- آسمونی
- مجله اینترنتی
- ورزشی
- اطلاعات فوتبالی
- ایده شکل گیری اولین لیگ فوتبال از چه کسی بود؟
ایده شکل گیری اولین لیگ فوتبال از چه کسی بود؟
یک اشرافزاده، فوتبالیست، شناگر، قایقران و تنیسور. آرتور کاینارد 5 بار در مسابقات شنای دانشگاه کمبریج قهرمان شده بود و در قایقرانی و تنیس هم افتخارات مختلفی داشت.
اما عامل اصلی شهرت او، نه اصل و نسب اشرافی اش بود، نه کار در بانک خانوادگی کاینارد و نه حتی این افتخارات ورزشی. کاینارد در زندگی خود که از 1847 شروع شد، به یکی از خادمان فوتبال آماتوری تبدیل گشت و علاوه بر ثبت رکوردهای ماندگار در میدان فوتبال، بعدها به عنوان مدیر تیم ملی بریتانیا در المپیک حضور پیدا کرد.
به عنوان یک بازیکن شاغل در تیم های اتحادیه فوتبال، کاینارد رکورد خارق العاده ای داشت. او در دومین فینال جام حذفی انگلستان در سال 1873 به میدان رفت و بعد از آن هم در هشت فینال دیگر به میدان رفت تا رکوردی دست نیافتنی با حضور در 9 فینال برجای گذارد. کاینارد موفق شد با تیم واندررز 3 بار قهرمان جام حذفی شود و بعد هم دو بار با تیم اولد اتونیانز قهرمانی جام حذفی را تصاحب کند. کاینارد در این سالها در تمامی پست های فوتبالی بازی کرد؛ از دروازه بان گرفته تا خط حمله.
در سال 1878 کاینارد با تیم واندررز موفق شد در فینال جام حذفی 3 بر یک مهندسان سلطنتی را شکست بده. کاینارد که در آن بازی هافبک و کاپیتان تیم خود بود، در دقیقه 35 بازی را 2 بر یک کرد. کاینارد یک سال بعد هم کاپیتان بود اما این بار در تیم اولد ایتونیانز و در برد یک بر صفر مقابل کلاپهام راورز.
طی سه سال بعد هم نوبت به حضور در سه فینال دیگر بود؛ ابتدا باخت 3 بر صفر با اولد اتونیانز مقابل اولد کورینتیانس( 1881)، بعد برد یک بر صفر در برابر بلکبرن راورز(1882) و سرانجام باخت 2 بر یک مقابل بلکبرن المپیک(1883)
آن طور که درباره لردکاینارد گفته می شه، او مردی با تکل های بسیار خشن بود. تا جایی که از قول همسرش نقل کرده اند که همواره ترس این را داشت که شوهرش با پای شکسته وارد خانه شود. اما یک بار دوستی با کنایه به خشونت کاینارد گفت: مادام! شما نباید نگران باشید. او اگر پایی را بشکند، قطعا پای خودش نیست.
اما سوابق فوتبالی کاینارد تنها به حضور او در مسابقات نهایی جام حذفی محدود نشد. کاینارد در سال 1868 و در شرایطی که تنها 21 سال داشت، به عنوان یکی از اعضای اتحادیه فوتبال انگلستان فعالیتش را آغاز کرد. 9 سال بعد او خزانه دار اتحادیه فوتبال شد و 13 سال بعد به عنوان رییس اتحادیه فوتبال به جای کلنل فرانسیس ماریندین فعالیت خود را ادامه داد.
دوران ریاست کاینارد در اتحادیه 33 سال طول کشید. اما در این دوران فوتبال انگلستان دگرگون شد. لیگ فوتبال حرکت خودش را استارت زد و از آن زمان تا به امروز لیگ کار خودش را ادامه داده است. شکل گیری لیگ برای تیمهای حرفه ای انگلیس، یک شاهکار جاه طلبانه بود. آن هم در اواخر قرن 19 و روزگاری که فوتبال در اختیار بازیکنان آماتور بود و مشکلات سفر از شهری به شهر دیگر انگلیس، مانع از برگزاری چنین مسابقاتی می شد. اما این تصمیم بزرگ لرد کاینارد عملی شد و به شدت مورد استقبال قرار گرفت. چند دهه زمان لازم بود تا این ابداع تو کشورهای دیگه اروپایی هم مورد تقلید قرار گیرد.
به مرور به تعداد تیم های خواهان شرکت در لیگ اضافه شد تا جایی که مسابقات به مرور در دو و سه دسته برگزار شد. اما تیمها محدود به این دسته ها نشدند و تیمهای بیشتری در مناطق مختلف جزیره به رقابت با هم پرداختند.
باشگاههای انگلیس در آن روزگار برترین تیمهای فوتبال دنیا بودند و قهرمانی تیم آپتون پارک انگلیس در مسابقات المپیک 1900 امری قابل پیش بینی بود.
در سال 1908 فوتبال به صورت رسمی در برنامه مسابقات المپیک قرار گرفت و تیم فوتبال بریتانیا یکی از تیمهای شرکت کننده در این رقابت ها بود. در حالی که نفر اول آن تیم کسی نبود جز آرتور کاینارد.
در این رقابتها و مسابقات المپیک 1912، برتانیا بالاتر از دانمارک و هلند عنوان قهرمانی بازیهای المپیک را از آن خود کرد. بریتانیا در روزهای قبل از جنگ جهانی خود را به عنوان قدرت اول فوتبال دنیا معرفی کرده بود و رقیبی هم نداشت.
بعد از جنگ جهانی اول، فوتبال راه خود را از سر گرفت. در سال 1923 قرار بود فینال جام حذفی برای اولین بار در استادیوم تازه تاسیس ومبلی برگزار شود. اما عمر کاینارد به این مسابقه نرسید و او چند ماه قبل از افتتاح استادیوم امپراتوری( ومبلی) از دنیا رفت. در ایام ریاست او، فوتبال انگلستان آنچنان تثبیت شده بود که لیگ و جام حذفی پس از مرگ وی هم با شکوه به حرکت خود ادامه دادند.
اگر امروز لیگ برتر انگلیس، پولسازترین لیگ دنیاست و تیمهایش حتی به حضور در لیگ قهرمانان اروپا قانع نیستند و میخواهند در سوپرکاپ اروپا شرکت کنند، اینها همه ثمره ایده های کاینارد در اواخر قرن نوزدهم است.