- آسمونی
- مجله اینترنتی
- فیلم و سینما
- دانستنی سینما
- ماهيت نظريه هاى تازه در جهان رسانه (قسمت آخر)
ماهيت نظريه هاى تازه در جهان رسانه (قسمت آخر)
پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
محمد حسین صفری
در مفهوم مدرنیته اختلاف نظر هست
--نظریه های تعاملی – تفسیری – انتقادی - ثبات ( یکنواختی )
- تنظیم نظریه های اصلی ارتباطات - ناسازگاری ( عدم ثبات )
- نظریه سیستم - درست نمایی تفسیر (تشریح)
- نقض انتظار - قضاوت اجتماعی
- مکتب شیکاگو - مکتب آیوا
- نظریه نمایش گرایی و روایت - نظریه نمایش گرایی بورک
- نظریه همگرایی بورمن - نظریه روایت فیشر
- نظریه های تجربه و تفسیر
- نظریه های انتقادی ( فرانکفورت – کاربرد شناسی جهان )
- مطالعات فمینیستی ( مدافع حقوق زنان)
- گروه خاموش یا بی صدا (Muted Grop )
- دنیای مرد سالارانه ( گفتار ).
- نظریه کاهش عدم شناخت و اطمینان
- نظریه نفوذ اجتماعی ( آغازین نفوذ اجتماعی )
- نظریه بازی ها و انتساب کشمکش
- نظریه ساختمندی
- نظریه کارکرد عمومی (کلی )
- نظریه تفکر گروهی
- نظریه پیامدهای فرهنگی
- نظریه مارپیچ سکوت و عقیده مردمی ( عمومی )
- نظریه پیامدهای فردی
- نظریه ارزش انتظار
- نظریه وابستگی
-کاربردهای نظریه ارتباطات
- محدودیت های نظریه ارتباطات
* کتاب دیگر در این زمینه : شناخت ارتباطات جمعی – ناشر : دانشکده صدا و سیما
نقد و بررسی کلی نظریههای ارتباطی و رسانهای
در رسانه ملی جمهوری اسلامی ایران، اجرای مدل B.S.C(Balance Score Card) یعنی کارت امتیازی متوازن عملی شده است؛ یعنی سیستمی که برای ترجمه رسالت و استراتژی سازمان به اهداف و معیارهای قابل اندازه گیری رسیده است. این سیستم با ادغام معیارهای مالی که بیانگر نتایج ناشی از عملیات مؤسسات است با معیارهای عملیاتی که هدایت کننده مؤسسه به سمت آینده اند دیدگاهی واضح از معلول ها و نتایج آنها مهیا می سازد که در 5 منظر با توجه به بومی سازی مدل، اهداف و برنامه های سازمان مورد بررسی قرار می گیرد:
1) جامعه و مخاطبان 2) منابع مالی 3) فرایند های درونی 4) ظرفیت های درون و برون سازمانی 5) رشد و یادگیری
موضوعات و ارزیابی های B.S.C ، برگرفته از استراتژی و رسالت سازمان بوده و عملکرد سازمان را از جنبـه هـای متفاوتی تحت تـأثیر قرار می دهد که در آن اهداف کلان سـازمان، مـأموریت سازمـان( مدیریت و هدایت فرهنگ و افکار عمومی جامعه یا همان مدیریت پیام ) به صورت کامل دیده شده است. (از کتاب مجموعه مقالات مدیریت و رسانه – عبدالرضا عادل زاده)
لذا با توجه به موارد فوق و ارزش های حاکم بر جامعه و سیاست های کلی نظام، کارگزاران رسانه می بایست با دانستن تمامی نظریات رسانه ای و ارتباطی از ابتدای ظهور این نظریات تاکنون با بکارگیری مناسب و بجا از آنها به تحقق ارزش ها، اهداف سازمانی و کلان نظام برسند.
ماهیت این نظریه ها از ابتدا تاکنون یک فرایند تکاملی و به روز شده ای را طی می کند؛ ولی این به این معنی نیست که نظریات ابتدایی فاقد ارزش می باشند؛ بلکه می توان گفت دائماً در حال تکـمیل هستنـد. از دیـدگاه دیـگر می تـوان گفـت به طور مثـال اگـر یک برنامه ساز در دهه های ( اواخر 1350) برای برنامه سازی می بایست به طور مثال به ده ویژگی برای اهداف برنامه سازی خود توجه داشته باشد. با گذر زمان و در حال حاضر می بایست به پنجاه ویژگی برای اهداف برنامه سازی خود توجه داشته باشد. لذا کار برنامه سازی در یک چنین شرایطی بسیار حساس و حیاتی تر خواهد بود. در عین حال باید توجه داشت که ممکن است یک نظریه با قدمت طولانی تحت شرایطی برای جامعه ای بسیار کارآمد جلوه کند و بکار گرفته شود. در عین حال نظریات ارتباطی و رسانه ای با تمام خدماتی که در عصرهای خود به جامعه داشته اند ولی دارای اشکالاتی هم هستند که از آن جمله می توان به محدودیت های نظریه های ارتباطی اشاره کرد و اینکه واقعیت و حقیقت را آشکار نمی سازد. نظریه ها ارزش ها را انتخاب نمی کنند. با ارزش هستند؛ ولی به ما نمی گویند چه ارزش هایی را بپذیریم.
این موارد، نظریه های گوناگونی را با ارزش های متفاوت ارائه می کنند و این ما هستیم که باید تصمیم بگیریم برای ارزیابی مباحث با توجه به نیاز بحث یا مطلب یا نقد آثار هنری در حوزه ی رسانه از کدامیک بهره ببریم.
ما، نظریه هایی را برمی گزینیم که آن را مطابق با ارزش هایمان می دانیم. اگر چه میان اساتید این حوزه اختلاف نظرهایی وجود دارد اما نظریات زمینه های وسیع تری از اطلاعات برای تصمیم گیری در اختیارمان می گذارند.
نمی توان از نظریه های فوق گریخت؛ چون یا آنها را در جهان بینی خود به کار می بریم یا بدون تامل، به نظریه هایی که آزمایش شده و در فرهنگ ما موجود هستند، تکیه می کنیم. ما هرگز بدون نظریه از هر نوعی نخواهیم بود.