- آسمونی
- مجله اینترنتی
- تحصیل و آموزش
- مدرسه و دانشگاه
- تعریف دانشجو
تعریف دانشجو
دانشجو از لحاظ لغوی به معنی کسی است که دانش میجوید و در اصطلاح، برای اطلاق به محصّلان رسمی در سطح تحصیلات دانشگاه و پس از آن به کار میرود. آسمونی" href="http://asemooni.com">آسمونی در این بخش تعریف دانشجو را شرح می دهد.
تعریف دانشجو
در یک نظام آموزشی، وقتی یک فرد میآموزد که «دیگران چه گفتهاند و چه کردهاند» و برایش میگویند که «مسایل پیچیدهٔ یک علم را چگونه حل کردهاند» دانش آموز، دانشجو یا طلبه است. فقط از زمانی که خودش به مرز دانش میرسد و مسئله تازهای را کشف یا حل میکند یک محقق و دانشمند است.
دانشجو به کسی اطلاق می گردد که طبق برنامه و مقررات وزارتین علوم، تحقیقات و فناوری - بهداشت، درمان وآموزش پزشکی در یکی از دانشگاهها و موسسات آموزش عالی خارج ازکشور که مورد تائید وزارتین مزبور بوده و شرط ورود به آنها داشتن حداقل دیپلم کامل متوسطه باشد، به تحصیل اشتغال ورزد.
تقیسم بندی دانشجویان :
با عنایت به ضوابط موجود دانشجویان ایرانی شاغل به تحصیل در خارج از کشور با عناوین ذیل تقسیم بندی می گردند:
- دانشجویان بورسیه : اینگونه دانشجویان با دارا بودن حکم اعزام از سوی وزارتین بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و علوم، تحقیقات و فناوری در مقاطع فوق لیسانس، دکتری، تخصص ویا فوق تخصص پزشکی و غیر پزشکی به خارج از کشور اعزام می گردند. بدیهی است هزینه تحصیلی این گروه از دانشجویان توسط دولت تامین و پرداخت می شود. ضمنا" نسخه ای از حکم مورد بحث نیز به نمایندگی ارسال می گردد.
- دانشجویان سهمیه ای ( امکان تحصیل ): مطابق موافقتنامه های فرهنگی و علمی که بین دولت جمهوری اسلامی ایران و سایر دول به امضاء مقامات طرفین می رسد تعدای سهمیه در رشته های مختلف و مقاطع مختلف تحصیلی بویژه فوق لیسانس، دکتری و دوره های تخصصی در نظر گرفته می شود که درقالب تبادل استاد و دانشجو و بعنوان طرحها، برنامه ها و کمکها، دانشجویان و اساتید اعزام می شوند.
- دانشجویان ارز بگیر و آزاد: این گروه از دانشجویان در مقاطع تحصیلی لیسانس، فوق لیسانس، دکتری، تخصصی و یا فوق تخصصی پزشکی اشتغال به تحصیل دارند. معادل ریالی کمک هزینه تحصیلی که به صورت ارز معتبر دریافت می دارند را از طریق خانواده خود در ایران پرداخت می نمایند. درحال حاضر با توجه به اینکه بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران بر اساس نرخ ارز واریز نامه ای که تقریبا 8000 ریال می باشد، ارز پرداخت می نماید لذا دانشجویان ارز بگیر با نوع دانشجویان آزاد یکسان هستند.
نحوه تشکیل پرونده دانشجویی و اخذ مدارک لازم :
اولین اقدام بخش دانشجویی نمایندگی تشکیل پرونده دانشجویی است
مدارک مورد نیاز برای دانشجو :
- ارائه مدارک خروج مجاز از کشور
- تکمیل فرم مربوطه توسط دانشجو
- گواهی ثبت نام در دانشگاه با ذکر سال شروع تحصیل، رشته و مقطع تحصیلی
- تصویر صفحات نوشته شده گذرنامه معتبر دانشجو و همسر و فرزندان - درصورت تاهل -
- سه قطعه عکس
- تصوی مجوز اقامت معتبر - در صورتیکه خارج از گذرنامه باشد -
- آخرین آدرس دقیق و شماره تلفن در ایران و کشور متوقف فیه
- تصویر حکم اعزام و یا معرفی نامه وزارتین علوم، تحقیقات وفناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای دانشجویان بورسیه
تبصره 1 - تصویر مدارک موردنیاز پس ازتائید نمایندگی به اداره دانشجویی وبورسها ارسال می شود تا جهت تشکیل پرونده به یکی از وزارتین مذکور ایفاد گردد و پس از اعلام موافقت مرکز، ارائه تسهیلات دانشجویی بلامانع است
تبصره 2 - برای دانشجویانی که بصورت غیرمجاز از کشور خارج شده اند اقدام به تشکیل پرونده جهت تهیه آمار گردیده ولی ارائه تسهیلات منوط به اخذ مجوز مرکز می باشد.
نحوه تائید مدارک تشکیل پرونده :
- تائید گواهی ثبت نام دانشگاه با مهر صحت صدور و تعلق
- ممهور نمودن فرم مشخصات دانشجو - که توسط دانشجو تکمیل گردیده - با مهر لاستیکی بخش دانشجویی یا کنسولی
- تائید تصویر صفحات گذرنامه دانشجو با مهر فتوکپی برابر اصل
- تائید تصویر مجوز اقامت معتبر دانشجو با مهر فتوکپی برابر اصل
*** پس از تائید مدارک به مهرصحت صدور و تعلق و یا فتوکپی برابر اصل، می بایستی نام و نام خانوادگی مسئول کنسولی در زیر مهرها قید و امضاء و به مهر بخش کنسولی ممهور گردد.
تسهیلات دانشجویی عبارتند از :
- تائید مدارک تحصیلی
- انجام امور مربوط به معافیت تحصیلی (تصویر فرم )
- انجام امور گذرنامه ( تجدید گذرنامه بصورت رایگان و یا تمدید آن )
- درج مهر خروج دانشجویی (تصویر فرم )
- تائید اسناد پزشکی دانشجویان بورسیه - بیمه درمانی - (تصویر فرم )
- صدور معرفینامه دانش آموختگان به هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران جهت حمل بار شخصی آنان
- صدور معرفی نامه به مبادی ورودی میهن اسلامی - اعم از زمینی، دریایی و هوایی - جهت استفاده از تسهیلات گمرکی
- مدت اعطاء تسهیلات به دانشجویان بر حسب نوع سیستم آموزشی کشور محل تحصیل حداکثر یک و نیم برابر مدت تحصیل خواهد بود.
- مدت اعطاء تسهیلات به دانشجویان رشته های غیر پزشکی که دارای کارت پایان خدمت یا معافیت دائم هستند حداکثر دو برابر زمان متعارف خواهد بود.
- دانشجویان شاغل به تحصیل در دوره فوق دکتری، تخصص و فوق تخصص پزشکی در صورت تائید مراتب اشتغال به تحصیل آنان توسط دفاتر سرپرستی دانشجویان و یا نمایندگیهای جمهوری اسلامی ایران در محل تحصیل و اخذ موافقت اداره کل بورسها، دانشجویان و دانش آموختگان خارج از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی می توانند از تسهیلات استفاده نمایند.
نحوه استفاده تسهیلات دانشجویی :
1- تائید مدارک تحصیلی ( رایگان )
الف) گواهی ثبت نام در دانشگاه
ب) ریز نمرات دانشگاهی
ج) تصویر اقامت معتبر
د) گواهی اشتغال به تحصیل
ه ) تائید تصویر صفحات گذرنامه
و ) ترجمه گذرنامه دانشجو جهت ارائه به اداره اقامت کشور محل تحصیل
2- انجام امور مربوط به معافیت تحصیلی :
دانشجویانی که زیر سن مشمولیت از کشور خارج شده و در زمان ارائه تقاضا در یکی از دانشگاه های معتبر مشغول به تحصیل باشند، جهت اخذ معافیت تحصیلی نیاز به ارائه مدارک ذیل دارند :
- تکمیل فرم درخواست
- تصویر صفحات نوشته شده شناسنامه
- گواهی اشتغال به تحصیل
- ریز نمرات دانشگاهی
- تصویر صفحات نوشته شده گذرنامه
- تصویر اقامت معتبر دانشجو
تذکر : مقتضی است مدارک مذکور به اداره امور دانشجویی و بورسها ارسال تا از طریق وزارتین بهداشت، درمان و آموزش پزشکی - علوم، تحقیقات و فناوری به اداره وظیفه عمومی جهت صدور معافیت تحصیلی منعکس گردد.
3 - انجام امور گذرنامه ای ( رایگان )
در صورتیکه دانشجو دارای شرایط استفاده از تسهیلات دانشجویی باشد جهت صدور گذرنامه رایگان مدارک ذیل را می بایستی عرضه نماید: