
انواع نمازهای واجب
نماز بهترین اعمال دینی است که اگر قبول درگاه خداوند عالم شود، عبادتهای دیگر هم قبول می شود و اگر پذیرفته نشود اعمال دیگر هم قبول نمی شود. و همانطور که اگر انسان در هر شبانه روز پنج نوبت در نهر آبی شستشو کند چرک در بدنش نمی ماند، نمازهای پنجگانه هم انسان را از گناهان پاک می کنند. و سزاوار است که انسان نماز را در اوّل وقت بخواند و کسی که نماز را پست و سبک شمارد مانند کسی است که نماز نمی خواند. پیغمبر اکرم(صلی الله علیه وآله) فرمود: «کسی که به نماز اهمیّت ندهد و آن را سبک شمارد سزاوار عذاب آخرت است»
نمازهای واجب شش نماز است :
اول: نماز یومیه : نماز هایی در شبانه روز خوانده می شود وعبارتند از دو رکعت نماز صبح وچهار رکعت نماز ظهر وچهار نماز عصر وسه رکعت نماز مغرب وچهار رکعت نماز عشا
دوّم :نماز آیات
سوم: نماز میّت
چهارم: نماز طواف واجب خانه کعبه
پنجم: نماز قضای پدرکه بر پسر بزرگ تر واجب است
ششم: نمازی که به واسطه اجاره و نذر و قسم و عهد واجب می شود
نماز یومیه :
نمازهای واجب یومیّه پنج است:
صبح : دو رکعت
ظهر و عصر : هرکدام چهار رکعت
مغرب : سه رکعت
عشا : چهار رکعت
در سفر باید نمازهای چهار رکعتی را با شرائطی که گفته می شود دو رکعت خواند.
نماز آیات :
نماز آیات به واسطه چهار چیز واجب می شود:
اول : گرفتن خورشید.
دوم : گرفتن ماه، اگر چه مقدار کمی از آن ها گرفته شود و کسی هم از آن نترسد.
سوم : زلزله، اگر چه کسی هم نترسد.
چهارم : رعد و برق و بادهای سیاه و سرخ و مانند این ها در صورتی که بیش تر مردم بترسند که بنا بر احتیاط واجب باید برای این ها هم نماز آیات بخوانند.
نماز میت :
خواندن نماز میت بر هر مسلمانی (و هر کسی که در حکم مسلمان است) در صورتی که شش سال او تمام شده باشد، واجب است. نماز میت را باید پس از غسل کردن میت و حنوط و کفن کردن او خواند و اگر نماز میت پیش از اینها یا در بین اینها خوانده شود کفایت نمیکند. برای کسی که میخواهد نماز میت بخواند، لازم نیست شرایط لازم در نماز مانند طهارت بدن و لباس و غیره را دارا باشد یعنی کسی که میخواهد نماز میت بخواند، لازم نیست با وضو یا غسل یا تیمم باشد و بدن و لباسش پاک باشد و اگر لباس او غصبی هم باشد اشکال ندارد. اگر چه بهتر آن است که تمام چیزهایی را که در نمازهای دیگر لازم است رعایت کند.
نماز طواف واجب خانه کعبه :
یکی از اعمال عمره و حج ، طواف است ، یعنی هفت دور گشتن به دور خانه خدا با شرایطی که در مناسک حج آمده است ، بعد از تمام شدن طواف باید فورا ( بین آن دو فاصله نشود و تأخیر در حدّ متعارف مانعی ندارد) دو رکعت نماز به نیت نماز طواف مثل نماز صبح در کنار مقام ابراهیم بخوانند و نباید بین نماز وطواف فاصله بیفتد یا در جای دیگری غیر از مقام ابراهیم خوانده شود. بلند یا آهسته خواندن نماز طواف، جائز است و در آن خواندن هر سوره ای نیز جائز است هر چند مستحب است در رکعت اول بعد از حمد، سوره توحید و در رکعت دوم «قل یا أیّها الکافرون» خوانده شود .در نماز طواف و نیز سایر نمازها ی مربوطه ، جلوتر بودن یا برابر ایستادن زن و مرد در نماز، به صحت نماز ضرر نمی زند.
نماز قضای پدر و مادر :
پس از مرگ پدر یا مادر بر پسر بزرگتر او واجب است نماز و روزه هایی را که پدر یا مادر به خاطر عذری بجا نیاورده باشد، آن نماز و روزه ها را قضا کند.اگر پسر بزرگتر نمی داند که از پدر یا مادرش نماز و روزه ای قضا شده یا نه، چیزی بر او واجب نیست و تفحّص و جستجو نیز لازم نمی باشد.بر پسر بزرگتر واجب است نمازها و روزه هایی که والدین بر اثر عذر شرعی ترک کرده و موفّق بر قضای آن نشده اند را بجا آورد، و نسبت به غیر آن وظیفه ای ندارد. مگر اینکه وصیّتی کرده باشند که مطابق آن باید عمل کرد. هر چند در صورت امکان شایسته است فرزندان نسبت به آنچه بر آنها واجب نیست نیز اقدام کنند.قضای نماز و روزه پدر که بر پسر بزرگ واجب است، با فوت وی پس از فوت پدرش، بر پسر و یا برادر او واجب نمیشود.
نمازی که به واسطه اجاره و نذر و قسم و عهد واجب میشود :
اگر کسی برای به جا آوردن نمازهای فوت شده میّتی اجیر شود، یا برای انجام نمازی نذر و عهد کرده و یا قسمی یاد کرده در این صورت واجب است آنها را به جا آورد. تعداد رکعات هم بستگی دارد که هنگام نذر، اجاره، قسم و یا عهد، چند رکعت در نظر گرفته شده است.
ممنون از زحمات شما عزیزان
دستتان درد نکند بابت آشنا کردن مسائل اسلامی ..