- آسمونی
- مجله اینترنتی
- دین و اندیشه
- قرآن کریم
- معرفی سوره التکویر
معرفی سوره التکویر
تکویر
پیچیده شدن
مفهوم کلی سوره
رستاخيز و نشانه هاى آن ؛
دفاع از پيامبر اسلام صلىاللهعليهوآله ؛
اوصاف جبرئيل .
اسامی سوره
تکویر، إذا الشمس کوّرت، کوّرت.
علت نامگذاری
«سوره تکویر» و «سوره کوّرت»؛ نام هاى اين سوره عبارت اند از: «تكوير» (درهم پيچيدن) و «كُوِّرت» (درهم پيچيده شد) كه از آيۀ اول آن گرفته شده اند كه درهم پيچيده شدن و تاريك گشتن خورشيد را به عنوان يكى از نشانه هاى رستاخيز بيان كرده است.
«سوره إذا الشمس کوّرت»؛ شروع سوره با این عبارت میباشد و در روایات هم از این نام استفاده شده است.
تعداد آیات
سوره تکویر بیستونه آیه دارد.
تعداد کلمات
سوره تکویر صدوچهار کلمه دارد. (لازم به ذکر است اقوال در تعداد کلمات سوره های قرآن مختلف است)
تعداد حروف
سوره تکویر پانصدوسی حرف دارد. (لازم به ذکر است اقوال در تعداد حروف سوره های قرآن مختلف است)
اهداف و آموزه ها
هدف اصلى سوره تکویر يادآورى معاد و دفاع از نبوت است.
محتوا و موضوعات
محتوای سوره تکویر بر دو محور دور مى زند:
محور اول آيات آغاز اين سوره است كه بيانگر نشانه هايى از قيامت و دگرگونيهاى عظيم در پايان اين جهان و آغاز رستاخيز است.
در محور دوم سخن از عظمت قرآن و آورنده آن و تاثيرش در نفوس انسانى مى گويد، و اين قسمت با سوگندهاى بيدار كننده و پرمحتوايى همراه است.
فضائل، خواص و ثواب قرائت
ابىبنكعب از پيامبر صلىاللهعليهوآله روايت نموده كه فرمود: «هر كس سوره اذا الشّمس كوّرت را قرائت كند خداوند تعالى او را هنگامى كه پرونده اعمالش باز ميشود از رسوا شدن حفظ ميكند».
عبد اللَّهبنعمر میگويد: پيغمبر صلىاللهعليهوآله فرمود: «هر كس دوست دارد در روز قيامت به من نگاه كند سوره اذا الشّمس كوّرت را بخواند».
ابوبكر نيز روايت كرده كه گفت به پيغمبر صلىاللهعليهوآله عرض كردم يا رسول اللَّه چه زود پير شده اى فرمود: «سوره هود و واقعه و مرسلات و عم يتساءلون و اذا الشمس كورت مرا پير و موى مرا سفيد كرد».
محل نزول
سوره تكوير در مكه بر پيامبر اسلام صلىاللهعليهوآله نازل شده است.
زمان نزول
تاريخ نزول سوره تکویر ما بين ابتداء وحى و هجرت مسلمين به حبشه است و بعد از سوره تبت/ مسد نازل شده است.
فضای نزول
با توجه به اینکه سوره تکویر در مکه نازل شده است فضای نزول متصور در آن برهه هجمه انواع تهمتها نسبت به آن حضرت و قرآن میباشد، دقت در آيات سوره تکویر هم همین امر را نشان مى دهد كه انكار معاد، نسبت دادن قرآن به تلقينات شيطان و نسبت جنون به آن حضرت، علت نزول اين سوره بوده است.
ترتیب در مصحف
سوره تکویر هشتادويكمين سوره در چينش كنونى قرآن به شمار می آید.
ترتیب بر اساس نزول
سوره تکویر هفتمين سوره در ترتيب نزول می باشد و بعد از سوره مسد نازل شده است. (لازم به ذکر است اقوال در ترتیب نزول سوره های قرآن مختلف است)
ارتباط با سوره قبلی
چون خداوند سبحان سوره عبس را به ذكر روز قيامت و اهوال آن خاتمه داد، سوره تکویر را نيز به ذكر علامات و احوال قيامت افتتاح فرمود.
ویژگی
سوره تکویراز سور مفصلات می باشد ابن قتیبه می گوید: ... مفصلات سوره های کوچکی هستند که بعد از سور مثانی آمده اند اینکه چرا این سوره ها را مفصل نامیده اند به خاطر کوتاه بودن آنها و اینکه بسيار به واسطه بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ از يكديگر جدا شدهاند.
روايتى است كه از رسول خدا صلی الله علیه و آله نقل شده كه فرمود: خداوند هفت سوره طوال را به جاى تورات و سوره هاى مئين را به جاى انجيل و سوره هاى مثانى را به جاى زبور به من داد، و پروردگارم مرا با دادن سوره هاى مفصّل فزونى بخشيد.
در روایتی ابوبکر به پيامبر صلّى اللّه عليه و آله و سلّم عرض می کند یا رسول الله پیری چه زود به سراغ شما آمد. حضرت در جواب فرمودند: «شيّبتنى سورة هود و الواقعة و المرسلات و عمّ يتسائلون و اذا الشّمس كوّرت»: اين پنج سوره مرا پير گردانيد.
در آغاز سوره تکویر به اشارات كوتاه و هيجان انگيز و تكان دهنده اى از حوادث هولناك پايان اين جهان، و آغاز رستاخيز آمده است كه انسان را در عوالم عجيبى سير مى دهد.