- آسمونی
- مجله اینترنتی
- تحصیل و آموزش
- رشته تحصیلی
- آشنایی با رشته حسابداری

آشنایی با رشته حسابداری

رشته حسابداری یکی از رشته های دانشگاهی است که در مقاطع مختلفی تدریس می شود. اگر می خواهید با رشته حسابداری آشنا شوید این بخش آسمونی را تا پایان مطالعه نمایید چرا که به معرفی رشته حسابداری می پردازیم و اطلاعات کاملی در مورد رشته حسابداری از جمله، دروس رشته حسابداری ، بازار کار رشته حسابداری ، مقاطع رشته حسابداری و ... برای شما عزیزان منتشر می کنیم.
معرفی رشته حسابداری
تغییرات سریع جامعه امروزی حسابداری یا زبان تجارت را که در ثبت و تجزیه و تحلیل اطلاعات اساسی اقتصادی در موسسات مختلف مورد استفاده میباشد. بسیار پیچیده کرده است کرده است. تصمیم گیری صحیح و دقیق تربر مبنای اطلاعات قابل اعتماد برای توزیع مطلوب و استفاده از منابع کمیاب ملی بسیار ضروری به نظر می رسد. بنابراین حسابداری نقش مهمی را در سیستم اقتصادی و اجتماعی هر جامعه ایفاء می کند.
در دنیای متغیر بازرگانی و صنعت نقش حسابداری عملاً و به تدریج تکامل پیدا کرده و علاوه بر وظیفه کنترل که نتیجه بسیار طبیعی کار حسابداری است، در مسائل برنامه ریزی بازرگانی و پیش بینی های اقتصادی نیز نقش مهمی را بر عهده گرفته است.
در دنیای متغیر بازرگانی و صنعت نقش حسابداری عملاً و به تدریج تکامل پیدا کرده و علاوه بر وظیفه کنترل که نتیجه بسیار طبیعی کار حسابداری است، در مسائل برنامه ریزی بازرگانی و پیش بینی های اقتصادی نیز نقش مهمی را بر عهده گرفته است.

بر این اساس برنامه آموزشی دوره کارشناسی حسابداری در کمیته برنامه ریزی علم اداره و مدیریت گروه علوم انسانی ستاد انقلاب فرهنگی تهیه و تدوین یافته است مشخصات کلی برنامه و سرفصل دروس این دوره به شرح زیر به تصویب رسیده است.
طول دوره و شکل نظام رشته حسابداری
طول متوسط دوره کارشناسی رشته حسابداری با کارآموزی 5 سال است و کلید دروس آن در 9 ترم برنامه ریزی شده است. طول هر ترم 18 هفته فعال آموزشی میباشد. هر واحد درسی بصورت نظری 18 ساعت و هر واحد کار آموزی حداقل 54 ساعت در طول نیمسال (18 هفته ) خواهد بود. کارآموزی عموماً در واحدهای بازرگانی، تولیدی، دولتی، موسسات حسابرسی با نظر گروه آموزشی حسابداری در موسسات آموزش عالی انجام خواهد گرفت.
تعداد واحدهای حسابداری
تعداد کل واحدهای درسی این رشته 160 واحد 10 واحد کارآموزی به شرح زیر میباشد.
- دروس عمومی 20 واحد
- دروس پایه 50 واحد
- دروس تخصصی 71 واحد
- کار آموزی معادل 10 واحد

نیمسال هشتم دوره تحصیلی و تابستان متعاقب آن به 10 واحد کارآموزی اختصاص داده شده است طبق ماده 29 و تبصره ماده 38 آئین نامه آموزشی دانشگاهها و موسسات آموزش عالی این 10 واحد جزء کارآموزی به حساب آمده است.
نقش و توانایی یا کارایی رشته حسابداری
فارغ التحصیلان دوره کارشناسی رشته حسابداری توانائی لازم در احراز مشاغل و ایفای نقشهای زیر را دارند.
- انجام کلیه امور حسابداری در موسسات بازرگانی، بانکها و واحدهای تولیدی و صنعتی
- تصدی کلیه امور حسابداری در موسسات دولتی و شهرداریها
- اشتغال به حرفه حسابرسی در موسسات حسابرسی
- طرح و اجرای سیستمهای مالی در موسسات بازرگانی و صنعتی
- فارغ التحصیلان این دوره پس از کسب تجربه کافی میتواند در سطوح مختلف مدیریت مالی و حسابداری و حسابرسی انجام وظیفه نمایند.
ضرورت و اهمیت دوره کارشناسی حسابداری با توجه به نکات زیر بخوبی آشکار میگردد:
- آشفتگی و نابسامانی دروضع مالی بسیاری از موسسات بازرگانی تولیدی، دولتی و شهرداریها و بخصوص صنایع ملی شده و عدم امکان ارائه گزارشهای مالی صحیح و به موقع در این موسسات که ناشی از کمبود حسابداران متخصص میباشد.
- عدم توانائی موسسات حسابرسی بخصوص موسسات حسابرسی وابسته به دولت در رسیدگی به گزارشهای مالی واحدهای اقتصادی به علت کمبود حسابداران تحصیل کرده در حرفه حسابرسی که در سالهای اخیر موجب وقفه یا تأخیر در امر رسیدگی گردیده است.
- نارسائی در امر آموزش حسابداری در دانشگاهها و مراکز آموزش فنی و حرفه ای و رشته های خدمات در وزارت آموزش و پرورش به علت کمبود استادان ودبیران تحصیل کرده و کارآزموده.
- برنامه ریزی و کنترل عملیات بازرگانی، تولیدی و دولتی عموماً با کمک حسابداران و کارشناسان مالی تحصیل کرده امکان پذیر میباشد و در بسیاری از موارد کمبود اینگونه افراد انجام کار برنامه ریزی و کنترل عملیات را به عهده تاخیر انداخته است. تردیدی نیست که تربیت کارشناسان حسابداری در دانشگاهها و موسسات آموزش عالی در کوتاه مدت و بلند مدت میتواند بسیاری از کمبودها و نارسائی های فوق را جبران نماید.

موقعیت شغلی حسابداری در ایران
فرصتهای شغلی یک حسابدار بسیار گسترده است و از پایینترین سطح تا بالاترین سطح را در بر میگیرد. به همین دلیل با این که در دانشگاههای مختلف کشور اعم از دولتی، غیرانتفاعی و آزاد، انشجویان بسیاری در رشته حسابداری تحصیل میکنند اما تعداد فارغالتحصیلان بیکار این رشته از بیشتر رشتهها کمتر است. چون از یک مؤسسه کوچک گرفته تا بزرگترین کارخانههای کشور حداقل برای تهیه اظهارنامه مالیاتی به حسابدار نیازمند هستند.
طول دوره تحصیل رشته حسابداری
طول دوره و شکل نظام رشته حسابداری:
طول متوسط دوره کارشناسی رشته حسابداری با کارآموزی 5 سال است و کلید دروس آن در 9 ترم برنامه ریزی شده است. طول هر ترم 18 هفته فعال آموزشی میباشد. هر واحد درسی بصورت نظری 18 ساعت و هر واحد کار آموزی حداقل 54 ساعت در طول نیمسال (18 هفته ) خواهد بود. کارآموزی عموماً در واحدهای بازرگانی، تولیدی، دولتی، موسسات حسابرسی با نظر گروه آموزشی حسابداری در موسسات آموزش عالی انجام خواهد گرفت.
رشته ی حسابداری با 9.5% دانشجو همچنان پرجمعیت ترین رشته دانشگاهی می باشد. فرصت های شغلی یک حسابدار و کار با نرم افزار حسابداری بسیار گسترده است ، چرا که مسائل و مشکلات مالی شرکت ها به جهت رکورد اقتصادی موجب شده تا حسابداران با سیستم حسابداری وضعیت شغلی بهتری نسبت به سایر فارغ التحصیلان رشته های دیگر داشته باشند و همین مساله باعث شده بازار کار رشته حسابداری یکی از پر متقاضی ترین رشته های در بازار مالی کار باشد و اقدام در جهت گذراندن کارورزی برنامه حسابداری سهل تر از کارآموزی برای سایر رشته های دانشگاهی باشد.

بازار کار رشته حسابداری
با وجود اینکه در اکثر دانشگاه ها اعم از دولتی ، آزاد و غیر انتفاعی در رشته حسابداری دانشجویان زیادی تحصیل می کنند ، ولی در بازار کار رشته حسابداری نسبت به سایر رشته ها تعداد فارغ التحصیلان رشته حسابداری بیکار کمتر است چرا که از یک موسسه کوچک تا بزرگترین کارخانه ها حداقل برای تهیه صورت مالی و اظهارنامه مالیاتی به حسابدار برای کار با سیستم حسابداری نیازدارند و به نظر می رسد فارغ التحصیلان دوره های تکمیلی رشته حسابداری دانشگاه پیام نور پختگی و آمادگی بیشتری برای حضور در بازار کار رشته حسابداری دارند. فارغ التحصیلان به راحتی برای ورود به برنامه بازار کار رشته حسابداری می توانند با گذراندن دوره آموزش برنامه هایی همچون نرم افزار حسابداری ارزی در شاخه های زیر مشغول به کار شوند :
- حسابداری بانکها : در شعبه ها و سرپرستی بانکها
- حسابداری بیمه : در موسسات بیمه
- حسابداری مالیاتی : در ادارات دارایی
- حسابداری دولتی : به عنوان حسابدار یا عامل ذی حساب در کلیه سازمان ها و ادارات دولتی
- حسابداری صنعتی : در شرکت های تولیدی و صنعتی
- حسابداری مالی : موسسات تجاری و غیر انتفاعی