- آسمونی
- مجله اینترنتی
- ورزشی
- اطلاعات فوتبالی
- سن و سال قهرمانی در جام ملت های آسیا ؛ برای قهرمانی در آسیا باید چند ساله بود؟
سن و سال قهرمانی در جام ملت های آسیا ؛ برای قهرمانی در آسیا باید چند ساله بود؟
یکی از سئوالات کلیشهای که همیشه و به هنگام حضور تیمهای ایرانی در رقابتهای معتبر مطرح میشود ، سئوال « تجربه یا جوانی ؟ » است . امّا کدام یک از این دو اولویت دارند ؟ آیا یک تیم صرفاً جوان و فاقد تجربه میتواند تنها با انرژی و انگیزه جوانی ، بزرگان را از پیش روی بردارد یا این که در مسابقات مهم ، تجربه اهمیت بیشتری دارد ؟ از طرف دیگر این سئوال در مورد بسیاری تیمها مطرح است که آیا جوانان کم سن و سال و شاغل در لیگهای غیربومی را باید در شمار بازیکنان جوان به شمار آورد یا بازیکنان باتجربه ؟ آمار زیر میتواند پاسخی مناسب به تمام این پرسشها باشد . با هم مروری خواهیم داشت بر تیمهایی که در ادوار اخیر جام ملّتها بالاتر از سایر بزرگان ایستادهاند و با شکست تمامی رقبا به فینال مسابقات رسیدهاند . ببینیم این تیمها با چه میانگین سنی به قلّه فوتبال آسیا رسیدهاند ؟
ژاپن ـ فاتح جام ملتهای 2011
در بین بازیکنان ژاپنی که فاتح جام ملت های آسیا 2011 شدند ، پیرترین بازیکن یوشیتواندو 30 ساله بود و جوانترین بازیکنان ، دو ملّیپوش 21 ساله بودند : شینجیکاگاوا و شوییچی گوندا ( دروازهبان سوم تیم ) . ژاپنیها 14 بازیکن به تورنمنت فرستادند که سن آنها بین 21 تا 25 سال بود و تنها 9 بازیکن تیم بین 26 تا 30 سال داشتند . به این ترتیب میانگین سنی تیم فاتح جام ، اندکی بیش از 25 سال بود . در بین ژاپنیها 14 بازیکن در لیگ ژاپن ( j-league ) توپ میزدند و سایر نفرات در اروپا شاغل بودند : 4 نفر در آلمان و یک بازیکن در لیگهای ایتالیا ، هلند و بلژیک . دو نفر هم در لیگ روسیه بازی میکردند .
استرالیا ـ نایب قهرمان جام ملتهای قطر
استرالیا در جام ملت های آسیا 2011 ، هفت بازیکن 30 سال به بالا داشت که مسنترین آنها مارک شوارتزر 38 ساله ( دروازهبان اصلی تیم ) بود . تنها یک بازیکن این تیم کمتر از 20 سال داشت تامیاوز 19 ساله بود . پراکندگی سنی سایر نفرات نیز چنین بود : 4 بازیکن بین 20 تا 25 سال بودند ، 12 نفر از 26 تا 30 سال داشتند و پنج نفر هم 31 الی 35 سال از عمرشان گذشته بود . از مجموع نفرات اصلی و ذخیره تیم ، تنها 4 نفر در لیگ استرالیا توپ میزدند و به جز 3 بازیکن شاغل در آسیا ( لیگهای ترکیه ( 2 بازیکن ) بازی میکردند . میانگین سنی این نفرات هم اندکی بیش از 27.5 سال بود . چنین شد که تیم با تجربه استرالیا در فینال قافیه را مقابل جوانان ژاپنی باخت و در وقت اضافی مغلوب شد .
عراق 2007 ـ تنها 24 سال !
هر چند تنها هفت بازیکن عراقی اعزامی به جام ملت های آسیا 2007 در لیگ عراق توپ میزدند . امّا در بین سایر نفرات تیم تنها یک بازیکن در لیگهای اروپایی توپ میزد : هوار ملامحمد در آپولون قبرس بازی میکرد ! دو بازیکن هم در لیبی بودند و سایرین همگی در لیگهای آسیایی : از جمله ایران ( 3 بازیکن ) ، قطر ( 2 ) ، لبنان ( 3 ) ، اردن ( 3 ) و عربستان ، جوانترین عضو عراق خالدون ابراهیم 19 ساله بود و علاوه بر او ، 9 بازیکن بین 20 تا 25 سال داشتند . 13 بازیکن باقیمانده نیز بین 26 تا 29 سال . پیرترین نفرات عراق دو بازیکن 29 ساله بودند : هیثم کاظم و نبیل عباس . بدین ترتیب میانگین سنی قهرمان آسیا تنها 24.7 سال بود !
عربستان ، جوانتر از عراق 2007
عربستان ، دیگر فینالیست جام 2007 نیز تیمی بسیار جوان بود . 17 بازیکن این تیم ، از 20 تا 25 سال داشتند ، 4 بازیکن 26 تا 30 سال و تنها 2 بازیکن بالای 30 سال بودند ! به این ترتیب « رضاتکی فلاته » با 31 سال ، پیرترین سعودی در جام ملّتها بود و ماجد الامری 21 ساله نیز جوانترین هر 23 بازیکن تیم در لیگ عربستان حضور داشتند و میانگین سنی آنها حتی از عراق هم کمتر بود ؛ 24.5 !
ایران 2004 ـ تیمی لایق قهرمانی
ایران در جام ملّت های آسیا 2004 در حالی سوم شد که در ترکیب خود تنها سه لژیونر میدید که دو نفر از آنها در اروپا ( آلمان و ایتالیا ) بودند و سومی در امارات . سایر نفرات در لیگ ایران شاغل بودند . تیم ایران در حالی با میانگین 24.6 سال پای به این مسابقات نهاد که هر چند تعداد نفرات جوان تیم بسیار زیاد بود . امّا هیچ یک از جوانان تیم نیز فاقد تجربه بینالمللی نبودند و بازیکنانی چون میرزاپور ، امیرآبادی ، نکونام ، کعبی ، مبعلی ، بداوی ، کاملیمفرد ، نصرتی ، رحمتی ، علوی و ... دو سال قبل از آن با تیم امید در بازیهای آسیایی بوسان درخشیدند و فاتح آسیا شدند . با این شرایط میبینیم که حتی جوانان آن روزهای ایران نیز صاحب تجربیاتی با ارزش از مسابقات بزرگ بودند . ضمن آن که در کنار آنها باتجربههایی چون دایی ، مهدویکیا ، کریمی و ... نیز بودند و چنین شد که ایران سزاوارانه به جمع چهار تیم برتر جام رسید و تنها با ناداوری مسابقه فینال را از دست داد .
ژاپن ـ قهرمان سال 2004
تیم ژاپن در حالی در حضور ایران فاتح مسابقات 2004 شد که شاید هیچ برتری خاصی نسبت به ایران نداشت . میانگین سنی بازیکنان این تیم 26.7 سال بود و تنها دو لژیونر در ترکیب این تیم دیده میشد که یکی از آنها ( شونسوکه ناکامورا ) در رجینا ایتالیا حضور داشت و دیگری ( یوشیکاتسو کاواگوچی ) دروازهبان تیم نوردسیالند دانمارک بود . تیم فاتح آسیا 14 بازیکن داشت که سن آنها از 26 تا 30 سال بود . 7 بازیکن تیم نیز از 20 تا 25 سال داشتند و تنها یک بازیکن بالاتر از 30 سال داشت . اختصاصی آسمونی