقتصاد گرینلند
مرکز زمینشناسی آمریکا در سال 2008 میلادی از ذخایر نفت و گاز فراوان گرینلند پرده برداشت. بهتدریج اکتشافهای دیگری برای یافتن ذخایر معدنی مختلف انجام و مشخص شد که گرینلند، کانسارهای زیادی از سنگآهن، مس، روی، سرب، اورانیوم، فلورید، طلا، یاقوت و عناصر نادر خاکی (مورد استفاده در برخی صنایع مانند تولید تلفن همراه، پنلهای خورشیدی و توربینهای بادی) دارد.

کشف این منابع باعث شد که تمام احزاب سیاسی اصلی گرینلند، به اتفاق آرا از توسعه صنعت معدن این کشور حمایت کنند اما مطرح شدن موضوعاتی مانند اینکه فعالیتهای معدنی منجر به افزایش دمای قطب و ذوب شدن ذخایر یخ و یخچالهای طبیعی این کشور میشود، باعث شد که وحدت عقیده شهروندان گرینلند از بین برود. توسعه معادن گرینلند بر افزایش دمای زمین خواهد افزود و نهادهای بینالمللی و سیاستگذاران زیستمحیطی برای اطمینان یافتن از اینکه میانگین دمای کره زمین در سطح مطلوب 2 درجه باقی میماند، بر فعالیتهای معدنکاری گرینلند نظارت خواهند داشت.
تقسیمات کشوری گرینلند
تقسیمات جدید کشوری گرینلند که از 1 ژانویهٔ 2009 رسمی شدهاست. مراکز استانها با شماره نشان داده شدهاند.
گرینلند به چهار استان بخش میشود:
- کویالق
- قاسیوتسوپ
- ققاتا
- سرمرسوق
