- آسمونی
- مجله اینترنتی
- گردشگری
- اماکن مقدس
- گورستان امامزاده عبدالله شهر ری + قضیه تخریب آن
گورستان امامزاده عبدالله شهر ری + قضیه تخریب آن
امامزاده عبدالله از گورستانهای معروف تهران است که تعداد زیادی از مشاهیر علمی، ادبی و سیاسی در آنجا مدفون هستند. اما چندی پیش به دلایلی تخریب شد. آسمونی در این بخش به معرفی گورستان امامزاده عبدالله شهر ری و همچنین ماجرای تخریب آن می پردازد.
معرفی گورستان امامزاده عبدالله شهر ری
آسمونی : گمان میرود بقعهٔ داخلی گورستان امامزاده عبدالله شهرری مربوط به دورهٔ صفوی باشد. آرامگاههای خانوادگی واقع در محوطهٔ این امامزاده به سبک معماری دورهٔ قاجار، پهلوی اول و دوم ساخته شدهاند و دفن مردگان مگر در گورهای از پیش خریداری شده در آنجا از دههٔ پنجاه متوقف شدهاست. مجموعه گورستان امامزاده عبدالله در چهارده اردیبهشت 1378 در فهرست آثار ملی کشور ثبت شد. در اواخر سال 1396 به بهانه بهسازی ، قبور بسیاری در صحن امامزاده تخریب گردید و سنگ قبرهای با ارزش قدیمی خرد گردید. سازمان اوقاف بعنوان متولی امامزاده بدون توجه به اعتراضات گسترده ورثه و مالکان قبور، از ارایه پاسخ خودداری نمود.
مدفونان مشهور گورستان امامزاده عبدالله شهر ری
- آیت الله سید علی حائری (سیدعلی مفسر)
- تقی ارانی
- شیخالرئیس افسر
- احمد اخگر
- مهدی برکشلی
- مصطفی بزرگنیا (دانشجو)
- علی بشرویهای
- ادیب پیشاوری
- عبدالحسین تیمورتاش
- شیخ خزعل
- علی دشتی
- یدالله سحابی
- صادق سرمد
- جواد سعدالدوله
- سید علی نصر
- محمدعلی صفریان
- محمود کریمی (موسیقیدان)
- علیاکبر شهنازی
- عمادالکتاب
- احمد قندچی
- مهدی شریعترضوی
- عباس مسعودی
- عباس مهرپویا
- وحید دستگردی
- صولت الدوله قشقایی
- علیرضا افضلی پور
- فاخره صبا
- عبدالله باقری
- حسینقلی نظام السلطنه مافی
- توران میرهادی
- دوستعلی معیری
- حسین قوللرآقاسی
- خاندان علیزاده کاغذچی
خاندان واجدسمیعی مانند محمد تاسلطان واجدسمیعی معروف به سالار معتضد
تخریب گورستان امامزاده عبدالله شهر ری
آسمونی : نخستینبار نیست که متولیان امامزاده عبدالله بدون اطلاع میراث فرهنگی، طرح تهیه میکنند، نقشه میکشند و سنگقبرهای قدیمی را میکَنند، سطح قبرها را بالا و پایینتر میکنند تا به گمان خود قبرستان را ساماندهی کنند، اما کسی نمیفهمد در این میان چه قبرها و سنگقبرهایی که تخریب میشوند، جابهجا میشوند و بعضا میشکنند؛ چه مدفن «عمادالکتاب» باشد و چه خانوادههای قدیمی ساکنشده در این قبرستان... . اما قبرستان تاریخی «امامزاده عبدالله» شهرری که فقط همین یک قبر را ندارد. این امامزاده را یکی از گورستانهای معروف تهران میدانند که مدفونشدگان در آن «کم» نیستند؛ «عبدالحسین تیمورتاش»، «وحید دستگردی»، «صولتالدوله قشقایی»، «یدالله سحابی»، «شیخ خزعل» یا «مهدی شریعترضوی» و حتی «توران میرهادی». در آخرین طرح ساماندهی این قبرستان که از حدود 10 روز گذشته آغاز شده، نهتنها سنگقبرها را زیرورو کرده و کاملا شکستهاند، بلکه با کشیدن یک کانال عمیق به نظر میرسد قصد دارند حوضی مستطیلشکل از مقابل قبرستان به ورودی امامزاده بکشند.
گورستان امامزاده عبدالله شهر ری
آسمونی : احمد محیططباطبایی بهانه انجام این کار را از زبان متولیان این امامزاده «گیرکردن پای مردم به سنگها» عنوان میکند و میگوید: قصد دارند در این طرح، قبرها را یکسان و همسطح کنند؛ بحثی فرهنگی که هیچگاه در ایران رسم نبوده است. امیرمصیب رحیمزاده، رئیس اداره میراث فرهنگی شهرری اما از این اتفاق خبر ندارد و میگوید: متولیان امامزاده قبل از انجام هر کاری موظف به اطلاعرسانی به میراث فرهنگی بودهاند. این قضیه را بررسی میکنیم. در طول یک سال گذشته و بر اساس سهبار مشاهدات خبرنگار ایسنا از این امامزاده تاریخی، تاکنون هیچ توجه و رسیدگیای به آرامگاههای خانوادگی در این قبرستان انجام نشده است و وضعیت بیشتر آرامگاههای خانوادگی رو به تخریب کامل میرود و حتی قبرهای قدیمی که بخشی از تاریخ این امامزاده و قبرستان محسوب میشوند یا شکستگی دارند یا علفهای هرز، آنها را احاطه کردهاند و حتی بخشی از قبرها به طور کامل تخریب شدهاند.