
رقص بلوچی
همه اقوام در ایران رقص مخصوص به خود را دارند بلوچ ها نیز دارای رقصی هستند که قدمت طولانی دارد و هزاران سال پیش بعد مران و زنان در کنار هم جمع می شدند و این رقص را انجام می دادند. رقص بلوچی بر گونههای مختلفی تقسیم میشود که هر کدام در مناسبت ویژهای به اجرا گذاشته میشوند؛ در یک تقسیم بندی میتوان رقص بلوچی را به دو نوع مردانه و زنانه تقسیم بندی کرد (اگرچه این رقصها در گذشته به صورت گروهی مرد و زن نیز اجرا میشدهاند). رقص بلوچی آمیزهای است از حرکات ریتمیک دستان رنانی که پر از النگوهای نقرهای است. همانند آنچه که در دوره پهلوی در ایران و توسط گروهای فلکلور رایج بوده است. در ادامه مطلب آسمونی به شرح رقص بلوچی می پردازیم.
- از انواع رقص زنانه بلوچی میتوان به رقص چاپی اشاره کرد که صورت ویژه آن کوبیدن متناوب پا بر زمین به دنبال ضربهای مشخص ساز دایره میباشد.
- در میان رقصهای مردانه بلوچ نیز میتوان به رقص شمشیر و یا صورت ساده تر آن یعنی رقص چوب اشاره کرد که به همراه دهل و ساز (به زبان بلوچی دول و ساز) اجرا میشوند.
انواع رقص بلوچی
-
رقص محلی چاپی
نوعی رقص زنانه بلوچی است که در آن به دنبال ضربهای مشخصی از ساز دایره، بهطور متناوب پاهای خود را به زمین زمین میکوبند.
-
رقص چوب یا رقص شمشیر

نوعی از رقص محلی بلوچی و مختص مردان است که به همراه دهل و ساز اجرا میشود.
-
رقص محلی گواتی
همانطور که پیشتر دربارهی اجرای موسیقی محلی بلوچی هنگام مراسم مختلف صحبت کردیم، در تمامی این آیینها هم رقص جزئی از مراسم بلوچ ها بوده است. مثلا در مراسم گواتی برای درمان بیمار هنگامی که نوازنده مینوازد و خواننده میخواند، عدهای دست میزنند و میرقصند.
-
رقص محلی سهبت
نوعی دیگر از رقص است که در مراسم شادی و اعیاد مثل ختنه سوران، عروسی و ... اجرا میشود که باز هم به همراه دست زدن اجرا میگردد. در واقع در زمان قدیم این رقص را به صورت دسته جمعی، با حرکات موزون به هنگام نیایش و کشاورزی انجام میدادند.
شیه: این نوع رقص علاوه بر اینکه مذهبی است در شادیها هم اجرا میشود.
-
رقص گندم
یکی دیگر از انواع رقص محلی بلوچی رقص گندم است که به جهت شکرگزاری اجرا میگردد. یک سری از حرکات نمادین هستند که در 13 مرحله و زمان کاشت، داشت و برداشت گندم در منطقه بلوچستان انجام میشوند.
موسیقی محلی بلوچی

برخی اعتقاد دارند که منشا بزرگ فرهنگ و هنر بلوچ از هندوستان برگرفته شده است. این تاثیرپذیری فرهنگی و هنری به دلیل وقایع مختلفی ایجاد گردیده که یکی از این دلایل، همجواری هندوستان و بلوچستان در گذشته است. همچنین اتفاقات سیاسی مانند لشکرکشی نادر شاه به هند که مردم بلوچ در آن حضور داشتند، بیتاثیر نبودهاند. تعدادی سرباز هندی پس از جنگ جهانی اول در محلات مخصوصی از بلوچستان ماندگار شدند و زندگی میکنند که طبیعتا باعث اشاعه فرهنگ و هنر هندی در بلوچستان شدند. همچنین به دلیل همسایگی این منطقه با پاکستان، هنر و آداب و رسوم بلوچیها تحت تاثیر فرهنگ پاکستان نیز قرار گرفته است.
بیشتر مردم بلوچ درگیر رنج و مبارزههای طولانی با طبیعت خشن هستند ولی با این حال موسیقی محلی این منطقه لطافت و ظرافت خاصی دارد که نشاندهنده احساسات مردم بلوچ است. هنوز هم تعدادی از سنتها همراه با موسیقی در این منطقه برگزار میگردند و نوازندههای دورهگرد به موسیقی محلی بلوچی وفادار ماندهاند. این عوامل باعث گردیدهاند که قسمتی از موسیقی و رقص محلی بلوچی در این منطقه حفظ شود. بلوچیها مورد نوازندگان و خوانندگان را را از محارم خویش به حساب میآورند تا جایی که در مهمانیهای خصوصی و در حضور زنان اجازه ساز زدن را به نوازندگان میدهند. در کل خیلی کم پیش میآید زنی بلوچی در مراسمی زنانه مثل تولد و ختنه سوران ترانهای بخواند، آنها فقط گاهی به طور دسته جمعی و به دور از مردان نامحرم آواز میخوانند. در بلوچستان به خوانندگان پهلوان میگویند که پهلو از زبان پهلوی ریشه گرفته و به معنی دلاور، شجاع، توانا و وان هم به معنی خواننده است. پهلوان فردیست که شجاعت و دلاوری را ارائه میدهد.
بلوچ ارزشات رقص اتن یکی از زیبا ترین رقص بلوچ ها است???????????? عشق فقط بلوچ????
زیاد جالب نبود،بلوچ ها ازخودشون رقص های مستقلی دارند که به نحوه های مختلفی اجرامیشن مثل رقص دوچاپی که خودشون همین دوچاپی رو باشکل های مختلفی اجرا می کنن که میشه گفت همین رقص شاخه شاخه میشه هرشهری ازبلوچستان بارسومات خاص خودشون اجرا میکنن مثل نندوکی وگران چاپ و ..... ورقص شمشیر ما ...
این رقص رقص سیستانی هست این رقصها همه سیستانی هستند ربطی به قوم بلوچ ندارند لطفا اصلاح کنید این یک جعل بزرگ هست
خوب بود بسیااااااااار
عالیه ممنون از این مطلب زیباتون کاش از این رقصهای محلی بلوچی بیشتر آگاهی داشته باشیم و محدود به فضای اینترنت نباشه
این رقصها سیستانی هستند ربطی به بلوچها ندارند این یک جعل در فضای مجازی هست