ولن تاین چه کسی است؟
ولنتاین، روز عشاق و یا روز عشق ورزی (Valentine's Day) در فرهنگ مسیحی سده های میانه و سپس فرهنگ مدرن غربی روز ابراز عشق است. این مناسبت هر سال در کشورهای مختلف جهان برگزار می شود. روز برگرفته از سنن روم باستان و مسیحیت می باشد. اما ولنتاین چه کسی است؟ آیا می دانید ایران باستان هم روز دوست داشتن دارد؟ با آسمونی همراه باشید تا با کشیش ولن تاین آشنا شوید.
کشیش ولنتاین کیست؟
در صده سوم میلادی که مطابق میشود با اوایل شاهنشاهی ساسانی در ایران، در روم باستان فرمانروایی بنام کلودیوس دوم بودهاست. کلودیوس عقاید عجیبی داشتهاست از جمله اینکه مردان مجرد نسبت به آنانی که همسر و فرزند دارند سربازان جنگجوتر و بهتری هستند. از این رو ازدواج را برای سربازان امپراتوری روم قدغن میکند. کلودیوس به قدری بیرحم وفرمانش به اندازهای قاطع بود که هیچ کس جرات کمک به ازدواج سربازان را نداشت. اما کشیشی به نام والن تاین یا والنتیوس مخفیانه عقد سربازان رومی را با دختران محبوبشان جاری میکرد. "والنتینوس قدیس" یک قدیس مسیحی اهل ترنی بود. وی از قدیسین کلیسای آنگلیکان و قدیسان کاتولیک رومی اهل ایتالیا بود.
کلودیوس دوم از این جریان خبردار میشود و دستور میدهد که والنتاین را به زندان بیندازند. والنتاین در زندان عاشق دختر زندانبان میشود. با توجه به آنچه که در افسانه آمده کشیش ولنتاین برای او نامهایی نوشته و آنها را با نوشتن "از طرف ولنتاین تو" (From Your Valentine) امضاء کرده است. اصطلاحی که تا به امروز مورد استفاده قرار گرفته و به وفور بر روی کارتهای ولنتاین مشاهده میشود. سرانجام کشیش به جرم جاری کردن عقد عشاق بر خلاف قانون کلودیوس دوم اعدام میشود. بنابراین او را به عنوان فدایی و شهید راه عشق میدانند و از آن زمان ولنتاین تبدیل به نمادی برای عشق شده است. همچنین گفته می شود که اولین روز ولنتاین در سال 496 میلادی بوده است.
روز عشق در ایران
ابوریحان بیرونی در آثارالباقیه آورده است که ایرانیان باستان این روز را روز بزرگداشت زن و زمین میدانسته اند. فلسفه بزرگداشت این روز به عنوان “روز عشق” به این صورت بوده است که در ایران باستان هر ماه را سی روز حساب می کردند و علاوه بر اینکه ماه ها اسم داشتند، هر یک از روزهای ماه نیز یک نام داشتند. بعنوان مثال روز اول “روز اورمزد”، روز دوم، روز بهمن معنی “سلامت، اندیشه” که نخستین صفت خداوند است، روز سوم اردیبهشت یعنی “بهترین راستی و پاکی” که باز از صفات خداوند است، روز چهارم شهریور یعنی “شاهی و فرمانروایی آرمانی” که خاص خداوند است و روز پنجم “سپندار مذ” بوده است. سپندار مذ لقب ملی زمین است. یعنی گستراننده، مقدس، فروتن. زمین نماد عشق است چون با فروتنی، تواضع و گذشت به همه عشق می ورزد. زشت و زیبا را به یک چشم می نگرد و همه را چون مادری در دامان پر مهر خود امان می دهد. به همین دلیل در فرهنگ باستان اسپندار مذگان را بعنوان نماد عشق می پنداشتند.
-
سپندارمذگان
سپندارمذگان جشن زمین و گرامی داشت عشق است که هر دو در کنار هم معنا پیدا میکردند. در این روز زنان به شوهران خود با محبت هدیه میدادند. مردان نیز زنان و دختران را بر تخت شاهی نشانده، به آنها هدیه داده و از آنها اطاعت میکردند. اخیرا گروهی از دوستداران فرهنگ ایرانی پیشنهاد کردهاند که به منظور حفظ فرهنگ ایرانی سپندارمذگان بجای ولنتاین به عنوان روز عشق گرامی داشته شود.
آسمونی هم روز دوست داشتن را به همه تبریک می گوید.
ممنون از مطالبی که گذاشتید عالی بود .تا حالا نمیدونستم .خیلی خوبه که در روزهای خاص توضیح میدهید ممنونم
تاحالا عکسشو ندیده بودم، روحش شاد واقعا
ولنتاین یک کشیش بود کشیش ها که حق ندارند برابر دین مسیح عاشق شوند پس یک گناهکار بوده ولعنت خدا بر او باد چ برسد روزی به اسم اون خبیس هم نامیده شو
خیلی جالب بود، مررررسی ولنتاین مباااااااااااااارک