- آسمونی
- مجله اینترنتی
- سلامت
- پزشکی و درمان
- معرفی بیماری کزاز
معرفی بیماری کزاز
تعریف بیماری کزاز:
کزاز بیماری است عفونی که معمولاً بصورت تک تک و پراکنده دیده می شود .
عامل بیماری کزاز
کزاز به واسطه یک سم عصبی بسیار قوی ناشی از رشد باکتری غیر هوازی کلستریدیوم تتانی در درون زخمهای کثیف یا آلودگی از جمله سوختگیها یا زخمهای سوراخ شده ایجاد میشود. مخزن عامل کزاز محیط است میکرب کزاز در خاک ، مدفوع اسب و گاو و آب و گرد و خاک وجود دارد و از فردی به فرد دیگر قابل انتقال نیست.
در کشورهای توسعه یافته این بیماری عمدتا افراد بزرگسال را مبتلا میکند زیراجوانان در کودکی علیه این بیماری واکسینه شدهاند.
علایم بیماری کزاز
علایم اولیه بیماری کزاز ناراحتی و بیخوابی است. به زودی عضلات فک و زبان تشنج پیدا میکند و بیمار قدرت باز کردن دهان را برای حرف زدن نداشته و جویدن غیر ممکن میشود. به دنبال تشنج عضلات فک و زبان ، عضلات سر و صورت ، گردن ، ساعد ، دست و پا و بالاخره کمر نیز متشنج میشود. این تشنجات دردناک هستند. تب مختصردر حدود 38 درجه است بیماری کزاز از چند روز تا چند هفته طول میکشد و بالاخره تشنج عضلات تنفس باعث مرگ بیمار میشود.
پیشگیری از بیماری کزاز
تزریق واکسن مؤثرترین روش حفاظت در برابر کزاز است در کشور ما از دوماهگی واکسن کزاز به نوزادان در قالب واکسن ثلاث در خانه های بهداشت و پایگاه های بهداشتی بصورت رایگان تزریق می شود این واکسن می تواند نوزاد را علیه سه بیماری دیفتری ،کزاز و سیاه سرفه ایمن کند این واکسن در 5 نوبت داده می شود .این واکسن در دو ، چهار ،شش ،هجده ماهگی زده می شود و در 6 سالگی آخرین نوبت واکسن تزریق می شود و هر ده سال یک بار باید درقالب واکسن توام تکرار شود . واکسیناسیون برای زنان باداری که واکسن دریافت نکرده اند نیز انجام می شود تا از بروز کزاز نوزادان پیشگیری شود.
از آنجا که عامل بیماری کزاز در خاک و مدفوع اسب و گاو و آب و گرد و خاک وجود دارد بنابراین یکی دیگر از راههای پیشگیری این است که در صورت داشتن زخم باید از تماس با خاک آلوده اجتناب کرد و زخم را با آب و صابون شست و ضد عفونی کرد و جهت اقدامات بعدی به مراکز درمانی مراجعه نمود .
.