
حمام فین کاشان و شیخ بهایی
حمام فین کاشان در باغ فین کاشان است. این حمام قدیمی به خاطرقتل میرزا تقیخان امیرکبیر صدراعظم ناصرالدین شاه قاجار در ۲۰ دی ۱۲۳۰ خورشیدی مشهور است. در قسمت جنوبی باغ فین دو حمام وجود دارد که به حمام کوچک و بزرگ معروف است، حمام کوچک از آثار دوره صفویه و همراه با بنای اولیه باغ فین ساخته شدهاست. حمام بزرگ در دوران قاجاریه به وسیله فتحعلی شاه ساخته شده است. در ادامه با آسمونی باشید.
آدرس باغ فین کاشان
آدرس | اصفهان، کاشان، انتهای خیابان امیر کبیر |
تلفن | 03155302010 |
ساعات بازدید | ۹ صبح الی ۱۸ عصر |
لوکیشن |
نمایش نقشه در گوگل مپ ، نشان ، بلد |
آشنایی با حمام فین کاشان

حمام بزرگ مخصوص امرا و حمام کوچک اختصاص به استفاده خدام داشته است. در هر یک از حمامها قسمتهایی شامل ورودی، گرمخانه، آبنما، خزینه، محل نظافت و سربینه (رختکن) به چشم میخورد. کانالهایی جهت تعویض آب خزینهها و حوضچهها در کف حمامها وجود دارد. دیوار حمامها با عایق رطوبتی مخصوص - ماسه، آهک یا ساروج - پوشانده شدهاست. این حمام دارای دالانها و راهروهای زیادی است و معماری زیبایی دارد.

حمام شیخ بهایی
حمام شیخ بهایی حمامی که فقط با یک شمع گرم میشد حمام شیخ بهایی یکی از شاهکارهای معماری و مهندسی جهان است. حمام شیخ بهایی مربوط به دوره صفویه است که با مهندسی شیخ بهایی ساخته شده است، سیستم گرمایی این حمام از شاهکارهای مهندسی با استفاده از قوانین فیزیک و شیمی محسوب میشود. این حمام در اصفهان، خیابان عبدالرازق، کوچه شیخ بهائی واقع شده است. آب این حمام با سیستم "دم و گاز" یعنی از گاز متان فاضلاب مسجد جامع و چکیدن روغن عصارخانه شیخ بهایی که در مجاورت حمام قرار دارد روشن میشده است. این حمام در اصفهان قرار دارد. عصارخانه محلی برای تهیه روغن از دانههای روغن بوده است. این حمام با استفاده از این سیستم پیچیده مهندسی به مدت طولانی تنها با یک شمع روشن میشده است. این حمام از نظر معماری مانند سایر حمامهای دوره صفویه دارای ویژگیهای آن دوران است. حمام شیخ بهایی در شعاع یکصدمتری جنوب گنبد نظام الملک (جنوب مسجد جامع عتیق) در محله «در دست» قرار دارد.
تاریخچه حمام فین کاشان

منطقه فين بهخاطر چشمهای که در آن جريان دارد، از گذشتههای دور، موردتوجه پادشاهان و حاکمان بوده است. قدمت باغ فین بهطور دقیق مشخص نیست و از همین رو برخی زمان ساخت آن را به دوران اردشیر بابکان نسبت میدهند؛ اما آنچه مسلم است اولین اشاره به باغ فین در منابع تاریخی به زمان یعقوب لیث صفاری مربوط میشود که از وجود یک چشمه و باغ در بیابانهای مرکزی ایران صحبت کرده است.
طبق منابع تاریخی، عدهای از کارشناسان دوران آلبویه را بهعنوان زمان شکلگیری باغ فین در نظر گرفتهاند و برخی آن را به عصر ایلخانی نسبت دادهاند؛ بهویژه که یاقوت حموی، از تاریخنویسان قرن هفتم هجری قمری، راجع به گردش مردم كاشان در باغهای فین گفته بود.
بخش های مختلف حمام فین
حمام بزرگ

قسمتهای مختلف حمام بزرگ عبارتاند از راهی فرعی به حمام برای رساندن وسایل به افراد داخل حمام، سربینه (رختکن) و صحن اصلی حمام. صحن اصلی حمام شامل شاهنشین، خزینه، اتاقهای حجامت، حوض آبگرم، حوض آب نیمهگرم و حوض آب سرد میشود. دیوارههای حمام از ساروج ساخته شده است تا رطوبت به پایهها و دیوار بنا آسیب نرساند. روشنایی حمام نیز از طریق حفرههای سقف به نام جامگاه تامین میشد که نور طبیعی را وارد حمام کرده و در عین حال، دید از بالای پشتبام حمام را غیرممکن میکرد.
باغ فین

باغ فین، باغی زیبا به بزرگی ۳۳۷۰۰ متر مربع است که با درختان سربهفلککشیده، فوارهها و سنگفرشی که زیر پاهای شما قرار دارد، مکانی ایدئال برای گشتوگذار به شمار میرود. دیوار، بارو و برجهای استوانهای شکل، حیاط مرکزی این باغ را در بر گرفتهاند تا فین نمونهای از باغ قلعههای ایرانی باشد. انتخاب این نوع الگو و محصورکردن زیباییهای باغ در پناه دیواری بلند، استفاده شاهانه از باغ را به رخ میکشد.
عمارت سردر باغ فین، کوشک صفوی، اتاق شاهنشین، چایخانه، کوشک قاجار یا شترگلوی فتحعلی شاهی، حیاط خلوت کریم خانی، موزه ملی کاشان، حوض جوش باغ فین و حوض ۱۲ فواره از جاذبههای دیدنی این باغ هستند.
خانه طباطباییها

خانه طباطباییها در یکی از محلههای تاریخی کاشان به نام سلطان امیراحمد قرار دارد. این ساختمان به خاطر داشتن زیباییهای بیبدیلش به عروس خانههای ایران شهرت دارد و شاهکاری از هنر معماری قدیم به شمار میرود که در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
این خانه که ۴,۷۳۰ مترمربع وسعت دارد، از بخشهای متفاوتی را با کاربریهای متنوع تشکیل میشود. ضمن اینکه تزیینات مجلل و باشکوه همچون گچبریهای هنرمندانه و بهکارگیری شیشههای رنگی و ارسی، اصالت معماری ایرانی و اسلامی و طراحی متناسب با فرهنگ و اقلیم خاص منطقه را نشان میدهند.
مسجد و مدرسه آقا بزرگ

مسجد و مدرسه آقا بزرگ منسوب به ملا مهدی نراقی معروف به آقابزرگ، از مراجع تقلید شیعه در گذشته است که بهعنوان یکی از زیباترین و باشکوهترین مساجد ایران در دوره قاجار به شمار میرود. تزیینات نفیسی از مقرنسکاری سردر مسجد تا گچبریهای ظریف و کاشیکاریهای چشمنواز همه و همه باعث شدهاند تا این مسجد مورد توجه قرار بگیرد و میزبان گردشگران زیادی باشد. علاوه بر این، مسجد آقابزرگ تنها مسجد پنج طبقه دنیای اسلام است و این ویژگی اهمیت آن را چندین برابر میکند. به همین دلیل نام این اثر در تاریخ ۱۱ آذر سال ۱۳۳۰ در فهرست آثار ملی کشور قرار گرفت.
بهترین زمان بازدید از باغ فین کاشان
باغ فین نیز مشابه هر باغ دیگری، در بهار و تابستان بسیار دیدنی و زیبا است؛ هرچند دیدن این باغ در فصل پاییز و زمستان نیز خالی از لطف نخواهد بود.
عالی
عالی بود اون جوری بودن پیشرفت کردن الان که وسایل پیشرفته تری هم دارن هیچی که هیچی بایک شمع کل حموم رو گرم نگه میداشته چه مخی بوده دمش گرم
تشکر می کنم که از مناطق تاریخی و گردشگری مطالب و تصاویری می فرستید این نشانه فرهنگ وتمدن ماست هنر نزد ایرانیان است بس
واقعا عالی بود
خدا رحمت کنه شیخ بهائی رو. افتخار ما ایرانیا همین شیخ بهائیا هستن که باعث شدن اسم ما به عنوان یک ملت با تمدن غنی به گوش همه ی دنیا برسه.
علم و هنر معماران قدیمی واقعا شگفت اور . قطعا انها از یک قانون علمی استفاده می کردن که ای کاش فن و فنون کارشونو برای ایندگان هم می گذاشتن.
چرا نگفتین ایران اکنون خواست راز حمام را کشف کند و دانشمندان بسیاری از کشور ها اامدند ونتوانستند راز را بفهمند و دیگر موفق به روشن کردن شمع نشدند در حالی که شیخ بهایی گفته بودند اگر درا طراف شمع کوچکترین تغییری به وجود بیاید دیگر هیچ وقت شمع روشن نمیشود
دارم دنبال معمارش میگردم.شما که میگین شاهکار معماری نمیخواین اسم معمارو اضافه کنید؟ :!:
چقد دوران قدیم کاراشون پیچیده بود.... چند سالی میشه شمع حمام شیخ بهایی رو برا تحقیق دسکاریش کردن که شمع خاموش شده و فکر نکنم بتونن روشنش کنن!قدیمیا چه افکار به روزی داشتنا... :!:
:-P :twisted: عاشق چیز های باستانی هستم
خوب بود ممنون
خیلی جالب بود.