- آسمونی
- مجله اینترنتی
- گردشگری
- ایرانگردی
- جاذبه های گردشگری ایلام

جاذبه های گردشگری ایلام
آسمونی : استان ایلام یکی از استانهای کشور ایران است که در باختر این کشور و در ناحیهای کوهستانی و نیمه گرم قرار گرفتهاست. مرکز این استان شهر ایلام است . استان ایلام از غرب با کشور عراق، از جنوب با استان خوزستان، از شرق با استان لرستان و از شمال با استان کرمانشاه همسایهاست.این استان از استانهای جنگلی ایران است و به خاطر زیبایی طبیعتش از آن با نام عروس زاگرس نیز یاد میشود. پیش از دوره رضاشاه به این ناحیه پشتکوه میگفتند.
قلعه والی ایلام
در حال حاضر قلعه در ضلع شمالی خیابان پاسداران ایلام قرار دارد و مورد مرمت و بازسازی قرار گرفتهاست.
معرفی قلعه والی :
قلعه والی در زمینی به مساحت 17/4687 متر مربع احداث گردیدهاست که از این مقدار زمین، فضای سبزی به مساحت 4/1792 متر مربع در ضلع جنوبی باقی ماندهاست. قلعه نمای جنوبی و شکلی تقریباً ذوزنقهای دارد این قلعه زیر بنایی برابر 01/1466 متر مربع دارد و مساحت حیاط درونی آن برابر 4/1363 متر مربع است.قلعه والی در زمان ساخت در فضایی کاملاً باز ساخته شده ولی با پیش رفت شهرنشینی اطراف آن با ساختمانهای مسکونی و اداری محصور گردید. موقعیت قلعه به نحوی است که از سمت شمال با کوچهای شش متری و از سمت غرب با خیابانی هشت متری از ساختمانهای مسکونی اطراف خود جدا شدهاست.
از شرق نیز با ساختمان اداری اداره کل امور اقتصاد و دارائی ایلام محصور شده شدهاست و از جنوب به خیابان پاسدارن منتهی میشود. در ضلع شمالی قلعه تالار (شاهنشین)زیبایی وجود دارد که ابعاد و اندازه داخلی آن بزرگتر از سایر اتاقها میباشد. در وسط تالار حوض کوچکی قرار دارد که اطراف و داخل آن با سنگ مرمر مزین شده بود و در زمان بازسازی با کاشیهای رنگی تزئین گردید. این حوض در اطراف چشمهای که در آن زمان پر آب بوده ساخته شده ولی به مرور زمان این چشمه خشک و کم آب شده بود و برای اینکه حالت نمادین چشمه حفظ شود در باسازی قلعه با اجرای لوله کشی این قسمت نیز مرمت گردید تا به دست فراموشی سپرده نشود. وجود نردههای مشبک آجری به رنگ فیروزهای، تراسهای سرپوشیده ضلع جنوبی همراه با پنجرههای مشبک با شیشههای الوان، اورسیهای قلعه، ستونهای دایرهای، سرستونهای منقوش در ایوان، قوسهای کمانی و تزئینی و کاربندی بالای آن با کاشیهای رنگی، درختان بلند و کهنسال کاج و حوض مستطیل شکل در صحن جلوی قلعه چشم انداز کاملاً زیبایی به قلعه و معماری آن دادهاست.
تاریخچه و موقعیت :
قلعه والی یکی از بناهای فرهنگی-تاریخی عظیمی است که در ضلع شمالی خیابان پاسداران قرار دارد. این بنای تاریخی که یادگاری از ادوله و زمانهای پیشین و در نوع خود بی نظیر است. در سال 1326 قمری به دستور غلام رضا خان والی فیلی در محلهای بنام حسین آباد فیلی که به ده بالا مشهور بوده، احداث گردید. غلامرضاخان والی این محل و بنا را برای اسکان خود در فصل تابستان انتخاب کرده و آن را بر روی تپهای نه چندان بلند احداث کرد و با توجه به آن، ارتفاع فعلی کف حیاط از اطراف آن محدوده 5/3 تا 4 متر است.
در مورد تاریخچه قلعه والی چنانچه از سنگ نوشتهای که در تخت خان (محلهای در 15 کیلومتری شمال شرقی صالح آباد-ایلام) پیداست چنین آمده که غلام رضاخان بعد از ذکر چندین سطر از کارهای انجام شده خود مینویسد: امر به ساختن قلعه حسین آباد فیلی که مشهور به ده بالا است نمودم قلعه حمام و باغ به معماریت حاج درویش علی کرمانشاهی و حجاری رضاقلی در سال 1325 قمری به اتمام رسید.
نقش برجستهها و کتیبه های استان ایلام
کتیبه استان فعلی ایلام جزو منطقهای باستانی قلمداد میشود که پیشینه آن به تاریخ اکاد، سومر، بابل و آشور پیوند خورده است. بابلیها قسمت مرتفع سرزمینی را که در شرق بابل قرار داشت «آلامتو» یا «آلام» به معنی کوهستان مینامیدهاند که سالیان متمادی دارای حکومت مقتدری بوده است.
سنگنوشتهها، گلنبشتهها و نقشبرجستهها یادگاران به جای مانده از گذشتههایی است که در دل، رازها و تاریخ را سر به مهر دارند. اینان آثار تاریخی بسیار مهم و ارزشمندی است زیرا که بازگوکننده تاریخ، فرهنگ و زبان هر منطقه، دوره تاریخی و مردم آن هستند.
استان ایلام، جای گرفته در دل زاگرس با عبور از دورانهای تاریخی مختلف سنگنوشتههای گوناگونی از تمدن آشور تا دوره قاجاریه را در دل خود دارد.
نقش برجسته گل گل
این اثر در هشت کیلومتری شهر ملکشاهی و بر دیوار شرقی تنگ کوچکی که روستای گل گل در دهانهی آن استقرار یافته، قرار دارد. این سنگنوشته به خط میخی به زبان آشوری، بر روی نمای دیواره شرقی صخرهای بالاتر از روستای گل گل ملکشاهای به ابعاد 90 در 135 سانتیمتر به شکل مستطیل (در جهت عمودی) نقش شده و در وسط آن نقش پادشاه آشوری به صورت برجسته با شمشیر حمایل به ارتفاع 135 سانتی متر قرار دارد. تمامی سطح کتیبه پس از صاف کردن سطح آن به عمق 3 سانتیمتر و برجسته نشان دادن پیکره پادشاه با خطوط کندهکاری شده میخی پوشانده شده است.
سطرها به وسیله یک خط افقی کنده از همدیگر متمایز شدهاند. ارتفاع نقشبرجسته از سطح زمین 270 سانتیمتر است. متن کتیبه از فتح ایلام و لرستان (قلمرو کاسیها) به وسیله آشوریها حکایت میکند. بخشی از این کتیبه به شرح ذیل است :
«… خدایان بزرگ از راه لطف در محفل خود مرا بر روی تخت شاهی پدرم گذاشتند و آنها تسلط بر روی زمین را به من واگذار کردند. شهرآنها بیرون رفتند .روی او ستایش کارهایی که من انجام دادهام نوشتم بر روی آن، من به جای نهادم این سنگنبشته را برای ترغیب شاهان. پسران من!
در آینده باشد که بعد امیری در میان شاهان، من که او را آشور، خدایان بزرگ برای تسلط بر روی زمین و مردم نامزد کند این ستون و نخستین خدایان بزرگ را ببینند و باشد که به تدفین آن بپردازند و قربانیهایی بکند اما آنکه آن مجسمه را از جای آن بر دارد آشور و خدایان بزرگ و آن عده که روی این ستون نام برده شدند با نظر خشم به او نگاه کناد. باشد که به طرفداری او در یک برخورد سلاحها در میدان جنگ برخیزند و باشد که آنها را راهنمایی نکنند… باشد که آنها هم حکم شاهی او براندازند و باشد که آنها نامش را در زمین ضایع کنند.»
ایلام عروس زاگرس
عکس طبیعت ایلام پیشینه استقرار در کهن سرزمین ایلامیان به استناد مطالعات و کاوشهای باستانشناسی صورت گرفته در آن به خصوص در تپههایی چون علی کش، چغا سفید، سبز، خزینه و…در دهلران و کزآباد و چشمه ماهی در هلیلان در هزارههای پیش از تاریخ و کاوشهای منسجم در استان و در شهر تاریخی سیمره مربوط به اواخر ساسانی و قرون اولیه اسلامی، پیشینه تاریخی آن را از هزاره هشتم ق.م تا قرون اولیه اسلامی به صورت تداوم دورهها به اثبات رسیده است.
استان ایلام مهد تمدن 10هزارسالهای است که در لایه لایه “تپه علی کش” در شهرستان دهلران می توان آنرا باور داشت.
ایلام که در کتیبههای بابلی (آلام یا آلامتو) آمده است به قولی معنی کوهستان یا(کشور طلوع خورشید) را می دهد.
منطقه ایلام، استان ایلام سرزمینی است که در غرب کشور و در میان ارتفاعات زاگرس قرار گرفته که دارای دو خصوصیت دشت در جنوب و کوهستان در شمال می باشد. به همین جهت این منطقه به دلیل چهار فصل بودن آن مورد توجه گردشگران و مسافران قرار می گیرد.
غارزینه گان، دریاچه دوقلوی سیاه گاو، آبشار اما، قلعه کنجانچم، موزه مردم شناسی قلعه والی شهر ایلام، قلعه شیاخ، چشمههای آبگرم، آتشکده سیاهگل، رودخانه پرخروش سیمره، آتشکده موشکان، تنگ بهرام چوبین و … از دیدنیهای این استان است.
ایلام در منطقه ای کوهستانی در حاشیه جنوب غربی رشته جبال زاگرس قرار گرفته است.
رشته کوههای مرتفع و موازی کبیر کوه به طول 160 کیلومتر از شمال غربی تا جنوب شرقی استان را در بر گرفته است و قسمتی از مناطق غربی و شمال غربی ایلام را از قسمتهای دیگر مجزا میکند.
تنگه بهرام چوبین
تنگ بهرام چوبین تنگهای کم عرض و مرتفع با موقعیت استراتژیک در دامنه کبیرکوه و در مجاورت روستای شیخمکان در ضلع غربی مسیر جاده دره شهر- پلدختر از توابع شهرستان دره شهر میباشد.
این تنگه با آثار باقیمانده از دیوار و دژهای نظامی به بهرام چوبین ار ژنرالهای دوره ساسانی منسوب است، و مکانی بوده برای پناه گرفتن بهرام چوبین در زمان شورش علیه خسرو پرویز.آثار به جا مانده عمدتا شامل قلعهای از سنگ و گچ و پلکان بر دیوارههای سنگی است. همچنین این مجموعه دارای چهار آب انبار سنگی و ناودانکهای ارتباطی برای نگهداری آب شرب برای مدت طولانی است.