
آشنایی با بورس اوراق بهادار و تاریخچه آن
گذری کوتاه بر تاریخچه شکلگیری بازارهای سرمایه

تاریخچه بورس اوراق بهادار در تهران

دوران فعالیت بورس اوراق بهادار را می توان به چهار دوره تقسیم کرد:
- دوره نخست 1346 تا 1357
- دوره دوم 1358 تا 1367
- دوره سوم 1368 تا 1383
- دوره چهارم از 1384 تاکنون
با تصویب قانون جدید در سال 1384، نهاد جدیدی بنام سازمان بورس و اوراق بهادار تشکیل شد و زیر نظر شورای عالی بورس شروع به فعالیت کرد. وظایف این سازمان نظارت بر اجرای قوانین و مقررات، تنظیم و تدوین مقررات و سایر وظایف مرتبط به بازار سرمایه می باشد.
با تغییرات جدید مقام ناظر بازار اوراق بهادار ایران به دو نهاد شورای عالی بورس و سازمان بورس و اوراق بهادار تقسیم گردید در پی تغییرات انجام شده بورس اوراق بهادار تهران نیز از یک سازمان عمومی غیرانتفاعی به یک شرکت سهامی عام انتفاعی تبدیل شد و مسئولیت امور اجرایی را بر عهده گرفت. بعد از تصویب قوانین جدید در سال 1384 شورای بورس ایران به عنوان بالاترین رکن در بازار اوراق بهادار لقب گرفت.
جالب است بدانید که واژه بورس از نام خانوادگی شخصی به نام واندر بورس گرفته شده که صرافان شهر مقابل خانه او به داد و ستد مشغول می شدند و از آن به بعد به اماکنی که محل داد و ستد بود اطلاق شد.
اعضای این شورا تشکیل شده است از:
- وزیر امور اقتصادی و دارایی به عنوان ریاست شورا
- وزیر بازرگانی
- رئیسکل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران
- روسای اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران و اتاق تعاون
- رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار به عنوان دبیر شورا و سخنگوی سازمان
- دادستان کل کشور یا معاون وی
- یک نماینده از طرف کانونها
- چهار نفر خبره مالی
تعریف بورس اوراق بهادار

منظور از بورس اوراق بهادار چیست؟

ارکان بورس

در قانون تأسیس بورس چهار رکن اصلی برای اداره امور سازمان بورس تعیین گردیده اند:
- شورای بورس: وظیفه تعیین مقررات و همچنین نظارت بر حسن اجرای قوانین و مقررات مربوط را دارد.
- هیأت پذیرش اوراق بهادار: به منظور اخذ تصمیم نسبت به قبول یا رد اوراق بهادار در بورس یا حذف آنها از لیست اوراق بهادار پذیرفته شده است.
- سازمان کارگزاران بورس و دبیر کل: وظیفه آن ایجاد تسهیلات لازم جهت خرید و فروش اوراق بهادار، نظارت بر انجام معاملات، مراقبت در حسن جریان امور و روابط بین کارگزاران و مشتریان
- هیأت داوری: این هیأت به اختلاف بین کارگزاران با یکدیگر و فروشندگان و خریداران اوراق بهادار با کارگزاران که از معاملات در بورس ناشی می شود رسیدگی می کند.
خیلی عالی بود :) همیشه کنجکاوبودم بدونم بورس یعنی چی :roll: ولی درکوتاه ترین ومفیدترین مطلب از اعضای تشکیل دهنده بورس وتاریخچه آنقدر عالی توضیح دادید که همشون روخیلی عالی یادگرفتم بسیارممنونم :)