زمان مطالعه: 10 دقیقه
آشنایی با درد‌های کلیوی و راه های درمان آن

آشنایی با درد‌های کلیوی و راه های درمان آن

دردهای کلیوی به خاطر نوع زندگی شهری و تغذیه آن بسیار زیاد شده است و سن دردهای کلیوی کاهش یافته و جوانان زیادی به این درد دچار می‌شوند.

اگر احساس درد در ناحیه کلیه امانتان را بریده است پس با این پست آسمونی با ما همراه باشید و با آن آشنا شده و برای درمان دردهای کلیوی هرچه سریعتر اقدام کنید.

درد کلیه چجوریه؟

درد کلیه دردی مبهم است زیرا موقع درد کلیه شما پهلو، شکم یا پشت کمرتان درد خواهد داشت. ولی درد در این ناحیه‌ها همواره مربوط به کلیه نمی‌باشند و به آسانی درد کلیه را می‌توان با کمردرد معمولی اشتباه گرفت. درد کلیه معمولا به این صورت است که یک درد کند و معمولا ثابت می‌باشد، درد زیر قفسه سینه یا شکم احساس می‌شود، درد معمولا یک‌ طرفه است، درد تیز یا شدید می‌باشد و به شکل موج به وجود می‌آید، درد کلیه ممکن است به کشاله ران و یا شکم نیز گسترش یابد.

درد کلیه کجاست؟

درد کلیه معمولا عمیق و در قسمت بالای کمر و زیر دنده‌ها احساس می‌شود و علائم دیگر آن شامل تب، استفراغ، درد پهلوها و درد موقع ادرار است.

درد کلیه به کجا میزنه؟

درد کلیه در پشت، زیر دنده‌ها در طرف راست یا چپ ستون فقرات احساس می‌گردد و ممکن است به نواحی دیگر مانند پهلو، شکم یا کشاله ران نیز انتقال یابد.

علائم درد‌های کلیوی

موقع درد‌ کلیه علائم زیر را تجربه خواهید نمود:
احساس درد در پهلو یا قسمت پایین کمر
سوزش ادرار
خون در ادرار
احساس درد موقع ادرار
تب و لرز
احساس حالت تهوع و استفراغ
احساس درد در ناحیه شکم

علت دردهای کلیوی

بعضی از متداول دلایلی که سبب درد کلیه می‌شوند، عبارتند از:
خونریزی کلیه
لخته شدن خون در وریدهای کلیه
هیدرونفروز
سرطان کلیه
تومور کلیه
کیست کلیه
عفونت کلیه
سنگ کلیه
بیماری پلی‌کیستیک

انواع درد کلیه

کلیه درد قادر است در یک طرف یا هردو طرف به‌شکل هم‌زمان ایجاد گردد.
درد کلیه راست، درد کلیه چپ یا درد هردو کلیه از انواع دردهایی می‌باشند که امکان دارد شما احساس نمایید.

درد کلیه راست

درد کلیه راست به خاطر عوامل زیر ایجاد می‌شود:
عفونت ادراری
سنگ کلیه
مشکلات اسکلتی عضلانی
سرطان مثانه یا کلیه
بیماری کلیوی
دیورتیکولیت
بیماری کیسه صفرا
آپاندیسیت
انسداد در مجاری ادراری

علائم درد کلیه راست

علائم درد کلیه راست در واقع مثل علائم درد کلیه چپ است و به صورت کلی این علائم عبارتند از:
احساس درد در پهلو یا قسمت پایین کمر
سوزش ادرار
وجود خون در ادرار
احساس درد موقع ادرار
حالت تهوع و استفراغ
احساس درد در ناحیه شکم و لگن

درد کلیه چپ

درد کلیه چپ با درد کلیه راست کمی متفاوت می‌باشد. این درد ممکن است به خاطر مشکلات زیر ایجاد گردد:
مشکلات عصبی
درد دنده
مشکلات گوارشی
آسیب کلیه‌ها به خاطر ضربه
و کل مواردی برای درد کلیه راست ذکر شد.

علائم درد کلیه چپ

بعضی از علائم رایج درد کلیه چپ به شرح زیر می‌باشند:

دردی وحشتناک
حالت تهوع و استفراغ
بوی بد ادرار
سوزش موقع ادرار
خون یا چرک در ادرار
لرز یا تب
درد در ناحیه کمر و کشاله ران

درد کلیه در بارداری

خانم‌های باردار کلیه درد را بیشتر از سایر بانوان تجربه می‌کنند، چراکه تغییرات فیزیکی موقع بارداری در جریان ادرار، تداخل ایجاد می‌نماید.

درد کلیه و سوزش ادرار

از جمله علائم درد کلیه، درد و سوزش موقع ادرار، ادرار تیره و بوی بد، حمام بیش از اندازه، خستگی و اضطراب، تب و لرز و درد در ناحیه کمر است.
اگر عفونت کلیه درمان نگردد، امکان دارد سبب ایجاد مشکلات بیشتر و سخت‌تری مثل آسیب به بافت کلیه شود.

درد کلیه به علت سنگ کلیه

سنگ کلیه به‌ خاطر انباشته شدن و رسوب مواد معدنی در کلیه ایجاد می‌شود. این بیماری ابعاد مختلفی می‌تواند به خود بگیرد، در صورتی که به حد کافی کوچک و ریز باشد امکان دارد با تکان‌های شدید و به شکل ناگهانی و توسط مجاری ادراری دفع گردد، ولی در صورتی که بزرگ باشد، سبب انسداد مجاری ادراری شده و درد غیر قابل تحملی را برای فرد ایجاد می‌کند.

درد کلیه به دلیل عفونت مجاری ادراری

عفونت در هر قسمت از مجاری ادراری که به خاطر عوامل بیماری‌زا بعد از ادرار به وجود می‌آید، به کلیه درد و ایجاد عوارضی مثل تب، سوزش ادرار و بی‌حالی فرد سبب می‌گردد.

درد کلیه به علت عفونت کلیه

موقعی که عفونت‌هایی که در مثانه وجود دارند به کلیه سرایت می‌نمایند، پیلونفریت ایجاد می‌شود و این بیماری موجب درد کلیوی می‌گردد.

درد کلیه به دلیل بیماری کلیه پلی‌کیستیک

پلی‌کیستیک بیماری می‌باشد که در آن کیست‌هایی غنی از مایع در داخل کلیه ایجاد شده و موجب بیشتر شدن سایز کلیه و اختلال در عملکرد آن می‌گردند.

درد کلیه به دلیل آسیب‌دیدگی و حادثه

ممکن است درد کلیه به خاطر تصادف، افتادن از ارتفاع، قرار گرفتن در معرض نور خورشید یا سرمای شدید، برق‌گرفتگی و... باشد که این عوامل سبب آسیب به بافت کلیه و ایجاد درد کلیه می‌شود.

درد کلیه به دلیل بیماری سلیاک

در صورتی که دستگاه گوارشی فرد نتواند به هضم یا دفع گلوتن بپزدازد، سیستم ایمنی به قسمتی از روده کوچک حمله نموده و با آسیب به روده، سبب کاهش بعضی از ویتامین‌ها در بدن می‌گردد.

یبوست و درد کلیه

یبوست به خاطر مشکلات گوارشی، عدم تحرک و رژیم غذایی غیر اصولی به وجود می‌آید و بر عملکرد سیستم گوارش و کلیه تأثیر گذار است.

درد در کلیه به علت انسداد روده‌ای

در صورتی که انسدادی در روده ایجاد گردد قادر است مسیر عبور مواد غذایی را گرفته و سبب ایجاد مشکلاتی برای کلیه‌ها گردد.

درمان درد کلیه

بعضی از راه حل های درمان کلیه درد عبارتند از:

آب درمانی

مقدار زیادی آب بنوشید تا از درد کلیه خلاص شوید. نوشیدن آب گرم نه سرد به مقدار کافی نه تنها از تشکیل سنگ کلیه پیشگیری می‌کند بلکه سبب دفع سنگ‌های تشکیل شده در کلیه از طریق مجرای ادرار نیز می‌شود. آب باعث رقیق شدن ادرار و پیشگیری از رسوب نمک‌ها و املاح معدنی در کلیه می‌شود. اما نکته‌ی مهم این است که نوشیدن مقدار زیادی آب می‌تواند به سرعت سبب رفع درد کلیه شود. به این منظور به محض اینکه درد شدیدی در نواحی کلیه‌ها احساس می‌کنید، شروع به نوشیدن آب تصفیه شده کنید. آب درمانی به ویژه برای از بین بردن درد کلیه ناشی از سنگ و عفونت کلیه بسیار مؤثر است.

آب لیموترش تازه

آب لیموترش یکی از بهترین درمان‌های برای سنگ کلیه و رفع درد ناشی از آن است. اسید استیک موجود در مرکباتی مانند لیموترش، سنگ کلیه را حل می‌کند. اما برای این کار فقط باید آب لیموترش تازه و طبیعی بنوشید و نوشیدنی‌های لیمویی مصنوعی چنین اثری ندارند. به این منظور، روز خود را با نوشیدن یک لیوان آب مخلوط شده با آب یک لیموترش تازه آغاز کنید. در هنگام درد شدید، چهار قاشق غذاخوری آب لیموترش را با یک لیوان آب مخلوط کنید و بنوشید. اگر بدنتان به این درمان پاسخ دهد در طی ۲۰ دقیقه باید درد برطرف شود. علاوه بر این می‌توانید به این مخلوط ۴ قاشق غذاخوری روغن زیتون هم بیافزایید.

چای قاصدک

گیاه قاصدک خاصیت ادرارآوری دارد به این معنی که میزان ادرار را افزایش می‌دهد. بنابراین استفاده از آن می‌تواند سنگ کلیه را دفع و درد کلیه را تسکین بخشد. علاوه براین قاصدک باعث افزایش جریان خون در کلیه می‌شود. به این منظور ۱ تا ۲ قاشق چایخوری برگ قاصدک را در یک فنجان آب داغ بریزید و ده دقیقه با حرارت ملایم بجوشانید. سپس محلول را صاف کنید و بنوشید. هر روز ۲ تا ۳ فنجان چای قاصدک می‌توانید بنوشید.

چای تخم هندوانه

چای تخم هندوانه ادرارآور مؤثری است و برای تحریک کلیه‌ها به دفع ادرار بسیار مناسب است. در واقع اگر کلیه‌ها کم کار باشند، دانه‌ی هندوانه می‌تواند کلیه‌ها را تحریک کند. به این منظور یک قاشق غذاخوری دانه‌ی هنداونه (آسیاب شده) را در دو فنجان آب جوش بریزید. محلول را صاف کنید و بگذارید سرد شود. از این چای سه بار در روز بنوشید.

تخم کرفس

تخم کرفس سرعت دفع مواد زاید در کلیه‌ها را افزایش می‌دهد. بعضی از مطالعات پزشکی که در چین انجام شده نشان داده است که کرفس میزان ادرار را افزایش می‌دهد و به همین دلیل سبب تسکین درد کلیه می‌شود. روغن فرّاری که در کرفس موجود است خاصیت ضدقارچ دارد و در حذف باکتری‌ها بسیار مؤثر است. بنابراین برای درمان عفونت‌های کلیوی بسیار مفید است. به این منظور یک قاشق غذاخوری تخم کرفس آسیاب شده را در یک فنجان آب داغ بریزید و بگذارید سرد شود. محلول را صاف کنید و بنوشید. روزی یکبار و سه روز در هفته از این چای بنوشید. هشدار: چون کرفس، ممکن است سبب تحریک رحم شود، زنان باردار نباید از تخم کرفس استفاده کنند. اما برای تسکین درد قاعدگی بسیار مفید است.

کلاله‌ی ذرت

اگر سنگ یا عفونت کلیه داشته باشید، ادرارکردن همراه درد خواهد بود، چای کلاله‌ی ذرت این درد را تسکین می‌دهد. بسیاری از مطالعات، خاصیت ادرارآوری و ضدباکتری بودن کلاله‌ی ذرت را نشان داده است. کلاله ذرت خشک را در فروشگاه داروهای گیاهی می‌توانید پیدا کنید.

پماد خردل

گاهی بجای درد فقط حساسیت کلیه‌ها را احساس می‌کنید. استفاده از پماد خردل یا پماد پودر دانه خردل این حساسیت را از بین می‌برد. به این منظور از پماد خردل بر روی پوست تمیز ناحیه‌ی کلیه‌ها استفاده کنید تا احساس گرما و حرارت در آن ناحیه بوجود آید. از این پماد برای کودکان کمتر از ۶ سال استفاده نکنید.

پماد خردل

 

 ریشه‌ی گیاه پنیرک پف‌نبات

ریشه‌ی گیاه پنیرک پف‌نبات به عنوان یک گیاه دارویی عمل می‌کند که می‌تواند به کاهش عفونت و درد کلیه کمک کند و سنگ‌ها را از کلیه خارج کند. خواص دیورتیک (ادرارآور) آن قادر است به افزایش خروج ادرار و درمان احساس سوزش یا درد ناشی از عبور ادرار کمک کند. علاوه بر این، موسیلاژ این گیاه احتمالا بافت‌های تحریک شده و ملتهب بدن را تسکین می‌دهد و از بروز مجدد این مشکلات در بدن جلوگیری می‌کند. به علاوه، می‌تواند دستگاه ادراری شما را با لایه‌ای پوشش دهد و از عفونت کلیه و سنگ‌های ناشی از آن پیشگیری کند. بنابراین، ریشه‌ی گیاه پنیرک پف‌نباتی قطعا یکی از ۳۲ داروی خانگی برتر برای عفونت و درد کلیه است که باید امتحان کنید.

درمان عفونت کلیه با ریشه‌ی گیاه پنیرک پف‌نبات روش 1

  • ابتدا 4 قاشق غذاخوری ریشه‌ی گیاه پنیرک پف‌نباتی را در ظرف یک لیتری شیشه‌ای دردار و دهان گشاد قرار دهید.
  • سپس، 1 لیتر آب جوش را روی آن بریزید و در شیشه را ببندید.
  • اجازه بدهید به مدت یک شب تا صبح یا 4 تا 5 ساعت در یخچال بماند و خیس بخورد.
  • سپس، ترکیب را صاف کنید تا یک مایع کم‌رنگ، طلایی، غلیظ و چسبناک حاصل شود.
  • در مرحله‌ی بعد، 1 قاشق چایخوری عسل یا پودر گیاه شکر‌ برگ (اختیاری) را به مایع اضافه کنید.
  • مواد را خوب مخلوط کنید.
  • ترکیب حاصل را در طول روز مصرف کنید تا درد کلیه را از بین ببرد.
  • این روش درمانی را به طور منظم انجام دهید.

درمان عفونت کلیه با ریشه‌ی گیاه پنیرک پف‌نبات روش ۲

  • ابتدا 1 قاشق چایخوری ریشه‌ی پنیرگ پف‌نباتی را داخل کتری بریزید.
  • بعد، 1 فنجان آب داغ را روی آن بریزید و درش را بگذارید.
  • اجازه دهید به مدت 10 تا 15 دقیقه دم بکشد.
  • سپس دمنوش حاصل را صاف کنید.
  • 1 قاشق چایخوری عسل یا پودر استویا را به دمنوش اضافه کنید و خوب هم بزنید.
  • در نهایت ترکیب حاصل را مصرف کنید.

مصرف این نوشیدنی را 2 تا 4 بار در روز تکرار کنید تا زمانی که درد به طور کامل از بین برود. درمان دردهای کلیوی با چای سبز چای سبز، از جمله گیاهان دارویی است که تاثیر زیادی در درمان سنگ کلیه و پیش‌گیری از ابتلا به آن دارد. به گفته درمان‌گران طب سنتی، مصرف این چای، به دلیل داشتن خاصیت آنتی‌اکسیدانی، تاثیر به‌سزایی در درمان سنگ کلیه دارد؛ البته باید توجه داشته باشید که حتما چای سبز بدون کافئین، تهیه کنید. در کنار چای سبز، مصرف عصاره گیاه قره‌قاط نیز برای درمان و سلامت کلیه‌ها، توسط متخصصان طب سنتی توصیه شده است.

چای تخم هندوانه

ادرارآور مؤثری است و برای تحریک کلیه ها به دفع ادرار بسیار مناسب است. در واقع اگر کلیه ها کم کار باشند، دانه ی هندوانه می تواند کلیه ها را تحریک کند. به این منظور یک قاشق غذاخوری دانه ی هنداونه (آسیاب شده) را در دو فنجان آب جوش بریزید. محلول را صاف کنید و بگذارید سرد شود. از این چای سه بار در روز بنوشید.

دمنوش آرام بخش دردهای کلیوی
چای تخم هندوانه

چه زمانی کلیه درد با آنتی بیوتیک درمان می شود؟

درمان عفونت کلیه با آنتی بیوتیک صورت می‌گیرد و پس از انجام آزمون‌های حساسیت میکروب به این داروها، در صورت لزوم دارو عوض شده و درمان طی ده تا چهارده روز ادامه می‌یابد.در صورتی که بیمار، بدحال باشد، در بیمارستان بستری شده و تزریق آنتی‌بیوتیک برای وی انجام می‌شود. البته بعد از سه تا پنج روز نیز آنتی‌بیوتیک خوراکی داده می‌شود و تا 14 روز ادامه پیدا می‌کند. اگر کشت خون بیمار مثبت باشد نیز دوره درمان طولانی‌تر خواهد بود. در صورت وجود آبسه کلیه، انسداد مسیر ادراری یا اختلال دستگاه ادراری این عوامل باید برای درمان موثر برطرف شود.معمولا پیلونفریت حاد در بالغین، اسکار کلیوی یا آسیب پایدار بر جای نمی‌گذارد، ولی در کودکان به علت کامل نشدن رشد کلیه، عفونت کلیه می‌تواند اسکار ایجاد کند و به طور دائم عملکرد کلیه را مختل نماید.

درمان فوری درد کلیه خانگی

برای درمان درد کلیه‌ها در خانه راه حل‌های زیادی وجود دارند که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
استراحت
دوش آب گرم
استفاده از کمپرس گرم
مصرف مقدار زیادی مایعات
مصرف آب زغال اخته
عدم مصرف مواد غذایی مضر

روغن بادام در گرمی و سردی معتدل است و مصرف آن در افرادی که خروج قطره‌قطره ادرار دارند مفید بوده و به دفع سنگ‌های ادراری کمک می‌کند.

روغن کنجد نیز دارای خواص کنجد بوده و در رفع سوزش ادرار موثر است.

مارچوبه شکننده سنگ‌های مثانه و پاک‌کننده کلیه و ادرارآور و از بین برنده بیماری‌های کلیه و مثانه است.

سیر ادرارآور است و برای کسانی که ادرارشان قطره‌قطره خارج می‌شود مفید است و سنگ‌های کلیه را از بین می‌برد.

کرفس ادرارآور است و کلیه و مثانه را پاک‌سازی می‌کند و سنگ مثانه را از بین می‌برد.

کنگر مقوی دستگاه گوارش بوده و برگ آن ادرارآور است.

شوید نیز ادرارآور بوده و برای دفع سنگ کلیه و مثانه مفید است و درد کلیه و مثانه را بهبود می‌بخشد.

همچنین پونه نیز ادرارآور است.

مهمترین تفاوت درد کلیه و کمر درد

با توجه به اینکه کلیه‌ها در ناحیه کمر قرار دارند امکان دارد اکثر افراد آن را با کمر درد، یا قولنج اشتباه بگیرند. ولی این درد‌ها تفاوت اساسی با درد کلیه دارند.
معمولا درد در ناحیه کلیه‌ها در سمت بالای کمر و از اعماق بدن و به شکل کلافه کننده و نسبتا شدید احساس می‌گردد. ولی اصلی‌ترین تفاوت آن با کمر درد این می‌باشد که دردهای کمر یا سیاتیک با تغییر موقعیت فرد و تغییر وضعیت از حالت نشسته به ایستاده یا تغییر مدل خوابیدن قطع و وصل می‌شوند ولی درد کلیه با این حالت‌ها تغییر نمی‌یابد.

ارزیابی مهاجرت
نظر خود را درباره «آشنایی با درد‌های کلیوی و راه های درمان آن» در کادر زیر بنویسید :
لطفا شرایط و ضوابط استفاده از سایت آسمونی را مطالعه نمایید

دسته بندی های وب سایت آسمونی

آسمونی شامل بخش های متنوعی است که هر کدام از آنها شامل دنیایی از مقالات و اطلاعات کاربردی می باشند، شما با ورود به هر کدام از دسته بندی های مجله اینترنتی آسمونی می توانید به زیردسته های موجود در آن دسترسی پیدا کنید، برای مثال در دسته فیلم و سینما؛ گزینه هایی مثل نقد فیلم، معرفی فیلم ایرانی، فیلم بین الملل، انیمیشن و کارتون و چندین بخش دیگر قرار دارد، یا بخش سلامت وب سایت شامل بخش هایی همچون روانشناسی، طب سنتی، نکات تغذیه و تناسب اندام می باشد.