زمان مطالعه: 6 دقیقه
معرفی قرص های ضدبارداری

معرفی قرص های ضدبارداری

دارو‌های ضد بارداری دارو‌هایی هستند که از حاملگی جلوگیری می‌کنند. انواع مختلف قرص‌های کنترل بارداری حاوی استروژن و پروژستین هستند.

قرص های ضد بارداری ترکیبی در واقع ترکیبی از هورمون استروژن و پروژسترون و و رایج ترین روش پیشگیری از بارداری هستند. فراورده های متنوعی از این ترکیبات هورمونی در بازار موجود است که همگی تقریبا اثرات ضد بارداری مشابهی دارند.مهمترین مکانیسم اثر آنها مهار تخمک گذاری است و درصورتی که صحیح و به موقع مصرف شوند اثر محافطتی نزدیک به 100 درصد دارند (همانند ای یو دی) .اکثر این ترکیبات بصورت بسته هایی حاوی 21 یا 28 تایی قرص موجود هستند. قرصهای ضد بارداری برای پیشگیری اورژانسی هم استفاده می شوند.

انواع قرص های ضدبارداری

  • قرص ال دی

یکی از روش‌های پیشگیری از بارداری استفاده از قرص ال دی است. این قرص در دسته قرص‌های هورمونی قرار می‌گیرد اما در آن به نسبت قرص‌های قدیمی‌تر مقادیر کمتری هورمون استفاده شده است و دوز پایین‌تری دارد. برای افرادی که حساس هستند، قرص‌های پیشگیری از بارداری با دوز پایین مثل ال دی عوارض کمتری به همراه دنبال دارند و در آینده و با استفاده مکرر مشکلات کمتری ایجاد می‌کنند. قرص‌های هورمونی که با هدف پیشگیری از بارداری تولید می‌شوند، در دو دسته قرار می‌گیرند. دسته اول قرص‌هایی که حاوی استروژن و پروژسترون هستند و دسته دوم فقط هورمون پروژسترون را درون خود دارند.

نحوه مصرف قرص ال دی

هر بسته حاوی 21 قرص است که باید اولین قرص از روز سوم تا پنجم پریودی شروع شود. در صورت اتمام یا ادامه خونریزی مصرف قرص را شروع کنید. 21 عدد را مصرف کرده و 7 روز قرص نخورید و بدون توجه به شروع خونریزی، بسته دوم را از روز هشتم شروع کنید.

  • قرص اچ دی

یکی از روشهای مطمئن در پیشگیری از بارداری، مصرف قرص‌های خوراکی ترکیبی است، که به دو شکل ال .دی، و اچ.دی در بسته های 21  عددی در دسترس عموم می باشد. مقدار هورمون های استروژن و پروژسترون قرص های اچ .دی بیشتر از قرص های ال دی است.

نحوه مصرف قرص اچ دی

هر بسته حاوی 21 قرص است که باید اولین قرص از روز سوم تا پنجم پریودی شروع شود. در صورت اتمام یا ادامه خونریزی مصرف قرص را شروع کنید. 21 عدد را مصرف کرده و 7 روز قرص نخورید و بدون توجه به شروع خونریزی، بسته دوم را از روز هشتم شروع کنید.

قرص از نظر ترکیبات یکی هستند و تنها از نظر دوز بکار رفته متفاوت هستند، قرص اچ دی دوزش دوبرابر قرص ال دی است.

  • قرص یاسمین

قرص یاسمین بصورت قرص 28 تایی شامل 28 قرص فعال + 7 قرص بی اثر می باشد و هم چنین بسته بندی 21 عددی نیز دارد.

نحوه مصرف قرص یاسمین

روزی یك عدد شروع از روز اول تا 21 روز 7 قرص غیر فعال درادامه مصرف می شودكه رنگ متفاوت دارد مصرف این قرصها درپیشگیری ازبارداری كمكی نمی كند اما به جایگزینی استروژن كمك میكند.

  • قرص یاز

قرص ضدبارداری یاز
قرص ضدبارداری یاز

قرص یاز یک قرص ضدبارداری ترکیبی، حاوی استروژن سنتتیک (اتینیل استرادیول) و پروژستین (دروسپیرنون) است. قرص یاز به شکل بلیسترهای 28 عددی در دسترس است؛ هر بلیستر قرص یاز، حاوی 24 قرص صورتی کمرنگ و 4 قرص سفید رنگ (دارونما – بدون خاصیت پزشکی) می باشد.

از قرص یاز به عنوان یک کنتراسپشن برای جلوگیری از بارداری استفاده می شود. مصرف روزانه ی قرص یاز، می تواند احتمال بارداری را تا بیش از 99% کاهش دهد

نحوه مصرف قرص یاز

از روز اول سیکل، بسته از ابتدا شروع شده و بدون وقفه، بسته دوم شروع شود. قرصهای سفید، خنثی بوده و دارای هورمون نیستند.

  • قرص روکین

بسته 21 عددی فعال آن موجود است.

نحوه مصرف قرص روکین

در مورد نحوه آغاز مصرف اولین بسته قرص خود با پزشک مشورت کنید. به طور معمول آغاز مصرف این قرص‌ها در دوران قاعدگی (روز اول) خواهد بود. بهتر است برای اطمینان بیشتر مصرف آن از روز اول خونریزی قاعدگی شروع و تا پایان 21 قرص شبی یک قرص میل شود. مصرف بسته بعدی قرص ، پس از یک فاصله هفت روزه آغاز می‌شود. توصیه می‌شود که فاصله مصرف دو قرص متوالی بیش از 24 ساعت نباشد.

توجه: قبل از مصرف قرص روکین اگر به انواع استروژن و یا پروژسترون حساسیت دارید پزشک خود را در جریان قرار دهید.

  • قرص کنتراسمین

بسته 21 عددی فعال آن موجود است. اين دارو عمدتاً به منظور جلوگيري از بارداري به كار می ‌رود، ولي براي درمان ديسمنوره اولیه نيز مصرف مي شود.

نحوه مصرف قرص کنتراسمین

نحوه مصرف مشابه قرص روکین است. از روز اول قاعدگی، شبی یک عدد تا 21 شب. سپس 7 روز فاصله تا شروع بسته جدید.

  • دروسپیل

این دارو ترکیبی از دو مشتق هورمون زنانه می باشد که به عنوان داروی جلوگیری از بارداری استفاده می گردد. همچنین در مشکلات مرتبط با هورمون های زنانه مانند premenstural dysphoric disorder، آکنه وولگاریس، خونریزی غیر عادی رحمی، دیس منوره، اندومتریوز و سندرم پلی کیستیک تخمدان ها و... می تواند تجویز شود.

نحوه مصرف قرص دروسپیل

نحوه مصرف مشابه قرص روکین است. از روز اول قاعدگی، شبی یک عدد تا 21 شب. سپس 7 روز فاصله تا شروع بسته جدید.

فراموش کردن مصرف قرص های ضدبارداری

فراموشی مصرف قرص ضد بارداری
فراموشی مصرف قرص ضد بارداری
  •  چنانچه یک شب مصرف قرص را فراموش کردید،  تا نوبت مصرف قرص بعدی به محض یاد آوردن، یک قرص میل کنید.
  •  چنانچه دو شب پشت سر هم مصرف قرص را فراموش کردید، در دو شب بعدی، هر شب به جای یک قرص دو قرص میل کنید و تا آخر بسته مجدداً هر شب یک قرص مصرف نمایید و علاوه بر آن، همزمان از روش پیشگیری دیگری مثل کاندوم استفاده کنید.
  • چنانچه سه شب یا بیشتر مصرف قرص را فراموش کردید، از مصرف بقیه قرص ها خودداری نموده، تا شروع قاعدگی از روش دیگری استفاده کنید. سپس از روز پنجم قاعدگی بسته جدید را آغاز کنید.

 در موارد زیر همزمان با مصرف قرص احتمال حاملگی وجود دارد:

  • ابتلا به اسهال و استفراغ شدید.
  •  مصرف داروهای ضد سل و یا ضد تشنج.
  •  مصرف آنتی بیوتیکهایی،‌مثل آمپی سیلین و تتراساسکلین.

در هر یک از موارد فوق همزمان با مصرف قرص باید از یک روش پیشگیری دیگر، مثل کاندوم، استفاده کرد.

قرص های پیشگیری از بارداری برای چه افرادی مناسب تر است؟

  •  خانم هایی که خواهان یک روش مطمئن قابل برگشت پیشگیری از بارداری هستند.
  •  خانم هایی که قاعدگی منظم و دردناک دارند.
  •  خانم هایی که در سال های اول ازدواج به سر می برند.

موارد منع مصرف قرص های ضدبارداری

  1. حاملگی یا احتمال آن
  2. سرطان پستان
  3. خونریزی های نا شناخته رحمی
  4. بیماریهای قلبی – عروقی
  5. اختلالات خونی
  6. افزایش چربیهای خون
  7. بیماری های کبدی و کیسه صفرا
  8. فشار خون
  9. سردرد های میگرنی
  10. بیماریهای قند
  11. صرع
  12. افسردگی شدید
  13. خانم های سیگاری چاق بالای 35 سال سن که بیش از پنج نخ سیگار در روز مصرف می کنند، بهتر است از روش دیگری استفاده کنند.

مزایای قرص های ضدبارداری 

مزایای استفاده از قرص های ضد بارداری
مزایای استفاده از قرص های ضد بارداری
  •  کاهش میزان بیماریهای التهابی لگن
  •  کاهش میزان کیست خوش خیم و سرطان تخمدان
  •  کاهش میزان غدد خوش خیم پستان
  •  کاهش میزان خونریزی قاعدگی و در نتیجه جلوگیری از کم‌خونی و رفع قاعدگی دردناک
  •  پیشگیری از حاملگی خارج از رحم

نکات مهم در مصرف قرص های ضدبارداری

  • اثر قرص پیشگیری از بارداری یک هفته پس از شروع اولین بسته قرص ظاهر می شود. در صورت انجام نزدیکی در این فاصله، باید علاوه بر مصرف قرص از روش دیگری، مثل کاندوم، استفاده کرد.
  •  قرص ها را بصورت نا پیوسته، مثلاً یکماه در میان یا دو ماه در میان مصرف نکنید.
  • وجود لکه بینی همزمان با مصرف مرتب قرص، به مدت 2 تا 3 ماه اهمیتی ندارد. در صورت تداوم بیشتر باید به پزشک مراجعه کرد.
  • علائمی مانند تهوع، استفراغ و سردرد همراه با مصرف قرص به تدریج پس از 2 تا 3 ماه برطرف می شود. برای پیشگیری از این عارضه بهتر است قرصها را پس از شام و قبل ازخواب مصرف کرد. (در صورت تداوم علائم تهوع و استفراغ می توان همراه با قرصهای پیشگیری، از قرصهای  ویتامین (ب - B6) به مدت محدود استفاده کرد).
  • در مدتی که قرص مصرف می شود، حجم خون قاعدگی به نسبت قبل از مصرف، کاهش می یابد که در صورت کم شدن بیش از حد و لکه بینی یک در میان و یا قطع کامل، باید به پزشک مراجعه کرد.
  • برای مصرف قرص  LD محدودیت سنی وجود ندارد و می توان آن را تا سن 45 سالگی و حتی بیشتر تحت نظارت و کنترل ادامه داد . لیکن در مواردی نظیر فشار خون کنترل نشده و مصرف سیگار و غیره توصیه می شود که مصرف قرص به سن کمتر از 35 سال محدود گردد و در سنین بالاتر افراد باید پس از مشاوره از روشهای دیگری استفاده کنند.
ارزیابی مهاجرت
نظر خود را درباره «معرفی قرص های ضدبارداری» در کادر زیر بنویسید :
لطفا شرایط و ضوابط استفاده از سایت آسمونی را مطالعه نمایید
: برای دریافت مشاوره درباره معرفی قرص های ضدبارداری فرم زیر را تکمیل کنید

هزینه مشاوره ۳۰ هزار تومان می باشد

پاسخ مشاوره شما ظرف 1 روز کاری در پنل شما درج می شود و پیامک دریافت می کنید


دسته بندی های وب سایت آسمونی

آسمونی شامل بخش های متنوعی است که هر کدام از آنها شامل دنیایی از مقالات و اطلاعات کاربردی می باشند، شما با ورود به هر کدام از دسته بندی های مجله اینترنتی آسمونی می توانید به زیردسته های موجود در آن دسترسی پیدا کنید، برای مثال در دسته فیلم و سینما؛ گزینه هایی مثل نقد فیلم، معرفی فیلم ایرانی، فیلم بین الملل، انیمیشن و کارتون و چندین بخش دیگر قرار دارد، یا بخش سلامت وب سایت شامل بخش هایی همچون روانشناسی، طب سنتی، نکات تغذیه و تناسب اندام می باشد.