- آسمونی
- مجله اینترنتی
- چهره ها
- چهره های ورزشی
- بیوگرافی تونی تورک

بیوگرافی تونی تورک
در بیرون ورزشگاه « مرکور اشپیل آره نا» تیم فورتونا دوسلدورف، مجسمه ای برنزی از فوتبالیستی دیده می شود که روی سکویی بلند، به میله ای تکیه داده است. میله ای به شکل عدد یک که هم نشان دهنده شماره این بازیکن هست و هم یادآور تیر دروازه. مجسمه ای از تونی تورک، چهره ای که مرد شماره یک آلمانها در « معجزه برن» بود. متولد 19 ژانویه 1919 و درگذشته به تاریخ 11 می 1984.

نخستین باری که تونی تورک مورد توجه « زپ هربرگر» مربی تیم ملی فوتبال آلمان قرار گرفت، در روز 27 سپتامبر 1936 بود. زمانی که تیم ملی آلمان در دیداری تدارکاتی در «کرفلد» به مصاف لوگزامبورگ رفته بود. قبل از این دیدار، تیم های جوانان کرفلد و «توس دویسبورگ 49-48» به مصاف هم رفتند و در همین دیدار تونی اندکی توجه سرمربی تیم ملی را جلب کرد. تورک که متولد 18 ژانویه 1919 در دویسبورگ بود، فوتبال را در ده سالگی از رده های پایه تیم زادگاه خود آغاز کرد و پس از 7 سال بازی در تیم«ـدویسبورگر اس.وی» در 17 سالگی به جوانان باشگاه پیوسته و در آن بازی درون دروازه دویسبورگ ایستاده بود. او به مدت 5 سال در این تیم بازی کرد و آن گاه در 1941 راهی «اولم» شد. در آن روزها، کشور آلمان در مصیبت جنگ جهانی گرفتار شده بود و تورک نیز بسان بسیاری از جوانان کشور خود، از این فاجعه در امان نماند و راهی جبهه جنگ شد. اما با این که یک بار ترکش کلاه او را از بین برد، اما سر تونی را به باد نداد و او فرصت یافت که آرام آرام نام خود را بر سر زبان ها افکند.
دروازه بان 181 سانتی متری از 1943 به مدت 3 سال دیگر را در زادگاه خود سپری کرد و آن گاه در فصل 47-1946 در 22 بازی برای اینتراخت فرانکفورت به میدان رفت. 65 بازی بعدی او طی سه فصل برای اولم رقم خورد و آن گاه نوبت به روزهایی درخشان در تیم فورتونا دوسلدورف رسید. تورک در سال 1950 نخستین بازی خود را برای تیم ملی کشورش انجام داد و آرام آرام به یکی از ارکان تیم ملی بدل شد. او با تیم ملی آلمان جواز حضور در مسابقات جام جهانی 1954 را کسب کرد و در شرایطی که کسی از یک کشور شکست خورده و نابود شده در جنگ جهانی، هیچ انتظاری نداشت، اما ژرمن ها در نخستین حضور خود در جام جهانی پس از پایان تلخ جنگ جهانی، چشم ها را خیره ساخته و ناباورانه به فینال رقابت ها رسیدند. حریف آنها مجارستان بود. قدرتمندترین تیم آن روزها و قدرتی بزرگ که 4 سال بود طعم شکست را نچشیده بود.
کمتر دروازه بانی را می توان دید که در یک بازی مهم، اشتباهی مرگبار کند؛ با این حال از او به عنوان چهره ای حماسه ساز یاد شود. حال اگر چنین اشتباهی در فینال جام جهانی اتفاق بیفتد، کمتر کسی می تواند از آن دروازه بان به نیکی یاد کند. اما شرایط برای سنگربان آلمانها متفاوت بود.
در دقیقه 8 بازی فینال جام جهانی 1954 او تمام تلاش خود را کرد تا اجازه ندهد پاس رو به عقب هم تیمی اش « ورنر کوهل مایر» از خط بگذرد و کرنر شود. او موفق شد اما نتوانست توپ را به صورت کامل مهار کند و همین توپ، ثانیه هایی بعد، گل دوم مجارهای جادویی را وارد دروازه ژرمن ها کرد.
پیش از این اشتباه، تورک بدون اشتباه تو جام جهانی درخشیده بود. مخصوصا تو بازی یک چهارم نهایی آلمان مقابل یوگسلاوی در زمانی که آلمان با یک گل پیش بود و یوگسلاوها دروازه مانشافت رو به توپ بسته بودند. ولی تورک تا پایان بازی دروازه خودش را بسته نگه داشت.
در فینال هم کسی روی آلمان حسابی باز نکرده بود و همه مطمئن بودند که مجارهای جادویی- بهترین تیم تاریخ فوتبال- قهرمان جام می شوند. اما قرار بود تونی تورک بعد از گل دوم مجارستان، 82 دقیقه بدون اشتباه کار کند.
پس از آن که مسابقه به تساوی کشیده شد، لحظه های درخشش او فرا رسید. مجارها دیگر نتوانستند به او گل بزنند.نه با فرصت های تک به تک و نه حتی با ضربات چکشی از 4 قدمی دروازه! سرانجام وقتی تورک در اوج حملات مجارها، ضربه ناندور هیده کوتی را در شرایط تک به تک مهار کرد، «هربرت سیمرمان» گزارشگر فوتبال آلمان چنان احساساتی شد که فریاد زد:« تونی! تو خدای فوتبالی!» البته بعدها این گزارشگر مجبور به عذرخواهی شد. زیرا کلیسا به دلیل این عبارت از سیمرمان شکایت کرده بود!
یک بار آخرین دقایق مسابقه و در لحظاتی که مجارها صاحب موقعیتی تک به تک شده بودند، او شجاعانه از دروازه بیرون اومد. برخورد شدید زانوی مهاجم مجار به پیشانی خودش را تحمل کرد و به بازی برگشت؛ بدون این که درمان خاصی روی سرش انجام شود و سرانجام شاهد بود که آلمان چه طوری با بازگشتی حیرت انگیز، از باخت(2-0)، برد(3-2) بسازد.
مهار یک شوت سرضرب در دقیقه 90 این حماسه را تکمیل کرد و آلمان شکست خورده در جنگ جهانی دوم، کمتر از یک دهه بعد، به فرمانروای فوتبال جهان تبدیل شد. همین کافی بود که نقش آفرینان این حماسه را جاودانه سازد.
تونی تا سال 1954 در 20 بازی از درواره ژرمن ها حفاظت کرد. او که تا سال 1956 برای دوسلدورف 133 بازی انجام داد، آخرین فصل فوتبال خود را برای مونشن گلادباخ به میدان رفت و پس از 4 بازی برای این تیم، از میادین کناره گرفت. تورک که از آگوست 1973 فلج شده بود، در 11 می 1984 در «نیوس» از دنیا رفت. اما درخشش وی در فینال جام جهانی هرگز از خاطره ها نرفت. از دیداری که با برد آلمان ها به«معجزه برن» معروف شد.