- آسمونی
- مجله اینترنتی
- سالنامه
- دانلود تقویم 1403 خورشیدی
دانلود تقویم 1403 خورشیدی
جهت دانلود تقویم رسمی سال 1403 روی لینک زیر کلیک کنید:
نگاهی بر تقویم شمسی
تقویم رایج در ایران، بر اساس تاریخ هجری قمری بود که از قرن هفتم هجری با نوعی تقویم دورهای دوازده حیوانی درآمیخت و تا سال 1304 شمسی که قانون اصلاح تقویم از تصویب مجلس شورای ملی گذشت، مبنای زندگی روزانه مردم ایران و نظام اداری حاکم بود. به موجب این قانون مصوب سال 1304 ادارات دولتی، بنگاهها، مؤسسات اداری و اقتصادی و تجار و کسبه موظف شدند به جای ماههای حمل، ثور، جوزا، سرطان، اسد، سنبله، میزان، عقرب، جدی، از ماههای فارسی فروردین، اردیبهشت، خرداد، تیر، مرداد، شهریور، مهر، آبان، آذر، دی، بهمن، اسفند استفاده نمایند، که شش ماه اول را سی و یک روز، پنج ماه دوم را سی روز و ماه آخر را 29 روز و همچنین سالهای کبیسه را 30 روز انتخاب نمودند و این تقویم به عنوان تقویم رسمی ایران پذیرفته شد.
سندی که در این جا ارائه میشود مربوط به سال 1328ق/ 1287 ش است و در واقع طرحی است قانونی که توسط میرزا عبدالحسین خان وحیدالملک، وکیل طهران در سال 1328ق مبنی بر تغییر قید تاریخ کلیه معادلات و مبادلات مشترکه عمومی از تاریخ قمری به تاریخ شمسی به مجلس شورای ملی پیشنهاد شده است. آن زمان هنوز فضای تغییر تقویم نبود، اما به هر روی این سند نشانگر آن است که این امر از سالها پیش از سال 1304 مورد توجه شماری از نمایندگان که ذیل این طرح نامشان آمده، بوده است. این سند مربوط به دوره دوم مجلس شورای اسلامی است.
در نامه وحیدالملک آمده است: «چون کلیه ادارات دولتی محاسبات خودشان را از روی تاریخ برجی معین کردهاند و تمام مستخدمین ادارات رسمی دولتی حقوق و معاملاتشان به همان نسق تأدیه و جاری میشود و برخلاف ادارات غیررسمی و معاملات عمومی از روی شهور قمری است، لهذا اختلاف کلی از این رو حاصل و موجب ضرر عموم مستخدمین دولتی در معاملات میشود. محض رفع این اختلاف طرح ذیل را به طریق طرح قانونی پیشنهاد مجلس مقدس مینمایم:
- ابتدای هر سال در معاملات سالیانه اول برج حمل خواهد بود.
- عموم معاملات ماهیانه از روی بروج محسوب خواهد بود.
- مواد اول و دوم از اول حمل 1328 در تمام ممالک محروسه ایران مجری خواهد شد.