
سی و سه پل اصفهان
سیوسه پل بهعنوان یکی از مشهورترین جاهای دیدنی اصفهان شناخته میشود؛ بهطوری که بسیاری از ما این شهر زیبا را با آن میشناسیم. اگرچه امروز با خشک شدن آب زایندهرود، سی و سه پل نیز دیگر حال و هوای گذشته را ندارد؛ ولی این پل همچنان بهعنوان یکی از نمادهای شهر اصفهان شناخته میشود. این پل در طول تاریخ با نامهای مختلفی خوانده شده است که از جمله آنها میتوان به پل شاهعباسی، پل اللهوردی خان، پل جلفا، پل چهل چشمه و پل سیوسه چشمه اشاره کرد.
سی و سه پل ۳۳ دهانه، ۲۹۵ متر طول و ۱۴ متر عرض دارد و منعکس شدن تصویر پل در آب زیبایی آن را دوچندان میکند. سی و سه پل علاوه بر زیبایی مسحور کنندهاش، بهعنوان طولانیترین پل روی زایندهرود شناخته میشود. این اثر در تاریخ ۱۵ دی سال ۱۳۱۰ با شماره ثبت ۱۱۰ در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت.
تاریخچه سیوسه پل

پل سی و سه پل یا پل اللهوردی خان با قدمتی که به دوران حکومت شاه عباس اول صفوی بازمیگردد، با نظارت و هزینه سردار معروف صفوی، اللهوردی خان، روی زایندهرود ساخته شد. ساخت بنای سی و سه پل در سال ۱۰۰۸ هجری و در دوازدهمین سال سلطنت شاه عباس اول مطرح شد و در سال ۱۰۱۱، اللهوردی خان اوندیلادزه گرجی مامور اتمام آن شد. معمار سی و سه پل نیز استاد حسین بنا اصفهانی بود که پسر او شاهکارهایی نظیر مسجد شیخ لطفالله را ساخته است.
شاعر زمان شاه عباس به نام شیخ علینقی کمرهای هم در یکی از اشعار خود زمان ساخت پل را ۱۰۰۵ هجری عنوان کرده است.
در دوران حکومت شاهعباس، پلان اصلی شهر اصفهان، چهارباغ بود که از دو محور عمود به همشکل میگرفت. سی و سه پل در امتداد یکی از این محورهای اصلی قرار داشت تا چهارباغ عباسی را به چهارباغ بالا، باغ هزارجریب، عباسآباد و محله جلفا متصل کند. این پل در آن دوران ۴۰ دهانه داشت و بهمرور زمان با کشت درختان و انحراف آب بعضی از دهانهها متروک شد. در سال ۱۳۳۰ مصطفی خان مستوفی «شهردار اصفهان»، زمینهای اطراف پل را آزاد کرد و بعد از باز کردن مجرای عبور آب، دیواری سنگی در سمت شمال پل ساخت که هنوز هم بقایای آن دیده میشود.
دلیل نام 33 پل
نظریههای زیادی در رابطه با عدد ۳۳ وجود دارد که یکی از آنها به ارتباط میان تبار گرجی اللهوردی خان و الفبای ۳۳ حرفی گرجی اشاره دارد. عدهای این نظریه را کاملا رد کردهاند، چون سی و سه پل ابتدا ۴۰ دهانه داشت. برخی دیگر از کارشناسان بر این باور هستند که عدد ۳۳ مربوط به آناهیتا، الهه آب است و این پل در واقع نمادی از آناهیتا، الهه آب بوده است.
مراسمهای سی و سه پل
- جشن آب پاشان یا آب ریزان: ریختن آب و گلاب روی یکدیگر در ۱۳ تیرماه
- مراسم خاج شویان: مراسمی مخصوص ارامنه اصفهان در دوران صفویه
- جشن نوروزی: هفت روز جشن نوروزی در عصر صفوی همراه با چراغانی و گلریزان
معماری سی و سه پل

سی و سه پل چیزی در حدود ۳۰۰ متر طول و ۱۴ متر عرض دارد. برای ساخت این پل از مصالحی مانند سنگ، آجر، ملات ساروج و گچ استفاده کردهاند. بر اساس نظر کارشناسان زمینشناسی و میراث فرهنگی، پایه و فونداسیون این پل بهگونهای ساخته شده است که رطوبت، دوام و استحکام آن را افزایش میدهد و به همین دلیل در درازمدت آب به آن آسیبی نزده است.
در دو طرف پل طاقنماهای سرپوشیدهای به چشم میخورد که از یک طرف به رودخانه و از طرفی دیگر به میان پل مشرف هستند و باعث شدهاند تا معبر باریک مسقفی در دو سوی پل ایجاد شود. پیادهرو پل دارای ۹۹ طاقچه است که در آنها تابلوهای نقاشی وجود داشتند و امروزه اثری از آنها دیده نمیشود.
آدرس سی و سه پل
آدرس | اصفهان، ابتدای خیابان چهارباغ |
لوکیشن | نمایش نقشه در گوگل مپ ، نشان ، بلد |
تصاویر سی و سه پل




به نظر من بهترین جایی بود که تو عمرم رفتم توی اصفهان سیوسه پل عالیییییییی بود شب که رفتیم یه ارامش خاصی بهم تزریق شد حس خوبی داشتم اونجا دوباره میخوام با خونوادم برم من اگه محل زندگیم اصفهان بود هرروز اونجا بودم خیلی جای نایسی هستش
با سلام خدمت مسئولین محترم پورتال آسمونی و تشکر از مطالب بسیار جالب و آموزنده شما. اولین عکسی که جهت معرفی سی و سه پل اصفهان وجود دارد، مربوط به پل خواجو می باشد.
با توجه به مطلب مشابه اشتباهی پیش آمده بود سپاس از بیان این نکته عکس تعویض شد