
نقد روانشناسی فیلم پیشونی سفید 1 در شبکه نمایش خانگی
پیشونی سفید ماده آهویی است که به همراه “باباسالار”پدرخوانده اش زندگی می کند. اختلاف نظر ها و ایراداتی که “باباسالار”از پیشونی سفید می گیرد، باعث شکل گیری ارتباط عاطفی نادرست و دور شدن “پیشونی سفید “از” باباسالار” می گردد. همانطور که امروزه به نحوه برخورد و شکل گیری روابط عاطفی والدین با نوجوانان پرداخته می شود این فیلم نیز “پیشونی سفید “را به مثابه آهوی نسبتا جوانی می بیند که عدم درک او توسط پدرخانواده و اختلاف نظرهای به وجود آمده بین آن دو عرصه را برای پیشونی سفید تنگ تر و تنگ تر می نماید. به نحوی که پیشونی سفید تصمیم می گیرد به همراه “عجوزه” که یک شخصیت منفور و حیله گر دارد و از طرف “اختاپوس” نیز هدایت می شود، به شهر آرزوها برود.

“عجوزه “یکی از شخصیت های این داستان است که ماموریت دارد تا آهوهای جوان را برای “اختاپوس “به قلعه ببرد. عصاره آهوهای جوان تنها برای چند ساعت می تواند باعث زنده ماندن وی شود. اما از آنجا که عصاره جاودانگی را تنها در پیشونی سفید می تواند بیابد بنابراین از برخی از زیردستانش از جمله عجوزه ، "بل بله شاخ کوتاه" و ... می خواهد که هر طور شده پیشونی سفید را برای او به قلعه ببرند. در این فیلم عصاره آهوهای جوان می تواند همان نیازهایی باشد که از نهاد کوچکترین بخش شخصیت برمی خیزد ؛ همان نیازهایی که سریعا در پی دستیابی به آنها هستیم. مانند نیازهای گرسنگی، تشنگی و ... . اما نیاز به عصاره جاودانگی که در آهوی پیشونی سفید بوده و اختاپوس هم بدنبال آن می باشد، می تواند نیاز به کمال و خودشکوفایی به نوعی ارتباط با من برتر شخصیت باشد. عدم ارتباط عاطفی مناسب با نوجوانان که امروزه بیشتر به آن توجه می شود که شامل ؛ _عدم صمیمیت درون فردی _ عدم تعادل درارتباطات کلامی و غیرکلامی _عدم پذیرش اعضای خانواده نسبت به یکدیگر و ...می باشد .
در دنیایی که کودکان و نوجوانان امروزی در آن به سر می برند به وضوح تمایل این قشر از جامعه را میتوان در پذیرش و همذات پنداری با فیلم های وارده از کشورهای اروپایی و آسیایی از جمله اروپا و کره و ژاپن و ... مانند مردعنکبوتی ، بنتن و...دید. در حالی که در فرهنگ اصیل ایرانی ما افسانه های قدیمی و فولکوریک بسیاری دیده می شود. داستان هایی که دهان به دهان چرخیده و هنوز هم نمونه آنها را در بسیاری از داستانهای کودکان و نوجوانان می توان دید. شاید دلیل اصلی این گرایش به آثار و تولیدات خارجی گردد، وجود عنصر "تخیل" می باشد که حتی باعث دوری این قشر از داستانها و افسانه های ایرانی می باشد. اما شاید بتوان گفت فیلم سینمایی "پیشونی سفید" تلنگری برای جذب مخاطب برای نگاهی دوباره با رنگ و بوی امروزی برای تاملی دوباره به افسانه های قدیمی و فولکوریک باشد. شخصیت ها و کاراکترهای این داستان مانند اختاپوس، بل بله، آقا موشه، گرگ، روباه، عجوزه، پیشونی طلا و باباسالار همگی شخصیت هایی هستند که صورتی انسانی با لباس حیوانات متفاوت دارند.

کاراکترهایی که به بیان مشکلات و مسایل روز این قشر از جامعه با زبانی نسبتا کودکانه می پردازند . یکی از جنبه های برتر این فیلم استفاده از کاراکترهایی با سابقه درحوزه کودک و نوجوان می باشد. مانند” هومن حاج عبدالهی “که مدتی صداپیشه دو عروسک محبوب مانند "پنگول "و"باب اسفنجی "می باشد. از دیگر جنبه های مثبت آن می توان به بازی هنرمندانه "ترلان پروانه" اشاره کرد که توانست پروانه زرین را برای بازی در این فیلم کسب نماید، اشاره نمود. از دیگر بازیگران این فیلم نیز می توان به محمدرضا شریفی نیا، گوهرخیراندیش، نادرسلیمانی و امین زندگانی، امین حیایی، پژمان بازغی، سیدجواد هاشمی و ...دیگر بازیگران نوجوانی که در نقش آهو ظاهر شده اند، اشاره کرد. "اختاپوس" در این فیلم نمادی از موجودی پلید و حیله گر است که نمی تواند حضور طبیعی در میان اهالی جنگل را داشته باشد. به نوعی نمایانگر ناخودآگاه خشمگین و سرکوب شده ای است که توانایی ابراز و وجودبه صورت واضح را ندارد." بل بله "نیز نماد بیرونی اختاپوس به نحوی عامه پسندتر می باشد که با بکارگیری ترفندهایی ظاهرا انسان دوستانه آهوهای جوان را به سمت خود جذب میکند تا اختاپوس بتواند از عصاره آهوهای جوان برای ادامه حیات خوداستفاده کند. شاید بتوان وجه تشابه این سکانس ازفیلم که اختاپوس عصاره آهوهای جوان را برای بقاخودمی بلعد،را به داستان ضحاک و دو مار بر شانه هایش تشبیه نمود.
نقد از مرجان دلپسند
این فیلم بوضوح سلطه فرهنگ غرب بر جامعه ایرانی نشان میدهد ، به جرات میتوان گفت شهر آرزوها نماد فرهنگ غرب است یا یه چیزی تو مایه های کشور آمریکا است که بعنوان سرزمین رویاها در این فیلم مطرح شده است ،حداقل این چیزیست که من میتونم از این فیلم برداشت کنم