- آسمونی
- مجله اینترنتی
- فیلم و سینما
- نقد فیلم
- کوسه جنوب، فیلمی از ساموئل خاچیکیان

کوسه جنوب، فیلمی از ساموئل خاچیکیان
- کارگردان: ساموئل خاچیکیان
- موسیقی : روبیک منصوری
- تدوین : ساموئل خاچیکیان
- مدت زمان: 108 دقیقه
- کشور: ایران
- زبان: فارسی
اکبر، نادر، عباس و رضا، که روابط دوستانه شان از کودکی شکل گرفته است، هر یک در پی تحقق آرزوی خودش است: عباس و نادر لباس نظام به تن می کنند، اکبر به گروه دایی اش می پیوندد که قاچاقچی است؛ رضا، که فلج است، آرزویی جز ادامه ی دوستی با آن سه ندارد. معصومه، خواهر رضا، و اکبر به یکدیگر علاقمندند. اکبر در میان اعضای گروه قاچاقچی ها اعتباری کسب می کند و لقب «کوسه» می گیرد. اکبر در هنگام حمل یک محموله ی قاچاق ژاندارمی را به قتل می رساند و با پیکری زخمی به خانه ی عباس می رود. عباس او را تحویل مأموران پلیس می دهد، و او در دادگاه به اعدام محکوم می شود. معصومه به ملاقات اکبر می رود و به عقد او درمی آید. اکبر، پیش از اعدام درخواست می کند که نادر مأمور اجرای حکم اعدام او باشد. اکبر را در پیش چشمان گریان معصومه، عباس و رضا به جوخه ی اعدام می سپارند.
- ایرج قادری
- مرتضی عقیلی
- بهمن زرین پور
- آرام
- هوشنگ منصورخاکی
- شهاب عسگری
- خشایار
- حسن رضایی
- کارمن
- محمود پیراسته
- وارطان توماس
- آندرانیک ساریان
- لاله بهاران
- جلالی
- جوانه جلیلوند
- واچه مانگار
ساموئل خاچیکیان (به ارمنی: Սամուէլ Խաչիկեան) (زادهٔ 29 مهر 1302 در تبریز - درگذشتهٔ 30 مهر 1380 در تهران) کارگردان، تدوینگر، نویسنده، آهنگساز فیلم و تهیهکنندهٔ نامدار ایرانی ارمنیتبار بود. او یکی از تأثیرگذارترین کارگردانها در سینمای ایران بهشمار میرود، تا آنجا که به وی لقب «هیچکاکِ ایران» داده شدهاست. همچنین از وی بهعنوان «استاد دلهره و وحشت» سینمای ایران نام برده شدهاست.
دوستان و همکاران ساموئل خاچیکیان، او را با نام «سام ول» نیز میشناختند. او در آغاز راه سینمای ایران با هنر و دانستههای خود به یاری این هنر و صنعت آمد و توانایی فنی خود را با به فرجام رساندن شبنشینی در جهنم (1336) نشان داد و سپس با طوفان در شهر ما (1337) سینمای ایران را با سبک ویژهٔ خود آشنا نمود.
خاچیکیان، که از نیمههای فیلم بازگشت تدوین فیلمهایش را خود به دست گرفتهبود، در نورپردازی و کار فیلمبردارانش دخالت میکرد، و موسیقی فیلمهایش را خود برمیگزید. به گفتهٔ خودش، او همهٔ اینها را برپایهٔ برداشت و دریافت درونی انجام میداد. «نورپردازی جنایی» زبانزدی بود که خود او برای فیلمهایی همچون چهارراه حوادث (1333)، طوفان در شهر ما (1337)، فریاد نیمهشب (1340)، یک قدم تا مرگ (1340)، دلهره (1341)، ضربت (1343) و سرسام (1344) بهکار میبرد.
خاچیکیان را میتوان از پیشگامان نامآور سینمای ایران دانست و کمتر کارگردان ایرانی مانند او در درازای سه دهه (1350–1330) بهگونهای پیوسته و پرکار درگیر فیلمسازی بودهاست. او در زمره نخستین کارگردانان ایرانی بود که عناصر تکنیکی را برای سینما به کار برد و با دکوپاژ سر صحنه فیلمبرداری میرفت. به عنوان فیلمسازی نوآور، ساخت فیلمهای جنایی را در ایران به راه انداخت و نخستین پیشپرده تاریخ سینمای ایران را برای فیلم دختری از شیراز (1333) ساخت و دهها زمینه فنی دیگر را آزمود. بسیاری از بازیگران نامدار سینمای ایران با بازی در کارهای خاچیکیان به سینما آمدند و برخی از فیلمهایش هم چون ضربت (1343) و عقابها (1363) از کارهای پرفروش زمان نمایش خود بودند.
شناختهشدهترین فیلمی که توسط خاچیکیان پس از انقلاب کارگردانی شد فیلم عقابها (1363) بود، که یکی از برترین کارهای سینمای دفاع مقدس لقب گرفت. او در درازای نزدیک به 50 سال کار و تلاش در سینمای ایران، 46 فیلم بلند سینمایی ساخت و بسیاری از فیلمهای کارگردانهای دیگر را تدوین کرد.