- آسمونی
- مجله اینترنتی
- چهره ها
- چهره های موسیقی
- نادر گلچین، خواننده تصنیف مرغ سحر

نادر گلچین، خواننده تصنیف مرغ سحر
نادر گلچین از جمله خوانندگان صاحب سبک و دارای صدایی خاص خود بود. بیشتر آثار او به سالهای پیش از انقلاب بازمیگردد. از آثار مشهور او می توان به یوسف گم گشته و مرغ سحر اشاره کرد که بسیاری از افراد خاطره های زیادی با این تصنیف ها دارند. آسمونی در این بخش بیوگرافی نادر گلچین را برای شما خوبان تهیه کرده است که از شما دعوت می کنیم تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید.
نادر گلچین خواننده آواز سال 1315 در رشت به دنیا آمد. او از کودکی به موسیقی علاقه فراوانی داشت و از 12 سالگی همکاری با رادیو رشت را آغاز کرد که در اختیار تیپ رشت بود و زیر نظر مدیران ارتش اداره میشد و خواننده محلی گیلان شد. همکاران وی دراین رادیو عبارت بودند از: علی اکبرپور (آلتو، ویولن) نادر پوردلجو (قرهنی) و عدهای دیگر از هنرمندان به نام رشت، که مدتها این همکاری ادامه داشت.
مرجانه گلچین بازیگر, برادرزاده استاد نادر گلچین می باشد.
گلچین در سال سوم دبیرستان به هنرپیشگی روی آورد و در تئاتر رشت در نمایشنامههای "بارگاه هارون الرشید"، "خوابهای پینه دوز" شرکت کرد و آوازهایی را دربازیگری اجرا کرد.
بیماری و درگذشت نادر گلچین :
نادر گلچین روز 4 شهریور 1396 بر اثر تشدید بیماری قلبی ریوی در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستان گاندی بستری شد و در نهایت ظهر روز جمعه 31 شهریور 1396 بر اثر ایست قلبی در سن 81 سالگی درگذشت.
نادر گلچین در سال 1339 به تهران آمد و فعالیتهای هنری خود را در اداره هنرهای زیبا و وزارت فرهنگ و هنر آغاز کرد. اولین برنامه خود را با ارکستر محمود تاجبخش(نوازنده به نام سهتار و ویلن)اجرا کرد و تا سال 1354 در این اداره به ترتیب با ارکسترهای فرامرز پایور، عباس خوشدل، عبدالکریم مهرافشان، عماد رام و مصطفی کمالپورتراب ادامه همکاری داد.
او در سال 1350 همکاری خود را با رادیو ایران شروع کرد که تا سال 1362 ادامه یافت. گلچین در برنامههای مختلف رادیو، به ویژه برنامه گلها فعالیت چشمگیری داشت با هنرمندانی چون: فرامرز پایور، منصور صارمی، پرویز یاحقی، حبیباله بدیعی، علیاصغر بهاری، جلیل شهناز، فرهنگ شریف، فضلاله توکل، جهانگیر ملک، امیرناصر افتتاح، محمد اسماعیلی، آبتین اجلالی و منصور نریمان همکاری کرد.
از کارهای او که بسیار مورد استقبال شنوندگانش واقع شد، اجرای آهنگ "آمد نوبهار" اثر مهدی خالدی بود که به رهبری فرهاد فخرالدینی بازسازی و با گروه کر رادیو اجرا شد.
نادر گلچین از نخستین خوانندگانی بود که تصنیف معروف مرغ سحر را اجرا کرد.
نادر گلچین بر اساس قراردادهای فرهنگی ـ هنری بین ایران و دیگر کشورها، همراه با ارکستر فرامرز پایور، به الجزایر رفت و موسیقی سنتی ایران را به هنردوستان آن کشور معرفی نمود. از دیگر کارهای برجسته این هنرمند، کنسرتی بود که به نفع زلزلهزدگان بوئینزهرا، همراه با ارکستر عماد رام برگزار کرد.
نادر گلچین در طول فعالیتهای هنری خود، متجاوز از 300 آواز و آهنگ اجرا کرد و در کنار کار خوانندگی، مدیر مسئول یک شرکت تکثیر نوار مجاز موسیقی نیز میباشد.
کنارهگیری پس از انقلاب در سالهای پس از انقلاب نادر گلچین از صحنه موسیقی کشور کنارهگیری کرد. خود او در این باره در مصاحبهای با روزنامه همشهری اظهار داشته است: من عضوی از وزارت فرهنگ و هنر بودم سالها در این وزارت خانه با ارکسترهای مختلف همکاری داشتم. آن موقع به اقتضای جوانی حس و حال فعالیت در من زیاد بود ولی با نزدیک شدن به ایام پیری خود به خود میل به فعالیتهای هنری کاهش یافت. در ظاهر اینطور نشان نمی دهم ولی به قول شاعر «بر ظاهر آباد من امید مبند من خانه ویرانه ام از من بگریز»
نادر گلچین پس از 35 سال در ایران آلبومی به نام «گریز» منتشر کرد که کار مشترکی با فریدون شهبازیان بود.
گلچین در چند سال اخیر برای نخستین بار در نشست نقد و بررسی آلبوم گریز حضور یافت و با تشویق فراوان حاضران روبرو شد. در همین برنامه بود که او به تک ساحتی شدن خوانندگی و مقلدپروری در موسیقی آوازی انتقاد کرد.
گزارشی از نشست نقد و بررسی آلبوم گریز
در 17 دی ماه در فرهنگسرای هنر( ارسباران) مراسمی برای نکوداشت نادر گلچین و یادمان محمودی خوانساری برگزار شد و از این هنرمندان عرصه موسیقی تقدیربهعمل آمد.گلچین مدتهاست از بیماری و نارسایی تنفسی رنج میبرد.
از شناخته شده ترین تصانیفی که گلچین اجرا کرد میتوان به آثار زیر اشاره کرد: یوسف گم گشته باز آید ،مرغ سحر، ناوک مژگان، قصه شهر عشق، مسبب، من دیگه بچه نمیشم و آلبومهای گریز، نفس باد صبا، زلف بنفشه و... یاد کرد.
نادر گلچین حدود 47 سال قبل ازدواج کرد و سه فرزند دختر دارد که همگی آنها مدارج عالی تحصیلی را گذرانده اند.