- آسمونی
- مجله اینترنتی
- دکوراسیون
- دانستنی معماری
- چه نوع کولری مناسب است؟ آبی، گازی، پنکه

چه نوع کولری مناسب است؟ آبی، گازی، پنکه
با توجه به گرم شدن هوا آسمونی در این بخش انواع سیستم های سرمایشی و انواع کولر را معرفی می کند. کولر آبی، کولر گازی و پنکه. برای آشنایی با وسایل سرمایشی این مقاله را تا پایان مطالعه نمایید.
کولر آبی
کولر آبی، کولری است که با تبخیر آب، هوا را خنک میکند. کولرهای آبی با فرایند سرمایش تبخیری کار میکنند.
سرمایش تبخیری فرایندی است که در آن از پدیدهٔ تبخیر به عنوان یک جاذب گرمایی طبیعی استفاده میشود. در این فرایند گرمای محسوس هوا جذب شده و به عنوان گرمای نهان لازم برای تبخیر آب استفاده میشود. مقدار گرمای محسوس جذب شده به مقدار آبی که تبخیر میشود بستگی دارد.
سرمایش تبخیری یک فرایند بسیار قدیمی است که منشأ آن به هزاران سال قبل، در تمدنهای باستانی ایران و مصر بازمیگردد. خنککنندههای تبخیری نوین بر اساس نمونههای اولیهای که در دههٔ 1900 آمریکا ساخته شد تولید میشوند. سرمایش تبخیری میتواند بصورت مستقیم یا غیر مستقیم و خودبخودی یا مختلط، انجام شود. در سرمایش تبخیری مستقیم، مقدار آب موجود در هوای خنک شده افزایش مییابد. در سرمایش تبخیری غیرمستقیم، تبخیر در درون یک مبدل حرارتی انجام میشود و مقدار رطوبت موجود در هوای خنک شده، تغییری نمیکند.
از آنجایی که بالا بودن نرخ تبخیر رطوبت نسبی را افزایش داده و ممکن است موجب عدم آسایش محیط شود روش سرمایش تبخیری مستقیم باید در مناطقی اجرا شود که رطوبت نسبی در آنجا کم باشد. هرگاه فرایند تبخیر بطور طبیعی انجام شود تبخیر خودبخودی انجام میشود. در صورتی میتوان یک فضا را با تبخیر خود بخودی خنک نمود که در آن سدی از آب راکد یا در جریان مانند حوضچه یا فوارهٔ آب وجود داشته باشد. در مواردی که تبخیر توسط دستگاههای مکانیکی انجام شود تبخیر مختلط است. واضح است که در این نوع تبخیر انرژی مصرف میشود، ولی مقدار انرژی مصرفی در مقایسه با تهویهٔ مطبوع بسیار کمتر است. اساس روش سرمایش تبخیری، ترمودینامیک تبخیر آب یا به عبارت دیگر تغییر حالت آب از مایع به بخار است.
کولر گازی
کولر گازی، کولری است که با تبدیل گاز به مایع و سپس مایع به گاز تولید سرما میکند (گرما را میگیرد). کولر گازی را ویلیس کریر در سال 1902 میلادی اختراع کرد.
انواع کولرهای گازی
تهویه مطبوع شاخهای از تأسیسات در مهندسی مکانیک میباشد که با توجه به عملکرد و کاربری سیستمهای مختلف در این زمینه، دارای تنوع بالایی میباشد که کولر گازی یکی از این سیستمها میباشد و امروزه دارای طرفداران زیادی میباشد
کولرهای گازی معمولاً در چند مدل ساخته میشوند:
- کولرهای یک تکه یا پنجرهای
- کولرهای دو تکه (اسپلیت)
- کولرهای پرتابل (قابل حمل)
- کولرهای ایستاده
- کولرهای سقفی یا کاستی
- کولرهای داکتی یا کانالی
- کولرهای چند شعبه یا مولتی
چه نوع کولری مناسب است؟ آبی، گازی، پنکه
کولرهای دوتکه
اسپلیت (Split) نوعی کولر گازی است که هوای گرم خانه را گرفته و به حالت خنک به داخل برمیگرداند این کار تا جایی اتفاق میافتد که ترموستات به دمای دلخواه برسد. کولر در واقع همانند یخچالی است که محفظه عایق ندارد. مایع مبرد مانند فرئون گرما را گرفته بخار میشود و محیط را خنک میکند. در کولرها دستگاهی که مبرد را بخار میکند همانند یخچال است.
کولرهای دوتکه یا اسپلیتها از دو واحد مجزا ساخته میشوند، یونیت خارجی شامل کمپرسور و کندانسور است که در خارج از ساختمان نصب میگردد و یونیت داخلی که واحد تبخیر (اواپراتور) در آن جای دارد در داخل ساختمان جای میگیرد. یونیت خارجی و یونیت یا پنل داخلی توسط دولولهٔ مسی یا آلومینیومی به همدیگر مرتبط هستند. لولهٔ باریکتر گاز سرد را از یونیت بالا به یونیت داخلی منتقل میکند و لوله ضخیمتر کار خروج وانتقال گاز گرم را به یونیت و کمپرسور بالا به عهده دارد. این کولرها معمولاً دارای دستگاه کنترل از راه دور هستند. این نوع کولرها شامل دو مدل معمولی و اینورتر میشوند که در مدل اینورتر تا حداکثر شصت درصد (البته در شرایط ایدهآل) از مصرف انرژی را نسبت به مدل معمولی کاهش میدهد.
نحوه تشخیص کولر اینورتر (inverter)از کولر معمولی چیست؟
نسل جدید کولر های گازی یا اسپلیت ها ،کولرهای اینورتر می باشد ، که ممکن است مردم به کولرهای گازی اینورتر کولرهای گازی کم مصرف نیز بگویند. اینورتر یا مبدل برق دستگاه الکترونیکی است که جریان متناوب را به جریان مستقیم تبدیل میکند. جریان متناوب تبدیل شده میتوانند بر اساس نیاز در هر ولتاژ و فرکانسی باشد که بوسیله ترانسفورماتورهای مناسب و مدارها کنترل میشود.
- مطمئنترین راه خرید از مراکز معتبر و دارای گارانتی معتبر است
- معمولاً شکل کولرهای اینورتر بسیار شیک و بوده و دارای بستهبندی قابلقبول است
- یکی دیگر از راههای تشخیص آن آمپر مصرفی پایین این کولرهاست که روی برچسب فنی آن درج شده که معمولاً کولرهای اینورتر 18 هزار مصرفی معادل 7 آمپر داشته که در کولر معمولی این مصرف به 10 آمپر هم میرسد
کولر گازی پرتابل
کولر گازی پرتابل یا قابل حمل، در ظرفیتهای پایین ساخته میشود و دارای حالت گرمایش نیز هست. این مدل کولر گازی دارای ریموت کنترل است و به دلیل شکل آن، برای فضاهای کوچک اجارهای یا استفاده موقت استفاده میشود. تمام بخشهای مختلف کولر گازی از جمله کندانسور، اواپراتور و… در یک مجموعه جا گرفتهاند و در حالت سرمایش، گرمای موتور از طریق لوله خرطومی پشت دستگاه به بیرون انتقال پیدا میکند. در نتیجه، این لوله خرطومی باید به پنجره یا منفذی که هوا را به بیرون انتقال میدهد وصل گردد. در غیر این صورت، گرمای خارج شده از هوا دوباره از طریق همین لوله خرطومی به فضا برمی گردد و کار تهویه و سرمایش به درستی انجام نمیشود. اما در حالت گرمایش، نیازی به این کار نیست. گرمایش در این نوع کولر گازی از طریق هیتر انجام میشود که زیاد مقرون به صرفه نیست. اما امکان استفاده از این حالت در کولر گازی پرتابل در نظر گرفته شده است.
کولر گازی ایستاده
کولر گازی ایستاده بر خلاف پرتابل دو تکه است به این معنی دارای واحد خارجی و داخلی میباشند. پنل داخلی آنها در داخل قرار میگیرد باید توجه داشت که پنل داخلی را نمیتوان مانند پرتابل حمل و جابجا کرد اما پنل خارجی باید در فضای بیرون نصب گردد.
کولر گازی ایستاده در ظرفیتهای بالا حدوداً تا 960000 بی تی یو تولید میشوند به همین علت در سالنهای وسیع و بسیار بزرگ مناسب میباشد و استفاده میگردد.
کولرگازی ایستاده مصرف انرژی پایینی دارند و همچنین قدرت رطوبت زدایی بالای دارند
کولر گازی پنجرهای
کولرگازی پنجرهای شامل کندانسوری است که در انتهای این اتاقک و به سمت بیرون است و یک فن کندانسور در پشت آن است که هوا از طریق آن دمیده میشود و به حذف گرما از کندنسورکمک میکند. این کولر گازیها به دلیل نداشتن ریموت کنترل و نداشتن حالت گرمایش، کمتر مورد استفاده قرار میگیرند. کولر گازی پنجرهای دارای ایراداتی است. از معایب این نوع کولر گازی، نداشتن ریموت کنترل و مصرف بالای برق و ایجاد سر و صدای زیاد است.
پنکه
پنکه یکی از وسایلی است که در منازل و ساختمانها فراوان مورد استفادهاست البته از کولر نیز در این خصوص استفاده میشود. پنکه دارای پرههای اریب است که با چرخیدن خود باعث جابجایی و خنکی هوا میشود گرچه محصول جدیدتر و مشابهی به نام پنکه بیپره وجود دارد که فاقد پره است.
پنکههای خانگی در سه مدل رومیزی، سقفی یا دیواری ساخته میشوند. یکی از کاربردها پنکه در محیطهایی است که به دلیل بالا بودن درصد رطوبت هوا امکان استفاده از کولر آبی وجود ندارد.
پنکه رومیزی
پنکههای رومیزی در دو مدل پایهکوتاه و پایهبلند ساخته میشوند. در ایران تعداد کارخانههای تولید کننده پنکه رومیزی انگشت شمار است.
قسمتهای مهم پنکه رومیزی
- موتور، که معمولاً از نوع تکفاز روتورقفسی با راهانداز خازنی و سیمپیچ کمکی است.
- پرههای خنک کننده
- نگه دارنده پره خنک کننده
- شبکه سیمی یا محافظ خنک کننده و پایه
- صفحه کلید
- کلید ساعتی
طریقه جا زدن شبکه پروانه پنکه رومیزی
شبکه را به بدنه با جایی که موتور درون آن قرار دارد میبندند بعد از بستن شبکه نیمه واشر مخصوص پشت پروانه خنک کننده را به محور موتور میبندند. بعد از واشر مخصوص پروانه خنک کننده را در جای خود گذاشته و پیچ روی پروانه خنک کننده را میبندند و نیمه دیگر شبکه را به نیمه ثابت شبکه بسته شده میبندند.باید توجه داشت پیچ محافظ پروانه یا همان پیچ نگهدارنده که بر روی پروانهء خنک کننده قرار دارد بر خلاف پیچهای موجود در بازار عموماً چپ پیچ بوده که جهت باز کردن پنکه برای تمیز کردن یا تعمیرات بایستی به آن توجه داشت.
مدار الکتریکی پنکه رومیزی
مدار الکتریکی یک پنکه رومیزی مجهز به تایمر است. لازم به توضیح است که موتور پنکه رومیزی دارای سه دور تند، متوسط، و کم است که توسط یک صفحه کلید با چهار دکمه امکان بهره برداری از دورهای مختلف آن فراهم میگردد. از این چهار دکمه برای قطع و سه دکمه برای دورهای مختلف است. کلیدها با استفاده از مکانیزم سیمبندی کمکن دور سرعت موتور را کنترل میکنند.
پنکه دیواری
ساختمان پنکه دیواری مشابه پنکه رومیزی است، با این تفاوت که به جای قرار گرفتن روی میز یا زمین، روی دیوار نصب میشود و از این نظر که در دسترس کودکان نیست و خطر برخورد با آن کمتر است مزیت دارد. این پنکه مجهز به دستگاه کنترل از راه دورند.
موتور این نوع پنکهها نیز از نوع تکفاز خازندار است. در زیر این پنکه ممکن است لوستر نصب شده باشد. بیشتر پنکههای سقفی موجود در بازار از نوع سهپره هستند اما پنکههایی که پرههای بیشتری داشته باشند نیز وجود دارند. این پنکهها دارای دو سیمپیچ اصلی و راهانداز (کمکی) هستند. برای کنترل سرعت از سیمپیچی سلف چندسر که با موتور تکفاز خازندار سری شده است استفاده میشود. این سیمپیچ در بیشترین سرعت از مدار خارج میشود و موتور با ولتاژ نامی کار خواهد کرد اما در سرعتهای پایینتر بخشی از این سیمپیچی در مدار قرار میگیرد. کنترل دور این پنکه معمولاً از راه یک کلید گردان که روی دیوار نصب میشود انجام میگیرد.