ثبت نام لاتاری
زمان مطالعه: 7 دقیقه
همه چیز درباره کبد چرب

همه چیز درباره کبد چرب

  کبد چرب از‌ جمله رایج‌ترین بیماری‌های کبد می‌باشد که به خاطر تجمع چربی در آن به‌ وجود می‌آید.

کبد چرب، در واقع رسوب چربی (عمدتاً از چربی های خنثی) در کبد است که پیدایش آن در افراد چاق، مبتلایان به دیابت و چربی خون بالا و بی تحرک، بیشتر دیده می شود.

 چاقی عامل مهمی برای بروز بسیاری از بیماری ها و مشکلات در فرد است. به همین دلیل برای پیشگیری از بروز بسیاری از بیماری ها لازم است وزن خود را کاهش دهید. در حالت عادی امکان رسوب چربی در کبد که یکی از ارکان مهم سم زدایی محسوب می شود وجود ندارد ولی اضافه وزن و چاقی از شاخص های اساسی تجمع و رسوب چربی در غده 5/1 کیلویی بدن (کبد) است. چربی خون بالا، دیابت و مصرف برخی داروها مانند کورتن نیز از دلایل بروز بیماری کبد چرب است.

ما در این مقاله می خواهیم شما را به صورت کامل با کبد چرب آشنا کنیم برای آشنایی بیشتر با این موضوع تا آخر مقاله ما را همراهی کنید.

کبد چرب چیست؟

بیماری‌های کبد انواع مختلفی دارند و هر یک به کبد آسیب می‌رسانند.
کبد چرب از‌ جمله رایج‌ترین بیماری‌های کبد می‌باشد که به خاطر تجمع چربی در آن به‌ وجود می‌آید.
این بیماری با نام استئاتوز کبدی هم شناخته می‌شود، و زمانی به‌وجود می‌آید که چربی در کبد جمع گردد.

کبد چرب چگونه ایجاد می‌شود؟

کبد وظیفه‌اش تجزیه و رفع سموم از بدن و کمک به دفع آن‌ها می‌باشد.
کبد چرب با از بین رفتن سلول‌های کبدی ایجاد می‌شود و دو نوع اصلی دارد که شامل کبد چرب الکلی و غیر الکلی است.

کبد چرب چه علائمی دارد؟ تشخیص کبد چرب در منزل

در صورتی که می‌خواهید با شناسایی علائم به بودن یا نبودن کبد چرب خود پی ببرید به موارد زیر دقت کنید. اگر علائم زیر را داشته باشید یعنی به کبد چرب مبتلا هستید:
احساس درد در ناحیه شکم
کاهش اشتها و وزن
احساس ضعف
خستگی شدید
حالت تهوع
خارش پوست
کبودی
خونریزی سریع
تغییر رنگ ادرار
تورم پاها

علائم کبد چرب در چهره مردان و زنان

در زنان و مردان کبد چرب با علائم زیر قابل تشخیص است:
وجود جوش‌های کوچک
زردی صورت
قرمزی یا زردی سفیدی مردمک چشم
سیاهی و گودی زیر چشم

عوامل خطر ابتلا به کبد چرب

برخی عوامل موجب ایجاد کبد چرب می‌شوند که از جمله آن‌ها می‌توان به چاقی، مقاومت به انسولین، ابتلا به دیابت نوع 2، ابتلا به سندرم تخمدان پلی‌کیستیک، بارداری، سابقه عفونت‌های خاص مثل هپاتیت C، مصرف بعضی از داروها، افزایش کلسترول و تری گلیسیرید اشاره کرد.

مشکلات کبد چرب

کبد فرد مبتلا به این عارضه در مقابل رسوب چربی از خود واکنش نشان می دهد که در دراز مدت سبب آسیب کبد می شود. شیوع این بیماری در زنان به علت کم تحرکی بیشتر است. مهم ترین اصل برای درمان کبد چرب، برطرف کردن بیماری های زمینه ای ایجاد کننده آن است. اگر پزشک تشخیص دهد که چاقی علت بروز بیماری است، فرد می تواند با کم کردن حداقل 5 کیلوگرم از وزن خود، چربی کبد را کاهش دهد و حتی این بیماری را درمان کند. افراد مبتلا به دیابت هم به دلیل مختل شدن متابولیسم چربی در بدنشان، مستعد این بیماری هستند که با تجویز داروهای مناسب بهبود می یابند.

بسیاری از این بیماران با مصرف آنتی اکسیدان از جمله ویتامین E و مصرف داروی متفورمین، هم قند خونشان کنترل می شود و هم سوخت و ساز چربی در کبد آنها تنظیم می شود. چاقی آفت سلامت است و برای کنترل آن و بسیاری بیماری های دیگر باید الگوی تغذیه ای، از غذاهای پرکالری چرب و کم فیبر به سمت غذاهای سالم و تازه تغییر پیدا کند و ورزش و تحرک بدنی جزء برنامه روزانه افراد قرار بگیرد.

80 درصد بیماری های عروق کرونر قلب، 60 درصد موارد دیابت، یک سوم سرطان ها و بسیاری از بیماری ها و مشکلات دیگر با داشتن رژیم غذایی سالم، حفظ وزن در حد طبیعی و فعالیت بدنی مناسب و مستمر قابل پیشگیری است.

کبد چرب باعث چه بیماری‌هایی می‌شود؟

کبدچرب در مراحل ابتدایی آسیبی به وجود نمی‌آورد و علائمی هم ندارد ولی اگر بدتر شود قادر است سبب آسیب جدی به کبد مثل سیروز گردد.
افزایش سطح چربی در کبد سبب بالا رفتن احتمال ابتلا به دیابت، فشار خون و بیماری کلیوی می‌شود.

کبد چرب چند گرید دارد؟

4 نوع گرید چرب وجود دارد که نوع ۳ آن فقط با بهبود سبک زندگی، انجام ورزش، تغذیه مناسب، کاهش استرس و... قابل درمان است.
این هشداری برای افرادی است که به سایر گرید‌های این بیماری مبتلا هستند.

کدام گرید کبد چرب خطرناک است؟

کبد چرب گرید سه یک وضعیت بالقوه خطرناک و تهدید کننده زندگی است. در واقع این مرحله آخرین فرصت کبد برای بهبود است. چرا کبد در صورت ابتلا به فیبروز کبد، می‌تواند به عملکرد خود ادامه دهد. اما با تبدیل این اختلال به سیروز، کبد کارایی خود را به طور کامل از دست می‌دهد.

 

کبد چرب گرید ۳

کبد چرب گرید ۳ زمانی ایجاد می‌گردد که به خاطر تجمع چربی بیش از اندازه در کبد، بافت آن ملتهب می‌شود.
عوامل التهابی با آسیب مستقیم به سلول‌های کبدی و فراخوانی بیش از اندازه سلول‌های ایمنی به کبد موجب تخریب تدریجی بافت کبد و از بین رفتن عملکرد آن می‌گردند.

کبد چرب گرید ۲

کبد چرب گرید ۲ زمانی شکل می‌گیرد که مقدار زیادی چربی در کبد تجمع یابد که به خاطر رژیم غذایی ناسالم، چاقی و کم‌تحرکی ایجاد می‌گردد.
در این مرحله، علاوه بر انباشته شدن چربی، التهاب هم در کبد به وجود می‌آید که قادر است با گذشت زمان به سیروز کبدی، نارسایی و حتی سرطان کبد منجر گردد. اصلی‌ترین فاکتور دخیل در ایجاد این نوع گرید چاقی شکمی است.

کبد چرب گرید ۱

کبد چرب گرید ۱، به عنوان کبد چرب خفیف معروف است و یک بیماری می‌باشد که در آن مقدار زیادی چربی، به خصوص تری‌گلیسیریدها، در سلول‌های کبدی انباشته می‌شوند.
این حالت اولین مرحله از بیماری کبد چرب غیر الکلی می‌باشد و به خاطر تغذیه نامناسب، افزایش وزن، دیابت و بیشتر شدن چربی‌های خون به وجود می‌آید.

کبد چرب گرید i-ii یعنی چه

تفاوت اصلی انواع مختلف کبد چرب در میزان چربی تجمع یافته در کبد است.
در کبد چرب گرید یک، مقدار چربی حدود ۵ درصد از وزن کبد می‌باشد و کبد دارای التهاب نیست. ‌
د‌ر کبد چرب گرید دو، میزان چربی تجمع یافته در کبد حدود ۱۰ درصد از وزن کبد می‌باشد. در این مرحله کبد ملتهب شده و‌ دچار زخم می‌گردد.

غذاهای مفید برای کبد

 آب (روزی 6 لیوان آب که حتماً باید نیم ساعت قبل از غذا و دو ساعت و نیم بعد از غذا نوشیده شود.)

میوه جات

لیمو ترش

روزی 4-5 واحد سبزیجات

ترشیجات طبیعی 

انواع مرکبات

غلات سبوس دار.

تحقیقات جدید نشان می‌دهد، چربی موجود در غذاها یکی از دلایل بیماری کبد چرب غیرالکلی محسوب می‌شود. به نظر می‌ رسد ورود بی‌ رویه‌ی چربی‌ها به درون کبد، زمینه‌ساز این بیماری است؛ وقتی کبد توانایی تنظیم جذب چربی‌ها را از دست می‌دهد. در افراد سالم حدود نصف چربی مصرفی به انرژی تبدیل شده و می‌سوزد و یک دوم باقی مانده در بافت چربی ذخیره می‌شود.

البته باید توجه داشته باشید که مصرف میوه‌های تازه‌ای که حاوی ترکیب‌های آنتی‌اکسیدانی هستند هم برای افراد مبتلا به کبد چرب مفید است. مثلا مصرف میوه‌های قرمز مانند انار، زغال‌اخته و آلبالو و آب تازه آنها می‌تواند در رژیم غذایی افرادی که به کبد چرب اولیه مبتلا هستند، جای بگیرند و در تسریع روند درمان آن ها هم بسیار موثر باشند.

مصرف سرکه سیب برای درمان کبد چرب

در مورد مصرف سرکه سیب بعد از هر وعده غذایی برای درمان کبد چرب هم باید بگوییم محدود کردن رژیم غذایی برای بهبود یک بیماری خاص به کمک یک خوراکی خاص، کار درستی نیست.

مصرف سرکه می‌تواند باعث ایجاد ناراحتی‌هایی در معده برخی افراد شود. البته خود سرکه حاوی مواد احیاکننده است و مصرف آن برای بیماران مبتلا به کبد چرب ممنوع نیست اما باید در مصرف این خوراکی هم مانند تمام خوراکی‌های دیگر، حد اعتدال را رعایت کرد.

حواستان باشد که 30 دقیقه ورزش در طول روز، از بهترین راه‌های درمانی برای بهبود بیماری کبد چرب است.

راه‌های تشخیص بیماری کبد چرب چیست؟

درست است که بیماری کبد چرب در مراحل خفیف علائم خاصی را ندارد ولی در همان مراحل نیز با آزمایش کبد چرب و سونوگرافی قابل تشخیص می‌باشد. همچنين سایر راه‌های تشخیص این بیماری شامل سونوگرافی شکمی التراسوند، آزمایش خون و بیوپسی کبد می‌باشند.

کبد چرب در چه کسانی شایع‌تر است؟

بیماری کبد چرب بیشتر در دیابتی‌ها، افراد دارای اضافه وزن، افرادی که به پرفشاری خون یا چربی خون مبتلا هستند و افرادی که چربی دور شکم دارند بیشتر دیده می‌شود.

کبد چرب در کودکان

کبد چرب در کودکان به‌ خاطر اضافه وزن و کم‌تحرکی به وجود می‌آید و دارای این علائم است:
ضعف و خستگی
درد در بالای شکم
ریزش ‌مو
زردی

کبد چرب چه عوارضی دارد؟

عوارض کبد چرب بسیار متنوع است. اکثر این عوارض به‌ شکل مستقیم ایجاد می‌شوند و بقیه به‌صورت غیرمستقیم روی بدن اثر می‌گذارند.
بعضی از عوارض جدی کبد چرب شامل موارد زیر می‌باشند:
سیروز کبدی
سرطان کبد
هپاتیت الکلی

درمان کبد چرب

درمان کبد چرب به میزان پیشرفت آن وابسته است. همیشه پزشکان تاکید می‌کنند در مرحله اول وزن خود را کم کنید.
در صورتی که بیماری در مراحل ابتدایی قرار داشته باشد رژیم غذایی و پرهیز از مصرف الکل عملکرد کبد را به شکل طبیعی باز می‌گرداند.
اگر به کبد چرب غیر الکی مبتلا می‌باشید دقت کنید تمام رژیم‌ها و مکمل‌ها برای کبد خوب نمی‌باشند و قبل از استفاده بایستی حتما با پزشک مشورت نمایید.

  درمان‌های خانگی کبد چرب شامل موارد زیر می‌باشند:
پیروی از رژیم غذایی مناسب
مصرف چربی‌های غیر اشباع
آب پنیر
چای سبز
مصرف قهوه
کاهش وزن

برای کبد چرب چی بخوریم؟

به مصرف مواد زیر بپردازید:
مصرف چربی‌های غیر اشباع
آب پنیر
چای سبز
مصرف قهوه
کاهش وزن

از رژیم مديترانه‌ای پیروی کنید.

برای درمان کبد چرب چی نخوریم؟

برای درمان کبد چرب باید از مصرف آب نبات، بستنی، غلات قندی، نوشیدنی‌های بدون الکل، نوشیدنی‌های ورزشی و انرژی زا، نیشکر، شربت ذرت، عسل، ملاس، شربت خودداری کنید.

ارزیابی مهاجرت ثبت نام لاتاری
نظر خود را درباره «همه چیز درباره کبد چرب» در کادر زیر بنویسید :
لطفا شرایط و ضوابط استفاده از سایت آسمونی را مطالعه نمایید

دسته بندی های وب سایت آسمونی

آسمونی شامل بخش های متنوعی است که هر کدام از آنها شامل دنیایی از مقالات و اطلاعات کاربردی می باشند، شما با ورود به هر کدام از دسته بندی های مجله اینترنتی آسمونی می توانید به زیردسته های موجود در آن دسترسی پیدا کنید، برای مثال در دسته فیلم و سینما؛ گزینه هایی مثل نقد فیلم، معرفی فیلم ایرانی، فیلم بین الملل، انیمیشن و کارتون و چندین بخش دیگر قرار دارد، یا بخش سلامت وب سایت شامل بخش هایی همچون روانشناسی، طب سنتی، نکات تغذیه و تناسب اندام می باشد.