- آسمونی
- مجله اینترنتی
- فرهنگ و تاریخ
- تاریخ و تمدن
- آداب و رسوم جشن هالووین
آداب و رسوم جشن هالووین
جشن هالووین سالها است که یکی از جشنهای پرطرفدار بسیاری از کشورها است که در آن از ماسکهای ترسناک استفاده میشود. آسمونی در این بخش مطالب جالبی در مورد تاریخچه جشن هالووین، آداب رسوم آن و تاریخ هالووین ۲۰۲۳ را برای شما تهیه کرده است که در ادامه میبینید.
تاریخ جشن هالووین ۱۴۰۳
تاریخ جشن هالووین در تقویم شمسی:
پنجشنبه ۱۰ آبان ماه سال ۱۴۰۳
تاریخ جشن هالووین در تقویم میلادی:
۳۱ اکتبر سال ۲۰۲۴
تاریخ جشن هالووین در تقویم قمری:
۲۷ ربیع الثانی سال ۱۴۴۶
هالووین چیست؟
تاریخچه ی این جشن به ۲۰۰۰ سال قبل بازمی گردد. فلسفه جشن هالووین این بوده است که شبی که به اعتقاد راهبان شب مقدس نام گرفت و ریشه در آیین و رسوم ساکنان جزایر بریتانیا از جمله ایرلند دارد. این جشن در حقیقت یک جشن مذهبی است و از قرن نهم میلادی رواج پیدا کرده است. فردای شب هالووین را روز تمام مقدسین نام نهاده اند و مسیحیان این روز را جشن می گیرند.
راهبانی که این آیین را بنا نهادند، بر این باور بودند که در این شب دروازه ی بین دو دنیا گشوده می شود و خدای جهان مردگان همراه با ارواح، اجنه و دیوها به روی زمین می آید. برای همین در این شب مردم با پوشیدن لباسهای ترسناک و کوبیدن بر طبل و اشیایی مثل دیگ و بشقاب و ایجاد صدا، سعی می کنند تا دیو و اجنه را فراری دهند.
از دیگر آداب و رسوم هالووین این است که کدو تنبل تو خالی را برداشته و برای آن دهان و چشم به صورتی ترسناک در می آورند و داخل آن شمعی روشن می کنند که به عنوان فانوس شب هالووین معروف است و جک فانوس نامیده می شود.
یکی دیگر از اعتقادات این شب این است که اگر کسی عطسه کند حتما باید به او بگویند خداحفظت کند تا مبادا شیطان روح او را تسخیر نماید.
هالووین را غروب روز سی و یکم ماه اکتبر جشن می گیرند و آداب و رسوم آن عبارتند از آتش افروختن، به تن کردن لباس های عجیب که هر کدام از دوره ای تاریخی و یا شخصیت های خیالی الهام گرفته ، رفتن به دیدار ارواح و خانه هایی که در تصرف ارواح و اجنه و روشن کردن شمع و فانوس در اشکال و اندازه های مختلف است.
مهاجران اسکاتلندی و ایرلندی که در آمریکای شمالی اسکان گزیدند این مراسم را در قرن نوزدهم در بخشهایی از آمریکا گسترش دادند. به مرور این جشن به تعدادی از کشورهای انگلوساکسون دیگر مثل کانادا، بریتانیا و بعدها استرالیا و نیوزیلند نیز گسترش یافت.
اکثر مورخان معتقدند که ریشه های این جشن به یکی از مراسم اقوام سلتیک ساکن غرب اروپا و حدود دو هزار سال پیش برمی گردد. در آن دوران این اقوام بت پرست در روزی مصادف با پایان اکتبر و یا اول نوامبر سال نو خود را جشن می گرفتند. به این روز و این جشن « سو این » گفته می شد.
این مردمان بر این باور بودند که در چنین روزی روح تمام جانداران و پدیده های طبیعی به سوی جهان پس از هستی حرکت می کنند و در این سفر اهریمنان، پری ها ، جادوگران و اجنه با انسانها همراه می شوند.
مردمان سلتیک در این ایام علاوه بر قربانی کردن حیوانات برای خدایان و گردآمدن دور شعله های بزرگ آتش ، لباسهای ویژه ای می پوشیدند که به احتمال زیاد اکثر آنها از پوست حیوانات بود و به این شکل می خواستند ارواح و اجنه را فریب داده و از تسخیر روح خود توسط آنها جلوگیری کنند. علاوه بر این گفته می شود که با پوشیدن ماسک و رنگ کردن صورت خود با رنگ های تیره خود را به شکل اجدادشان در می آوردند.
در این جشن ها گاه زنان لباس مردانه می پوشیدند و مردان لباس زنانه که ظاهرا هدف آن به هم ریختن نظم و قواعد حاکم بر جوامع آن روزگار بوده است.
یکی دیگر از آداب آنها دوره گردی و رفتن به در خانه های یکدیگر بوده و با اجرای برنامه های مضحک جلوی هر خانه ای از صاحب آن غذا و نوشیدنی طلب می کردند. سنتی که از نظر برخی مورخان به رسم قاشق زنی در روز چهارشنبه سوری شباهت فراوانی دارد.
پس از رواج مسیحیت در قلمروی که مردمان سلتیک در آن می زیستند به مرور رهبران مذهبی و سیاسی این جوامع سعی کردند تمام رسوم دوران بت پرستی را با مسیحیت انطباق داده و یا آنها را منسوخ کنند.
در قرن هفتم میلادی پاپ رهبر مسیحیان اروپای غربی روز اول نوامبر را به عنوان یک سنت جدید مسیحی روز تمامی قدیسان اعلام کرد.
از آن زمان به بعد بسیاری از سنت های دوران بت پرستی تحت الشعاع آیین جدید مسیحیت به گوشه رانده شد. در قرن نوزدهم مهاجران ایرلندی و اسکاتلندی که در بخشهایی از آمریکای شمالی مستقر شده بودند باری دیگر رسوم ویژه این روز را اجرا می کردند و با توجه به اینکه بخش بزرگی از اروپای غربی و آمریکای شمالی دیگر تحت نفوذ آیین های کاتولیک ها نبود این مراسم به تدریج رواج پیدا کرد.
در نیمه قرن بیستم همزمان با گسترش ارتباطات و صنعت سرگرمی به خصوص در مرکز آن یعنی آمریکا بسیاری از داستانهای عامه پسند، فیلمهای سینمایی و مجموعه های تلویزیونی به این جشن پرداخته و به مرور نه فقط سراسر آمریکای شمالی بلکه تعداد دیگری از کشورهای انگلیسی زبان با جزییات این مراسم آشنا شده و آن را به تقویم جشن های مردمی خود افزودند.
امروزه تحت تاثیر رواج مظاهر فرهنگی که از آمریکا به سایر نقاط جهان گسترش می یابد نسل جوان تعداد زیادی از کشورهای اروپایی و حتی بخشی از کشورهای آسیایی از این روز به عنوان مناسبتی برای شادی و برگزاری نوع متفاوتی از جشن های کوچک و بزرگ استفاده می کنند. جشن هالووین در ایران نیز برگزار می شود. هالووین به تاریخ ایران در تاریخ 9 آبان می باشد.
آنچه که در طول بیش از دو هزار سال از آداب و سنن جشن هالووین باقی مانده است جایگاه ویژه آتش افروزی، روشن کردن شمع و فانوس ، پوشیدن لباسهای عجیب ، تلاش نمادین برای همراهی و دعوت ارواح و اجنه به این مراسم و گاه دوره گردی و سرزدن به خانه همسایه ها برای قاشق زنی است.
هالووین در ایالات متحده بسیار پرطرفدار است و آمریکایی ها هر ساله، میلیاردها دلار خرج این جشن می کنند.