- آسمونی
- مجله اینترنتی
- چهره ها
- چهره های مشاهیر
- زندگی نامه پیروز نهاوندی یا ابولولو

زندگی نامه پیروز نهاوندی یا ابولولو
پیروز نهاوندی (فیروز نهاوندی) یا ابولولو که به عنوان باباشجاعالدین هم شناخته میشود یکی از شخصیتهای تاریخی در صدر اسلام است که به سبب قتل عمر بن خطاب (خلیفه دوم) به شهرت رسیده است. در ادامه با آسمونی باشید و زندگینامه پیروز نهاوندی را ببینید.
نام | پیروز نهاوندی |
زاده | نهاوند یا کاشان، ایران |
درگذشت | ۶۴۴ میلادی |
ملیت | ایرانی |
نامهای دیگر | فیروز |
درباره زندگی پیروز نهاوندی
پیروز نهاوندی معروف به ابولؤلؤ فیروز نهاوندی، یکی از شخصیتهای تاریخی ایران در دوران اوایل اسلام است. وی در نهاوند یا شهر کاشان به دنیا آمده است. او یک صنعتگر و آهنگر ماهر ایرانی از شهر نهاوند بود که پس از فتح ایران توسط مسلمانان در دوران خلافت عمر بن خطاب، به اسارت درآمد و بهعنوان برده به مدینه منتقل شد. او در خانه مغیره بن شعبه، یکی از یاران نزدیک خلیفه، کار میکرد.

آرامگاه منسوب به پیروز نهاوندی
آرامگاهی در شهر کاشان به نام «آرامگاه ابولؤلؤ» یا «بابا شجاعالدین» وجود دارد که برخی آن را محل دفن پیروز نهاوندی میدانند. این آرامگاه در طول تاریخ، محل بحث و جدلهای فراوان بوده و همچنان از جنبههای مذهبی و تاریخی مورد توجه است. بسیاری از کارشناسان مذهبی اما معتقدند که اصلا جسد ابولولو به ایران منتقل نشده است و اختلاف نظرهایی وجود دارد.
زندگی ابولولو براساس سنگ نوشتههای کنگاور
گفته شده است نوشتههایی به خط پهلوی متصل بر روی سنگهای مکعبی شکل بزرگ در حوالی کنگاور کشف شده است که بر روی آنها کلمه «پیروز» وجود دارد. این کتیبهها مربوط به اواخر دوره ساسانی است و نشاندهنده حضور پیروز نهاوندی در اطراف نهاوند است و تأییدی بر اسارت او در جنگ ایران و اعراب میباشد. گفته شده که او به همراه همسر و کودک خردسالش اسیر اعراب شد. او پس از اسارت، به بردگی مغیرة بن شعبه والی وقت بصره یا کوفه درآمد. در آن روزگاران، عمر بن خطاب ورود عجمها را به مدینه منع کرده بود با این حال به مغیره اجازه داده بود تا ابولؤلؤ را به جهت هنر و مهارتهایش در آهنگری به مدینه بیاورد. در این خصوص طبری و ابن سعد و دیگران گزارش کردهاند که مغیره به عمر بن خطاب نامهای نوشت و درخواست کرد تا اجازه دهد برده ایرانیاش به مدینه وارد شود تا مردم بتوانند از او هنرهایی همچون نقاشی، نجاری و آهنگری بیاموزند یا بهره ببرند. عمر نیز با درخواست مغیره موافقت کرد.
مهارتها و زندگی در مدینه
پیروز نهاوندی به دلیل تواناییهایش در آهنگری، نجاری و ساخت آسیاب شهرت داشت. گفته میشود او از شرایط سخت زندگیاش و مالیاتی که از او دریافت میشد، ناراضی بود. روایات تاریخی نقل میکنند که او شکایت خود را نزد خلیفه عمر بن خطاب برد، اما این شکایت نتیجهای نداشت.
قتل عمر بن خطاب توسط پیروز نهاوندی
در سال ۲۳ هجری قمری (معادل ۶۴۴ میلادی)، پیروز نهاوندی در مسجدالنبی، خلیفه عمر بن خطاب را با خنجری دو دم مورد حمله قرار داد و او را زخمی کرد. این زخمها باعث مرگ خلیفه شد. ابولؤلؤ پس از این حادثه تلاش کرد فرار کند اما در نهایت دستگیر شد و برای جلوگیری از اسارت، خودکشی کرد.
همسر و دختر پیروز نهاوندی
گفته شده پس از مرگ عمر بن خطاب، فرزندش عبیدالله، کینه ایرانیان را به دل گرفت و در ابتدا زن و دختر ابولؤلؤ را به قتل رسانید. او سوگند یاد کرد که هیچ ایرانی در مدینه را زنده نگذارد. نام دخترش را به اعتبار لقب او، لؤلؤ به معنای مروارید عنوان کردهاند.
دیدگاههای متفاوت درباره پیروز نهاوندی
دیدگاه سنی: در تاریخنگاری اسلامی سنی، ابولؤلؤ بهعنوان قاتل یکی از خلفای راشدین، مورد نکوهش و تقبیح قرار میگیرد.
دیدگاه شیعه: برخی از شیعیان او را شخصی شجاع میدانند که انتقام ظلمها و نابرابریهای صورتگرفته در حق مردم ایران و اهل بیت پیامبر اسلام را گرفت.
دیدگاه ملیگرایان ایرانی: از منظر برخی ایرانیان ملیگرا، او نماد مقاومت ایرانیان در برابر سلطه اعراب و پاسداری از هویت ایرانی است.