زندگینامه شهید محمدعلی رجایی
محمد علی رجایی در سال 1312 در قزوین به دنیا آمد. پدرش پیشه ور بود و در بازار قزوین به کسب خرازی اشتغال داشت. پدرش را در 4 سالگی از دست داد و برادرش که 10 سال بزرگتر از او بود بیرون از خانه کار می کرد. مادرش نیز از صبح تا شب پنبه پاک می کرد و فندق و گردو و بادام می شکست به طوری که بیش تر اوقات دست هایش به خاطر فشار زیاد ترک بر می داشت. در 13 سالگی کلاس ششم ابدایی را تمام کرد و به خاطر اینکه قزوین از لحاظ اقتصادی وضعیت خوبی نداشت راهی تهران شد. برادرش از مدتی پیش به تهران آمده بود. ابتدا در بازار آهن فروشان مشغول به کار شد و به علت سنگینی کار چندی بعد به دستفروشی روی آورد. محمد علی بعد از دستفروشی دوباره به بازار تهران برگشت و در چند حجره به شاگردی پرداخت. در جاهایی که به باورها و اعتقادش اهانت می شد کار نمی کرد.
در سال 1330 نیروی هوایی، جوانانی را که مدرک ششم ابتدایی داشتند با درجه ی گروهبانی استخدام می کرد. رجایی داوطلب خدمت در این نیرو شد. سه ماه از دوره ی آموزشی گروهبانی را گذرانده بود که گروه فدائیان اسلام را شناخت و در جلسات این گروه شرکت کرد و همکاریش با اعضای این گروه مبارز آغاز شد. شعار فدائیان اسلام این بود که «همه کار و همه چیز برای خدا» و «اسلام برتر از همه چیز است و هیچ برتر از اسلام نیست». رجایی به فدائیان اسلام پیوست. در کلاس های شبانه ای که وابسته به «مرکز تعلیمات جامعه ی اسلامی» بود نیز شرکت می کرد.
رجایی پس از طی دوره ی آموزشی و دریافت درجه ی گروهبانی در کنار کار به تحصیل ادامه داد و در سال 1332 دیپلم گرفت. رجایی چون در شهریور ماه دیپلم گرفته بود و نمی توانست در آزمون ورودی دانشگاه شرکت کند، راهی بیجار شد و در دبیرستانی مشغول تدریس زبان انگلیسی شد. با تمام شدن سال تحصیلی، به تهران بازگشت و در دانشسرای عالی تربیت بدنی معلم به تحصیل پرداخت. بعد به دانشسرای عالی رفت. پس از 2 سال لیسانس ریاضی گرفت و به استخدام آموزش و پرورش درآمد. ابتدا به ملایر رفت اما با رئیس آموزش و پرورش اختلاف پیدا کرد و بعد به خوانسار رفت و مشغول تدریس شد و یک سال را با موفقیت گذراند. سال تحصیلی به پایان رسید و رجایی به تهران برگشت و در دوره ی فوق لیسانس در رشته ی آمار مشغول به تحصیل شد و اوقات بیکاری در مدرسه ی کمال تدریس می کرد.
در سال 1341 با دختر یکی از بستگانش ازدواج کرد
او در کنار تحصیل و تدریس، فعالیتهای سیاسی خود را نیز با شرکت در جلسات تفسیر قرآن و سخنرانیهای آیت الله طالقانی در مسجد هدایت، همکاری با اعضای نهضت آزادی ایران، روحانیون مبارز، بنیانگذاران سازمان مجاهدین خلق ایران و بقایای هیئتهای مؤتلفه اسلامی دنبال می کرد. در سال 1341 با دختر یکی از بستگانش ازدواج کرد و تنها هفت ماه بعد از ازدواج در اردیبهشت 1342 به دلیل عضویت در نهضت آزادی دستگیر شد و به زندان افتاد که پس از خروج از عضویت در نهضت آزادی از زندان آزاد گردید.
در جو اختناق و خفقان بین سالهای 1342 تا 1346 که فعالیتهای سیاسی رو به رکود نهاده یا زیرزمینی شدند، فعالیتهای رجائی نیز به طور چشمگیری کاهش یافت و فقط به جلسات ماهانه دبیران و شرکت در بعضی جلسات مذهبی و سخنرانی محدود گردید. از سال 1346 تا آذر 1353 که مجدداً دستگیر و تا آستانه انقلاب اسلامی زندانی گردید، فعالیتهای سیاسی خود را وسعت روزافزونی بخشید و علیرغم شکنجه و بازجوییهای طاقت فرسا ذره ای تردید و تزلزل به دل راه نداد و در زندان به پیاده کردن مشی و ایده خود مشغول شد و پس از تغییر مواضع ایدئولوژیک، برای همیشه از بخشی از اعضای سازمان مجاهدین خلق که مارکسیست شدند جدا شد و ضمن پرهیز از گرایش و تمایل به جریان مارکسیست، سعی در جلوگیری از انحراف و استحاله مجاهدین با بهره گیری از آموزه های مکتب اسلام و مباحث فلسفی اسلامی داشت.
رجایی در زندان به تبیین مفاهیم والایی چون صبر، دعا، تقوا و توبه در قرآن می پرداخت و آ نها را در اختیار دیگران قرار می داد. سرانجام در آبان 1357 از زندان آزاد شد.
رجایی بلافاصله پس از آزادی با تأسیس انجمن اسلامی معلمان مبارز، به مبارزه علیه رژیم پرداخت. با فرار شاه از ایران، به عضویت «کمیته استقبال» درآمد و در کنار دیگر مبارزان مهیای ورود امام شد. پس از گذشت چند ماهی از پیروزی انقلاب، رجایی ابتدا به کفالت وزارت و سپس به سمت وزیر آموزش و پرورش منصوب شد.
در فروردین ماه 1359 با یک میلیون و دویست و نه هزار و دوازده رأی به عنوان نماینده مردم تهران به مجلس شورای اسلامی راه یافت.
با انتخاب بنی صدر به عنوان رییس جمهور و با اصرار برخی از سران انقلاب رجایی در مرداد 1359 از طرف بنی صدر به عنوان نخست وزیر به مجلس معرفی شد و با 153 رأی موافق، 24 رأی مخالف و 19 رأی ممتنع به نخست وزیری رسید.
پس از عزل بنی صدر، عضو شورای ریاست جمهوری شد تا مقدمات انتخابات فراهم شود. در دوره دوم انتخابات ریاست جمهوری از میان هفت نامزد اولیه چهار نفر مورد گزینش اولیه قرار گرفتند و رجایی با حمایت جامعه روحانیت مبارز و حزب جمهوری اسلامی با کسب اکثریت آراء به عنوان دومین رییس جمهور جمهوری اسلامی ایران انتخاب شد.
در 11/5/1360 حضرت امام حکم ریاست جمهوری وی را تنفیذ نمود. در تاریخ 11/5/1360 در مجلس مراسم تحلیف را بجا آورد و دکتر محمد جواد باهنر را به سمت نخست وزیر منصوب و به مجلس شورای اسلامی معرفی کرد. پس از اخذ رأی اعتماد مجلس شورای اسلامی به کابینه دکتر باهنر، دولت جدید کار خود را آغاز کرد.
کمتر از یک ماه از شروع کار دولت جدید، در هشتم شهریور ماه 1360، با انفجاری که توسط سازمان مجاهدین خلق در اتاق جلسات ساختمان نخست وزیری تدارک دیده شده بود، محمد علی رجایی و محمد جواد باهنر و عده ای از همراهان به شهادت رسیدند.
مردم گرایی، تزکیه نفس در اخلاص عمل ، صرفه جویی، ساده زیستی، نظم و انضباط و قانون گرایی از ویژگیهای شاخص اخلاقی وی بود.
سال شمار زندگی
- 1312 تولد در قزوین
- 1319 ورود به دبستان
- 1327 اخذ مدرک ششم ابتدایی، کار در بازار قزوین
- 1328 عزیمت به تهران، شاگردی در بازار، دستفروشی در سبزه میدان
- 1330 استخدام در نیروی هوایی
- 1334 اخذ مدرک دیپلم، استعفا از نیروی هوایی، تدریس در شهرستان بیجار
- 1335 ورود به دانشسرای عالی تربیت معلم
- 1338 اخذ لیسانس ریاضی از دانشسرای عالی، تدریس در شهرستان خوانسار
- 1339 بازگشت به تهران، تدریس در مدرسه ی کمال
- 1341 ازدواج با خانم عاتقه صدیقی (رجایی)
- 1342 دستگیری توسط ساواک، آزادی پس از 50 روز، تدریس در مدارس مختلف تهران
- 1346 همکاری با جمعیت هیئت های مؤتلفه
- 1350 مسافرت به فرانسه، ترکیه و سوریه
- 1353 دستگیری توسط ساواک
- 1357 آزادی از زندان پس از چهار سال اسارت، پیوستن به صفوف مبارزان
- 1358 تصدی کفالت آموزش و پرورش و سپس وزارت آموزش و پرورش
- 1359 انتخاب به عنوان نماینده مجلس شورای اسلامی از سوی مردم تهران
- 1360 انتخاب شدن از سوی مردم ایران به عنوان ریاست جمهوری اسلامی ایران
- 8/6/1360 شهادت بر اثر انفجار بمبی که توسط منافقین در ساختمان نخست وزیری کارگذاشته شده بود (به همراه حجت الاسلام و المسلمین محمد جواد باهنر، نخست وزیر)
خیلی خیلی عالی بود من به خانواده ی شهدا میگویم ما را ه این عزیزان را ادامه میدهیم ❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤
خخخخخخخخخخخخخخخیلیییییییییییییییییییییییییییی عااااااااااااااااااااااااااااااااااااااالی بود..... ولی به گفته ی زهرا بانو خیلی زیاد بود اما من در پاورم ازش استفاده کردم....
خیلیطولانیهست
چه خوب بود
قشنگ بود
با سلام و درو به روح پاک شهید رجایی،چند روز است رمان پابرهنه را میخوانم کتابی که زندگی شهیدرجایی را به تصویر کشیده و هر روز برای پاکی و مظلومیتش اشک میریزم کاش بود و ما از این انسان وارسته درس زندگی می آموختیم زندگی شخصی اش سرشار از مشقت و سختی است با اینحال در خدمت خانواده است و ...
سلام ودرود وصلوات به روح مطهر امام خمینی قدس سره سلام بر رئیس جمهور مکتبی ساده زیست انقلابی مدیر مدبر دانا توانا دلسوز وحامی مستضعفین شهید رجایی روحی له الفدا سلام بر نخست وزیر شهید باهنر سلام بر بهشتی مظلوم و72 تن ازیاران شهیدش مرگ بر بنی صدر خائن مرگ بر رجوی مرگ بر ...
ممنون از اطلاعات شما روح این شهید ایثار گر شاد
خيلي خوب بود كوتاه ولي مفيد.
ممنون استفاده کردیم
روحت شاد مرد بزرگ ای کاش بودی و با ما بودی
خیلی دقیق بود من که پسندیدم ام به گفته ی دوستان زیاد بود
کاش کمتر بود. می خواستم ازش تو پاورپوینتم استفاده کنم نشد ....
شهید رجائی یک الگوی کامل انسانیت است روحش شاد
ممنون درود بر شهيد رجايي
فوق العاده بود
خیلی خوبه اگه بتونی خلاصه کنی دسته کمی از وبلاگ دانش آموزثلاثی نداره
ادم خوبی بود
باشه مرسی به این سایت اومدی
ممنون زیاد است
tank you brother
وبولاگ نه وبلاگ عزیزم
خوب بود مرسی
وبولاگ زيبايي است