- آسمونی
- مجله اینترنتی
- تقویم تاریخ
- 15 مرداد، نخستین کنکور سراسری ورود به دانشگاه ها (1348)
15 مرداد، نخستین کنکور سراسری ورود به دانشگاه ها (1348)
در ایران، سازمان سنجش آموزش کشور که سازمانی تحت نظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است، متولّی اصلی برگزاری کنکور سراسری برای ورود به دانشگاههای دولتی است. این آزمون در هر سال یک بار در ماه تیر برگزار میشود و از سال 1391 به صورت یک مرحلهای و برای پنج گروه آزمایشی علوم ریاضی و فنی، علوم تجربی، علوم انسانی، زبانهای خارجی و هنر بهطور جداگانه برگزار شد.
اوّلین کنکور ایران در سال 1348 برگزار شد و 47٫703 نفر داوطلب در آن شرکت کردند. سؤالات اوّلین دورهٔ کنکور، به صورت سؤالات جواب کوتاه طرّاحی شده بود. آزمون سال 1396، چهل و نهمین آزمون کنکور ایران بود. در سالهای اخیر، توجه داوطلبان کنکور به رشته تجربی بیش از پیش شدهاست به طوری که تعداد شرکت کنندگان داوطلبان در کنکور تجربی در سال 1395 به 519 هزار و 488 نفر رسید. این در حالی است که در همین سال تعداد شرکت کنندگان کنکور ریاضی فیزیک به 162 هزار و 879 نفر و تعداد شرکت کنندگان کنکور علوم انسانی به 161 هزار و 500 نفر و تعداد شرکت کنندگان کنکور هنر 54 هزار و 697 نفر و در کنکور منحصراً زبان به 115 هزار و 710 نفر رسیدهاست.
طبق این آمار تعداد شرکت کنندگان کنکور تجربی در سال 95 بیش از 3 برابر داوطلبان کنکور ریاضی فیزیک و علوم انسانی میباشد که در نوع خود جالب است. در آمار نهایی ثبت نام کنندگان داوطلبان کنکور سراسری 96 مشخص شد که تعداد 929 هزار و 791 نفر در مجموع ثبت نام کردهاند که پیشتازی داوطلبان کنکور تجربی نیز همچون سالهای گذشته ادامه داشت که طبق آن 580 هزار و 301 داوطلب در گروه آزمایشی علوم تجربی، 148 هزار و 429 نفر در گروه آزمایشی علوم ریاضی، 184 هزار و 122 نفر در گروه آزمایشی علوم انسانی، 10 هزار و 485 نفر در گروه آزمایشی هنر و 6454 داوطلب نیز در گروه آزمایشی زبانهای خارجی ثبت نام کردهاند. آنچه قابل توجه است این است که شرایط قبولی در کنکور در ایران برای تمامی افراد یکسان نیست و در بسیاری از موارد ممکن است فردی با تراز علمی کمتر جایگاه علمی بهتری بدست آورد.
طبق گزارش رسمی سازمان سنجش در کنکور سال1397تعداد یک میلیون و 11 هزار و 360 نفر داوطلب شرکت کردهاند.
دروس اختصاصی گروههای آزمایشی مختلف عبارتاند از:
علوم ریاضی و فنی:
ریاضیات (شامل: ریاضی، حسابان، حساب دیفرانسیل و انتگرال، هندسه، هندسه تحلیلی و جبر خطی، ریاضیات گسسته، آمار و مدلسازی، جبر و احتمال)، فیزیک و شیمی.
علوم تجربی:
زیستشناسی، زمینشناسی، ریاضیات عمومی (آمار و هندسه را نیز شامل میشود)، فیزیک و شیمی
علوم انسانی:
زبان و ادبیّات فارسی (شامل: تاریخ ادبیات ایران و جهان، آرایههای ادبی، عروض و قافیه و متون نظم و نثر)، زبان عربی، اقتصاد، جامعهشناسی، روانشناسی، فلسفه و منطق، تاریخ، جغرافیا و ریاضیات پایه.
زبانهای خارجی:
زبان خارجی تخصّصی
هنر:
درک عمومی هنر، درک عمومی ریاضی-فیزیک، ترسیم فنی، خلاقیت تصویری و تجسمی، خلاقیت نمایشی، خلاقیت موسیقی، خواص مواد درس زبان و ادبیات فارسی، دین و زندگی، زبان خارجی و زبان عربی در تمام آزمونها بهعنوان دروس عمومی مورد سؤال واقع میشوند. از سال1392 سنجش و پذیرش دانشجو علاوه بر شیوهٔ فراگیر در دانشگاه پیام نور قبولی در دانشگاه در بیشتر رشتههای تحصیلی در هر پنج گروه آزمایشی علوم تجربی، ریاضی و فیزیک، علوم انسانی، هنر و زبان خارجه از طریق قبولی به شیوهٔ سوابق تحصیلی «معدل کتبی سوم دبیرستان» در بیشتر دانشگاه پیام نور و دانشگاه آزاد اسلامی و دانشگاه غیرانتفاعی انجام گرفت و در دانشگاه جامع علمی کاربردی به صورت کامل از طریق پذیرش با سوابق تحصیلی انجام گرفت و در سال 1394 بیشتر از 20٪ رشته محلهای دانشگاههای سراسری و بیش از 70٪ دانشگاههای دیگر کشور منحصراً پذیرش از طریق سوابق تحصیلی صورت گرفت. با توجه به سالهای اخیر باید کنکور حذف شود