- آسمونی
- مجله اینترنتی
- تحصیل و آموزش
- مدرسه و دانشگاه
- معرفی دانشگاه تبریز

معرفی دانشگاه تبریز
معرفی دانشگاه تبریز یکی از دانشگاه های دولتی ایران
دانشگاه تبریز یکی از دانشگاه های دولتی ایران است. دانشگاه تبریز مانند دیگر دانشگاه های دولتی دارای تاریخچه است. تاریخچه دانشگاه تبریز شامل زمان تشکیل و وظایف و فعالیت ها و اهداف دانشگاه تبریز می باشد. اگر می خواهید در مورد دانشگاه تبریز بیشتر بدانید این بخش آسمونی" href="http://asemooni.com">آسمونی را تا پایان مطالعه نمایید چرا که به معرفی دانشگاه تبریز و تاریخچه دانشگاه تبریز و آدرس سایت دانشگاه تبریز می پردازیم.
تاریخچه دانشگاه تبریز
دانشگاه تبریز (پیشتر: دانشگاه آذرآبادگان) یکی از دانشگاههای دولتی وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری میباشد که در شهر تبریز واقع است. این دانشگاه شامل 22 دانشکده است و در کل دارای 29 قطب علمی و مجتمع آموزشی است. این دانشگاه در سال 1326 به عنوان دومین دانشگاه قدیمی ایران پس از دانشگاه تهران، بنیان گذاشته شد. دانشگاه تبریز بزرگترین مرکز علمی در شمال غرب ایران میباشد.
نخستین ایدهٔ تأسیس دانشگاه در شهر تبریز یک سال پس از خاتمهٔ جنگ جهانی دوم، در زمان حکومت خودمختار آذربایجان در سال 1325 مطرح شد. مکان اولیه دانشگاه آذربایجان، در محل دانشسرای پسران در میدان دانشسرا بوده و ریاست آن را دکتر نصرت الله جهانشاهلو افشار کرسفی بر عهده داشت. در نخستین سال گشایش، تعداد 179 دانشجو در رشتههای طب، فلاحت، پداگوژی، فلسفه و ادبیات به تحصیل مشغول شدند. برای تأسیس این مؤسسه، در تاریخ خردادماه 1325 در مدخل شرقی آن زمان تبریز، ساختمان دانشسرا تبدیل به دانشگاهی بهنام «آذربایجان اونیورسیتهسی» (دانشگاه آذربایجان) شد. پس از بازپسگیری آذربایجان به دست ارتش ایران و سرنگونی دولت خودمختار آذربایجان مؤسسهٔ تازهتأسیس دانشگاه آذربایجان منحل شد. در دیماه همان سال از سوی دانشگاه تهران دو تن از استادان به نامهای «مصطفی حبیبی» و «خانبابا بیانی» مأموریت یافتند تا جهت راهاندازی واقعی دانشگاه در تبریز اقدام نمایند. این دانشگاه با پذیرش 160 دانشجو در دو دانشکدهٔ پزشکی و ادبیات، تحت ریاست دکتر بیانی، در 22 آبان 1326 بهطور رسمی فعالیت آموزشی خود را آغاز نمود. مراسم گشایش دانشگاه که بهعنوان یک واقعهٔ منحصربهفرد و بزرگ در تاریخ معاصر تبریز قلمداد میشود، بهطور زنده از رادیوی محلی پخش شد. با گذشت زمان دانشکدهها، آزمایشگاهها، کارگاهها و آموزشکدههای آن بهتدریج تأسیس شدند. پس از انقلاب این دانشگاه به دو قسمت «دانشگاه تبریز» و «دانشگاه علوم پزشکی تبریز» تقسیم گردید.
در سال 1346، دانشگاه تبریز که بعدها «دانشگاه آذرآبادگان» نامیده شد، در مکان کنونی بنا گردید. پیش از آن، زمین فعلی دانشگاه، باغ بزرگی متعلق به دکتر موسوی و دکتر علمالهدی بود. ملک هر کدام از این مالکان، با دیوار کوتاهی در وسط از همدیگر تفکیک میشد. در ضلع شمالی این دو قطعه باغ، قهوهخانه چمن گلی» واقع شده بود. بعد از این باغها، باغ پیکریه و در طرف شمال جاده هم باغ حاج محمدعلی حیدرزاده قرار داشت. در باغ پیکریه، امروز در بلوار 29 بهمن، توت باغی و بیمارستان 29 بهمن ساخته شده بود و در محل ادارهٔ آبیاری امروزی و سازمان صدا و سیما نیز مصلای شهر واقع بود در مواقع خشکسالی در آنجا نماز استسقا برای طلب باران ادا میشد.
دانشگاه تبریز در حال حاضر با بیش از 24٬000 نفر دانشجو و حدود 900 نفر هیئت علمی، 200 آزمایشگاه تخصصی و عمومی، موزهٔ تاریخ و فرهنگ، موزهٔ جانورشناسی، موزهٔ زمینشناسی، مرکز پردازش تصاویر ماهوارهای و مراکز و مؤسسههای تحقیقاتی و پژوهشی، محیط آموزشی و دانشگاهی بزرگی را در سطح کشور فراهم آوردهاست.
نامگذاری دانشگاه تبریز
روند نامگذاری دانشگاه تبریز به این ترتیب میباشد که: در سال 1326 (سال تأسیس دانشگاه) نام «دانشگاه تبریز» برای این دانشگاه انتخاب شد. نام دانشگاه پس از چند سال به «دانشگاه آذرآبادگان» تغییر یافت. پس از انقلاب اسلامی در سال 1357 نام دانشگاه دوباره به «دانشگاه تبریز» تغییر یافت. پس از مدتی «دانشگاه علوم پزشکی تبریز» از آن جدا گردید.
دانشکدههای دانشگاه تبریز
- دانشکده علوم دانشگاه تبریز
- دانشکدهٔ ادبیات فارسی و زبانهای خارجی
- دانشکدهٔ اقتصاد، مدیریت و بازرگانی
- دانشکدهٔ الهیات و علوم اسلامی
- دانشکدهٔ تربیت بدنی و علوم ورزشی
- دانشکدهٔ جغرافیا
- دانشکدهٔ حقوق و علوم اجتماعی
- دانشکدهٔ دامپزشکی
- دانشکدهٔ ریاضی
- دانشکدهٔ شیمی
- دانشکدهٔ علوم تربیتی و روانشناسی
- دانشکدهٔ علوم طبیعی
- دانشکدهٔ فنی-مهندسی برق و کامپیوتر
- دانشکدهٔ فنی-مهندسی شیمی و نفت
- دانشکدهٔ فنی-مهندسی عمران
- دانشکدهٔ فنی-مهندسی فناوریهای نوین
- دانشکدهٔ فنی-مهندسی مرند
- دانشکدهٔ فنی-مهندسی مکانیک
- دانشکدهٔ فنی مهندسی میانه
- دانشکدهٔ فیزیک
- دانشکدهٔ کشاورزی
- دانشکدهٔ کشاورزی و منابع طبیعی اهر
مراکز مطالعاتی و پژوهشی دانشگاه تبریز
- پژوهشکده محیط زیست
- پژوهشکدهٔ ستارهشناسی و فیزیک کاربردی
- گروه پژوهشی جغرافیا
- مؤسسهٔ تاریخ و فرهنگ ایران
- مؤسسهٔ تحقیقات اجتماعی
- مؤسسهٔ تحقیقات علوم اسلامی – انسانی
- مرکز تحقیقات علوم پایهٔ تبریز
- مرکز پژوهشی ریاضیات در صنعت
- مرکز پژوهشی ژئوتوریسم
- مؤسسه مطالعاتی و تحقیقاتی قفقاز، آناتولی و آسیای میانه
رتبه دانشگاه تبریز
رتبهبندیهای جهانی دانشگاه تبریز
این دانشگاه در نظام رتبهبندی دانشگاه لایدن (سال 2018) توانست رتبه دوم در کشور را کسب کند. در رتبهبندی سایت URAP رتبه دوم در کشور را توانست به خود اختصاص دهد. همچنین براساس شاخصهای مرجعیت علمی، انتشارات مشترک بینالمللی و تحلیل ارجاعات انجام گرفته دومین دانشگاه کشور، در شاخص دیپلماسی علمی «انتشارات مشترک بینالمللی» است و رتبهبندی جدید پایگاه استنادی علوم جهان اسلام «ISC»، دانشگاه تبریز را بعد از دانشگاه تهران دانشگاه برتر جامع کشور قرار دادهاست.
رتبهبندی داخلی دانشگاه تبریز
بر اساس آمار آنلاین بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا که تعداد مقالات تولید شده در کنفرانسهای کشور را اعلام مینماید، دانشگاه تبریز در رتبه دوم دانشگاههای دولتی کشور از نظر تعداد مقالات کنفرانسی است.
پردیسهای دانشگاه تبریز
- پردیس بینالمللی ارس
- پردیس خودگردان تبریز
دانش آموختگان دانشگاه تبریز
- یعقوب آژند
- ژاله آموزگار
- احمد ترجانیزاده
- محمدمهدی اردبیلی
- اسدالله رازانی
- علی افخمی
- منوچهر اقبال
- هوشنگ امیراحمدی
- حسن انوری
- ابراهیم بابائی
- مهدی باکری
- رضا براهنی
- محمدنقی براهنی
- بشیر خالقی
- صمد بهرنگی
- بیتالله عبدالهی
- مسعود پزشکیان
- محمدرضا پورمحمدی
- جلیل تجلیل
- بهروز ثروتیان
- اسماعیل جبارزاده
- جهاندوست سبزعلیپور
- ابراهیم حاجیانی
- اشرفآقا حریری
- محمد حسندوست
- ابوالقاسم حسینجانی
- حیدر عباسی
- بهروز خاماچی
- احمد خرم
- عیسی خندان
- شهرام دبیری اسکویی
- داریوش رحمانیان
- سید یحیی رحیمصفوی
- ابراهیم رضایی بابادی
- برات زنجانی
- غلامحسین ساعدی
- محمدعلی سبحاناللهی
- صمد سردارینیا
- بهمن سرکاراتی
- فرج سرکوهی
- علی سعیدلو
- علیاصغر سعیدی (مترجم)
- جعفر شعار
- محمد شهری
- سید محمدحسین شهریار
- صدیف بدری
- محمود طاووسی
- عباس پاپیزاده
- علی عبدالعلیزاده
- عظیم قیچیساز
- علیاصغر شعردوست
- حسن فتحی (فیلسوف)
- عبدالعلی کارنگ
- کریم زارع
- محمدعلی کینژاد
- هرمز گرجیبیانی
- حمزه گنجی
- محمدحسن آصفری
- کاوه مدنی
- مصطفی ملکیان
- ابراهیم علیزاده
- محسن مهرعلیزاده
- سید محمدرضا میرتاجالدینی
- محمدرضا نصیری
- علیاکبر نقیپور
- محمود نوالی
- علیرضا نوین
- عبدالحسین نیکگهر
- ولی ملکی
- یونس سرمستی
سایت دانشگاه تبریز
www.tabrizu.ac.ir