- آسمونی
- مجله اینترنتی
- علمی و دانستنی
- نوآوری و اختراع
- کشف فناوری گره زدن نور
کشف فناوری گره زدن نور
آسمونی : شاید اینگونه به نظر آید که نور در مسیری مستقیم حرکت می کند اما به تازگی روشی برای گره زدن آن ابداع شده است.محققان گزارش دادند با استفاده از هلوگرامی که کنترل آن به عهده رایانه بوده است توانسته اند پرتوهای نور لیزر را گره بزنند.
هولوگرام که جریان نور را کنترل می کند به شکلی ساخته شده بود تا بتواند نور را در شکل و مسیری ویژه هدایت کند. در این کشف از دامنه ای از علم ریاضی به نام نظریه گره برای مطالعه بر روی گره های به دست آمده بر روی نور استفاده شد.
دکتر آنتون دیزیاتنیکوف از مرکز فیزیک هسته ای دانشگاه ملی استرالیا عضوی از تیمی بینالمللی است که در پروژه گرههایی در نور حضور دارد.
وی و همکارانش با استفاده از مفاهیم ریاضی و فیزیک در تلاش برای خلق گردابههای نوری دارای هستههای تیره در یک پرتو لیزری شفاف بودند که سپس میتوانند در هم بپیچد و حلقه زنجیر و گرههایی را شکل دهند.
آنچه در مورد این گرههای تاریک جالب به نظر میرسد این است که آنها هر آن چه را که جریان برق انجام میدهد، به نمایش میگذارند.
ایده گره زدن نور سالهاست که ذهن دانشمندان را به خود مشغول ساخته و تیمهای علمی اندکی با مهندسی کردن دقیق پرتوهای لیزر دارای گرههای “مصنوعی” یا “ساخته شده توسط دست” این رویا را محقق کردهاند.
با این حال هدف تیم علمی بینالمللی حاضر در این پروژه خلق مدلهایی است که در آنها گرهها به طور آنی خودشان را شکل میدهند، درست مانند گرههای آزاردهندهای که همواره در کابلهای الکتریکی به وجود میآیند.
بر خلاف کابلهای الکتریکی که تمایل به ایجاد گره دارند، نور فاقد چنین تمایلی است. دانشمندان دریافتهاند که تحریک کردن گرهها برای تشکیل شدن در پرتوهای لیزر با معرفی آشفتگی در شکل نقاط لیزری به ندرت گرهها را تحریک به تشکیل شدن میکند.
مدلهای جدید نشان میدهند که قبل از گرهزدن آسان نور باید پارامترهای کلیدی نور در طیف خاصی را در اختیار داشت و پس از رسیدن به این مولفهها تشکیل گرهها تضمین شده است.
تیم محقق هنوز قادر به پیشبینی مکان دقیق شکل گرفتن این گرهها نیستند. آنها فقط میدانند که تحت شرایطی خاص گردابههای نوری به طور آنی تشکیل هسته میدهند و جمع میشوند و خود را به شکل گرههای کوچکی در میآورند.
این موفقیت میتواند دارای کاربردهای بالقوه در پرتوهای لیزر، اپتیک مدرن و حتی محاسبات کوانتومی باشد.