- آسمونی
- مجله اینترنتی
- مناسبت های روز
- 26 آوریل؛ روز جهانی مالکیت معنوی

26 آوریل؛ روز جهانی مالکیت معنوی
روز جهانی مالکیت معنوی - world intellectual property day
26 آوریل روزی است که کنوانسیون تأسیس سازمان جهانی مالکیت فکری در سال 1970 برای بار اول به اجرا درآمد. در چنین روزی، هرساله کشورهای عضو وایپو جشن روز مالکیت فکری را برای بررسی موضوعات مختلف مالکیت فکری از فیلم و موسیقی گرفته تا تکنولوژیهای روز برای توسعه بسترهای اقتصادی، فرهنگی، هنری و شکوفایی ایدههای نو برگزار میکنند؛ به گونه ای که چنین روزی برای بسیاری از جوامع حالت جشن بین المللی به خود گرفته است.
الف- مفهوم و اهمیت مالکیت فکری
حقوق مالکیت فکری در معنای وسیع کلمه عبارت است از حقوق ناشی از آفرینشها و خلاقیتهای فکری در زمینههای علمی، صنعتی، ادبی و هنری. حقوق مالکیت فکری معمولاً به دو بخش تقسیم میگردد:
اول: حقوق مالکیت صنعتی که در آن مواردی چون اختراعات، علایم تجارتی، طرحهای صنعتی، مدل اشیای مفید، مدارهای یکپارچه، حمایت در برابر رقابت غیرمشروع و… مورد حمایت قرار میگیرند.
دوم: حقوق مالکیت ادبی و هنری یا کپیرایت که در آن مواردی چون آثار مکتوب، آثار سمعی بصری، آثار تجسمی، آثار معماری، آثار اقتباسی، آثار عکاسی، آثار مربوط به صنایع دستی یا صنعتی، برنامههای کامپیوتری و… مورد حمایت قرار میگیرند.
در اهمیت مالکیت فکری میتوان حداقل چهار دلیل را اقامه کرد:
- اینکه تجربه بشری ثابت کرده است، رشد و توسعه اقتصادی و صنعتی در جوامع، بیش از هرچیزی در گرو ابتکارات، اندیشه های خلاق و ایدههای جدیدی است که فقط هنگامی بروز میکنند که بستر مناسبی برای آنها فراهم آید.
برخورداری جامعه از یک سیستم حمایتی قوی در قبال مالکیت فکری، ایجاد توازن بین منافع عمومی و منافع شخصی ابداعکنندگان، فضایی را به وجود میآورد که در آن خلاقیت و نوآوری به نفع همگان شکوفا شود.
در نتیجه حمایت از مالکیت فکری در کشورها، به رشد خلاقیت و افزایش نیروهای ابتکار اندیشمندان کمک فراوانی میکند و اسباب ترویج فرهنگهای مختلف و موجبات غنیسازی تمدنها را فراهم میسازد.
- اینکه نظام مالکیت فکری باعث میشود که سوءاستفاده کنندگان بهراحتی نتوانند نوآوری ها، ابداعات و ابتکارات اشخاص را مورد استفاده قرار دهند و به این ترتیب به سود بالایی دست یابند؛ در حالی که برای پدیدآوردن اثر و ابداع هیچگونه هزینه و زمانی را صرف نکرده اند. بدین ترتیب است که مقدمات پیشرفتهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی یک جامعه فراهم میشود.
- اینکه در هزاره جدید، دارایی فکری مهمترین دارایی شرکتها را تشکیل میدهد. طور مثال 97 درصد از کل دارایی شرکت مایکروسافت، داراییهای فکری آن است. فقط سه درصد از ارزش کل داراییها به ساختمان، تجهیزات و غیره شرکت بر میگردد.
ارزش نام تجارتی مایکروسافت در سال 2004 ، 59٫94 میلیارد دلار تخمین زده شد. امروزه افزایش سهم داراییهای فکری نسبت به داراییهای مادی، یکی از شاخصهای شرکتهای موفق در دنیا به حساب میآید. در اقتصاد امروزی دارایی فکری در حال تبدیلشدن به یک عامل کلیدی برای رقابت بیشتر در بازارهای رقابتی است.
دیگر زمان آن گذشته است که قدرت کشورها براساس منابع مادی آنها تعیین شود. اگر نیک بنگریم، کشورهای توسعهیافته یکی از عوامل پیشرفت خود را در حمایت از مالکیت فکری میدانند و برای آن ارزش بسیاری قایلاند.
- اینکه در کشوری که نظام مالکیت فکری وجود ندارد و از مالکیت فکری حمایتی صورت نمیگیرد، آن کشور همیشه در تمامی جنبه های اقتصادی، فرهنگی، سیاسی، اجتماعی، صنعتی وابسته به دیگر کشورها خواهد بود.
ب- معاهدات، کنوانسیونها و مقررات بین المللی حقوق مالکیت فکری
از دو قرن پیش تمایل کشورها برای متحدالشکل کردن قوانین داخلی و بینالمللی در زمینه حمایت از مصادیق مالکیت فکری افزایش یافت. دلیل این مسئله هم به نتیجه شکست نمایشگاه بینالمللی اختراعات وین در سال 1873 بود، زیرا از اختراعات خارجی در این نمایشگاه حمایت کافی به عمل نمیآمد. به دنبال این نمایشگاه کنگرهای در وین تشکیل شد، سپس در 1878 کنگره دوم در پاریس تشکیل شد این کنگره پیشنهاد کرد که اتحادیههای بینالمللی برای حمایت از مالکیت صنعتی تشکیل شود. سپس کنفرانس دیگری در سال 1883 در پاریس تشکیل گردید که منجر به پذیرش و امضای کنوانسیون پاریس شد. کنوانسیون پاریس نقطۀ آغازین برای تدوین مقررات بینالمللی در حوزه مالکیت فکری شد.
برخی از مهمترین این معاهدات بینالمللی عبارتند از:
- کنوانسیون برن: این کنوانسیون در سال 1886 برای حمایت از آثار ادبی و هنری در برن سویس ایجاد شد. مدت حمایت از آثار ادبی و هنری در این کنوانسیون 50 سال بعد از مرگ مؤلف دانسته شده است در خصوص آثاری که پدید آوردندۀ آنها مشخص نیست 50 سال از تاریخ نشرشان مورد حمایت قرار میگیرند. در این کنوانسیون برای مؤلفین حقوق انحصاری چون حق ترجمه، حق اقتباس و تنظیم اثر، حق اجرای عمومی، عرضه عمومی، پخش رادیویی و تلویزیونی، حق تکثیر و حق استفاده از اثر برای تولید یک اثر سمعی و بصری پیشبینی شده است.
- کنوانسیون رم: این کنوانسیون برای حمایت از دارندگان حقوق جانبی مانند اجراکنندگان، تولیدکنندگان آثار صوتی و سازمانهای پخش رادیو و تلویزیون در سال 1961 به وجود آمده است. حمایت نیز حمایت از برنامهها و آثار اجراکنندگان، تولیدکنندگان آثار صوتی و سازمانهای پخش رادیو و تلویزیون است. مدت حمایتی که در این کنوانسیون برای افراد فوق پیشبینی شده است، مدت بیست سال است. این کنوانسیون تنها برای کشورهایی مفتوح است که قبلاً به کنوانسیون برن پیوسته باشند.
- کنوانسیون پاریس: این کنوانسیون که سرآغاز تدوین مقررات بینالمللی برای حمایت از مالکیت فکری است، در سال 1883 منعقد شد و چندین بار مورد بازنگری قرار گرفته است. این کنوانسیون اکثر مصادیق مالکیت صنعتی را مورد حمایت خود قرار میدهد که عبارت از اختراعات، علایم تجارتی، طرحهای صنعتی، مدل اشیای مفید، نشان مبدأ جغرافیایی، مدارهای یکپارچه و جلوگیری از رقابت نامشروع است. این کنوانسیون بر چند اصل استوار است که عبارتاند از: اصل رفتار ملی، حمایت موقت از اختراعات به نمایش گذاشتهشده در نمایشگاههای بینالمللی.
- معاهده همکاری در ثبت اختراع (پی.سی.تی): این کنوانسیون در سال 1970 در واشنگتن منعقد شد و در 24 جنوری 1978 لازمالاجرا شده است. این کنوانسیون این امکان را برای مخترع فراهم میسازد تا با یک اظهارنامه بینالمللی با یک زبان مشترک و به طور همزمان در تعداد زیادی از کشورها به ثبت اختراع خود اقدام کند. به عبارتی، هدف این کنوانسیون سادهسازی پروسه ثبت اختراع برای شخص متقاضی آن در کشورهای عضو پی.سی.تی است. این کنوانسیون تنها به روی کشورهایی مفتوح است که قبلاً عضویت کنوانسیون پاریس را حاصل کرده باشند.
- موافقتنامه استراسبورگ درباره طبقه بندی بینالمللی حق اختراع: این موافقتنامه در سال 1971 به تصویب رسیده است. موضوع این موافقتنامه، طبقهبندی بینالمللی اختراعات است. براساس این موافقتنامه، اختراعات در مرکز واحدی به ثبت میرسند.
- موافقتنامه جنبه های تجارتی حقوق مالکیت فکری (تریپس): موافقتنامه تریپس یکی از سه موافقتنامه سازمان تجارت جهانی است دو موافقتنامه دیگر، موافقتنامه مربوط به تجارت کالا و موافقتنامه مربوط به تجارت خدمات میباشد. این موافقتنامه از جمله جامعترین اسناد بینالمللی در خصوص مالکیت فکری است؛ به گونهای که تمامی حوزههای مالکیت فکری را دربر میگیرد.
- موافقت نامه مادرید درباره ثبت بین المللی علایم تجارتی: این موافقتنامه در سال 1891 به تصویب رسیده است. هدف آن سهولتبخشیدن به ثبت بینالمللی علامت تجارتی است. براساس موافقتنامه مادرید، شخص متقاضی ثبت علامت تجارتی میتواند با تسلیم یک اظهارنامه بینالمللی از طریق اداره ثبت مالکیت صنعتی کشور خود و سازمان جهانی مالکیت فکری در صورت تمایل در 85 کشور عضو موافقتنامه یا در تعدادی از آنها بسته به انتخابش، علامت تجارتی خود را به ثبت رساند و حمایت از علامت تجارتی خود را حاصل کند.
- موافقتنامه نیس درباره طبقه بندی کالاها و خدمات برای ثبت علایم: این موافقتنامه در سال 1957 به تصویب رسیده است. موضوع این موافقتنامه، طبقهبندی کالاها و خدمات به منظور ثبت علایم تجارتی و خدماتی است. ادارات ثبت اختراع کشورهای متعاهد باید برای هرثبت جداگانه، نشانه طبقات را درج کنند. در این موافقتنامه 34 طبقه برای کالاها و 11 طبقه برای خدمات اختصاص داده شده است.
- موافقتنامه وین درباره طبقه بندی بین المللی عناصر تصویری علایم: این موافقتنامه در سال 1973 به تصویب رسیده است. موضوع آن طبقهبندی علایمی است که مشتمل بر عناصر تصویری باشند.
- موافقتنامه لیسبون برای حمایت از اسامی مبدأ و ثبت بین المللی آنها: این موافقتنامه در سال 1958 به تصویب رسیده است. به موجب این موافقتنامه، کشورهای عضو متعهد شدهاند اسامی مبدأ محصولات سایر کشورهای اتحادیه ویژه را که تحت این عنوان در کشور مبدأ به رسمیت شناخته شده و مورد حمایت قرار دارند و در دفتر بینالمللی مالکیت فکری مذکور در کنوانسیون تأسیس وایپو به ثبت رسیدهاند، در قلمرو خود حمایت کنند. از نظر این موافقتنامه، اسم مبدأ به اسم جغرافیایی کشور، منطقه یا محلی اطلاق میشود که محصول نشأتگرفته از آنجا و کیفیت و مشخصات آن منحصراً یا اساساً به خاطر محیط جغرافیایی مزبور، از جمله عوامل طبیعی و انسانی است.
- موافقتنامه لاهه در مورد سپرده گذاری بین المللی طرح های صنعتی: موافقتنامه لاهه در سال 1925 تصویب شد. موضوع موافقتنامه لاهه حمایت از طرحهای صنعتی در کشورهای عضو موافقتنامه است. موافقتنامه لاهه این امکان را فراهم ساخته است که مالکان طرحهای صنعتی با پرکردن یک درخواست در دفتر بینالمللی وایپو قادر به حمایت از طرحشان در چندین کشور یا منطقه باشند. این موافقتنامه در سالهای 1934 و 1960 مورد تجدیدنظر قرار گرفته است و عنوان آن به موافقتنامه لاهه در خصوص ثبت بینالمللی طرحهای صنعتی تغییر یافته است.
- موافقتنامه لوکارنو درباره طبقه بندی بینالمللی طرحهای صنعتی: این موافقتنامه در سال 1968 به تصویب رسیده و در سال 1979 اصلاح شده است. موضوع موافقتنامه، طبقهبندی طرحهای صنعتی است. ادارات صلاحیتدار در کشورهای متعاهد ملزماند در اسناد رسمی تسلیم یا ثبت طرحهای صنعتی، نشانههای طبقهبندی را درج کنند.