- آسمونی
- مجله اینترنتی
- سبک زندگی
- فرزندداری
- علت ختنه پسران + فواید و مراقبت های ختنه
علت ختنه پسران + فواید و مراقبت های ختنه
همه چیز در مورد ختنه کردن پسران
ختنه عملی است که به واسطه آن بخشی از پوست آلت تناسلی مردان بریده می شود. این سنت از دیرباز در دین و آیین مسلمانان بوده و هست. این عمل برای سلامتی بدن فوایدی هم دارد. اما علت اصلی ختنه کردن چیست؟ پورتال آسمونی در این بخش اطلاعات مفیدی و کاربردی در مورد ختنه کردن برای شما عزیزان عنوان می کند که در ادامه می خوانید.
ختنه در کدام ادیان و کشورهای دنیا رایج است؟
ختنه یا پِرِبُرش به بریدن تمام یا بخشی از پوست پیشکلاه آلت تناسلی مردان اشاره دارد. این عمل که قدمتی 15 هزار ساله دارد، یکی از کهنترین اعمال جراحی شناخته شده در جهان است و شواهدی از آن در نگارههای غارهای دوران نوسنگی و آرامگاههای مصری یافت شده است. کاوشگران همچنین با بررسی اجساد مومیایی شده مصریان باستان، انجام این عمل را در بین آنها تأیید کردهاند. ختنه از دیرباز در میان برخی گروههای قومی در آفریقا، استرالیا و دیگر نقاط جهان (بدون وابستگی مذهبی خاص) رواج داشته است. در یهودیت، ختنه جزو ارکان دین محسوب میشود و به عنوان نمادی از پیمان بین خداوند و ابراهیم، پدر یهودیان، تلقی میشود.
در اسلام نیز بر انجام ختنه تأکید شده است، اگرچه در قرآن به طور صریح به آن اشاره نشده، اما در احادیث و روایات از آن یاد شده است. آمار نشان میدهد که میزان ختنه پسران در کشورهای مسلماننشین بالا و در کشورهای اروپایی پایین است. در اروپا، ختنه بیشتر در میان اقلیتهای یهودی، مسلمان و برخی دیگر رایج است. در ایالات متحده آمریکا و کانادا نیز برخلاف اروپا، تا حدی مرسوم است.
علت ختنه کردن چیست؟
به صورت متوسط ختنه طول آلت مردانه را نزدیک به یک سانتیمتر کوتاهتر میکند. در حالت طبیعی زیر پوست آلت تناسلی کودک ماده سفید رنگی ترشح می شود. این ماده خاصیت نرم کنندگی دارد و از چسبیدن پوست به سر آلت جلوگیری می کند ، لازم به ذکر است که این ماده چرک نیست.
در بعضی از مواقع این ترشحات عفونی شده و پوست سر آلت نیز دچار عفونت میگردد. در موارد نادر عفونت مزبور مخصوصا در نوزادان و شیرخواران موجب عفونت کلیهها میشود. آمار نشان داده است که عفونت ادراری در پسر بچههای ختنه نشده به مراتب بیشتر از پسرهای ختنه شده است. بنابر این ختنه کردن از پیدایش عفونت دستگاه ادراری جلوگیری میکند.
دیگر فواید ختنه
پزشکان فواید ختنه را موارد زیر می دانند:
- پسران ختنه شده از بهداشت بالاتری برخوردارند.
- از عفونتهای ادراری و کلیوی پیشگیری می کند.
- کاهش عفونت وتورم دستگاه تناسلی.
- از بیمارهای مقاربتی و احتمالاً سرایت فوری HIV جلوگیری می کند.
- سرطان دستگاه تناسلی در مردان ختنه شده کمتر از سرطان در مردان بدون ختنه است.
- زنانی که شوهرانشان ختنه شده اند کمتر در معرض ابتلا به سرطان دهانه رحم هستند.
- لذت بردن بیشتر از رابطه جنسی در صورت ختنه شدن بیشتر است.
- شانس ابتلا به عفونت ادراری در اولین سال زندگی در یک نوزاد پسر ختنهشده حدود 1 در 1000 و در نوزادانی که ختنه نشدهاند، 1 در 100 است.
- با ختنه میتوان از فیموزیس، بیماریای که مردان ختنه نشده به آن مبتلا میشوند، پیشگیری کرد.
- ختنه از سرطان دهانه رحم در همسر مردان پیشگیری میکند.
برخی پژوهشها نشانگر فوایدی مانند کاهش عفونتهای ادراری دوره نوزادی و کاهش خطر بیماریهای مقاربتی میباشند؛ در حالی که برخی پژوهشگران بر پیامدهایی مانند کاهش حساسیت نرینگی به تحریکات جنسی و آثار سؤ روانشناختی آن تأکید دارند.
روشهای مختلف ختنه کردن
- گذاشتن حلقه پلاستیکی، روش رایج ختنه کردن است. در این روش، حلقه پلاستیکی را روی نوک آلت قرار میدهند و با نخ گره میزنند و 5 تا 7 روز آن را به همین حال نگاه میدارند. در نتیجه پوست جلو نخ سیاه میشود و با حلقه پلاستیکی میافتد. این روش را معمولا قبل از سه ماهگی بکار میبرند.
- ختنه کردن با روش بریدن و دوختن در صورتی که عمل ختنه در یکی دو ماه اول صورت نگیرد، انجام میشود. بعد از انجام ختنه محل باید به دقت نظارت گردد. اگر از محل ختنه چند قطره خون خارج شود، اهمیت چندانی ندارد. ولی اگر خونریزی زیاد باشد باید هر چه زودتر به پزشک اطلاع داده شود تا از خونریزی جلوگیری نماید. در صورت مشاهده ترشحات سیتوزنگ در محل بریدن ختنه ، مادر باید محل را با آب و صابون بشوید و درمعرض هوا قرار دهد.
چه موقعی بهتراست فرزند خود را ختنه کنیم؟
نوزاد پسر هرچه سریعتر باید ختنه شود ولی نباید در 24 ساعت اول بعد از تولد این کار را کرد. علت این فاصله زمانی هم حصول اطمینان از سلامت نوزاد است. این 24 ساعت، این امکان را فراهم می کند که نقایص و بیماریهایی که در آنها نباید ختنه انجام شود، شناسایی شوند.
بهترین زمان ختنه کردن بعد از تولد یا در ماههای اول تولد است؛زیرا احتیاج به بیهوشی عمومی کودک نیست و با بی حسی موضعی انجام میگیرد. ثانیا هزینه زیادی برای خانواده نخواهد داشت. مخصوصا اگر بهداشت و نظافت بعد از عمل رعایت شود، محل ختنه زودتر التیام مییابد.
اگر ختنه در ماههای اول تولد انجام نشود، در این صورت علاوه بر اینکه کودک را باید بیهوش کرد و ختنه نمود، هزینهای بر خانواده تحمیل میگردد و اثر بد روانی نیز بر کودک میگذارد. چون او در سنین کودکی (بویژه 2 تا 3 سالگی) نسبت به حفظ آلت تناسلی خود حساسیت دارد و چه بسا ختنه را تنبیه پدر و مادر در حق خود میپندارد و این تصور کودک را آزرده میکند.
آیا ختنه شدن از نظر علمی تاثیری در بهبود رابطه جنسی دارد؟
در مورد تاثیر ختنه در تواناییهای جنسی مردان اخیراً توسط دانشگاه جان هاپکینز بررسی صورت گرفته است. طی مصاحبه با 5000 مرد اوگاندایی که نیمی از آنها ختنه نشده بودند نتایج زیر حاصل شد:
بر اساس این تحقیق از نظر کمیت و کیفیت رابطه جنسی تفاوت محسوسی بین دو گروه وجود نداشت. در واقع طبق یک تحقیق قبلی آمار ابتلا به ایدز در ختنه شدهها 50 درصد کمتر از ختنه نشده هاست. البته نگرانیهایی از بابت احتمال خطر ختنه شدن در کاهش کمی و کیفی رابطه جنسی وجود داشت که این تحقیق در پاسخ به این نگرانیها انجام شده بود.
در چه مواردی نباید نوزاد را ختنه کرد ؟
ختنه نوزاد به طور کلی یک عمل بی خطر و رایج است، اما در برخی موارد انجام آن ممنوع یا غیرقابل توصیه می باشد.
موارد منع ختنه:
- هیپوسپادیاس: در این نقص مادرزادی، مجرای ادرار در زیر آلت تناسلی یا روی ساقه آن قرار دارد. در این موارد، ابتدا باید هیپوسپادیاس با جراحی ترمیم شود و سپس در صورت تمایل، ختنه انجام گردد.
- آلت تناسلی بسیار کوچک: اگر طول آلت تناسلی نوزاد کمتر از 2.5 سانتیمتر باشد، ختنه ممکن است دشوار و یا با ریسک عوارض بالا همراه باشد.
- فیبروز: در این بیماری، پوست پیشکشیده آلت تناسلی ضخیم و سفت میشود و به سختی به عقب رانده میشود. در موارد شدید فیبروز، ختنه ممکن است باعث بدتر شدن وضعیت شود.
- اختلالات انعقادی خون: اگر نوزاد دارای اختلالات انعقادی خون باشد، ختنه می تواند خطر خونریزی را افزایش دهد.
- عفونت ها: در صورت وجود عفونت در ناحیه تناسلی، باید قبل از ختنه، عفونت درمان شود.
موارد عدم توصیه ختنه:
- نارس بودن: اگر نوزاد نارس باشد، سیستم ایمنی بدن او ضعیف تر است و ممکن است بیشتر در معرض خطر عفونت بعد از ختنه قرار گیرد.
- بیماری های جدی: اگر نوزاد به بیماری های جدی مانند بیماری قلبی یا تنفسی مبتلا باشد، ختنه ممکن است خطرناک باشد.
مراقبت های بعد از ختنه نوزاد
مراقبت های اولیه پس از ختنه کردن بسیار مهم است حتما موارد ذکر شده در ادامه را انجام دهید.
- پوشک نوزاد را به محض کثیف شدن تعویض کنید و ناحیه تناسلی را با آب ولرم و تمیز به آرامی بشویید. از مالیدن ناحیه خودداری کنید. به مدت 3 تا 4 روز طبق دستور پزشک از پماد آنتی بیوتیک برای جلوگیری از عفونت استفاده کنید.
- تا زمانی که زخم به طور کامل بهبود نیافته، از استفاده از صابون، پودر، لوسیون و هر ماده ی تحریک کننده دیگر در ناحیه تناسلی خودداری کنید.
- تا زمانی که بخیه ها یا حلقه جذب نشده اند، از حمام کردن نوزاد خودداری کنید. در بعضی منابع گفته شده است که می توان بعد از افتادن پانسمان اولیه، نوزاد را حمام کرد و مقداری نمک به آب اضافه کرد تا به بهبود سریعتر زخم کمک کند. اما به هیچ وجه از مواد ضدعفونی کننده در آب استفاده نکنید.
- به طور مرتب محل ختنه را بررسی کنید و در صورت مشاهده ی هر گونه علائم غیرطبیعی مانند خونریزی بیش از حد، ترشحات چرکی، تورم شدید، قرمزی یا تب، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.
نکات دیگر:
- نخ بخیه معمولا طی 7 تا 10 روز جذب می شود. اگر از حلقه استفاده شده باشد، حداکثر تا یک هفته خود به خود می افتد.
- برای راحتی نوزاد و جلوگیری از تحریک ناحیه ی ختنه، لباس های گشاد و نخی به او بپوشانید.
- تا زمانی که زخم به طور کامل بهبود نیافته، از فعالیت های شدید بدنی که ممکن است باعث تحریک ناحیه تناسلی شود خودداری کنید.
- تمام داروهای تجویز شده توسط پزشک را طبق دستور مصرف کنید.
- در صورت مشاهده ی هر گونه علائم نگران کننده مانند خونریزی بیش از حد، تورم شدید، قرمزی، تب یا ترشحات چرکی، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.
عوارض ختنه
ختنه، زمانی که توسط پزشک باتجربه و با رعایت بهداشت کامل انجام شود، معمولا عوارض جانبی قابل توجهی به همراه ندارد. با این حال، در برخی موارد ممکن است عوارضی مانند موارد زیر رخ دهد:
- خونریزی: خونریزی شدید، مهمترین عارضه ختنه است که باید به سرعت توسط پزشک کنترل شود.
- بریدن سر آلت: این عارضه بسیار نادر است و در صورت وقوع، نیاز به ترمیم فوری توسط جراح دارد.
- ورم و چسبندگی پوست: اگر ختنه در زمان مناسب انجام نشود یا بهداشت دستگاه تناسلی نوزاد به درستی رعایت نگردد، پوست سر آلت متورم و چسبنده شده و مجرای ادرار تنگ می شود. این عارضه که "فیموزیس" نامیده می شود، باعث سختی و فشار در هنگام ادرار کردن می شود. در چنین مواردی، باید ضمن رعایت دقیق بهداشت، هر چه زودتر اقدام به ختنه ی نوزاد کرد.
- ترشحات سفید رنگ: اگر ختنه در ماه های اول تولد انجام نشود، ممکن است ترشحات سفید رنگی زیر پوست آلت تناسلی ایجاد شود. این ترشحات چرکی نبوده و مادر می تواند با شستشوی ملایم آن ها در حمام، آنها را پاک کند.
- عفونت: در صورت رعایت نکردن بهداشت نوزاد و پیروی نکردن از دستورات پزشک احتمال عفونت افزایش پیدا میکند که علائم آن تب، ترشحات بد بو و لفزایش قرمزی و تورم است.
این عوارض معمولاً در کمتر از 1 درصد موارد دیده میشوند و شایعترین آنها عبارتند از : عفونت محل زخم، خونریزی زیاد، عدم برداشتن کافی پوست و پل پوستی. پل پوستی، در واقع قسمتی از پوست تنه آلت تناسلی مذکر است که به سر آلت تناسلی می چسبد. البته ختنه می تواند باعث ایجاد التهاب و تنگی سوراخ ادراری شود که علت آن هنوز به درستی معلوم نیست.
جمع بندی
ختنه، عمل جراحی برداشتن پوست پیشکشیده ی آلت تناسلی مردان است که در بسیاری از فرهنگ ها و مذاهب رایج می باشد. این عمل فواید و مضرات خاص خود را دارد و تصمیم گیری نهایی برای انجام یا عدم انجام آن باید با آگاهی کامل و پس از بررسی جوانب مختلف توسط والدین یا سرپرست قانونی کودک انجام شود.