
لس آنجلس، شهر ایرانیان ساکن آمریکا
لس آنجلس یکی از شهرهای آمریکا است که اکثر ایرانیان مقیم آمریکا در این شهر سکونت یافته اند. آسمونی در این بخش به معرفی کامل شهر لس آنجلس و همچنین تهرانجلس می پردازد که از شما همراهان عزیزمان دعوت می کنیم تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید.

لُس آنجـِلِس (به انگلیسی: Los Angeles که [lɒs ˈændʒəˌlɪs] تلفظ میشود و به اسپانیایی [los ˈaŋxeles] لس آنخلس خوانده میشود) بزرگترین شهر ایالت کالیفرنیای ایالات متحده آمریکا و دومین شهر پرجمعیت ایالات متحده آمریکا پس از نیویورک است. اغلب به صورت خلاصه LA و با لقب شهر فرشتگان یاد میشود. جمعیت لس آنجلس 3٫8میلیون نفر تخمین زده میشود و در مساحتی بالغ بر 1290٫6 کیلومتر مربع از جنوب کالیفرنیا گسترده شده است.جمعیت کلانشهر لس آنجلس نیز که به لس آنجلس بزرگ مشهور است نزدیک به 18 میلیون و 700 هزار نفر است لس آنجلس درسال 2015 نیز در لیست شهر های پرجمعیت جهان رتبه هجدهمین شهر پرجمعیت جهان را داراست .
چهارم سپتامبر سالروز استقرار 44 مهاجر اسپانیایی زبان در «دره دود» در جوار یک دهکده سرخپوستی در جنوب کالیفرنیا در سال 1781 است که نامش را لسآنجلس گذاشتند.
لسآنجلس در 1781 توسط فرماندار اسپانیایی فیلیپ د'نو ایجاد شد. او ابتدا این شهر را «El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Angeles de Porciúncula» به معنای «روستای بانوی ما، ملکه فرشتگان پورسی اونکالا» نامید.
لسآنجلس که در زبان اسپانیایی معنای «شهر فرشتگان» را دارد از شهرهای غربی کشور آمریکا است. این شهر شمار فراوانی مهاجر از تمام نقاط جهان را در خود گنجاندهاست که ایرانیان مقیم آمریکا یکی از این گروهها هستند.
شهر لسآنجلس در سالهای 1932 و 1984 میزبان بازیهای المپیک تابستانی 1932 و بازیهای المپیک تابستانی 1984 بود. این شهر در آخرین آمارها مساحتی برابر 4800 کیلومتر داشته.

اقتصاد
اقتصاد لسآنجلس بر پایه واردات و صادرات، صنایع سرگرمی (خصوصاً فیلمسازی)، هوافضا، فناوری و گردشگری است. بندرها به هم پیوسته لانگ بیچ درگاه واردات و صادرات به کشورهای شرق آسیا هستند و مقام پنجم پر رفتوآمدترین بندر دنیا را دارا هستند. لسآنجلس بزرگترین مرکز ساخت و ساز در غرب ایالات متحده است. شرکتهای سرگرمی از قبیل فاکس قرن بیستم و هوافضا مانند نورثروپ گرومن در این شهر قرار دارند.
ورزش
لسآنجلس تنها شهری است که دو تیم در اتحادیه ملی بسکتبال آمریکا دارد. تیمهای بسکتبال لسآنجلس لیکرز و لسآنجلس کلیپرز در این شهر قرار دارند. تیم بیس بال لسآنجلس داجرز و تیم هاکی لسآنجلس کینگز از دیگر تیمهای این شهر هستند. تیمهای فوتبال لسآنجلس گلکسی و سی. دی. چیواس یواسای نیز در این شهر بازی میکنند.
تیمهای ورزشی دانشگاههای این شهر مانند دانشگاه کالیفرنیای جنوبی و دانشگاه کالیفرنیا، لسآنجلس نیز دارای طرفداران زیادی در این شهر هستند.

مراکز فرهنگی و گردشگری
لسآنجلس به سبب داشتن مراکز تفریحی و سرگرمی فراوان دومین شهر ایالات متحده از نظر جذب گردشگر است. علاوه بر هالیوود که مرکز صنعت هنر هفتم آمریکا میباشد، لسآنجلس دارای تعدد مناسبی از مراکز فرهنگی و علمی میباشد.
-
مرکز گتی، شامل موزه و باغ گتی، یکی از مراکز هنری و فرهنگی معروف جهان
-
رصدخانه تاریخی گریفیتس
-
لسآنجلس فیلهارمونیک
-
استودیوهای فیلم سازی و مراکز فرهنگی در بلوار هالیوود مانند سالن تئاتر کداک که محل اعطای جایزه اسکار است.
-
موزههای متعدد در مرکز شهر (Downtown) مانند موزه هنرهای مدرن یا موزه گرمی که به صنعت موسیقی آمریکا اختصاص دارد.
-
کتابخانه عمومی شهرستان لس آنجلس
-
موزه تاریخ طبیعی لس آنجلس
مراکز علمی و دانشگاهی
آزمایشگاه پیشرانه جت یکی از مراکز مهم ناسا در پاسادنا در شمال لسآنجلس قرار دارد. پایگاه نیروی هوایی ادواردز یکی از مراکز فرود شاتلهای فضایی در حومه این شهر قرار دارد. سه شعبه از سامانهٔ دانشگاه کالیفرنیا (دانشگاه کالیفرنیا در لسآنجلس، دانشگاه کالیفرنیا در ایرواین، و دانشگاه کالیفرنیا در ریورساید) در منطقهٔ لسآنجلس قرار دارند؛ و مدرسه عالی نیروی دریایی، مؤسسه فناوری کالیفرنیا، و دانشگاه جنوب کالیفرنیا در این میان دارای شهرت زیادی در سطح کشور هستند.

در میان مراکز دانشگاهی سامانهٔ دانشگاه ایالتی کالیفرنیا که در منطقه لسآنجلس قرار دارند نیز میتوان به موسسات زیر اشاره کرد:
-
دانشگاه ایالتی کالیفرنیا در لانگ بیچ
-
دانشگاه ایالتی کالیفرنیا در لس آنجلس
-
دانشگاه ایالتی کالیفرنیا در چنل آیلند
-
دانشگاه ایالتی کالیفرنیا در سن برناردینو
-
دانشگاه ایالتی کالیفرنیا در دومینگوئزهیلز
-
دانشگاه ایالتی کالیفرنیا در نورتریج
-
دانشگاه ایالتی کالیفرنیا در فولرتون

حمل و نقل شهری
قطار شهری شهرستان لسآنجلس در سال 1990 تأسیس شده و هماکنون دارای 6 خط و 100 ایستگاه میباشد.
ایرانیان در لسآنجلس
امروز میتوان لسآنجلس را مهمترین کانون و مرکز مهاجران ایرانی و همچنین کانون موسیقی پاپ ایرانی در بیرون از کشور دانست.
تهرانجلس بیشتر در منطقه وستوود و بورلی هیلز مرکزیت دارد
به علت حضور بسیار ایرانیان در این شهر، ایرانیان آن را به کنایه «تهرانجلس» میخوانند.
از شمار ایرانیان در شهر لسآنجلس آمار دقیقی در دست نیست اما آمارها در این زمینه بین 350 هزار تا 800 هزار در نوسان است.
ایرانیان مقیم شهر لسآنجلس دارای امکانات وسیع مالی و تبلیغاتی هستند. به صورتی که تنها در شهر لسآنجلس هم اکنون بیش از 30 شبکه بیست و چهار ساعته فارسی زبان وجود دارد.

بهعلت موقعیت ویژه جغرافیایی و تعداد بسیار زیاد اتومبیلهای شخصی در این شهر، و تشکیلات صنعتی و بندری در لانگ بیچ، این شهر دارای هوایی آلودهاست که گاهی بصورت مهدود و وارونگی هوا بروز میکند. در بسیاری از شهرهای آلوده جهان، بارش باران به پالایش هوا و زدودن ذرات معلق کمک میکند. اما لسآنجلس با داشتن تنها 381 میلیمتر باران در سال، دارای هیچ عامل طبیعی برای پالایش هوا نیست.
برای کاهش آلودگی هوا و مشکلات ناشی از آن، سالها است قوانین سختی برای کاهش آلودگی و مبارزه با منابع اصلی آلاینده وضع و اجرا شدهاند. اخیراً ایالت کالیفرنیا قوانینی وضع کرده که شهروندان را به استفاده از خودروهایی با آلایندگی پایین تشویق کند. این قوانین سختگیرانه نتایج مثبتی به همراه داشتهاند. برای مثال، در بدترین حالت خود در دهه 1970 میلادی، شهرداری لسآنجلس یکصد بار در سال در مورد وجود آلودگی شدید هوا، مهدود و وارونگی به شهروندان هشدار داده بود. نیاز به این هشدارها پس از سال 2000 از میان رفته است.
با وجود پیشرفتهای قابل ملاحظه، آلودگی هوا و آب هنوز معضل عمدهای در لسآنجلس است. انجمن ریه آمریکا شهر لسآنجلس را به عنوان «آلودهترین شهر آمریکا» ارزیابی کردهاست. مواد شیمیایی مانند متیل ترت-بوتیل اتر نشت شده از پمپ بنزینها و سایر مواد شیمیایی خطرناک نیز منابع آب زیرزمینی شهر را میآلایند. به همین علت شهرداری لسآنجلس بطور فعال برای بهبود کیفیت هوا و آب در این شهر تلاش میکند.

امنیت
شهر لسآنجلس اوایل دهه 1990 میلادی، یکی از ناامنترین شهرهای آمریکا به شمار میرفت. وقوع سالانه بیش از 1000 مورد قتل، تنها یکی از دلایل بدنامی این شهر بود. اما در سالهای اخیر با وجود افزایش جمعیت، آمار جرم و جنایت در این شهر به شدت کاهش یافته است. در سال 2012 میلادی، میانگین قتل به 298 مورد در سال رسیده است.
گرانترین مناطق لسآنجلس
بورلی هیلز و ونیز بیچ و تپههای بلایر که همگی این مناطق در غرب لسآنجلس واقع شدهاند، جزو گرانترین و اشرافینشینترین مناطق شهر لسآنجلس شناخته میشوند.
تهرانجلس
تهرانجلس (Tehrangeles) نام غیر رسمی یکی از محلههای بزرگ ایرانی نشین کلان شهر لسآنجلس است. این محله را «ایران کوچک» نیز میخوانند.
چهارراه ایرانی به تقاطع بلوار وستوود و خیابان ویلکینز در لسآنجلس گفتهمیشود. شهرداری لسآنجلس در سال 2009 به پاس خدمات ایرانیان به این شهر، این تقاطع را «چهارراه ایرانی» نامگذاری کرد.
نام رسمی این ناحیه وست وود (Westwood) است. ناحیه مشهور بورلی هیلز (Beverly Hills) نیز غالباً جزء تهرانجلس محسوب میشود.
ایرانیان خدمات بسیار ارزنده ای به تهرانجلس کرده اند. طبق گزارشِ رادیو ملی آمریکا (NPR)، تا 20 درصد جمعیت کل بورلی هیلز را مقیمان ایرانی تشکیل میدهند. سایت گوگل در سال 2012 این منطقه را با نام تهرانجلس ثبت کرد.

کد تلفن این منطقه 310 است که با پیش شماره 4 آن مختص این منطقهاست. کد پستی این منطقه 90210 و 90211 است. در سال 2011 گوگل رسماً در گوگل مپ این اسم را برای این منطقه برگزید.
دعوتنامه مراسم خواهرخواندگی
این اصطلاح به کنایه در مورد خود لس آنجلس به دلیل حضور بسیار ایرانیها نیز به کار میرود و به خصوص پس از وقوع انقلاب سال 1357، و موج مهاجرین ایرانی به این نواحی شیوع پیدا کرد.
همچنین داستان کوتاه طنزی نیز از سید ابراهیم نبوی در مجموعه داستانی به همین نام وجود دارد.
خواهرخواندگی دو شهر تهران و لس آنجلس
لازم به یادآوری است که در سال 1350 خورشیدی و پیش از انقلاب سال 57، دو شهر تهران و لس آنجلس شهرهای خواهر خوانده اعلام شده بودند.
همه مطالبت از ویکیپدیا کپی شده