- آسمونی
- مجله اینترنتی
- هنر
- تئاتر و هنرهای نمایشی
- نیم نگاهی به دنیای سیرک ها

نیم نگاهی به دنیای سیرک ها
سیرک محلی است که در آن هنرهایی مانند بازی با حیوانات، بازی با آتش و ... انجام می شود که طرفداران زیادی هم دارد. آسمونی در این بخش اطلاعات جالب و خواندنی در مورد سیرک و دنیای سیرک ها برای شما عزیزان تهیه کرده است که در ادامه می خوانید.
تاریخچه سیرک
رومیان اولین کسانی بودند که واژه سیرک را به کار بردند در آن زمان به محوطه وسیعی که محل نمایشهای مهیجی همچون اسب دوانی اکروبات مسابقه ارابه رانی و کشتی بود سیرک گفته میشد نوع جدید سیرک از سدهٔ 1700 میلادی اغاز به کار کردهاست و در آن از شعبده باز دلقک اکروبات باز و همه نوع حیوان رام شده و حتی شیر و خرس هم استفاده میشود.
سیرک در ایران

بنیان گذار سیرک در ایران خلیل عقاب است. خلیل عقاب در سال 1303 در شهر شیراز متولد گردید. ایشان دوران نوجوانی خود را با ورزش باستانی آغاز کرد و پس از آن به انجام نمایشهای پهلوانی پرداخت و اولین بنیانگذار عملیات پهلوانی بصورت بلیط فروشی و همراه با برنامه آکروباتیک و موزیک و عملیات با حیوانات بود. کارگردانان سینما از وی دعوت بعمل آوردند که در سینما و تلویزیون به اجرای برنامه بپردازد.
این هنرمند در شهرها و استانهای مختلف کشور هنرنمایی خود را در معرض دید عموم گذاشت و پس از کسب افتخاراتی به دعوت کشور ژاپن در سال 1349 به آنجا رفت و در تلویزیون فوجی برنامههای خود را به نمایش گذاشت و در سال 1350 از طرف سیرک فاست به ایرلند دعوت گردید و در سال 1351 نیز به دعوت سیرک جری کاتل به انگلیس و بعد از آن به سیرک آریکنو و دریکس تون در کشور ایتالیا وارد گردید. بدنبال آن بیست سال در کشورهای اروپایی، آفریقای و آمریکای مرکزی برنامه اجرا کرد و در نهایت در ایتالیا سیرکی افتتاح کرد به نام ایران و ایتالیا. در اروپا رکوردهای زیادی بدست آورد که بلند کردن فیل 1400 کیلوگرمی با پاهای خود و بلند کردن 450 کیلو گرم با دندان از جمله رکوردهای ایشان میباشد.
مربی سیرک
به طور معمول یکی از وظایف اصلی مربیان سیرک هماهنگی برنامه و حیوانات درون سیرک و هدایت برنامه می باشد، در سیرک های بزرگ مربیان سیرک هر کدام وظیفه جداگانه ای بر عهده دارند.
دو نوازنده دلقک و یک زن شعبدهباز در صحنهای از یک نمایش در سیرک رونکالی واقع در مونیخ آلمان.

در سال 1370 به دعوت ایرانیان، به ایران برگشت و ازآن سال سیرکی در ایران افتتاح کرد و در تمامی استانهای کشور به اجرای برنامه پرداخت. اولین بار در ایران سیرکی با 60 نفر هنرمند از ایتالیا، رومانی و پرتغال به اجرای نمایش پرداختند. خلیل 2 فرزند به نامهای شهرزاد و ابراهیم همراه داشت که پس از او ایشان به اجرای نمایش پرداختند و هنرمندان زیادی را به عرصه هنر آموزش و تحویل دادند.
مدیریت سیرک خلیل عقاب تمام این سالها بعهده شهلا اشکبوس همسر ایشان بود که در اسفند سال 87 در یک تصادف رانندگی حین سفر کاری با تیم ایتالیایی خود فوت نمود. ایشان به بانوی سیرک ایران معروف است.
سیرک یخچالی (به انگلیسی: Glacial cirque) چالهای مدور و عمیق با کنارههای شیبدار در یخچالهای طبیعی است که فرسایش یخچالی آن را ایجاد میکند و یخچال کوهستانی در آن جای میگیرد. بنابراین از ویژگیهای مناطق یخچالی است که برف در این چالهها فشرده شدهو موجب تغذیه یخچال میشود. در مناطقی که در گذشته تحت سلطه یخچال بودهاند، سیرکهای یخچالی بهصورت دریاچه در آمده و منظره زیبایی را بهوجود میآورند. در ناحیه ولز انگلستان برای چنین چالههایی از واژه cwm استفاده کرده و در اسکاتلند به آنها corrie یا corie میگویند.
پس از ذوب برف و ناپدید شدن یخچال، سیرک بهشکل دریاچه یا کاسهای عظیم جلوهگری میکند و ممکن است این کاسه از یک طرف بریده شده و یا ممکن است در پاییندست بهوسیله یک ضدشیب بسته شود. در ارتفاعات بلند که قلل آنها بالاتر از مرز برفهای دائمی است، اغلب یخچالها در داخل سیرکها جای میگیرند. ابعاد اینگونه یخچالها ممکن است بسیار کوچک باشد و درازای آنها گاهی از دهها متر تجاوز نمیکند ولی در سیرکهای وسیع اندازه آنها بیشتر است. بهمنها باعث تغذیه بیشتر در اینگونه سیرکها هستند. بین یخچال و دیواره سنگی آنها شکافی وجود دارد که به آن ریمای (Rimaye) گفته میشود و در زمستان پوشیده از برف و در تابستان بهعلت ذوب برف، فضایی بین دیواره سنگی ظاهر میگردد.