زمان مطالعه: 2 دقیقه
قانون عوارض خروج از کشور

قانون عوارض خروج از کشور

قانون دریافت عوارض خروج از کشور در سال 1364 در مجلس و شورای نگهبان ایران تصویب و دولت مکلف شد از هر مسافری که با گذرنامه ایرانی سفر می‌کند، عوارض بگیرد.

قانون دریافت عوارض خروج از کشور، کودکان زیر هفت سال و شاغلان برخی مشاغل یا موارد خاص را مستثنی می‌کرد و برای زائران هم پنجاه درصد تخفیف قائل شده بود. در آن زمان عوارض خروج برای بار اول در هر سال پنج هزار تومان و برای بار دوم به بعد ده هزار تومان بود. این عوارض "برای توسعه گردشگری" به خزانه دولت می‌رود و هیئت وزیران هر سه سال یک بار با توجه به نرخ تورم مبلغ جدید را تعیین می‌کند. در ادامه مطلب آسمونی به معرفی قانون عوارض خروج از کشور می پردازیم.

عوارض خروج از کشور چیست؟

عوارض خروج از کشور در حقیقت یک نوع اجازه حکومتی برای خروج و دریافت اجازه برای ورود به کشور مقصد است. بنابراین علاوه بر خرید بلیط هواپیما، قطار یا اتوبوس و دریافت ویزا، حتماً در سفرهای خارجی خود می بایست نسبت به پرداخت این هزینه نیز اقدام نمایید.

آیا فقط شهروندان ایرانی چنین عوارضی می‌پردازند؟

بجز ایران در بعضی کشورهای دیگر هم عوارض پرواز وجود دارد که در قیمت بلیت هواپیما گنجانده می‌شود. اما کشورهایی که علاوه بر ترکیه. گاهی این عوارض فقط شامل مرز هوایی می‌شود و گاهی شامل مرزهای آبی و زمینی هم است. 

آیا این عوارض با قانون اساسی منطبق است؟

شورای نگهبان در آن زمان در نامه تأیید این قانون نوشت: "حق مسافرت و آزادی سفر از اعمال عادی و حقوق مسلم فردی و اجتماعی هر شخص است که طبق اصل 20 قانون اساسی همگان از آن برخوردارند. سلب این حق در شرایط عادی با موازین شرعی و قانون اساسی مغایرت دارد، ولی نظر به وضع فوق‌العاده فعلی و جنگ تحمیلی با اکثریت آرا تأیید شد."
وضعیت فوق‌العاده و جنگی دیگر وجود ندارد، اما عوارض خروج از کشور باقی است.

مدت زمان اعتبار عوارض خروج از کشور چقدر است؟

لازم به توضیح است که مدت زمان اعتبار پرداخت عوارض خروج از کشور در هر سال، به اندازه طول همان سال است. به این معنا که اگر شما در ماه فروردین بابت سفر خارجی عوارضی را پرداخت کرده باشید و به هر علتی سفر شما کنسل شود، این امکان را خواهید داشت که تا پایان سال از همان پرداخت عوارض استفاده نمایید.

عوارض خروج از کشور کودکان

عوارض خروج از کشور کودکان، تفاوتی با نرخ آن برای بزرگسالان نداشته و به ازای هر نفر دارای کد ملی و بلیط پرواز، به همان شکل محاسبه خواهد شد.

چه افرادی از پرداخت عوارض خروج از کشور معاف هستند؟

برخی از افراد در سفرهای خارجی خود، از پرداخت عوارض خروج از کشور معاف اعلام شده‌اند. در حال حاضر افراد زیر از پرداخت عوارض خروجی فرودگاه امام معاف می‌باشند:

  • بیمارانی که سفر درمانی در پیش دارند. (نیاز به ارائه مجوز خواهد بود.)
  • جانبازانی که جهت درمان به کشور ثالث سفر می‌کنند. (نیاز به ارائه مجوز خواهد بود.)
  • خدمت پرواز و خدمه کشتی
  • افراد دارای پاسپورت سیاسی
  • دانشجویان دارای مجوز تحصیل در کشور مقصد (باید بین هر دو سفر آن‌ها، حداقل 3 ماه فاصله باشد.)
  • ایرانیان مقیم خارج از کشور که مشغول به کار باشند. (نیاز به ارائه کارنامه شغلی از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی خواهد بود.)
ارزیابی مهاجرت
نظر خود را درباره «قانون عوارض خروج از کشور» در کادر زیر بنویسید :
لطفا شرایط و ضوابط استفاده از سایت آسمونی را مطالعه نمایید

دسته بندی های وب سایت آسمونی

آسمونی شامل بخش های متنوعی است که هر کدام از آنها شامل دنیایی از مقالات و اطلاعات کاربردی می باشند، شما با ورود به هر کدام از دسته بندی های مجله اینترنتی آسمونی می توانید به زیردسته های موجود در آن دسترسی پیدا کنید، برای مثال در دسته فیلم و سینما؛ گزینه هایی مثل نقد فیلم، معرفی فیلم ایرانی، فیلم بین الملل، انیمیشن و کارتون و چندین بخش دیگر قرار دارد، یا بخش سلامت وب سایت شامل بخش هایی همچون روانشناسی، طب سنتی، نکات تغذیه و تناسب اندام می باشد.