- آسمونی
- مجله اینترنتی
- کار و برند
- کارآفرینی
- آشنایی با خط بازیافت تایر
آشنایی با خط بازیافت تایر
آسمونی : لاستیک های مستعمل زباله های مخصوصی هستند و از لحاظ شیمیایی ، اندازه حالت و شکل با بقیه زباله ها تفاوت دارند . لاستیک ها از مواد پلیمری تشکیل شده اندکه به راحتی در طبیعت تجزیه نمی شوند . در بسیاری از موارد لاستیک های غیر مستعمل روی هم انباشته شده و به شکل کوهی از زباله مناظر زشتی را به وجود آورده و خطرآتش سوزی را نیز به همراه دارد. سوزاندن لاستیک ها دود سیاه و مضری را ایجاد می کندکه باعث آلودگی محیط می شود . برای دفن آن نیز مشکلات فراوانی وجود دارد . باتوجه به اینکه در ایران هزینه ای از تولید کنندگان پسماند ها دریافت نمیشود ، تجهیزاتی هم در مراکز دفن برای کاهش حجم یا خرد کردن لاستیک ها وجود ندارد و در نتیجه به همان شکل اولیه دفن میشوند که باعث می شود حجم زیادی از مراکز دفن اشغال شود . امروزه نتیجه تحقیقات و بررسی ها نشان می دهد که امر بازیافت لاستیک های فرسوده نه تنها آثار مخرب بر محیط زیست ندارد و مشکلات مدیریتی این بخش را حل می کند بلکه منشاء توسعه صنعتی و سود آوری اقتصادی وفرآوری وتولید محصولات دیگری نیز می باشد . از پودر لاستیک حاصل از بازیافت تایر های فرسوده در صنایعی مانند جاده سازی ، ساختمانی ، خودروسازی ، صنایع دریایی ، ورزش ، دامداری وکشاورزی وآبرسانی میتوان استفاده کرد. از مزایای دیگر بازیافت تایر های فرسوده کاهش زائدات وکمک به چرخه مواد در طبیعت است.
موارد مصرف و کاربرد :
1- صنایع جادهسازی : پوشش سطح جادهها به جای آسفالت، زیرا به دلیل خاصیت اکوستیکی دارای عمر بیشتر و هزینه کمتری است و صدای کمی را ایجاد می کند و کمتر ترک خورده و در گرما ذوب نمی شود. ترمز خودروها بر روی آن عملکرد بهتری دارد. آببندی شکاف سطح جادهها، تولید لایههای ضد آب و لایههای جاذب صدا، تولید علائم ترافیکی و ضربهگیرها که دارای هزینه کمتر و عمر بیشتری است و به دلیل خاصیت ارتجاعی در هنگام تصادفات آسیبهای کمتری به وسایل نقلیه وارد میکند. تولید سرعتگیرهای خیابان و پوشش مقاطع جادهها با ریل راه آهن. محصولات حاصل از بازیافت تایر فرسوده میزان تولید سیم فولادی : 10 درصد از هر کیلوگرم تایر میزان تولید نخ پلی آمید : 3 درصد هر کیلوگرم تایر میزان تولید گرانول : 85 درصد هر کیلوگرم تایر
2- صنایع ساختمانی : فونداسیون و پایهها، استفاده از تایرهای خرد شده در کارهای عمرانی از اهمیت فراوانی برخوردار است به ویژه در مواردی که به کاهش وزن سازهها ضرورت دارد. افزودن لاستیک بازیافتی به بتن، باعث بالا بردن مقاومت آن در برابر آتش و جلوگیری از خرد شدن آن می شود. در کفپوشهای صنعتی و پوشش گذرگاهها، عمر مفید 20سال هستند و به دلیل خواص بیومکانیکی و حالت نیمه ارتجاعی خستگی کمتری ایجاد میکنند. پوشش بام ساختمانها و عایق ساختمانی، تولید چسب درزگیر، کانالهای هوا، زیر فرشها، پوشش سطح زمین بازی بچهها، به منظور افزایش امنیت در هنگام بازی میتوان کفپوشها را با استفاده از خردههای تایر تهیه کرد.
3- صنایع تولید لاستیک و پلاستیک : فومهای قابل انعطاف، پوشش استخرها، تخت کفش، تسمه نوار نقاله
4- صنایع خودروسازی : تولید تایر، روکشکاری تایر،کفپوش و گلگیر خودروها، نوار دور درب و شیشه خودروها، انواع واشر، سیستمهای ترمز اصطکاکی، سپرهای ضربهگیر خودرو
5- صنایع دریایی : ضربهگیرهای اسکله و لنگرگاهها، شناور دریایی،کفپوشهای غیر لغزنده
6- ورزش : پوشش زمینهای ورزشی دومیدانی، گلف و تنیس، میادین اسب دوانی
7- دامداری، کشاورزی و آبرسانی : سیستمهای آبرسانی کشاورزی و شلنگهای لاستیکی، گلدانهای لاستیکی، ظروف تغذیه دام، انواع فنسهای محوطه سیلوهای حبوبات و استفاده از کفپوشهای لاستیکی با مجرای تعبیه هوا که آب آن نفوذ کند، در اسطبلها و گاوداریها. علاوه بر مواد بالا، لاستیکها یکی از بهترین منابع سوخت و انرژی هستند. تایرها دارای درصد بسیار بالایی از کربن هستند که به آنها قابلیت سوخت سریع و درجه حرارت بسیار بالایی می دهد. مهمترین استفاده تایرها بعنوان سوخت در کورههای سیمان است.
بررسیها نشان می دهد انرژی موجود در 242 میلیون حلقه تایر فرسوده برابر با انرژی 12 میلیون بشکه نفت است. با توجه به موضوعات مطرح شده و همچنین اهمیت مقطعی از رده خارج کردن خودروهای فرسوده و با توجه به اینکه سوزاندن و یا دفن تایرها دارای آثار مخرب زیست محیطی است در میان تمام راههای مطرح شده برای رهایی از زبالههای لاستیکی، مهمترین، سالمترین و به صرفهترین راه، بازیافت آنها می باشد. زیرا نه تنها به محیط زیست لطمهای وارد نمیکند، بلکه از مصرف بسیاری از منابع و سوختهای فسیلی جلوگیری میکند و باعث صرفهجویی در انرژی میشود. علاوه بر آن تولید محصولات بازیافتی در ایران به دلیل ارزانی کارگر، آب و انرژی می تواند سود صد در صد داشته باشد.