- آسمونی
- مجله اینترنتی
- ورزشی
- اطلاعات فوتبالی
- ورزش 11 نفره فوتبال

ورزش 11 نفره فوتبال
در بازی فوتبال، یازده بازیکن هر تیم شامل چند مهاجم، هافبک، مدافع و یک دروازهبان میشوند که توسط سرمربی در زمین چیده میشوند و مانند یک سیستم عمل میکنند که سیستم فوتبال نامیده میشود. امروزه بیش از 250 میلیون فوتبالیست در بیش از 200 کشور وجود دارند.
قدمت فوتبال به چندین سدهٔ پیش از میلاد و به چین بازمیگردد که به تدریج در یونان و روم نیز رواج مییابد. فوتبال مدرن امروزی نیز در سال 1866 در مدارس انگلستان شکلگرفت و به تدریج گسترهٔ پراکندگی آن همهٔ جهان را زیر پوشش خود قرارداد. با شکلگیری سازمان فیفا در سال 1904 و ایجاد رقابت جام جهانی فوتبال، این ورزش بسیار گستردهتر شد.
طول زمین فوتبال 90 تا 120 متر و عرض آن 45 تا 90 متر است. فوتبال در دونیمه 20 تا 45 دقیقهای انجام میگیرد و در بازیهای حذفی و رفت و برگشتی گاهی اوقات، وقتهای اضافه و پنالتی نیز به آن افزوده میگردد. فوتبال ضوابطی دارد که قوانین فوتبال نامیده میشوند و نمیتوان بر خلاف آنها عملکرد. سازمان فیفا علاوه بر فوتبال، نهاد رسمی ورزشهای فوتسال و فوتبال ساحلی نیز میباشد و کنفدراسیونهای قارهای یوفا، اِیاِفسی، سیاِیاِف، کونکاکاف، کونمبول و اُاِفسی از زیرشاخههای فیفا هستند.
جام جهانی فوتبال از بزرگترین رویدادهای ورزشی جهان است که هر چهارسال یکبار در یکی از کشورهای جهان روی میدهد. علاوه بر این، مسابقات بینالمللی دیگری مانند بازیهای المپیک تابستانی، جام کنفدراسیونها، جام باشگاههای جهان، جام ملتهای اروپا و لیگ قهرمانان اروپا نیز رایج است. لیگهای متعددی ازجمله لا لیگا و لیگ برتر انگلستان در کشورهای مختلف بهوجود آمدهاند که نوعی مسابقات داخلی محسوب میشوند. فوتبال بانوان نیز از اواخر سدهٔ نوزدهم میلادی به راهافتاد. فیفا ادعا میکند که وظیفهٔ محافظت بازیکنان از زورافزایی را بهخوبی انجام میدهد و فوتبال، از زورافزایی پاک است. در سال 2004، فیفا یک منشور اخلاقی برای اجرای بازیهای جوانمردانه بهتصویب رساند. اما در سال 2006، این منشور بازنگریشد و منجر به تشکیل نهاد قضایی سوم فیفا شد.
ورزشهای شبیه به فوتبال در کشورهایی که آغازگر فوتبال بودند، نامهای مختلف داشت. این بازیها در چین «تسو چو»، در ژاپن «کِمَری» و در یونان و امپراتوری روم «هارپاستوم» نامیده میشدند.
اصطلاح فوتبال (به انگلیسی: Football) را برای نخستینبار مردم بریتانیا ابداعکردند. ریشهٔ واژهٔ فوتبال به اواخر سال 1800 میلادی و از هنگامی که این ورزش در مدارس انگلستان راهاندازیشد، بازمیگردد. مقررات این رشته ورزشی نخستین بار در سال 1863 در اتحادیه فوتبال انگلستان تنظیم شد و نام «اتحادیه فوتبال» (association football) هم برای تمایز این بازی از انواع دیگر فوتبال (به ویژه راگبی فوتبال) انتخاب شد. «اتحادیه فوتبال» همچنان نام رسمی این رشته ورزشی است و سازمانهای اصلی ادارهکننده ورزش فوتبال مثل فیفا و یوفا از این نام در عنوان خود استفاده کردهاند. واژه ساکر (به انگلیسی: Soccer) نیز مخففی از کلمه association همراه با پسوند انگلیسی er است که در دهه 1880 در انگلستان ابداع شد.
امروزه در ایالات متحده آمریکا این رشته را بیشتر ساکر مینامند. در بریتانیا این ورزش در ردههای سنی بزرگسالان، تا مدتی با نام ساکر شناخته میشد. پس از مدتی، در ردهٔ سنی 18 سال برای نخستینبار فوتبال نامیدهشد و این اصطلاح به تدریج بر واژه ساکر تسلط پیدا کرد و در پایان به فوتبال تغییر نام یافت.
این ورزش در مناطقی از جمله فرانسه، اسپانیا و آمریکای لاتین با اصطلاح فوتبال نامیده میشود. آلمانیها با اندکی تنوع آن را Fußballیا فوسبال مینامند.
مسابقهٔ فوتبال: به بازی که در آن بازی فوتبال انجام میگیرد، مسابقهٔ فوتبال میگویند.
زمین فوتبال: به زمینی که بازی فوتبال در آن انجام میگیرد، زمین فوتبال میگویند که در شرایط استاندارد میبایست پوشیده از چمن طبیعی یا مصنوعی باشد و شامل مناطقی از جمله محوطه جریمه است. فوتبال بر روی زمینهای خاکی کوچهها و خیابانها نیز انجام میگیرد و آنها نیز زمین فوتبال به شمار میروند.
تیم فوتبال: به مجموعهای از بازیکنان فوتبال گفته میشود که در یک مسابقه با هم متحد و همهدف هستند.
مربی فوتبال: فردی که فوتبال نقش تربیت و سازماندهی بازیکنان تیم (از نظر جسمی و روحی) جهت کامیابی در مسابقات را بر عهده دارد. در فوتبال امروزی هر تیم چندین مربی دارد که وظایف به صورت تفکیکشده بین آنها تقسیم میشود. سرگروه مربیان تیم، سرمربی نامیده میشود.
سیستم فوتبال: سیستم یا آرایش تیمی، نشاندهنده طرز چیدمان بازیکنان یک تیم در زمین است. آرایش هر تیمی متناسب با رویکرد دفاعی یا تهاجمی آن تیم، توانایی بازیکنان و عوامل دیگر است.
کاپیتان: کاپیتان یکی از بازیکنان است که وظیفه رهبری تیم در زمین بازی را بر عهده دارد و با بستن بازوبند به بازوی چپش، از دیگر بازیکنان متمایز میشود.
دروازهبان: دروازهبان هر تیم وظیفه جلوگیری از ورود توپ به دروازه خودی را بر عهده دارد و لباس وی از سایر بازیکنان تیم متمایز است. وی تنها بازیکن تیم است که اجازه دارد توپ را (در محدوده مشخص) با دست لمس نماید.
مدافع: به بازیکنی گفته میشود که محل جایگیری او در زمین خودی است و میان دروازهبان خودی و مهاجم حریف قرار میگیرد و وظیفهٔ اصلی وی مقابله با حمله تیم حریف است. مدافعان خود به انواع مدافع مرکزی، مدافع کناری، سوییپر، مدافع جلو و مدافع آزاد (لیبرو) دستهبندی میشوند.
هافبک: به بازیکنی گفته میشود که معمولاً در میانهٔ زمین بازی میکند و به زیر مجموعههایی از جمله هافبک هجومی، هافبک دفاعی، هافبک میانی و هافبک کناری تقسیم میشود. وظایف اصلی هافبک، رساندن توپ به مهاجمان برای گلزنی و کمک به مدافعان برای جلوگیری از گلخوردن است.
مهاجم: به بازیکنی گفته میشود که در خط جلو بازی میکند و نزدیکترین بازیکن هر تیم به دروازهٔ حریف است. وظیفه اصلی مهاجم گلزنی است. مهاجم زیر مجموعههای مختلفی مانند مهاجم نوک، مهاجم کنار و مهاجم کاذب دارد.
بازیکن ذخیره: بازیکن فوتبالی است که بر روی نیمکت مینشیند و در مسابقات استاندارد، حداکثر 3 بازیکن ذخیره میتوانند جایگزین بازیکنان اصلی شوند.
هتتریک: اگر یک بازیکن در یک مسابقه سه بار گلزنی کند؛ میگویند او هتتریک کردهاست.
دروازه بسته (کلین شیت): هنگامی که یک تیم در یک مسابقه هیچ توپی وارد دروازهاش نشود؛ میگویند آن تیم (یا دروازهبان آن تیم) دروازه بسته (کلین شیت) انجام دادهاست.
دیواره دفاعی: یک ردیف از بازیکنان فوتبال است که شانه به شانه یکدیگر میایستند و تلاش میکنند جلوی شوت بازیکنان حریف به دروازه خودی را در زمان نواخت ضربه ایستگاهی مستقیم بگیرند. این ردیف انسانی میبایست حداقل 10 یارد از توپ کاشتهشده فاصله داشته باشد.
آوانتاژ: قانونی است که به داور اجازه میدهد در مواردی که خطایی را روی بازیکنی تشخیص دادهاست، اگر تشخیص دهد که در جریان ماندن بازی به نفع بازیکن هدف خطا است، اعلام خطا نکند و بازی را ادامه دهد.
فوتبال قواعدی دارد که قوانین فوتبال نامیده میشوند و بازی براساس آنها انجام میگیرد. توپ فوتبال وسیلهای است که بازی با آن انجام میگیرد و دور آن 71 سانتیمتر است. در زمین فوتبال، دو تیم که هر کدام از یازده بازیکن (شامل مهاجم، هافبک، مدافع و یک دروازهبان) تشکیل شده، به رقابت با یکدیگر میپردازند و آرمان هر تیم وارد کردن توپ به دروازهٔ حریف یا اصطلاحاً گل زدن است. هر تیمی که در پایان بازی گل بیشتری به ثمر رساندهباشد، برندهٔ بازی است و تیم مقابل بازنده است. اگر هر دو تیم به تعداد مساوی گل به ثمر برسانند، با هم مساوی یا تساوی کردهاند. هرتیم یک کاپیتان دارد که تیم را رهبری میکند.
هیچ بازیکنی در زمین به جز دروازهبان حق دستزدن و زدن بازو به توپ را ندارد و پرتاب توپ توسط دروازهبان، یک نوع آغاز مجدد بازی است. بازیکنان معمولاً با پای خود توپ را در زمین جابهجا میکنند و گاهی اوقات از دیگر بخشهای بدن (بهویژه سر) نیز برای جابهجا کردن توپ استفاده میکنند. بازیکنان تنها از دستها و بازوهای خود نمیتوانند استفادهکنند. همهٔ بازیکنان توپ را در هر جهت و در سراسر زمین جابهجا میکنند، اما نمیتوان توپ را در موقعیت آفساید دریافتکرد.
بازیکنان با روشهای کنترل توپ از جمله دریبلینگ (دریبل کردن)، پاسدادن توپ به همتیمی، شوتزدن که معمولاً با عکسالعمل دروازهبان روبهرو میشود، برای خود فرصت گلزنی ایجاد میکنند. بازیکنان برای جلوگیری از پیشروی فوتبالیستهای رقیب، اعمالی چون بریدن پاسها، تکلزدن و برخورد فیزیکی با بازیکنان تیم مقابل را انجام میدهند. فوتبال بهطور کلی یک بازی روان است و تنها هنگامی که توپ از زمین بازی بیرونبرود و یا داور خطای بازیکنی را گرفتهباشد، متوقف میشود. پس از توقف، بازی مجدداً آغاز میگردد.
در سطح حرفهای، معمولاً تعداد زیادی گل بهثمر میرسد. برای نمونه، در فصل 64–1963 لیگ برتر انگلستان به طور متوسط در هر بازی 3٫40 گل بهثمر رسید. قوانین بازی برای دروازهبان با 10 بازیکن دیگر متفاوت است و تاکنون، تعداد زیادی نقشهای تخصصی در زمین ایجاد شدهاست. از دیدگاه کلیتر، این 10 بازیکن شامل سه دسته میشوند: مهاجمان، هافبکها، مدافعان. گاهی اوقات بازیکنان پستهای خود را در زمین با یکدیگر عوض میکنند که دروازهبان قابلیت انجام این کار را ندارد. برای نمونه، مدافع مرکزی میتواند جای خود را با هافبک چپ و راست عوضکند. این 10 بازیکن ممکن است در هر پستی بهجز دروازهبانی قرارگیرند. سبک بازی پستها با یکدیگر فرقدارد؛ مهاجمان بیشتر سبک بازی هجومی دارند و برخلاف آنها، مدافعان کمتر در اندیشهٔ اجرای یک بازی هجومی و سرعتبخشیدن به بازی هستند. معمولاً هر بازیکن در پست تخصصی خود بازی میکند و کمتر در زمین جابهجا میشود و پست خود را در زمین تغییر میدهد.هرتیم دارای یک سیستم است و این سیستم و تاکتیکهای تیم را معمولاً سرمربی شکل میدهد.
فوتبال از آسیا ظهورکرد و در این قارهٔ کهن آغازگردید. شواهد تاریخی نشان میدهد که قدمت بازی فوتبال به سدهٔ دوم و سوم پیش از میلاد در چین بازمیگردد. پرچمدار این ورزش دودمان هان بودند که به توپی چرمی پرشده از پر و مو لگد میزدند. دور این توپها حدود 40–30 سانتیمتر بودهاست. این بازی چینی «تسو چو» نامداشت و امپراتوری هان در دوران زمامداری خود، این بازی را در سراسر چین گسترشداد. نوع دیگری از این ورزش حدود 600–500 سال بعد در ژاپن آغازگردید؛ اما هیچ مسابقهٔ رقابتی میان ژاپن و دودمان هان صورتنگرفت. در آن زمان، بازیکنان در دایرهای نسبتاً کوچک میایستادند و توپ را از یکدیگر عبور میدادند. «کمری» نام ژاپنی این بازی بود و در مقایسه با فوتبال امروزی بسیار متفاوت بود. سپس فوتبال در یونان و به شکل ورزش هارپاستوم در روم نیز رواجپیداکرد. فوتبال در بازیهای یونانیان و رومیان تغییرات عمدهای یافت؛ بهطوری که دو تیم در یک میدان مستطیلشکل که خط میانی میدان نیز داشتهاست، بازی میکردند. مردمی که هارپاستوم بازی میکردند، اغلب مردم خشنی بودند، به توپ لگد میزدند تا آن را از خط دروازه عبور دهند یا به کس دیگری پاس بدهند که وی چنین عملی انجام دهد. تیم دیگر نیز قصد متوقفکردن روند تیم حریف و بازپسگیری توپ را به هر طریق ممکن انجام میداد! هیچ طول و عرض خاصی برای میدان بازی درنظر گرفته نمیشد؛ بازیکنان شمارهای نداشتند و کمبود قوانین احساس میشد.
پیشینهٔ معاصر این بازی جهانی به بیش از 100 سال پیش بازمیگردد؛ زمانی که این ورزش در انگلستان شکلگرفت و اتحادیه فوتبال انگلستان بهوجودآمد و فوتبال به ورزشی رسمی تبدیلشد. فوتبال به سبک امروزی، در اوایل سال 1800 میلادی در هفت مدرسهٔ عمومی انگلستان آغازگردید. شش مدرسه تقریباً همان فوتبال به سبک قدیمی را اجرا میکردند؛ اما مدرسهٔ راگبی انگلستان که در سال 1567 تأسیسشده بود، نسخهای متفاوت از فوتبال را ارائهداد. مدارس دیگر نیز قوانینی را ساخته و در پایان، بازی فوتبال مدرن را بنیانگذاری کردند. در این سال اندازه و وزن توپها نیز استاندارد شد. در نخستین بازی 90 دقیقهای فوتبال، دو تیم لندن و شفیلد در سال 1866 به رقابت با یکدیگر پرداختند.
مردان
گروه سنی بزرگسالان
گروه سنی زیر 20 سال
گروه سنی زیر 17 سال
بانوان
گروه سنی بزرگسالان
گروه سنی زیر 20 سال
گروه سنی زیر 17 سال
فوتبال برای نخستینبار به بازیهای المپیک تابستانی 1900 پاریس، فرانسه راهیافت. در ابتدا قراربود که چهار بازی در این جام میان تیم ملی فوتبال فرانسه با سوئیس، بلژیک، آلمان و انگلستان صورتگیرد. اما آلمان و سوئیس به پاریس نیامدند. بازیها کاملاً بدون برنامه بود و سرانجام، تیم ملی فوتبال انگلستان قهرمان جام شد.
فدراسیون بینالمللی فوتبال (فیفا) در تاریخ 21 مه 1904 در پاریس، فرانسه بنیانگذاریشد. کامیابیهای ورزش فوتبال در بازیهای المپیک تابستانی سبب شد که مقامات فیفا به فکر تشکیل مسابقات جهانی بیافتند.
باشگاه فوتبال شفیلد نخستین باشگاه فوتبال است و قدمتی 152 ساله دارد و در سال 1857 در شهر شفیلد که در انقلاب صنعتی، عمده مرکز تولید فولاد بود، بنیانگذاری شد. لیگ قهرمانان اروپا یکی از معتبرترین جامهای باشگاهی فوتبال است که قدمت آن به سال 1955 بازمیگردد. باشگاه فوتبال رئال مادرید در پنج دورهٔ نخست این مسابقات به قهرمانی رسید. جام باشگاههای جهان یکی از معتبرترین مسابقات بینالمللی فیفا است که در سال 2000 بنیانگذاری شد و در نخستین دورهٔ آن، باشگاه فوتبال کورینتیانس از برزیل به مقام قهرمانی رسیدهاست. امروزه 207 کشور دارای تیم ملی فوتبال هستند.
توضیحاتی تکمیلی:
بازی فوتبال ورزشی است تیمی که در آن دو گروه یازده نفره در مقابل هم بازی میکنند و اغلب آن را پرطرفدارترین ورزش جهان میدانند.این ورزش در زمینی مستطیل شکل با پوشش چمن یا چمن مصنوعی انجام میگیرد که در انتهای عرضی دو ضلع آن دو دروازه قرار داده شدهاست.
هدف وارد کردن توپ به دروازهٔ حریف است. دروازهبان تنها کسی است که در این بازی حق دارد از دستها و بازوهای خود برای گرفتن و مهار توپ استفاده کند. دیگر اعضای تیم توپ را اغلب با استفاده از پا و ضربه زدن به آن به گردش درمیآورند، گاه نیز ممکن است از سینه یا سر خود استفاده کنند. هر تیمی که بیشترین گل را به حریف بزند برندهٔ بازی است.
اگر بازی در پایان با گلهای برابر پایان پذیرد نتیجه بازی را مساوی اعلام میکنند یا این که بازی به وقت اضافی کشیده میشود و سپس ممکن است ضربات پنالتی تعیینکننده بازی باشد. قوانین فوتبال مدرن و به شکل امروزی آن در کشور انگلستان وضع شد. نهاد ادارهکننده فوتبال در جهان فیفا نام دارد که اغلب آن را به اختصار فیفا (به انگلیسی: fifa) مینامند.
معتبرترین مسابقه در این رشته ورزشی جام جهانی فوتبال نام دارد که هر چهار سال یک بار برگزار میشود. این رویداد هنگام برگزاری بینندگان زیادی دارد که شمار آن دو برابر بینندگان بازیهای المپیک تابستانی است.
فوتبال سرگذشت جالبی دارد
چرا که تعداد بسیاری از تاریخ نویسان و مؤلفین (بخصوص غربی ها) سعی کرده اند تا ثابت کنند فوتبال چه به طریق ابتدایی و اولیه، چه از نظر داشتن فوتبال دارای قوانین و رعایت اصول بازی، از کشور آنها آغاز شده و سپس به کشورهای دیگر رخنه کرده و رواج یافته است.
از آن جمله اند کشورهای فرانسه و ایتالیا که خود را " پدر فوتبال" دانسته و مقابل این دو، کشور انگلستان است که به جهت تدوین قوانین و ثبت بازی ها در قرن هجدهم، خود را والاتر و برتر از دیگران می داند.
بطور کلی نام اولیه بازی فوتبال" سوله" و یا" جیکودل کالسیو" بوده است. اما فوتبالی که بطور کاملاً صحیح با قوانین مدون آغاز گردید، از انگلستان سرچشمه گرفته است. اگر تاریخ ثبت سازمان فوتبال انگلستان را مطالعه کنیم سال 1863 را نشان می دهد.
همچنین بعد از 25 سال یعنی در تاریخ 1888 فوتبال حرفه ای انگلستان فعالیت خود را آغاز کرد. این سوابق نشان دهنده وجود فوتبال مدرن در انگلستان قبل از سایر کشورهای اروپایی به حساب می آید. جالب است بدانیم بنا بنوشته " ب.ژیله" مولف" تاریخ ورزش جهان" پیدایش ورزش موازی با تاریخ تمدن بشر می باشد.
به همین دلیل جای تعجب نخواهد بود اگر گفته شود بازیهای اولیه در خاور دور بوجود آمده و بر اثر چنگهای بزرگ مانند جنگهای اسکندرمقدونی، این ورزش از خاور دور به خاور میانه منتقل شده وسپس جنگ ژولیوس سزار تمدن " گالو رومن" را به سرزمین " گل"( فرانسه فعلی) برده و با تشکیل بازی های ورزشی که تجربه آن منجر به ریشه فوتبال فعلی گردید، نام بازی به " هارپاستوم" و بعدها به " سوله" یا " چوله" تغییر یافته و در سرزمین های مختلف باتلفظ های گوناگون بیان گردیده است.