
زندگینامه ابراهیم بن مالک اشتر نخعی
ابراهیم بن مالک اشتر نخعی که بود؟
از افرادی که در تاریخ برای خود یل و قدرت عظیمی بود وبزرگان پیرامون او بسیار سخن گفته اند ، ابراهیم بن مالک اشتر می باشد که در این بخش از پورتال آسمونی به آشنایی بیشتر پسر مالک اشتر ، آن مرد رزم آور و شجاع سپاه امام علی (علیه السلام ) می پردازیم .
ابراهیم فرزند برومند مالک اشتر یار صمیمی و صحابی خاص امیرالمؤمنین علی(ع) است.
ابراهیم سرور قبیله نخع و یکه تاز آنان از فرماندهان شریف و با سیادتی بود که به شجاعت و تدبیر مشهور بود. بسیاری از مورخان او را در شجاعت ستوده اند.و از قهرمانی ها و شجاعت هایش در میدان جنگ که به مانند صاعقه بی امان بر قلب دشمن می تاخت و از یمین و یسار از کشته پشته می ساخت با شگفتی یاد کرده ، سخن ها گفته اند.
از دیگر مواردی که مورخان در وصف شجاعتش گفته اند، حضور او در جنگ صفین است. او با وجود آن که نوجوانی کم سن و سال بود، در این جنگ حضور یافت و در کنار امیرالمؤمنین(ع) و پدرش مالک اشتر رشادت ها از خود نشان داد.
ابراهیم نه تنها در شجاعت و شهامت ؛ بلکه در سخاوت و جوانمردی و ایمان و اخلاق و محبت به اهل بیت(ع) نیز برترین مردم عراق بود .
علامه سید محسن امین نیز او را در کتابش اعیان الشیعه چنین می ستاید: « ابراهیم مردی شجاع، سلحشور، با شهامت، صف شکن و رئیس بود، او دارای طبعی عالی و همتی بلند و طرفدار حق بود و دارای طبع شعر و زبانی فصیح و هوادار و دوستدار خاندان عصمت و طهارت؛ همان گونه که پدرش مالک اشتر نیز دارای چنین صفات و امتیازات عالی بود و حق هم همین است که چنین فرزندی مجسمه چنین پدری باشد .»
ابراهیم و قیام مختار
یکی از افرادی که در قیام مختار نقش مهم و مؤثّری داشت ، ابراهیم ابن مالک اشتر بود که به جرأت می توان گفت که در این قیام نقشی فعّال داشت .
چهره ای مانند ابراهیم موجبات اعتلای هر چه بیشتر مختار را فراهم آورده بود و موفقیت های بسیاری را نصیب قیام کرده بود.
ابراهیم پذیرفت و با مختار بیعت کرد و به همراه او قیام بزرگ شیعیان عراق را به راه انداخت . او پس از آغاز قیام و بدست گرفتن امور کوفه به عنوان فرمانده کل سپاه مختار انتخاب شده، اقدامات بسیاری را در کوفه و عراق به انجام رسانید
شخصیت نافذ ابراهیم و فکر بلند و شجاعت و کاردانی او در امور جنگ از یک سو و علاقه شدید و اخلاص او نسبت به ساحت مقدس اهل بیت پیامبر(ص) از سوی دیگر و سایر صفات برجسته ای که در وجود ابراهیم جمع شده بود، مختار و سران شیعه عراق را به پیوستن او به قیام امیدوار کرده بود. آن ها او را مایه امید و پشتیبانی قوی و فرماندهی لایق برای قیام می دانستند،پس تصمیم گرفتند که با ابراهیم ملاقات و او را به قیام دعوت نمایند ؛ از این رو پس از فراهم آمدن مقدمات قیام و پیش از اعلان آن تنی چند از سران شیعه با مختار ملاقات کردند و پیشنهاد دادند که اگر مردی چون ابراهیم فرزند مالک اشتر به ما بپیوندد، امید زیادی به پیروزی خواهیم داشت.
مختار از این پیشنهاد استقبال کرد و آن ها را نزد ابراهیم فرستاد تا مسأله را با او در میان بگذارند. در مذاکراتی که بین سران و مختار با ابراهیم پیش آمد ، آن ها نزد ابراهیم رفتند و ضمن بیان موضوع هدف از قیام خود را تنها خون خواهی امام حسین(ع) و اهل بیت او بیان کرده و متذکر شدند که از سوی اهل بیت پیامبر(ص) در این کار اجازه نیز دارند . ابراهیم در این جلسه در پاسخ به بزرگان کوفه شرط کرد که در صورتی دعوتشان را می پذیرد که فرماندهی قیام با او باشد ؛ اما سران شیعه نپذیرفته ، رهبر قیام را مختار معرفی کردند که از سوی محمد بن حنفیه عهده دار این امر گردیده است.
سه روز پس از این جلسه مختار و ده نفر از سران قوم به خانه ابراهیم رفتند، پس از تعارفات معمول مختار، نامه ای به ابراهیم داد و مدعی شد که نامه حنفیه است که برای ابراهیم فرستاده است.
ابراهیم به جهت عنوان نام «مهدی» بعد از نام محمد حنفیه، در صحت نامه تردید کرد؛ اما مختار و بزرگانی که همراه مختار آمده بودند، به صحت مفاد نامه شهادت دادند.ابراهیم پذیرفت و با مختار بیعت کرد و به همراه او قیام بزرگ شیعیان عراق را به راه انداخت . او پس از آغاز قیام و بدست گرفتن امور کوفه به عنوان فرمانده کل سپاه مختار انتخاب شده، اقدامات بسیاری را در کوفه و عراق به انجام رسانید .
بارزترین عرصه ظهور ابراهیم
جنگ نهر خازر بارزترین عرصه ظهور و بروز قابلیت های فرماندهی این فرمانده شجاع بود.
ابراهیم، در قیام مختار بن ابی عبیده ثقفی، موقعیت مهمی بر عهده داشت و نام آورترین مرد این قیام، پس از مختار بود و از سوی مختار در شمال عراق، با سپاهیان شام به جنگ بزرگی پرداخت و پیروزی های فراوانی بدست آورد، در این جنگ سپاه بیست هزار نفری عراق بر لشکر هشتاد و سه هزار نفری شام به فرماندهی عبیدالله بن زیاد فائق آمد و ابن زیاد نیز در نبردی تن به تن با ابراهیم به هلاکت رسید و بدین ترتیب انتقام خون شهدای کربلا از سپاهیان شام گرفته شد.
ابراهیم پسر مالک اشتر بعد از مختار چه کرد؟
برخلاف آنچه که در سریال مختارنامه به تصویر درآمد، اختلافات ابراهیم مالک اشتر و مختار ثقفی بسیار عمیق و جدی بود به طوری که بعد از قتل مختار توسط سپاه معصب بن زبیر در کوفه، مالک اشتر با مصعب بیعت کرد.
بله دشمن از هر ابزاری برای تفرقه استفاده می کند !
در جنگ ها در میان راه دشمن ، عده ای در میان مختار و ابراهیم اختلاف افکنده و به تفرقه افکنی پرداختند. این حیله دشمن موجب شد که میان ابراهیم ومختار جدایی و فاصله ایجاد شود
ابراهیم بعد از اتمام کار از موصل به نصیبین رفت و کارگزاران خود را به نواحی مختلف جزیره فرستاد و آنجا را فتح کرد. گویا ابراهیم در ادامه کار از نهضت مختار کناره گرفته بود،
از این رو در پی حادثه حمله مصعب بن زبیر در پیوستن به مختار تعلل و سستی می ورزید و حتی گفته شده به نامه های مکرر و پشت سر هم مختار پس از شکست اولیه اش از قوای مصعب ، توجهی نکرده، نزد او باز نگشت .
شاید بتوان حضور نداشتن ابراهیم در کوفه را از دلایل عمده شکست مختار از سپاه مصعب بن زبیر برشمرد و نیز ممکن است بتوان گفت، همین کنارهگیری او از مختار باعث شده بود که بعد از شهادت مختار مصعب بن زبیر از یک سو و عبدالملک مروان از سوی دیگر در او طمع ببندند تا ابراهیم را که مردی پر نفوذ و مدیر بود، را با خود همراه سازند؛ از اینرو مصعب نامهای به ابراهیم نوشته به او وعده داد که در صورتی که حکومت ابنزبیر را بپذیرد، امارت مناطق شمالی عراق را به او میسپارد نامه ی مشابهی نیز از سوی عبدالملک مروان -خلیفه اموی شام- به دست ابراهیم رسید.
ابراهیم با یاران و مشاورانش در این باب به مشورت پرداخت و سرانجام تصمیم گرفت با مصعب بن زبیر همراه شود ، پس نامه ای به مصعب نوشت و با گروهی از یاران خود از موصل یا نصیبین - مقر حکومت خود - حرکت کرد و به کوفه آمد و با مصعب ملاقات کرد .
وی پس از قتل مختار بن ابی عبیده ثقفی به دست سپاهیان عبدالله بن زبیر، از دو جناح متخاصم باقیمانده، یعنی سپاه شام به فرماندهی عبدالملک بن مروان و سپاه حجاز و عراق به فرماندهی عبدالله بن زبیر، دعوت به همکاری شد.
ولی او ترجیح داد که به سپاه عبدالله بن زبیر بپیوندد، تا هدف های خویش را در ریشه کن کردن شجره خبیثه بنی امیه، جامه عمل بپوشاند.
پس از پیوستن ابراهیم بن مالک اشتر به مصعب، برادر عبدالله بن زبیر در عراق، شامیان به وحشت افتاده و برای جنگ با آنان به سوی عراق هجوم آوردند. سرانجام دو سپاه در غرب عراق و در ناحیه مِسکن، در کنار نهر دُجیل، در نزدیکی سامرا، به هم رسیده و به نبرد خونین پرداختند.
در این جنگ خونین، سپاهیان شام به فرماندهی عبدالملک بن مروان پیروز شده و سپاهیان عراق را به هزیمت و شکست بزرگ واداشتند و در نتیجه تعدادی از سپاهیان عراقی، از جمله ابراهیم بن مالک اشتر نخعی، مصعب بن زبیر (فرمانده سپاه و عامل عبدالله بن زبیر در عراق)، عیسی فرزند مصعب بن زبیر و مسلم بن عمرو باهلی کشته شدند و عبدالملک بن مروان، خونریزی بزرگی به راه انداخت و پس از آن، کوفه و سایر شهرهای عراق را به تصرف خویش درآورد.
عبدالملک قبل از این که به جنگ مصعب بیاید، با نامه هایی فرماندهان و فرمانداران او را تطمیع کرد. از جمله برای ابراهیم نیز نامه ای نوشت و به او قول حکومت عراقین را داد. ابراهیم نامه را به مصعب نشان داد و گفت: یقیناً او برای بقیه فرماندهان نیز چنین نامه هایی نوشته؛ آن ها را فرابخوان و اگر قول مساعد داده اند، گردن آنان را بزن. مصعب چنین نکرد و خود را برای جنگ آماده ساخت.
عبدالملک نیز لشکری به فرماندهی برادرش محمد بن مروان، به جانب عراق گسیل داشت و سپاه دیگری برای جنگ با عبداللّه بن زبیر به مکه فرستاد. دو لشکر محمد بن مروان و ابراهیم در «اوانا» نزدیک نهر «دجیل» در دیر «جاثلیق» در «مسکن» نزدیک بغداد رو به رو شدند. ابراهیم به مصعب گفته بود که عتاب بن ورقاء را به کمکش نفرستد؛ زیرا او منافق است و با عبدالملک مکاتبه دارد؛ اما علی رغم توصیه ابراهیم، مصعب، عتاب بن ورقاء را به لشکر ابراهیم ملحق کرد. در لحظات حساس جنگ، عتاب بن ورقاء فرار کرد و عدّه زیادی را هم فراری داد. بدین ترتیب ابراهیم در محاصره افتاد.
ناگهان با نیزه ها به طرف او هجوم بردند.و او را که به شدت مقاومت می کرد؛ به قتل رساندند. آن گاه قاتل ابراهیم، عبیدبن میسره، یکی از غلامان قبیله بنی عذره، سر ابراهیم را جدا کرد و برای عبدالملک بردند و سپس غلامان «حصین بن نمیر» به سبب کینه ای که از ابراهیم داشتند، بدن این قهرمان خستگی ناپذیر را با آتش سوزاندند
قتل ابراهیم بن مالک اشتر در 13 جمادی الاولی در سن چهل سالگی ، مصعب بن زبیر و سایر فرماندهان عراقی، در پانزدهم و به روایتی در سیزدهم جمادی الاول، سال 72 و به روایتی سال 71 هجری قمری واقع گردید.
منابع روایی شیعه و سنی از ابراهیم بن مالک اشتر به عنوان یکی از روات حدیث نام بردهاند. او یکی از راویان روایتهای پدرش مالک بن اشتر برشمرده شده، روایتهایی را از او نقل کرده است که حدیث وفات ابوذر در ربذه از آن جمله است.
مقبره ابراهیم
مرقد او بین جاده قدیمی به بغداد است. این قبر تا سامرّا 8 فرسخ و تا دجله 4 فرسخ فاصله دارد و مرقد او همان محل کشتهشدن اوست که به قبر «شیخ ابراهیم» شهرت دارد و در جای بلندی قرار دارد و گنبد این بقعه با گچ، سفید شدهاست. بر روی سنگی که بالای درب این مرقد است؛ نوشته شده: «هذا قبر مرحوم السید ابراهیم بن مالک الاجدر النخعی، علمدار رسول اللّه صلی الله علیه و آله وسلم » البته به اشتباه به جای اشتر، اجدر نوشته اند، و از کلمه «علمدار» معلوم می شود که این عبارت، کار ایرانیان است.
- مشاهده زندگینامه پدر ابراهیم:
هرچی در مورد ابراهیم نوشتید دروغه
سلام.اول ازهمه خدالعنت کنه دشمنان اهل بیت پیامبر را و همچنین ال زبیر رو,مختار برای پیروزی بر مصعب نیاز چندانی ب ابراهیم نداشت خودمختار جنگجوی ماهری بود اگه یارانش بهش خیانت نمیکردن و در جنگ یاریش میکردن صددرصد مختار پیروز میدان بود حیف ک اینطوری نشد.روزی هزار مرتبه مصعب و لعنت می ...
سلام دوستان در قضاوت هاتون شجاعت و تدبیر ابراهیم و خدماتی رو که به قیام مختار داشت در نظر داشته باشید و اینکه هر جا در تاریخ ضربه خوردیم از اختلاف افکنی های زیرکانه دشمنان بوده تفرقه بینداز حکومت کن
اصلا خوشم نیومد گاو نه من شیرده به این ابراهیم میگن حیف از اسم مالک اشتر که این با خودش یدک میکرد چطور تونسته با قاتل صمیمی ترین دوستش بیعت کنه خیانت و عدم انسانیت تا کجا ؟؟
دوستان محترم ! انسان که نمی تواند هم خوب باشد هم بد!!! ابراهیم علاوه بر خیانت به مختار وخونخواهان حسین ، با قاتلانشان که عده کمی نیز نبودند بیعت کرد قاتل 7000 شیعه!! آنهایی که بر ابراهیم رحمت می فرستند چه جور آدمی هستند... ابراهیم باعث نسل کشی شد و با نسل کشان بیعت کرد... مگر نه ...
حسین ویارانش 72 تن بودند که اکنون هم داغ آنها بردل مسلمانان زنده است کسانی که یاران اورا کشتند نماز میخواندند مانند عمرسعدوشمرو اشعث و... ابراهیم بن مالک اشتر نیز ازهمین قماش بلکه صدها برابر پست تر از اینها شد ...عمل این خائن درپشت کردن به یکی از یاران امام حسین موجب کشته شدن وقی ...
از نظر من ابراهیم که اون همه در رکاب و در راه امام جهاد کرد نباید اجر خودشو با بیعت با ال زبیر خراب می کرد/
خيلی حال کردم معلوم که حقيقت روبا اگاهی ودانش نوشتيدقلبا ازشماممنونم /ج م
زنده باشید عزیز
سلام ممنون مطالبتون عالی بود. اما حیف به ابراهیم که اینطوری مرد بی ثمر، حیف به مالک اشتر !!! این عاقبت کسی هست که از ولایت رو برگردونه، ابراهیم اگه به بیعتش با مختار باقی میماند و از روی غرور و طمع به مختار پشت نمی کرد الان دلاورانه شهید میشد و با افتخار ازش یاد میکردیم مثل مختا ...
اول صحبتت قشنگ بود بعدش ولی نه...
درو د بر روح پر فتوح ابراهیم و پدرش مالک که یگانه عالم بود ومطیع ولایت... یا علی
اگر می شود کتاب و منابع تاریخی زندکی نامه ابراهیم بن مالک اشتر نخعی نامببرد. و کتابی درست به فارسی معرفی کنید!!!
بچه ها راستی فیلم مختارنامه اشکالایی هم داره که بهتره سرچ کنین بدونین مثلا کشتن شمر و حرمله و اینا اونجوری که تو منابع قدیمی نوشته شدن نیست توی فیلم دیدیم که مختار حرمله رو به دوئل دعوت کرد و کشت درصورتی که دوئل مال اروپایی ها و مسیحی هاست ولی در اسلام دوئل وجود نداره مختار حرمله ...
منم باشماموافقم
ممنون از مطالب خوبتون منم یه چیزایی خونده بودم ولی به این دقیقی نبودن خیلی عالیه
کار ابراهیم خوب ولی بیعت با زبیر(مصعب) غیرقابل پذیرش است جون کسی که بیعت کرده ابراهیم مالک اشترنحعی است. راستی ممنون از مطالبی در اختیارمان گذاشتیم. اجرتون با حضرت زهرا (س)
ممنون خوبه
لعنت ب عرب
بگو لعنت به دشمنان اهل بیت نه به عرب. من خودم عرب ساکن ایرانم و شیعه ی حضرت علی.
عرب عربه فرقی نمیکنه ی مشت خر نفهم ک نجات دهندگان بشرییتو ب راحتی کشتن ??
سلام آسمونی های عزیز نفستون گرم و دماغتون چاق و دلتون شاد باشد به خاطر این اطلاعات خوب که گذاشتین. امید است که در هدفتون استوار باشین.
خیلی ممنون از لطفتون
عالی بودالکی الکی
man fekr mikardam bade ghatle mokhtar ebrahim donbaleie ghiamo migire hamuntor ke too film neshun dad. akhe chera ebrahim ba mokhtar dargir shodan?mohallab in karo kard? pas chera donbaleie ghiamo nagerefto ba doshmane mokhtar . mosab beyat kard?
به جهت قدرت و مقام
bebakhshin asemuni jun khob age bekhatere ghodrato magham bashe ke unam eyne esmaeel posht kard be mokhtar /pas bayad ta unja ke be ghiam zahmat keshid hamash dood she bere hava pishe khoda
خوب بود ولی اگر طمع نمی کرد مختار الن زنده بود