- آسمونی
- مجله اینترنتی
- وبگردی
- دلیل درد در هنگام مدفوع کردن چیست؟
دلیل درد در هنگام مدفوع کردن چیست؟
دلیل درد در هنگام مدفوع کردن چیست؟
یکی از مشکلاتی که ممکن است بسیاری از افراد در هنگام اجابت مزاج با آن روبرو باشند احساس درد در هنگام عمل دفع است. درد خفیف در هنگام عمل دفع مشکلی غیرعادی و عجیب نیست؛ اما زمانی که این درد شدید و مداوم باشد میتواند نشان از یک بیماری مقعدی دهد. به طور معمول بیماریهای مختلفی در ناحیه نشیمنگاه میتوانند عامل درد در هنگام عمل دفع باشند که از آن جمله یبوست، بواسیر و شقاق هستند.
یبوست و نقش آن در درد هنگام اجابت مزاج
یکی از عارضههایی که میتواند عامل درد در هنگام عمل دفع باشد یبوست است. شاید برای بسیاری از بیماران سؤال باشد که یبوست چیست و چه علائمی دارد؟ در پاسخ به بخش اول این سؤال باید گفت یبوست به وضعیتی در بدن فرد گفته میشود که اجابت مزاج کمتر از سه بار در هفته رخ میدهد. در این وضعیت مدفوع فرد حالتی خشک و سفت پیدا میکند و به سختی از مقعد فرد خارج میشود. سفت و خشک بودن مدفوع باعث میشود که اجابت مزاج همراه با درد باشد و گاهی مدفوع از مقعد خارج نشود و یا در هنگام خروج باعث آسیب به این ناحیه گردد.
بیماری یبوست به دلیل کند شدن حرکات روده و جذب بیشتر آب داخل روده بزرگ و سفت شدن مدفوع رخ میدهد. یبوست اگرچه مشکلی است که بسیاری از افراد آن را در طول زندگی خود تجربه میکنند؛ اما نیازمند درمان است تا با آسیب به دهانه مقعد مشکلاتی همچون شقاق یا بواسیر را به وجود نیاورد.
از جمله علائم یبوست موارد زیر هستند:
- احساس دفع ناقص
- تعداد دفعات کمتر اجابت مزاج
- سفت شدن مدفوع
- احساس نفخ
- احساس درد در هنگام اجابت مزاج
- نیاز به زور زدن در هنگام اجابت مزاج
موارد گفته شده همگی نشاندهنده این هستند که فرد به یبوست مبتلا است. یبوست در بیشتر مواقع به دلیل مصرف کم آب و مایعات، میوه و سبزیهای سرشار از فیبر، مصرف بیش از حد کافئین، عدم تحرک، اختلالات هورمونی و مصرف برخی از داروها به وجود میآید و کنترل آن برای جلوگیری از ابتلا به سایر بیماریهای مقعدی بسیار اهمیت دارد.
بیماری بواسیر و نقش آن در درد ناحیه مقعد هنگام دفع
یکی از بیماریهای بسیار شایع ناحیه نشیمنگاه بیماری بواسیر نام دارد. این بیماری را با نام هموروئید نیز میشناسند و به وضعیتی گفته میشود که سیاهرگهای ناحیه مقعد یا پایین راستروده متورم و ملتهب میشوند و شکلی شبیه رگهای واریسی پیدا میکنند.
بیماری هموروئید به دو شکل داخلی و خارجی میتواند در بدن فرد دیده شود. در بواسیر داخلی رگهای انتهای راستروده دچار کشش و التهاب میشوند و در بواسیر خارجی رگهای اطراف دهانه مقعد. التهاب و تورم و ایجاد توده هموروئید در ناحیه خروجی مقعد میتواند باعث شود تا فرد در هنگام دفع درد بسیاری را تحمل کند.
از جمله علائم بواسیر که افراد میتوانند با توجه به آنها متوجه بیماری بواسیر خود شوند موارد زیر هستند:
- خونریزی به رنگ قرمز روشن در هنگام اجابت مزاج
- احساس درد در ناحیه مقعد در هنگام اجابت مزاج
- خروج ترشحات لزج و چسبنده
- مشاهده بیرونزدگیهای گوشتی از ناحیه مقعد
- سوزش و خارش مقعد
- احساس دفع ناکامل مدفوع
موارد نام برده از جمله شایعترین علائم بواسیر هستند که افراد با مشاهده آنها میتوانند تا حدودی نسبت به ابتلا به این بیماری مشکوک شوند.
از آنجایی که بیماری بواسیر به دو نوع بواسیر خارجی و بواسیر داخلی تقسیم میشود و نوع داخلی آن خود دارای چهار درجه است، بسیار مهم است تا بیماران برای درمان این بیماری به یک پزشک حاذق و باتجربه مراجعه کنند. پزشکان متخصص کولورکتال که در زمینه بیماریهای ناحیه مقعد و روده بزرگ تحصیل کردهاند جهت درمان بیماری بواسیر پیشنهاد میشوند؛ زیرا این پزشکان میتوانند بیماری بواسیر را به درستی تشخیص داده و درمان متناسب با آن را به افراد پیشنهاد دهند. یکی از مراکز درمانی که افراد میتوانند جهت درمان بیماری بواسیر خود به آن مراجعه کنند مرکز تخصصی درمان فوری است که بهترین پزشکان با بهترین دستگاه لیزر انواع بیماریهای نشیمنگاهی همچون بواسیر را به شکل قطعی درمان میکنند.
شقاق مقعدی و تاثیر آن در درد هنگام مدفوع کردن
یکی دیگر از بیماریهای مقعدی که میتواند باعث درد در هنگام اجابت مزاج شود بیماری شقاق است. شاید برای بسیاری از افراد سؤال باشد که شقاق مقعدی چیست؟ در پاسخ باید گفت شقاق یکی از بیماریهای شایع نشیمنگاهی به شمار میرود که بر اثر آن یک شکاف یا پارگی در پوست دهانه مقعد ایجاد میشود. شقاق مقعدی میتواند باعث درد و خونریزی در هنگام عمل دفع شود و وضعیت ناخوشایندی را برای فرد به وجود آورد. بیماری شقاق یا فیشر میتواند در همه سنین رخ دهد و مختص سن خاصی نیست. این بیماری به دو شکل شقاق حاد و شقاق مزمن در افراد دیده میشود.
شقاق حاد وضعیتی از این بیماری است که برای اولین بار در بدن فرد به وجود میآید و به طور معمول پس از ۶ تا ۸ هفته با مراقبتهای خانگی بهبود مییابد. شقاق مزمن در واقع همان شقاق حاد درمان نشده است که عمیقتر شده و نیاز به درمانهای جدیتر دارد. به طور معمول شقاق مزمن با روشهایی همچون جراحی یا لیزردرمانی قابل مداوا است و درمان شقاق حاد با مراقبتهای خانگی و استفاده از داروها و پمادها انجام میشود.
از آنجایی که شقاق باعث ایجاد یک بریدگی در پوست اطراف دهانه مقعد میشود درد بسیاری را در هنگام اجابت مزاج به وجود میآورد. زمانی که افراد درد، خونریزی در هنگام عمل دفع و یا یک زائده گوشتی کوچک را در ناحیه مقعد خود احساس میکنند به احتمال بسیار زیاد دچار شقاق شدهاند و درد هنگام مدفوع کردن میتواند ناشی از این بیماری باشد.
علاوه بر موارد گفته شده درد در هنگام مدفوع کردن میتواند ناشی از بیماری التهابی روده، بیماری پروکتیت یا سرطان مقعد نیز باشد؛ اما دلایلی که از آنها نام برده شد از جمله شایعترین دلایل درد در هنگام مدفوع کردن هستند که باید نسبت به درمان آنها اقدام کرد.
جهت درمان شقاق مقعدی نیز امکان مراجعه به مراکز تخصصی همچون درمان فوری وجود دارد تا این بیماری برای همیشه توسط پزشکان فوقتخصص مداوا گردد.