- آسمونی
- مجله اینترنتی
- سلامت
- طب سنتی
- هر آنچه که باید درباره میخک بدانید!
هر آنچه که باید درباره میخک بدانید!
- - میخک چیست؟
- - میخک برای چی خوبه؟ فواید جویدن میخک
- - طرز استفاده از میخک
- - خواص میخک برای مردان
- - خواص میخک برای زنان
- - میخک در بارداری
- - خواص میخک برای مو و پوست
- - خواص میخک برای سرماخوردگی
- - میخک برای دندان درد (میخک برای عفونت دندان)
- - خواص میخک برای رحم
- - خواص میخک برای عفونت واژن
- - میخک و فشار خون
- - خواص میخک برای لاغری
- - فواید میخک در چای
- - عوارض میخک
- - میخک در چه غذاهایی استفاده میشود؟
- - میخک باعث یبوست میشود؟
- - مقدار مصرف میخک در روز
میخک، گیاهی دارویی میباشد و در طب سنتی از آن جهت درمان بیماریها و مشکلات زیادی استفاده میشود. این گیاه دارای خواص ضد التهابی، ضد عفونی و آنتیباکتریال بوده و موجب تقویت سیستم ایمنی بدن، رفع درد دندان، پیشگیری از ریزش مو، تقویت رحم و تنظیم هورمونهای زنانه میگردد. این مقاله از آسمونی درباره تمام خواص میخک میباشد اگر میخواهید در این باره بیشتر اطلاعات کسب کنید تا آخر ما را همراهی کنید.
میخک چیست؟
نام علمی میخک، Syzygium aromaticum است و به آن میخک صدپر نیز میگویند.
میخک عطر و طعم خوبی داشته و از گذشته بهعنوان ادویه هم به کار میرود.
میخک خواص درمانی و دارویی بسیاری دارد و از چوب آن برای درمان بیماریها استفاده میشود.
میخک طبع گرم و خشگ
میخک برای چی خوبه؟ فواید جویدن میخک
میخک خواص و فواید بی شماری دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
درمان درد دندان و گوش
تقویت کردن حافظه و بهبود عملکرد مغز
جلوگیری و درمان بعضی از سرطانها
درمان سردرد
تقویت سیستم عصبی
از بین بردن تنگی نفس
اشتها آور
تقویت عملکرد کلیه، معده و کبد
بهبود گردش خون
بهبود سلامت قلب
طرز استفاده از میخک
شما میتوانید میخک را به شکل دمنوش، چای یا پودر مصرف کنید. برای تهیه دمنوش میخک، شما میتوانید میخک پودر شده و خشک را داخل قوری ریخته و آب جوش به آن اضافه کنید و ۱۰ تا ۱۵ دقیقه صبر نمایید تا دم بکشد. در آخر هم میتوانید دمنوش را از صافی رد کرده و آن را میل کنید.
خواص میخک برای مردان
از اختلالات شایع که در مردها وجود دارد میتوان به کمبود میل جنسی و اختلال در نعوظ اشاره نمود. یکی از بهترین خواص میخک، افزایش نعوظ و کمک به افزایش میل جنسی است. در اصل نعوظ و عدم میل جنسی به دلیل اختلال در هورمون مردانه یا تستسترون میباشد، در نتیجه گل میخک میتواند در تنظیم سطح این هورمون مردانه بسیار موثر باشد. یکی دیگر از خواص میخک این است که میتواند اسپرمها را تقویت کند.
خواص میخک برای زنان
از جمله خاصیتهای میخک برای زنان میتوان به بهبود عملکرد تخمدانها اشاره کرد. یکی از متداولترین علتهای ناباروری بهم خوردن مزاج رحم است.
میخک در طب سنتی مزاج گرم داشته و مصرف آن قادر است مزاج رحم را متعادل کند.
میخک در بارداری
استفاده از میخک در بارداری بسیار مفید است چون دارای خواص بسیار زیادی میباشد که از جمله آنها میتوان به بهبود سلامت بارداری و رشد جنین، کاهش تورم بارداری، تقویت سیستم ایمنی، بهبود عملکرد گوارش و جلوگیری از مشکلات هضمی و کاهش یبوست اشاره نمود.
خواص میخک برای مو و پوست
این گیاه برای مو و پوست نیز فواید بیشماری دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
درمان ریزش مو
ایجاد طراوت و شادابی به موها
نرم کردن موها
افزایش حجم موها
رفع جوشها، زخم و عفونت
بهبود زخم های پوستی
جوانسازی پوست
خواص میخک برای سرماخوردگی
میخک حاوی موادی همچون ائوژنول و گلیک اسید میباشد که این ترکیبات خاصیت ضدباکتریایی و ضدالتهاب دارند. میخک نه تنها موجب تسکین گلودرد میشود بلکه میتواند درد حاصل از سرفه مداوم را نیز تسکین دهد. همچنین میخک خلطآور طبیعی بوده و میتواند مجرای تنفسی را پاک کند. خواص ضد ویروسی و آنتی اکسیدانی میخک موجب تقویت سیستم ایمنی میشود و به پاکسازی عفونت و سموم از بدن کمک میکند. همچنین میخک میتواند خارش گلو ناشی از سرفه خشک را نیز تسکین دهد. بهتر است به این نکته مهم نیز توجه داشته باشید که دمنوش میخک میتواند تا حد زیادی علائم سرماخوردگی همچون آبریزش بینی و سرفه را کاهش دهد.
میخک برای دندان درد (میخک برای عفونت دندان)
یکی از خاصیت های مهم روغن میخک، کاهش التهاب و درد دندانی و عفونت لثهها میباشد. شما میتوانید ناحیهای که دچار درد شده است را با روغن میخک ماساژ دهید یا این که چند عدد از دانه میخک را داخل دهانتان نگه دارید تا با بزاق دهان ترکیب شود و عصاره آن ترشح گردد. در نتیجه با پخش شدن عصاره میخک داخل دهان، درد دندان نیز کاهش پیدا میکند.
خواص میخک برای رحم
از نظر طب سنتی میخک برای رحم نیز خواص زیادی دارد. میخک میتواند دورهی قاعدگی را تنظیم نماید و جریان خون در رحم را آسان کند. همچنین میتواند التهابهای رحم، درد و علائم مرتبط با آن را کاهش دهد و سلامت رحم را نیز حفظ نماید.
خواص میخک برای عفونت واژن
میخک به خاطر خواص ضد قارچی و ضد میکروبی در طب سنتی به منظور درمان بعضی از عفونتهای واژن مورد استفاده قرار میگیرد. با این حال، شواهد علمی درباره ثابت کردن میخک در از بین بردن عفونتهای واژن بسیار محدود میباشد. به همین علت، توصیه میکنیم در صورتی که به عفونتهای واژنی مبتلا شدید، حتما برای درمان آن به پزشک و متخصص زنان مراجعه فرمایید.
میخک و فشار خون
یکی دیگر از خواص احتمالی میخک، کاهش فشارخون دیاستولیک و سیستولیک میباشد که میتواند فشار خون بالا را کنترل نمایید. البته بهتر است به این نکته مهم نیز توجه داشته باشید که نتایج قطعی در مورد تاثیر این گیاه روی کاهش فشار خون در اختیار نیست، بنابراین بهتر است پیش از مصرف آن با پزشک خود مشورت نمایید.
خواص میخک برای لاغری
میخک به میزان قابل توجهی دارای فیبر بسیار زیادی میباشد که مصرف آن موجب ایجاد احساس سیری در فرد میگردد؛ در نتیجه، فرد نسبت به خوردن غذا میل کمتری نشان میدهد و وزن او کاهش پیدا میکند. مصرف میخک به صورت خشک یا تازه، با کاهش تمایل به پرخوری، به کنترل وزن کمک نموده و از افزایش وزن جلوگیری مینماید. خاصیت ضدالتهابی این گیاه هم با کاهش التهابهای ناشی از چاقی و مقاومت بدن به انسولین، برای لاغری مفید میباشد.
فواید میخک در چای
اگر میخک را به چای اضافه کنید میتوانید از فواید بیشمار آن بهرهمند شوید. در واقع این ترکیب موجب تسکین دردها، بهبود سلامت دهان و دندان و جلوگیری از ایجاد عفونتها میشود.
عوارض میخک
میخک در کنار تمام خواص بینظیری که برای سلامت و بدن دارد، عوارض جانبی نیز دارد که در اینجا به برخی از آنها میپردازیم:
کاهش قند خون: یکی از عوارض میخک تاثیر قابل توجه آن در کاهش قند خون است، افرادی که دچار هیپوگلیسمی هستند باید در مصرف میخک دقت کنند و مرتب قند خون خود را کنترل کنند.
افزایش خونریزی: میخک حاوی مادهای به نام اوژنول است که عامل رقیق کننده خون به حساب میآید، درنتیجه مصرف بیش از حد میخک میتواند سبب رقیق شدن خون و افزایش خطر خونریزی شود. افرادی که مبتلا به هموفیلی هستند و یا داروهای ضدانعقاد مصرف میکنند، بهتر است در مصرف میخک دقت کنند.
تشنج: از دیگر عوارض میخک احتمال ایجاد فعالیت الکتریکی نامنظم در مغز شود و فرد را در معرض خطر تشنج قرار دهد.
حساسیت و آلرژی: مصرف بیش از حد میخک ممکن است سبب ایجاد واکنشهای حساسیتی مثل کهیر، راش، گرفتگی گلو و در حالت های شدیدتر فرد دچار آنافیلاکسی شود.
میخک در چه غذاهایی استفاده میشود؟
در آشپزی، میخک به عنوان ادویهای تند و تیز معروف است و در تهیه غذاهایی مثل خورشت، سوپ، آش و سالاد به کار میرود. این ادویه در غذاهای دریایی هم بیشتر استفاده میشود و به خاطر خاصیتهای ضد باکتریایی و ضد التهابی خود، در تهیه ماهی و میگو هم به کار میرود.
میخک باعث یبوست میشود؟
میخک به عنوان یک ملین طبیعی به کار میرود و قادر است در تسکین مشکلهای گوارشی از جمله یبوست، سنگ کلیه و اسهال تأثیر داشته باشد.
فیبری که در میخک وجود دارد حجم محتوای روده را بیشتر کرده و حرکت روده را آسانتر مینماید.
مقدار مصرف میخک در روز
توصیه میشود به هیچ عنوان بیش از ۲ تا ۳ میخک در روز مصرف نکنید. چون مصرف زیاد میخک میتواند موجب عدم تعادل مایعات و آسیب کبدی گردد. با این حال، شما باید این گیاه را به طور متوسط مصرف نمایید تا دچار عوارض آن نشوید.
عوارض میخک
میخک علاوه بر خواص بی نظیری که برای بدن و سلامتی دارد، عوارض جانبی نیز ایجاد میکند که به شرح زیر هستند:
کاهش قند خون:
یکی از عوارض این گیاه تاثیر قابل توجه آن در کاهش قند خون میباشد، کسانی که دچار هیپوگلیسمی میباشند باید در مصرف میخک دقت نمایند و به صورت مرتب قند خون خود را کنترل کنند.
افزایش خونریزی:
میخک دارای مادهای به نام اوژنول میباشد که عامل رقیق کننده خون به حساب میآید، درنتیجه مصرف بیش از حد آن میتواند موجب رقیق شدن خون و افزایش خطر خونریزی گردد. کسانی که به هموفیلی مبتلا هستند و یا داروهای ضدانعقاد مصرف میکنند، بهتر است در مصرف این گیاه دقت کنند.
تشنج:
از دیگر عوارض میخک این است که میتواند در مغز فعالیت الکتریکی نامنظم ایجاد کند و فرد را در معرض خطر تشنج قرار دهد.
حساسیت و آلرژی:
ممکن است مصرف بیش از حد میخک باعث ایجاد واکنشهای حساسیتی همچون راش، کهیر، گرفتگی گلو و در حالتهای شدیدتر فرد دچار آنافیلاکسی گردد.