- آسمونی
- مجله اینترنتی
- وبگردی
- آغاز فصل پاییز و شور و اشتیاق تولید آذوقه ی فصل سرد

آغاز فصل پاییز و شور و اشتیاق تولید آذوقه ی فصل سرد
شور و اشتیاق بسیار و کار سخت مادر خانواده :
در انتهای فصل تابستان برخلاف بچه ها که اشتیاقی بسیار زیاد برای رفتن به مدرسه و شروع سال تحصیلی دارند بسیاری از خانم های خانه که از قدیم الایام طعم مواد غذایی ارگانیک همچون رب و ترشی و ... را به خوبی حس کرده اند ، بسیار نگران اماده سازی توشه ی یک سال خود و خانواده خود هستند .
بدون شک استفاده از مواد ارگانیک در سلامت خانواده تاثیر بسیاری دارد . موادی که خودمان میدانیم دقیقا چگونه تولید شده و چقدر بهداشت در تولید آن رعایت شده است . یکی از این مواد رب گوجه فرنگی است .
تولید رب در اغاز فصل پاییز :
در بسیاری از مناطق کشور بخصوص مناطقی که با شروع فصل پاییز سرما نیز در آنجا شروع می شود ، ابتدای ماه مهر ماه درست کردن رب گوجه فرنگی است . طرز تهیه رب گوجه فرنگی به گونه ای است که نیاز به حضور تعداد زیادی از اعضای خانواده در مراحل مختلف آن احساس می شود . بعد از خرید گوجه ، پوست کندن اغلب توسط خانم های خانه انجام می شود . بعد از پوست کندن مراحل له کردن گوجه می رسد که توسط آقایان و با چکمه های بلند غالبا صورت می گیرد . بعد از رد کردن این مراحل ماده ی تهیه شده در داخل دیگ های بزرگ و یا حتی قابلمه های کوچک ریخته و شده و روی شعله قرار میگیرد .

در خانه باغها و در خانه های روستایی اجاقهای دست سازی وجود دارد که از هیزم برای پخت و پز روی آنها استفاده می شود . در این مواقع غالبا طعم رب نیز بسیار خوب و لذیذتر از حالاتی است که روی اجاقهای گازی پخته می شوند .
مراحل پخت نیز بسیار سخت است . باید مرتب رب در زمان پخت بهم زده شود و بدین ترتیب ساعت ها زحمت نیاز است تا یک شیشه رب بدست بیاید .
از سویی دیگر بسیاری از خانواده در همین حین اقدام به تهیه ی سس گوجه فرنگی نیز می کنند. طرز تهیه سس گوجه فرنگی نیز روش های خاص خود را دارد که در نقاط مختلف کشور متفاوت است . برای مثال در مناطق جنوبی کشور مقدار فلفل اضافه شده به سس گوجه بسیار زیاد است و در نتیجه سس به اصطلاح آتشی می شود .
دوشاب یا شیره انگور :
یکی از دیگر مواردی که در ابتدای فصل پاییز به صورت گسترده ای پخت می شود، دوشاب یا همان شیره انگور است . شیره ی انگور به دلیل بهره مندی از ویتامین های زیاد بسیار مقوی است و از طرفی شیرینی آن ضرروزیان شیرینی قند و ... را ندارد .
مراحل تولید و طرز تهیه دوشاب نیز بسیار پیچیده و البته بسیار سخت است . استفاده از انگور های مناسب اولین قدم در مسیر رسیدن به یک دوشاب مناسب است . انگور های سست شده و یا انگور های نرسیده ممکن است سبب تغییر رنگ دوشاب شده و کل کار را خراب کنند.
مراحل تهیه کمی تا قسمتی شبیه تهیه رب گوجه فرنگی است . اجاق نیاز است و کمک تمامی اعضای خانواده !

بعد از خرید انگور باید دانه های انگور در ظرفی ریخته شده و به وسیله ی یکی از اعضای خانواده که اغلب از آقایان است با همان چکمه های ربمان له شده تا آب آن ها به طور کامل خارج شود . بعد از له شدن تفاله ها از صافی رد می شوند و در ظرف مخصوص پخت ریخته می شوند .
در مراحل بعد نیاز به استفاده از خاک مخصوصی است که به خاک دوشاب معروف است . ترکیبی خاص که سبب سفتی بیشتر دوشاب نیز می شود .
پخت دوشاب حقیقتا کار سختی است و استفاده از تکنیک های مختلف در پختن آن سبب تفاوت بسیاری در طعم دوشاب خواهد شد . از این رو بهتر است افراد کم تجربه در پخت آن از مقدار کم شروع کرده و حجم زیادی را برای شروع انتخاب نکنند. چون ممکن است در این صورت با یک اشتباه تمام تلاش آنها بی نتیجه بماند .
دوشاب مصارف بسیاری دارد و کمتر به صورت بسته بندی شده و تولیدی کارخانه قابل دسترسی است . از این ماده برای پخت و پز در غذاهای مختلفی همچون حلواهای مناسبتی و خانگی ، تولید خاگینه و ... به صورت گسترده ای استفاده می شود .
لواشک و خشک کردن میوه ها :
از دیگر مواردی که اشاره به آن ضروری است درست کردن لواشک و خشک کردن میوه ها در این موقع از سال است. غالبا در پایان فصل تابستان بسیاری از میوه ها بخصوص میوه های ترش همچون آلو و ... کاندیدای اول تبدیل شدن به لواشک هستند. لواشک نیز با روش ها و تکنیک های مختلفی تولید می شود که در نتیجه ی آن یک محصول با طعم های متفاوت تولید می شود . همچنین در این فصل بسیاری از خانواده ها اقدام به خشک کردن میوه ها می کنند. زرد آلو ، آلو ، آلبالو ، سیب و ... از میوه هایی هستند که بیشتر از باقی میوه ها خشک کردن آنها مرسوم است .
ترشی ، مربا :
از دیگر مواد غذایی که به صورت اختصاصی توسط خانم ها در این فصل آماده میشود انواع ترشی ها و مرباها می باشد . ترشی از آن دسته موادی است که استفاده از ان بخصوص در فصل سرد سال بسیار دلپذیر است . انواع مختلف ترشی از ترشی لیته گرفته تا خیار شور در خانه ها تولید میشوند که هر کدام نیز روش های خاصی برای تولید دارند . طرز تهیه خیار شور در نقاط مختلف کشور متفاوت است و میزان شوری و تلخی آن بسته به ذائقه ی خانواده تغییر می کند .