- آسمونی
- مجله اینترنتی
- مناسبت های روز
- 17 ربیع الاول؛ ولادت حضرت رسول اکرم (ص) (53 سال قبل از هجرت)
17 ربیع الاول؛ ولادت حضرت رسول اکرم (ص) (53 سال قبل از هجرت)
۱۷ ربیع الاول، ولادت حضرت رسول اکرم صلی الله علیه و آله و سلم است. با نظر بر این اهمیت، فاصله میان 12 ربیع الأول که سالگرد ولادت پیامبر اکرم (ص) بنا بر روایات اهل سنت تا 17 ربیع الأول که تاریخ ولادت رسول الله محمد صلی الله علیه و آله بنا بر روایات موجود در شیعه است.حضرت محمد (صلی الله علیه و آله و سلم)، آخرین پیامبر الهی پدرش عبدالله بن عبدالمطلب، پیش از تولد فرزندش محمد (صلی الله علیه و آله و سلم) ، در حالی که همسرش آمنه، به چنین فرزندی، حامله بود، به همراه سایر بازرگانان قریش، جهت سفر تجاری عازم شام گردید و در بازگشت از شام، در یثرب (مدینه منوره) بیمارشد و در همانجا در گذشت و توفیق دیدار خویش را نیافت.
وفات عبدالله، دو ماه و به روایتی هفت ماه پیش از تولد فرزندش حضرت محمد (صلی الله علیه و آله و سلم) بود. اما آمنه، مادر گرامی رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم)، که به تقوا، عفت و پاکیزگی در میان بانوان قریش معروف بود، پس از تولد نور دیدهاش حضرت محمد(صلی الله علیه و آله و سلم)، چندان در این دنیای فانی زندگی نکرد.
وی، دو سال و چهار ماه و به روایتی شش سال، پس از میلاد رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) ، در بازگشت از یثرب، در مکانی به نام ابوابدرود حیات گفت و در همان مکان مدفون شد.رسول خدا(صلی الله علیه و آله و سلم) پس از تولد، در کفالت جدش عبدالمطلب جهت شیر دادن نور دیدهاش محمد (صلی الله علیه و آله و سلم) ، در آغاز وی را به ثویبه، آزاد شده ابولهب سپرد ولی پس از مدتی وی را به حلیمه دختر عبدالله بن حارث سعدیه واگذار کرد.
آسمونی: حلیمه، در ظاهر اگر چه دایه وی بود، ولی در حقیقت به مدت پنج سال از او مراقبت و مادری کرد.از امام صادق (علیه السلام) روایت شد که ابلیس، پس از رانده شدن از رحمت الهی، میتوانست به هفت آسمان رفت و آمد کند و خبرهای آسمانی را گوش دهد تا اینکه حضرت عیسی (علیه السلام) دیده به جهان گشود، از آن پس، ابلیس از سه آسمان فوقانی ممنوع شد و تنها در چادر آسمان پایینتر رفت و آمد میکرد.ولی چون حضرت محمد (صلی الله علیه و آله و سلم) به دنیا آمد، ابلیس از تمام آسمان رانده شد و رفت و آمدش ممنوع گردید و غیر از او، تمامی شیاطین نیز با تیرهای شهاب از آسمان رانده شدند.
گفتنی است که تاریخنگاران و سیرهنویسان شیعه و اهل سنت با آنکه در سال و ماه تولد آن حضرت، اتفاق نظر داشتند و میگویند که آن حضرت در اول عامالفیل، برابر با سال 570 میلادی و در ماه ربیع الاول دیده به جهان گشود، ولی درباره روز تولد وی، اختلاف نظر دارند.
شیعیان، معتقدند که رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) در روز جمعه، مصادف با 17 ربیع الاول، به دنیا آمد و اهل سنت میگویند که تولد وی، روز دوشنبه دوازدهم ربیع الاول بوده است(101).
اما از این که سال سال تولد پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) را عام الفیل مینامند، بدین جهت است که دو ماه و هفده روز پیش از تولد پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) ، یعنی در نخستین روز محرم سال 570 میلادی، فیل سواران ابرهه به مکه هجوم آورده و قصد نابودی کعبه و مسجد الحرام را نمودند ولی با معجزه شگفت الهی سرکوب شدند.
ماجرای این واقعه عظیم از این قرار بود، که ابرهة بن صباح یکی از جنگجویان حبشی که با پشتیبانیهای بی دریغ نجاشی حبشه و قیصر روم بر یمین استیلا یافته و در صدد ترویج و تبلیغ مسیحیت در یمن و تمامی شبه جزیره عربستان برآمده بود، کعبه را مانع هدفهای خویش میدید.بدین جهت، برای تخریب آن و وادار کردن عربهای حجاز به مسحیت، در محرم سال 570 میلادی به مکه هجوم آورد و سپاهیان بینزاکت وی در حالی که سوار بر فیل بودند، به سوی خانه خدا کعبه یورش بردند، ولی هنوز پای آنان به مسجد الحرام نرسیده بود که فوجی از پرندگان، از سمت دریا پدیدار شده و آنان را از آسمان سنگباران کردند.در اندک مدتی تمامی سپاهیان وی به وضع فجیهی کشته شدند و تنها اندکی از آنان با زخمهای جانکاه، عقبنشینی کرده و به سوی یمن فرار نمودند(102).
قرآن کریم به داستان ابرهه و فیل سواران حبشی اشاره کرد و سوره ویژهای با نام سورةالفیلنازل فرمود. ماجرای اصحاب فیل، یکی از بزرگترین رویدادهای عصر جاهلیت در عربستان بود و بدین لحاظ مبدا تاریخ عربها قرار گرفت و تا پیش از تعیین تاریخ هجری قمری، از این تاریخ استفاده مینمودند.