- آسمونی
- مجله اینترنتی
- فناوری
- دانستنی فناوری
- لای فای ، اینترنت به سرعت نور

لای فای ، اینترنت به سرعت نور
لای فای (اینترنت به سرعت نور) چیست؟
لای فای (Li-Fi) شکل کوتاهشده واژه انگلیسی Light Fidelity (هماندهی با نور) است که توسط هارالد هاس ابداع شد و یک فناوری ارتباطی بیسیم دوسویه پرسرعت، مانند وای-فای است. لایفای زیرمجموعهای از ارتباطات بیسیم نوری(OWC) است و میتواند مکملی برای ارتباطات فرکانس رادیویی (وای-فای و شبکههای سلولی) یا جایگزینی برای فناوریهای همهفرستی باشد. در فناوری وای-فای از امواج رادیویی استفاده میشود، اما در لای فای برای انتقال اطلاعات از طیف نور مرئی، فروسرخ و نزدیک به فرابنفش استفاده میشود. این فناوری بخشی از فناوریهای ارتباطات نور مرئی است که توانایی حمل حجم بسیار بیشتری از اطلاعات را دارد و به عنوان راه حلی برای غلبه بر محدودیتهای پهنای باند فراکانس رادیویی پیشنهاد شد.با آسمونی همراه باشید.
اطلاعات دودویی با رشتهای از صفرها و یکها ساخته میشوند. هر منبعی نوری، میتواند رشتههای این چنینی را به صورت رشتهای از خاموشها و روشنها منتقل نماید برای استفاده از لای-فای به تجهیزات نوری گرانقیمت نیازی نیست و لامپهای ال ای دی میتوانند برای جابجایی اطلاعات استفاده شوند. بالاترین سرعتی که فناوری لای-فای ثبت کرده است میزان 10 گیگابیت بر ثانیه است. تکنولوژی لای فای که به صورت تجاری در چین وجود دارد سرعت 150 مگابیت بر ثانیه را ارائه داده است که 10 برابر سریع تر از میانگین سرعت اتصالهای وایرلس در کشوری مثل بریتانیا است. از فناوری لای-فای میتوان برای اتصال رایانهها و روترها بهره برد اما اتصال گوشیهای هوشمند و تبلتها به لای-فای ساده نمیباشد.
جزئیات فنی فناوری لای فای
این فناوری OWC از دیودهای نوری(LED) به عنوان رسانهای برای انتقال اطلاعات بهره میبرد تا یک شبکه ارتباطی پرسرعت را به شکلی شبیه به وای-فای عرضه کند. برآورد میشود که بازار لای-فای از سال 2013 تا 2018 نرخ رشد سالانه مرکبی برابر با 82٪ داشته باشد و تا سال 2018 به ارزشی برابر با 6 میلیارد دلار در سال برسد. فناوریهای نور مرئی از روشن و خاموش کردن یک لامپ در بازههای زمانی بسیارکوتاه در مقیاس نانوثانیه استفاده میکنند که بسیار سریعتر از آن است که چشم انسان بتواند متوجه آن شود. اگرچه لامپهای لای-فای را باید برای ایجاد ازتباط روشن نمود، اما این امکان وجود دارد که به اندازهای نور آنها کم شود که توسط چشم انسان قابل رویت نباشد اما همچنان کار کنند.
امواج نور مرئی نمیتوانند از دیوار عبور کنند و به همین دلیل برد ارتباطی این فناوری بسیار کوچکتر از وای-فای است که البته به همین دلیل، نسبت به وای-فای، امنیت بالاتری در مقابله با نفوذگران دارد. فناوریهای لای-فای نیازی به قرارگرفتن در مسیر مستقیم خط دید ندارند و نور منعکس شده از دیوارها نیز میتواند به پهنای باند 70 مگابیت در ثانیه برسد.
یکی از مزایای لای فای (اینترنت به سرعت نور) در این است که میتوان از آن در مکانهای حساس به امواج الکترومغناطیسی مانند کابین هواپیما و بیمارستانها، بدون ایجاد تداخل الکترومغناطیسی، استفاده نمود. وای-فای و لای-فای هر دو برای ارتباط از امواج طیف الکترومغناطیسی استفاده میکنند، اما وای-فای از فرکانسهای رادیویی و لای-فای از فرکانسهای نور مرئی استفاده میکنند. در حالیکه بنا به هشدار کمیسیون ارتباطات فدرال آمریکا، به دلیل پر شدن ظرفیت وای-فای، بحران طیف وای-فای در راه است، لای فای تقریباً هیچ محدودیتی در ظرفیتش ندارد.
ظرفیت نور مرئی در حدود 10000 مرتبه از ظرفیت کل طیف امواج رادیوی بیشتر است. پژوهشگران به نرخهای انتقال دادهای در حدود 10 گیگابیت در ثانیه دست یافتهاند که بسیار سریعتر از یک ارتباط پهنباند معمول در سال 2013 به شمار میرود. انتظار میرود که لای-فای ده برابر ارزانتر از وای-فای باشد مشکلات لای-فای، برد کوتاه آن و همچنین قابلیا اطمینان پایین و هزینه نصب بالای آن است.
شرکت PureLifi در سال 2014 نخستین محصولات تجاری لای-فای با نام Li-1st را در همایش جهانی گوشی همراه در بارسلون به نمایش گذاشت