
بلفاریت یا التهاب پلک چشم چیست ؟
بلفاریت عموماً زمانی بروز میکند که غدد روغنی جایگیر شده در نزدیکی پایه مژهها مسدود میشوند. این اختلال به بروز تحریک و سرخی چشم منجر میگردد. چند بیماری و اختلال مختلف میتوانند به بلفاریت منجر شوند.
بلفاریت اغلب اختلالی مزمن بوده و درمان آن دشوار است. بلفاریت میتواند ناراحت کننده و ناخوشایند باشد. اما این بیماری معمولاً باعث ایجاد آسیب دایمی به بینایی نمیشود و مُسری نیز نیست.
نکته : اگر پلک شما دچار افتادگی شده است این مورد با بلفاریت کاملا متفاوت است، برای درمان افتادگی پلک می توانید از تزریق بوتاکس یا جراحی پلک استفاده کنید.
بلفاریت چیست و چه علایمی دارد ؟
علایم و نشانههای بلفاریت شامل موارد زیر است:
- نمناک شدن چشمها
- سرخی چشمها
- حالت شنریزهدار شدن، سوزش یا حس تیر کشیدن چشمها
- ایجاد حالت روغنی در پلکهای چشم
- خارش پلک چشم
- ورم و سرخی پلک چشم
- لایه برداشتن پوست اطراف چشم
- کبره بستن پلک چشم در هنگام بیدار شدن از خواب
- چسبناک شدن پلک چشم
- تکرر پلک زدن چشم
- حساسیت نسبت به نور
- رشد غیر نرمال مژهها (مژههای روییده در حالات کج و مُعوج)
- از دست دادن مژه
اگر کسی دچار علایم و نشانههایی باشد که به نظر میرسد علیرغم رعایت بهداشت مناسب از بین نمیروند، وی باید به پزشک مراجعه کند.
علت دقیق بروز بلفاریت مشخص نیست. بلفاریت ممکن اشت با یک عامل یا تعداد بیشتری از آنها شامل موارد زیر مرتبط باشد:
- درماتیت سبوریک - شوره جمجمه و ابروها
- عفونت باکتریایی
- انسداد یا سوءعملکرد غدد روغنی در پلک چشم
- روساسه (روزاسه) - یک اختلال پوستی که با سرخی صورت مشخص میشود
- آلرژی، شامل واکنشهای آلرژیک به داروهای چشم، محلول لنزهای تماسی یا مواد مورد استفاده برای آرایش چشم
- هیره یا شپش مژه
اگر کسی دچار بلفاریت باشد در عین حال ممکن است موارد زیر را نیز تجربه کند:
- مشکلات مژه. بلفاریت میتواند باعث ریزش مژهها یا رشد آنها به حالت غیر نرمال شود.
- مشکلات پوست پلک چشم. لکهدار شدن ممکن است به عنوان پاسخی به بلفاریت درازمدت در پلک چشم بروز کند. یا امکان دارد که لبههای پلک چشم به سمت داخل یا خارج چرخش کنند.
- اشکریزی بیش از حد یا خشکی چشمها. ترشحات روغنی غیر نرمال و دیگر مواد زائد جمع شده بر روری پلک چشم مثل پوستههای همراه شوره ممکن است در نوار اشکی انباشته شوند - محلول آب، روغن و مخاطی که اشک چشم را تشکیل میدهند.
- دشواری استفاده از لنزهای تماسی. از آنجا که بلفاریت میتواند به میزان لیزی چشمها آسیب برساند، ممکن است استفاده از لنزهای تماسی برای بیمار دشوار شود.
- گلمژه. گلمژه عفونتی است که در نزدیکی پایه پلک چشم توسعه پیدا میکند. نتیجۀ این وضعیت بروز یک توده دردناک روی حاشیه (معمولاً قسمت بیرونی) پلک چشم بیمار است. گلمژه به طور معمول بیشترین نما را روی سطح پلک چشم دارد.
- شالازیون. شالازیون زمانی بروز میکند که انسداد در یکی از غدد روغنی حاشیه پلک چشم، درست پشت مژهها بروز میکند. این غده ممکن است به واسطۀ باکتریها عفونی شود که سبب ایجاد سرخی و ورم پلک چشم میشود. خلاف گلمژه، شالازیون گرایشی به آن دارد که اغلب در قسمت داخلی پلک چشم ظاهر شود.
- چشم صورتی مزمن. بلفاریت میتواند به طغیانهای برگشت کننده چشم صورتی (ورم ملتحمه) منجر گردد.
- آسیب دیدن قرنیه. تحریک مداوم ناشی از التهاب پلک چشم یا رشد مژهها در مسیرهای کج و معوج ممکن است سبب ناسور شدن (اولسر) قرنیه شود. ناکافی بودن میزان اشک میتواند فرد را در مقابل عفونت قرنیه آسیبپذیر کند.
بسیار عالی بود