- آسمونی
- مجله اینترنتی
- فیلم و سینما
- ارزش یک بار دیدن را دارد، نگاهی به فیلم سال گربه
ارزش یک بار دیدن را دارد، نگاهی به فیلم سال گربه
شنبه ۱۹ ابان ۱۴۰۳
چکاوک شیرازی
نگاهی به فیلم سال گربه
سال گربه
سال گربه را مصطفی تقی زاده با بازیگری بهرام افشار و سارا بهرامی ساخته. اگر بخواهیم نگاهی موشکافانه به فیلم داشته باشیم حتما این فیلم در دسته ی فیلم های خوب جایی نخواهد داشت. اما به عنوان فیلمی صرفا برای سرگرمی، فیلم بدی نیست و این احتمال هست که همه آن را نپسندند.
فیلم با توجه به داستان فانتزی که دارد فضای جذابی هم ساخته است. لوکیشن های پر از رنگ های تند که اتفاقا خوب هم از آب در آمده. نویسنده دلیل موجهی برای انتخاب چنین فضایی دارد. درست است که در راستای روایت فانتزی فیلم قرار گرفته اما دلیلش به اول داستان بر می گردد که پدران میشا و جهانگیر در خانه ی تاجری هندی کار می کردند و خانه ی او به آن ها رسیده است. و همه می دانیم که هندوستان سرزمین رنگ هاست.
در یکی دو جای فیلم لحظاتی وجود دارد که مخاطب را به خنده می اندازد. باقی فیلم روایتی پر رنگ و لعاب است از زندگی جهانگیر که در سال گربه به دنیا آمده و هر دوازده سال اطرافیانش را دچار نحسی و مرگ می کند. شمارش این دوازده سال و ترتیب اتفاقات از یک جایی به بعد درست نیست اما چندان مهم نیست که بخواهد نظم داستان را به هم بزند و قابل انتقاد باشد.
داستان در سطحی تخت پیش می رود و هیچ عمقی ندارد. چه بهتر می شد دست کم در عادت های جهانگیر یا نوع ارتباطش با همسر و اطرافیانش تغییری از ابتدای داستان تا انتهایش به وجود می آمد. او مدام باعث مرگ دیگران می شود و این اتفاق از اول تا آخر تکرار می شود بدون این که تاثیری در رفتار یا انتخاب های جهانگیر داشته باشد. فیلم رگه های بسیار ظریفی از ترس و خشونت هم همراه دارد که بار کمدی فیلم را تعدیل کرده است.
بازی بهرام افشاری هم چنان یکنواخت و تکراری است اما هنوز دل را نمی زند و می تواند دوست داشتنی باشد. اما امیدوارم قرار نباشد این یک روال همیشگی برای افشاری باشد. این قبول که تهیه کننده ها روی همان نحوه ی بازی حساب می کنند و مهره ی برنده را عوض نمی کنند اما یقینا تا چند سال دیگر که همه تکرار همان بهرام افشاری فیلم فسیل را در همه ی فیلم ها دیدند، او نه تنها برگ برنده نیست بلکه فیلم را با سر به زمین می زند.
حضور بازیگران دیگر در نقش خودشان در سکانس هایی کوتاه، چند وقتی است که در فیلم ها باب شده و امیدوارم شور این یکی در نیاید. اما حضور بازیگرانی چون مهرداد صدیقیان در فیلم سال گربه در فیلم کاملا جا افتاده بود و حس وصله شدن به فیلم را نداشت. همان طور که صحنه ی مربوط به بهنام بانی به کمدی فیلم اضافه کرده بود. به قول یکی از دوستان ارزش یک بار دیدن را دارد.