- آسمونی
- مجله اینترنتی
- مالی و سرمایه
- سکه، طلا و جواهر
- طلا چیست ؟ + مشخصات طلا
طلا چیست ؟ + مشخصات طلا
طلا یک عنصر فلزی بوده که طلایی رنگ بوده ولی هنگام بریده شدن سیاه و یا بنفش می شود. طلا شکننده ترین عنصر می باشد. همچنین بسیار سست بوده و به منظور استحکام بیشتر به صورت آلیاژ در می آید. اگر می خواهید با طلا و مشخصات طلا آشنا شوید این بخش آسمونی را حتما مطالعه نمایید.
طلا چیست؟ طلا یا زَر با نشان شیمیایی Au نام یک عنصر است. طلا فلزی نرم و چگال و شکلپذیر به رنگ زرد روشن و براق است که در مجاورت هوا و آب زنگ نمیزند و تیره نمیشود. از نظر شیمیایی، طلا فلزی واسطه است که در گروه 11 جدول تناوبی جای دارد و یکی از کم واکنش ترین عنصرهای جامد در شرایط استاندارد است. پس میتوان این فلز را به صورت خالص در طبیعت به صورت دانهای یا تکهای در میان سنگها، کانیهای بلوری شده و مواد ته نشینی آبرفتی پیدا کرد. همچنین در میان کانیها به صورت ترکیبی با دیگر عنصرها بویژه تلوریم دیده شده اما فراوان نیست. نماد شیمیایی این عنصر، Au از نام لاتین آن aurum به معنی «درخشش سپیده دم» گرفته شدهاست. ارزش طلا به دلیل کمیابی آن، کاربردپذیری آسان، تصفیه راحت، مقاومت در مقابل زنگ زدن و خوردگی، رنگ متمایز، واکنشناپذیری با دیگر عناصر است ویژگیهایی که در کمتر فلز دیگری دیده میشود. همچنین این فلز این قابلیت را دارد که تا حد رشته های بسیار کوچکی درآید که این خاصیت در ساخت جواهرات کاربرد بسیار مهمی دارد. طلا از آغاز تاریخ مکتوب بشر همواره فلزی گرانبها و محبوب بودهاست که برای ضرب سکه، ساخت جواهرات و کاربردهای هنری استفاده میشدهاست. در گذشته سیاست مالی بسیاری از کشورها بر پایه استاندارد طلا استوار بود یعنی پول هر کشوری معادل مقدار مشخصی از طلا بود. استاندارد طلا از آغاز جنگ جهانی اول در بیشتر کشورهای اروپایی و پس از آن به تدریج در کشورهای دیگر کنار گذاشته شد و سیاست پول بیپشتوانه جایگزین آن شد. طلا علاوه بر کاربرد سرمایهای و استفاده در جواهرات کاربردهای گوناگون دیگری از جمله در دندانپزشکی، تولید شیشههای رنگی و صنایع الکترونیک دارد و با توجه به رسانایی الکتریکی بالا در سیمکشی الکتریکی کاربرد دارد. بر اساس برآوردها در طول تاریخ بشر تا سال 2012 در مجموع 174 هزار تُن طلا استخراج شدهاست. معادل 5٫6 میلیارد اونس تروا و از نظر حجمی معادل 9261 مترمکعب (مکعبی که با اضلاع 21 متری) که بر اساس برآوردها 50٪ آن به صورت جواهرات، 40٪ به صورت شمشها و سکههای سرمایهگذاری در ذخایر طلای رسمی بانکهای مرکزی و صندوقهای سرمایهگذاری و سرمایههای شخصی و حدود 10٪ در بخش صنعت نگهداری میشود.
تولید جهانی طلا در سال 2011 حدود 2700 تن بود که نسبت به 2260 تن سال 2008 افزایش داشتهاست. از دهه 1880 تاکنون بخش بزرگی از تولید طلای دنیا در آفریقای جنوبی انجام شدهاست. در حدود نیمی از کل طلایی که تاکنون استخراج شده از آفریقای جنوبی آمدهاست و از سال 1905 تا 2007 به طور پیوسته همیشه این کشور در صدر فهرست تولید طلا قرار داشت. در سال 1970 این کشور 1480 تن طلا معادل 79٪ کل طلا تولید جهانی را به خود اختصاص بود. سهم آفریقای جنوبی در تولید طلا در سالهای اخیر به شدت کاهش یافته به طوریکه چین در سال 2007 با 276 تن بزرگترین تولید کننده طلا شد. هند بزرگترین واردکننده طلا در دهههای اخیر بودهاست که به دلیل تقاضای بالای جواهرات طلا در این کشور است. برآورد میشود که 18 هزار تن طلا در خانههای هندیها نگهداری میشود. هرچند در سال 2013 تقاضای طلا در چین از هند پیشی گرفت. واحد اندازهگیری طلا در بازار جهانی اونس تروا معادل 31.1 گرم است. قیمت طلا در آوریل 2013 معادل 1300 دلار برای هر اونس بوده که معادل حدود 41٬800 دلار برای هر کیلوگرم است. طلا در برابر بیشتر اسیدها پایدار است اما در تیزاب سلطانی (نیترو-هیدروکلریک اسید) حل میشود دلیل برگزیدن نام «تیزاب سلطانی» برای توانایی حل کردن طلا است. افزون بر این طلا در محلولهای آلکالینی سیانور که در معدن کاری کاربرد دارد، و در جیوه با ساخت آلیاژ ملغمه هم حل میشود. نیتریک اسید که توان حل کردن نقره و فلزهای پایه را دارد در برابر طلا ناتوان است. این ویژگی نیتریک اسید در آزمون اسید برای شناسایی و تایید طلا به کار میآید. طلا معمولاً به صورت آلیاژ همراه با فلزات دیگر استفاده میشود. مس رایجترین فلز برای ساخت آلیاژ طلاست و گاهی از فلزات دیگری مثل نقره، نیکل، و پالادیم هم استفاده میشود. درصد طلای موجود در هر مصنوع فلزی به عنوان عیار طلا نامیده میشود که معمولاً از واحد 24 یا واحد 1000 بیان میشود. مثلاً طلای 18 عیار (750) حاوی 75 درصد طلاست و طلای 900 شامل 90 درصد طلاست.
ریختشناسی طلا طلا شکل کریستالی ویژهای ندارد (اصطلاحاً آمورف یا بی شکل). در طبیعت معمولاً در میان سنگ های آتشفشانی و گاهی در میان رسوبات رودخانهای و دریاچهای یافت میشود. در سنگهای آتشفشانی به شکل دندریتی دیده میشود و در رسوبات به صورت دانههای ریز و درشت. اولین و بارزترین مشخصهٔ طلا، رنگ زرد و برق فلزی آن است. اما در موارد بسیار زیادی ممکن است با طلای ابلهان یا پیریت اشتباه گرفته شود. مهمترین تفاوت در زمان این تشخیص، خاصیت چکش خواری طلا است. در حالی که پیریت با ضربهٔ چکش، خرد میشود، طلا در برابر ضربه تنها کمی تغییر شکل میدهد. لازم به ذکر است طلا از نظر کریستالوگرافی در رده FCC قرار دارد. ویژگیهای طلا طلا شکلپذیرترین مادهاست. یک گرم از این عنصر را میتوان آن قدر چکش زد تا به اندازهٔ یک ورق با مساحت یک متر مربع پهن شود یا یک اونس را به اندازهٔ 300 پا پهن کرد. برگهٔ طلا میتواند آن قدر نازک شود تا در پایان شفاف شود در این صورت نور گذرا از آن به رنگ آبی مایل به سبز خواهد بود چون طلا به شدت نور زرد و قرمز را باز می تاباند. چنین ورقههای نیمه شفافی به خوبی پرتوهای فروسرخ را باز می تاباند، این ویژگی در پوششهای محافظ در برابر پرتوهای فروسرخ یا پرتوهای گرمایی مانند لباسهای محافظ در برابر گرما یا در برابر خورشید مانند لباس فضانوردان به کار میآید.
طلا میتواند با بسیاری از فلزها آلیاژ شود. این آلیاژها در بدست آوردن سختی و نرمیهای گوناگون، دمای ذوب مناسب، پدید آوردن رنگ دلخواه و دیگر کاربردهای فلزشناسی مورد نیازند. طلا رسانای خوب گرما و جریان برق است. از نظر شیمیایی رطوبت هوا و واکنشگرهای ناب خورنده بر آن بی اثرند. به همین دلیل در ساخت سکه و گوهرسازی بسیار مناسب است و البته میتوانند پوشش مناسب برای دیگر فلزهای واکنش پذیر باشد. دارای میل ترکیبی بسیار پایینی است و در برابر بیشتر اسید و بازها ایستادگی میکند. میتوان گفت طلا عنصری حل نشدنی است هرچند که در تیزاب سلطانی میتوان آن را حل کرد. اکسیدهای معمول طلا عبارتند از طلای یک و سه بار مثبت یا طلا(I) و طلا(III). یونهای طلا در محلول به آسانی کاهیده میشوند در صورت افزودن هر فلز دیگری در نقش عامل کاهش، میبینیم که فلز افزوده اکسید و حل میشود در مقابل فلز جامد طلا در ظرف ته نشین میشود. طلای پالودهٔ باکیفیت، بی بو، بی مزه و پایدار در برابر خوردگی است. طلا چگالی بالایی دارد، یک مترمکعب از آن 19٬300 kg وزن دارد. برای مقایسه: چگالی سرب 11,340 kg/m3 و چگالی سنگین ترین عنصر یعنی اسمیم 22,610 kg/m3 است.
رنگ طلا هنگامی که بیشتر فلزهای پالوده (خالص) به رنگ خاکستری، نقرهای یا سفید اند، طلا به رنگ زرد است. این رنگ نشان میدهد که چقدر الکترونهای تراز پیوند (والانس) آزادند و در شمار انبوه به این سو و آن سو میروند (پلاسمون). بسامد این جابجاییها در بیشتر فلزها در اندازهٔ بازهٔ فرابنفش است اما برای طلا در بازهٔ نور دیدنی (مرئی) میافتد. این به دلیل اثرهای نسبیتی-کوانتومی در ابر الکترونی پیرامون اتم طلا است. آلیاژهای رنگی طلا مانند طلای قرمز را میتوان با افزودن اندکی مس و نقره بدست آورد. مثلث کناری رنگهای گوناگون آلیاژهای نقره-طلا-مس را نشان میدهد. آلیاژهای دیگر طلا مانند نیکل و پالادیم هم در گوهرسازی تجاری مهم اند چون با کمک آنها به آلیاژ طلای سفید دست مییابیم. افزودنیهای دیگر مانند منگنز، آلومینیم، آهن، ایندیم و... میتوانند رنگهای دیگری از طلا بدست آوردند که چندان معمول نیست و کاربردهای دیگری دارد.
ایزوتوپ تنها ایزوتوپ پایدار و طبیعی طلا 197Au است. بیش از این، طلا دارای 36 ایزوتوپ پرتوزا است که همگی به صورت آزمایشگاهی پدید میآیند و در بازهٔ جرم اتمی 169 تا 205 جای دارند. پایدارترین آنها 195Au است که نیمهعمر 186٫1 روزی دارد. از همه ناپایدارتر 171Au است که پروتون می تاباند و نیمهعمرش 30 µs است. بیشتر ایزوتوپهای پرتوزای طلا که جرم اتمی زیر 197 دارند در اثر واپاشی آلفا، β+ و پروتون از میان میروند. 195Au که با جذب الکترون از میان میرود و 196Au که بیشتر با جذب الکترون (93٪) و کمتر با واپاشی β- از میان میرود (7٪)، تنها استثناهای این پدیدهاند. همهٔ ایزوتوپهای پرتوزای طلا با جرم اتمی بالاتر از 197 با واپاشی β- از میان میروند. دست کم 32 هستهٔ همپار شناخته شدهاست که جرم اتمی در بازهٔ 170 تا 200 داشتهاند. در میان این بازه تنها 178Au, 180Au, 181Au, 182Au, and 188Au همپار ندارند. پایدارترین همپار طلا 198m2Au با نیمه عمر 2٫27 روز و ناپایدارترین 177m2Au با نیمه عمر 7 ns است. 184m1Au با سه واپاشی β+، گذار ایزومری (تابش گاما) و واپاشی آلفا رو به نابودی میگذارد. هیچکدام دیگر از همپار یا ایزوتوپهای طلا از سه راه واپاشی نابود نمیشوند.
جدیدترین نرخ طلا و سکه را در لینک زیر مشاهده کنید: